Tour 2017: Voorbeschouwing bergklassement

Door , woensdag 28 juni 2017 om 06:30

De trui voor de leider in het bergklassement is na de gele trui misschien het meest herkenbare shirt in het peloton. De kenmerkende witte trui met rode bollen heeft sinds de dagen van gevleugelde klimmers als Federico Bahamontes en Lucien Van Impe wellicht wat prestige verloren, maar dit nevenklassement geldt anno 2017 nog steeds als een belangrijke vangst. Wie komt er dit jaar in aanmerking? WielerFlits blikt vooruit.


Historie
Hoewel er in de Tour al sinds 1933 een bergklassement wordt bijgehouden, kreeg de leider pas in de jaren 70 een bolletjestrui uitgereikt. Op verzoek van sponsor Chocolat Poulain werd er gezocht naar een herkenbaar ontwerp en op voorspraak van toenmalig Tourdirecteur Félix Lévitan viel de keuze op een witte trui met rode bollen. Joop Zoetemelk mocht in 1975 na de proloog de kenmerkende trui voor het eerst aantrekken. Hij zou de trui vervolgens af moeten staan aan Lucien Van Impe, die hem zou behouden tot in Parijs.

Richard Virenque won het bergklassement zeven keer en is daarmee recordhouder. Achter hem volgen Bahamontes en Van Impe, die ieder zes keer de beste klimmer waren.

Johnny Hoogerland is de laatste Nederlander die de bollen droeg – Foto: Sirotti

Steven Rooks (1988) en Gert-Jan Theunisse (1989) zijn de enige Nederlanders die de bolletjestrui tot in Parijs brachten. De laatste Nederlandse drager is Johnny Hoogerland. Hij droeg de trui in 2011 vijf dagen lang. Vorig jaar stond Rafał Majka als winnaar op het podium in Parijs.

Laatste tien winnaars
2007 flag-co Mauricio Soler
2008 flag-es Carlos Sastre
2009 flag-it Franco Pellizotti
2010 flag-fr Anthony Charteau
2011 flag-es Samuel Sánchez
2012 flag-fr Thomas Voeckler
2013 flag-co Nairo Quintana
2014 flag-pl Rafał Majka
2015 flag-gb Chris Froome
2016 flag-pl Rafał Majka

Puntentelling
Er zijn dit jaar punten te behalen op 52 geclassificeerde beklimmingen. Er zijn echter maar drie echte aankomsten bergop. De organisatie heeft de puntentelling voor de bergtrui dit jaar wederom aangepast. “Met de bergtrui willen we de beste klimmer bekronen, niet de beste aanvaller in de bergen”, klinkt het. Het gooit het daarom over een andere boeg. Vorig jaar waren er nog dubbele punten te winnen op elke aankomst bergop. Nu zijn deze enkel te verdienen in de achttiende rit, wanneer de Tour bovenop de Izoard finisht. De eerste renner op een col van buitencategorie ontvangt nu bovendien vijf punten minder.

De verschillende cols zijn ingedeeld in vijf categorieën: vierde, derde, tweede, eerste en buitencategorie. Dit is gebaseerd op lengte en hellingsgraad. De renner die als eerste bovenkomt krijgt de meeste punten, enzovoorts. De telling is als volgt:

 • 4e categorie: 1
 • 3e categorie: 2 – 1
 • 2e categorie: 5 – 3 – 2 – 1
 • 1e categorie: 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1
 • Buitencategorie: 20 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2

Favorieten
Het bergklassement voor een grote ronde valt vaak lastig te voorspellen. Het is immers geen prijs waar veel renners op voorhand hun zinnen op zetten. Of een renner een rol van betekenis gaat spelen, is van meerdere factoren afhankelijk. Een goede klimmer start zelden met de ambitie om de bollen mee naar huis te nemen. Een goed klassement is immers prestigieuzer. Mocht een klimmer niet als kopman starten bij zijn ploeg, dan rijdt hij vaak in een dienende rol. Oftewel: goede klimmers gaan voor een goed klassement, of rijden in dienst daarvan.

Wie er in aanmerking komen voor de bolletjestrui, hangt grotendeels af van het wedstrijdverloop. Gaan de klassementsrenners nu er minder aankomsten bergop zijn minder afwachtend rijden en spelen ze daardoor ook mee voor de bollen? Al met al zijn renners die kiezen voor de aanval nog steeds behoorlijk kansrijk in dit klassement.

