Tour 2017: Rigoberto Urán wint turbulente koninginnenrit, Chris Froome houdt geel
foto: ASO / A. Broadway
zondag 9 juli 2017 om 17:07

Tour 2017: Rigoberto Urán wint turbulente koninginnenrit, Chris Froome houdt geel

Rigoberto Urán heeft een veelbewogen de koninginnenrit van de Tour de France gewonnen. De Colombiaan (Cannondale-Drapac) was na een etappe van 181 kilometer met zeven cols, waarvan drie van de buitencategorie, in Chambéry de beste van een favorietengroep. Hij klopte Warren Barguil in een millimetersprint. Het was een veelbesproken rit, met opgaves van onder meer Richie Porte, Geraint Thomas en Robert Gesink.

Grote kopgroep, abandon Gesink
Al vanaf de start bergop was het vuurwerk. Tim Wellens opende het bal en was de aanstichter van een kopgroep van ruim dertig renners. Daarbij zaten met Bauke Mollema, Laurens ten Dam en Dylan van Baarle meerdere Nederlanders. Sunweb was hofleverancier met vijf coureurs: Ten Dam, Barguil, Matthews, Geschke en Arndt. Andere grote namen voorin waren Thibaut Pinot, Thomas De Gendt, Thomas Voeckler en Carlos Betancur (als best geklasseerde). LottoNL-Jumbo had Primoz Roglic mee, maar de Nederlandse ploeg zag na tien kilometer een andere smaakmaker letterlijk uitvallen. Robert Gesink maakte in het peloton kennis met het asfalt en moest opgeven. Sky controleerde in het peloton.

AG2R La Mondiale zet de boel onder druk, opgave Thomas
Op de eerste col van de buitencategorie, de Col de la Biche, groeide de voorsprong van de kopgroep tot boven de zes minuten. Ten Dam voerde de groep aan, tot vlak onder de top de eerste aanvallen kwamen voor de bergpunten. Roglic haalde met een snedige demarrage de volle mep binnen. In de natte afdaling zette AG2R La Mondiale – in de kopgroep en in het peloton – de boel onder druk. Dat zorgde vooraan én in het peloton renners ten val. De grootste slachtoffers waren Geraint Thomas (opgave) en Rafal Majka. Door de crash en de aanvalspoging van Bardet en co brak het peloton in stukken, maar dat kwam vlak voor de voet van de Grand Colombier weer bij elkaar.

foto: ASO

De kopgroep was ondertussen, door de mannen van AG2R, uit elkaar gereden. Op de steile flanken van de Colombier bleven Barguil en Benoot over, waarna in de (droge) afdaling Roglic, Mollema en Vuillermoz aansloten. In de sterk uitgedunde favorietengroep gingen Contador en Quintana bergop tegen de grond. Zij konden ‘zonder erg’ verder, maar het was een teken van nervositeit. De mannen van Bardet bepaalden het tempo, dat was op de top van de Colombier op een achterstand van zes minuten.

Matthews pakt punten bij tussensprint, Barguil gaat solo
In de vallei richting de voet van de Mont du Chat hielden de koplopers de benen stil. Een groepje met Matthews was namelijk op komst, waardoor hij bij de enige tussensprint van de dag het maximale aantal punten kon pakken en een slag kon slaan voor de groene trui. Ook Geschke, Pantano, Gallopin, Bakelants, Betancur en Navarro sloten terug aan. Wel was de samenwerking aan kop niet ideaal, waardoor de favorietengroep tijd terugpakte in de vallei. Na de tussensprint trokken Bakelants en Gallopin door. Zij pakten een kleine minuut op de groep-Mollema. Het peloton volgde lange tijd rond 3.15 van de twee leiders.

Aan de voet van de Mont du Chat (8,7 km aan 10,3%) was het verschil met de achtervolgers een halve minuut en volgde de groep-Froome op 2.30. Mollema en Barguil gingen in de achtervolging op Gallopin, die Bakelants gelost had. Barguil reed de Nederlander uit zijn wiel en poefde op en over Gallopin. De Fransman van Sunweb reed solo weg van Mollema en Bakelants. Een ijzersterke Benoot wist zich op eigen tempo naar de virtuele tweede plaats (een minuut achter Barguil) te rijden.