In Düsseldorf staan er niet heel veel klimmers aan de start met het privilege dat ze de komende drie weken hun plan mogen trekken. Het koersverloop kan daar bijvoorbeeld verandering in brengen. Denk bijvoorbeeld aan Mikel Landa. Hij startte in de Giro met klassementsambities, tot een ongeluk met een motor op weg naar Blockhaus alle plannen in het water gooide. Tijdens zijn daaropvolgende jacht op dagsucces, verdiende hij genoeg punten om de bergprijs mee naar huis te nemen. Het is zeer de vraag of hij dat kunstje in Frankrijk kan herhalen. Bij Sky staat alles in het teken van een nieuwe Tourzege van Chris Froome, wat weinig ruimte overlaat voor persoonlijke ambities van zijn teamgenoten. Daarom zullen renners als Landa en zijn ploeggenoten Geraint Thomas, Sergio Henao, Mikel Nieve en Michal Kwiatkowski niet zo snel in aanmerking komen voor dit klassement.

Rafal Majka won de bergtrui al twee keer – Foto: Sirotti

Kwiatkowski zijn landgenoot Rafał Majka is een goed voorbeeld van een renner waarbij het bergklassement ondergeschikt is aan zijn eigen klassementsambities. Hoewel het een het ander niet hoeft uit te sluiten, ligt een scenario waarbij hij nonchalant tijd verliest om vervolgens punten te scoren niet in zijn planning. Desalniettemin won Majka het klassement al twee keer en dat maakt hem ook dit jaar een renner om in de gaten te houden.

Houdt Pinot dit jaar de bollen langer vast – Foto: Sirotti

Thibaut Pinot zal een van zijn voornaamste concurrenten worden. De klimmer van FDJ heeft al een zware Giro achter de rug, waardoor een hoge klassering in de Tour niet in de lijn der verwachtingen ligt. Wanneer hij zich gaat richten op etappezeges, komt ook de bergtrui in beeld. Landgenoot Pierre Rolland (Cannondale-Drapac) was ook actief in de Giro en is eveneens een klimmer die voor de aanval zal kiezen. Verzamelt hij daarmee genoeg punten om mee te dingen naar de bolletjestrui?

Een ploeg waar de klimmers niet beperkt worden door een alles overheersende kopman, is LottoNL-Jumbo. De geel-zwarte formatie gaat dit jaar in Frankrijk op jacht naar dagsucces. Robert Gesink legt niet de focus op het klassement en dat kan betekenen dat hij mee gaat spelen in de strijd om de bergtrui. Gesink werd in de voorbije Vuelta – waarin hij de bergrit naar de Aubisque won – derde in het bergklassement. Hij is voor deze Tour de meest waarschijnlijke kandidaat om zich in het rijtje van Theunisse en Rooks te voegen. Ook zijn buitenlandse ploeggenoten George Bennett en Primoz Roglic kunnen zich goed handhaven bergop.

Astana beschikt met Fabio Aru en Jakob Fuglsang over twee aanvallende renners, maar de twee klimmers richten zich vooralsnog op het algemeen klassement. Namens Cofidis kan de Spanjaard Daniel Navarro wellicht een rol gaan spelen. Een renner waarvan het de vraag is of hij voor het klassement een bedreiging gaat vormen is Ion Izagirre van Bahrain Merida. Kan hij daardoor meestrijden voor de bollen?

Vrijbuiter Esteban Chaves kan op avontuur – Foto: Sirotti

Wanneer we het hebben over gevleugelde klimmers, dan kunnen we niet om de Colombianen heen. De Zuid-Amerikanen kennen momenteel een buitengewoon talentvolle lichting, waarvan Nairo Quintana het grootste exponent is. Het is afwachten hoe hij de zware Giro verteerd heeft, maar de verwachting is dat hij opnieuw voor het klassement gaat. Rigoberto Uran staat aan de start namens Cannondale-Drapac, maar lijkt zich vooralsnog op het klassement te richten. Voor Esteban Chaves ligt dat anders. De renner van Orica-Scott is vanwege een knieblessure vier maanden uit de running geweest, waardoor hij in een vrije rol en zonder druk de Tour ingaat.