Chaos bij de favorieten: Aru valt aan bij pech Froome
In het peloton versnelde Aru met Quintana in zijn wiel, precies op het moment dat geletruidrager Chris Froome een probleem kenbaar maakte. Opgefokt zwaaide hij naar de ploegwagen, waarna hij van fiets wisselde en onder leiding van drie ploegmaats terug probeerde te keren. Ver voor hem hadden Aru, Porte, Quintana en Bardet elkaar gevonden, maar de Italiaans kampioen werd tot de orde geroepen; Froome kon terugkeren. Fuglsang was de volgende die ten aanval trok. Hij sloot vlak onder de top aan bij Mollema.

Contador en Quintana haken af
Het hoge tempo van Sky zorgde voor problemen bij Contador, die minuten verloor. Dat zag Aru, waarna hij versnelde. Een geïsoleerde Froome reageerde rap en had ook een antwoord op een versnelling van Porte. De favorieten (Froome, Porte, Aru, Martin, Quintana, Bardet en Urán) hadden op dat moment alleen Barguil en Fuglsang nog voor zich uit rijden. Twee kilometer onder de top koos Froome zelf voor de aanval. Hij schakelde daarmee Quintana uit en liet Aru, Bardet en Martin spartelen. Fuglsang werd onder aanvoering van Froome ingerekend, in tegenstelling tot Barguil, die als eerste bovenkwam en grote slag sloeg in in bergklassement.

foto: ASO

Bardet probeert het solo, Porte valt letterlijk en figuurlijk weg
Barguil hield zijn voorsprong van twintig seconden op de favorieten lang vast in de gevaarlijke afdaling. En of het gevaarlijk was: Porte geraakte naast de weg en viel zwaar op zijn gezicht: een opgave was het gevolg. Hij nam Dan Martin mee in zijn val, maar die kon verder. Bij het overgebleven favorietengroepje zette Bardet de rest onder druk; hij sloot 12 kilometer voor het einde aan bij Barguil en reed op een oplopend gedeelte weg van zijn landgenoot. Bij de achtervolgers (Froome, Aru, Fuglsang en Urán) kampte de Colombiaan met een technisch mankement, dat was een halve minuut achter een ontketende Bardet.

Favorieten komen bij elkaar, millimetersprint volgt
Deze etappe was met rood aangestipt bij AG2R La Mondiale, aangezien het hoofdkwartier van de ploeg in finishplaats Chambéry gevestigd is. De achtervolgers, waar Barguil zijn wagon nog aan vastklampte, reden het gat met Bardet dicht. Op twee kilometer van de streep was de aanval van de thuisrijder gedaan.

Onder de vod plaatste Froome een versnelling. In de bochtige slotkilometer kwam het aan op een sprint met zes, waarin Fuglsang vroeg de sprint aanging. Urán sprintte over hem heen. Even leek het alsof vroege vluchter Barguil (na zijn monsterontsnapping) met een ultieme inspanning zijn wiel eerder over de meet drukte, maar uit de fotofinish bleek Urán alsnog de dagwinnaar te zijn.

Chris Froome werd derde en pakte zo nog vier bonificatieseconden. Hij behoudt zijn gele trui met 18 seconden voorsprong op Fabio Aru. Romain Bardet is de nieuwe nummer drie. LottoNL-Jumbo heeft met George Bennett (zevende in de rit) de nieuwe nummer tien in het klassement.

foto: Sirotti

RIDE Magazine
189 Reacties
Sorteer op:
9 juli 2017 17:13
Bennett ijzersterk en dan ook nog icm een valpartij in de openingstijdrit
9 juli 2017 17:13
Wat een etappe!