Bij UAE-Emirates vinden we Darwin Atapuma terug. De van BMC overgekomen klimmer kon dit seizoen nog niet imponeren. Bij de Aziatische formatie is Louis Meintjes de man voor het klassement, maar Atapuma zit hier niet in een strak keurslijf zoals klimmers bij sommige andere ploegen. Landgenoot Jarlinson Pantano zal bij Trek-Segafredo (net als Bauke Mollema) vooral in dienst van Alberto Contador moeten rijden. Het is dan ook maar de vraag of hij in de gelegenheid wordt gesteld om punten voor de bergprijs te verzamelen en zijn derde plaats van vorig jaar te verbeteren. Een vroegtijdige opgave in Zwitserland is bovendien geen goed voorteken.

De Belgen beschikken over enkele renners die in theorie een gooi kunnen doen om hun illustere landgenoot Van Impe op te volgen. Thomas De Gendt imponeerde in het Critérium du Dauphiné met een ritzege in Saint-Étienne, maar moest de wedstrijd met een ontstoken pols verlaten. Is hij op tijd hersteld om een poging te wagen zijn tweede plaats van vorig jaar te verbeteren? Ook Serge Pauwels van Dimension Data is een renner die over de kwaliteiten beschikt om hier een rol van betekenis te spelen. De winnaar van de Ronde van Yorkshire gaat in Frankrijk op jacht naar ritwinst. Misschien zijn de bollen daarbij een welkome bijvangst.

Wat kan oud-winnaar Voeckler nog in zijn laatste jaar? – Foto: Sirotti

Sunweb start zonder uitgesproken kopman voor het klassement aan de Tour. Warren Barguil – twee jaar geleden al eens veertiende – gaat volgens de ploeg op jacht naar ritzeges. Gezien zijn kwaliteiten bergop, maakt hem dat automatisch een kanshebber voor de bollen. De dertien jaar oudere Thomas Voeckler won het bergklassement in 2012. De renner van Direct Energie zal met zijn kenmerkende stijl in zijn laatste Tour ongetwijfeld nog eens uit willen pakken. Wanty-Groupe Gobert beschikt over het Franse klimtalent Guillaume Martin, die zijn Tourdebuut maakt. Namens het kleine Fortuneo-Vital Concepts kan Brice Feillu wellicht verrassen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Rafal Majka, Pierre Rolland
** Thomas De Gendt, Esteban Chaves, Robert Gesink
* Serge Pauwels, Warren Barguil, Fabio Aru, Ion Izagirre

Wie wint het bergklassement in de Tour de France 2017?

 • Rafal Majka (30%, 1.473 stemmen)
 • Thibaut Pinot (19%, 939 stemmen)
 • Robert Gesink (11%, 565 stemmen)
 • Pierre Rolland (8%, 386 stemmen)
 • Esteban Chaves (7%, 363 stemmen)
 • Thomas De Gendt (7%, 324 stemmen)
 • Iemand anders (6%, 317 stemmen)
 • Fabio Aru (4%, 191 stemmen)
 • Ion Izagirre (4%, 189 stemmen)
 • Warren Barguil (3%, 143 stemmen)
 • Serge Pauwels (1%, 55 stemmen)

Aantal stemmen: 4.945

Stem

Dit artikel delen:

41 Reacties

Natrix maura 27 juni 2017 om 08:02

Ik hoop zo dat Gesink mee zit in rit 9 en dat de bollen zich aan hem opdringen!

Mathieu Moller 27 juni 2017 om 08:11

Ik denk Pinot, Rolland of Barguil, maar ik hoop ontzettend op Gesink of Voeckler.

lucas14 27 juni 2017 om 08:24

Altijd de lastigste om te voorspellen. Kan zoveel gebeuren en wat als 1 van de klassemebtsmannen in hrt begin veel tijd verliest

Ab Normaal 27 juni 2017 om 08:26

*** Chaves
** Pinot, Rolland
* Barguil, Gesink, een gevallen of geloste klassementsrenner.

snellerfietsen 27 juni 2017 om 08:31

Deze is voor chavito

josi 27 juni 2017 om 08:35

Vrijwel onmogelijk te voorspellen, die bolletjestrui. Gesink zou wel erg leuk zijn natuurlijk, maar als hij meezit in een ontsnapping zie ik hem in eerste instantie niet sprinten voor de bergpunten.

HWSTOEL 27 juni 2017 om 08:35

wat dachten jullie van Calmejano

esims 27 juni 2017 om 08:47

Ik zie op PCS Thomas Degand staan. Dat zal dezelfde zijn als Thomas De Gendt. Dat is nieuw voor mij, dat er in België twee taalvarianten bestaan van achternamen.

Ab Normaal 27 juni 2017 om 08:49

@HWSTOEL
Calmejane is ziek uitgestapt bij het NK afgelopen zondag

Sephiroth 27 juni 2017 om 08:50

Ik hoop dat gesink hier een serieus doel van maakt eigenlijk. het gaat goed samen met het soort ritten wat hij wil kampen, en bergop sprintjes zouden hem beter moeten liggen met zn nieuwe trainingen.

nog altijd eeuwig zonde dat de UCI geen punten toekent aan sprint/jongeren/bergtruien.

Kwouter 27 juni 2017 om 08:54

@ esims

Nee hoor. Er is ook een Thomas Degand. Van Wanty

esims 27 juni 2017 om 08:58

@Kwouter: Ok thanks. Ik had niet goed gekeken in de lijst dus.

Blaudzun 27 juni 2017 om 09:09

Geen enkel woord over Sepulveda. Lijkt mij met zijn aanvalslust ook een grote kanshebber.

teunster 27 juni 2017 om 09:19

Er staat dat Uran voor het klassement gaat, ik heb begrepen (correct me if I’m wrong) dat dit absoluut niet zijn plan is.

rosencrantz 27 juni 2017 om 09:23

Tim Wellens lijkt mij ook kandidaat. Heeft klassement uit zijn hoofd gezet, lijkt mij en dus alle vrijheid om iets te proberen.

Lalsacien 27 juni 2017 om 09:35

@Esims de een is een Vlaming en de ander is een Waal!

Mathieu Moller 27 juni 2017 om 09:38

@Lalsacien
Het zijn toch allebei Vlamingen? De een komt uit Ronse en de ander uit Sint Niklaas.

RRobson 27 juni 2017 om 09:51

Degand is bij mijn weten Franstalig en volgens Wiki geboren in Wallonië, dus het zal toch een Waal zijn. Ronse (Renaix) is een Vlaamse gemeente maar wel een faciliteitengemeente, hetgeen er alvast op wijst dat er veel Franstaligen wonen.

On topic: ik zet mijn geld op Majka

Kwouter 27 juni 2017 om 10:00

Als ik geld in zou zetten. Zou het Pinot zijn

Mathieu Moller 27 juni 2017 om 10:08

@RRobson
Oh, dat wist ik niet. Ik had zien staan dat Ronse Vlaams was en heb eigenlijk niet verder gekeken. Dank voor de opheldering.

Adelaar 27 juni 2017 om 10:13

Ik denk dat de gewijzigde puntentelling (40 punten voor de nr 1 op de Izoard) er voor gaat zorgen dat de favorieten voor de eindzege erg dicht gaan komen in het bergklassement. Misschien wint een Majka of een Pinot wel maar in deze voorbeschouwing moeten absoluut de namen van Froome, Porte, Bardet etc worden genoemd wat mij betreft.

ChefSpijker 27 juni 2017 om 10:55

teunster >>> volgens Cannondale zijn Talansky en Uran de klassementsmannen. Staat in elk geval in het persbericht van de bekendmaking van de Tourselectie.

dark-knight 27 juni 2017 om 11:00

*** Pinot
** Barguil, Rolland
* Gesink, Roglic, Voeckler

Majka is klaar met die bollen, die gaat vol voor een klassement (waar hij ook geen potten gaat breken, maar hij gaat er wel voor). Gesink lijkt eindelijk in vorm te komen, maar Roglic maakt net zoveel kans in mijn ogen.

Plaggie 27 juni 2017 om 11:17

Als je echt de beste klimmer wil belonen ipv de beste aanvaller, dan moet je een klassement opmaken van de klimtijden. Welke puntentelling je ook verzint, het blijft een trui voor aanvallers.

klootje kriekeljon 27 juni 2017 om 12:22

Heeft Pinot ergens gezegd voor de bollen te zullen gaan?

 • 1
 • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.