Toch sterk van Uran, met alleen 39x11 en 53x11. Maar Barguil had em ook dik verdient, gelukkig heeft ie de bollen nog!
9 juli 2017 17:13
Wel genoten van een heerlijke etappe overigens. Man wat was dit spannend.
9 juli 2017 17:13
Goede grutjes, de eerste Tour rit die ik live kijk dit jaar, mijn bek staat nog steeds open.
9 juli 2017 17:14
@Muldriaen,
Die 4s boeit echt veel. Ze hadden de etappe kunnen winnen en tov enkele belangrijke concurrenten pakken ze tijd. Fuglsang leek alleen de sprint te vroeg aan te gaan. En misschien had Aru nog even kunnen demarreren op het eind.
9 juli 2017 17:14
Demare trouwens nergens meer te bekennen op de tracker. Verdacht ;)
9 juli 2017 17:15
Astana's rijden volle bak om het gat te dichten. Helpen Froome hiermee.
En vervolgens 5 en 6e. 0 Boni's
9 juli 2017 17:15
Jammer dat Astana niet durfde te bluffen zoals Quintana en Nibali wel deden in de Giro. Op vlakke hadden ze Froome alleen moeten laten werken om Bardet terug te halen.
9 juli 2017 17:16
Als Demare nog op tijd binnen komt, dan roep ik fraude. Sorry
9 juli 2017 17:16
@Javier,
Die ticker is soms een beetje raar. In de laatste 10km zou Bennett nog Wagner in steun hebben in zijn groepje.
9 juli 2017 17:16
Wat een weekend. Gisteren en vandaag de gehele etappes gekeken en genoten.
9 juli 2017 17:16
Ik ben zoooo benieuwd haar Demare. Kan hem op de livetracker niet meer vinden. Zat op 47 min.
9 juli 2017 17:16
Uran wint door op dat steile stukje waar Bardet Barguil achter liet aan de auto te hangen. Had daar anders met dat zware verzet nooit kunnen volgen.
9 juli 2017 17:17
Wat een etappe

Ik zit nog bij te komen
9 juli 2017 17:17
Geen prettig gevoel na deze etappe. Erg jammer dat Gesink weg valt. Vreselijke val van Porte. Astana dat de kastanjes voor Froome uit het vuur haalt, volkomen onnodig. Laat Froome nou dit werk doen, dan wordt de Tour misschien nog spannend.
Positief verrast door Uran wel. Terug van weggeweest?
9 juli 2017 17:18
Weet iemand de tijdslimiet voor vandaag misschien? Ik las ergens rond 45 minuten.
9 juli 2017 17:18
Pff. Mooi voor Cannondale.

Tour beslist. Jammerrr. Einde tijdperk Contador. Klassementtechnisch.
Op naar TdF '18. Sunweb vs. Froome. Dumoulin - Barguil - Ten Dam - Geschke - Kelderman - Curvers - Matthews - Arndt/Teunissen
9 juli 2017 17:18
Wat een etappe! Sunweb fantastisch gereden. Net geen zege,jammer.
Dramatische exit Porte..
9 juli 2017 17:18
Demare op 50+ en was nog aan het klimmen. Volgens mij is het rond de 40 minuten limiet vandaag. Als dat nog lukt is het 100% fraude.
9 juli 2017 17:18
Ik neem aan dat Froome een dikke tijdstraf krijgt voor het bewust van de weg rijden van Aru
9 juli 2017 17:21
Echt sommige mensen zijn zo dom.

Als Astana Bardet laat rijden dan moeten ze in de rest van de Tour voorbij twee renners.
Daarnaast zouden alle concurrenten die ze op de klim op achterstand hebben gereden, terug komen en dan moet je daar ook weer rekening mee houden.
Ook reden ze nog voor de ritzege.
9 juli 2017 17:21
Staat nog op een zakdoek, Tour beslist? Why?
9 juli 2017 17:21
Zo jammer datbastana niet durde te bluffen. Gewoon geen werk doen in de achtervolging op bardet. Zo zet je froome onder druk. Om hem te veslaan moet je alles of niet spelen. Nu hebben ze hem weer dichter bij de eindzege gebracht.
9 juli 2017 17:22
Tsja, Uran heeft één voordeel. Heeft zeker een kilometer aan de auto gehangen in de laatste 15 (?) kilometer door de problemen aan zijn fiets.

Enorm balen voor Barguil. Maar als ik deze finishfoto vergelijk met die van EBH en Kittel dan vind ik nog steeds dat Kittel daar niet won.

Porte, Valverde, Izaguire, Gesink, Sagan, Cavendish... kan de tour nog verder onthoofd worden?
9 juli 2017 17:22
@Montventoux: wat een larie, niet Sunweb maar met name BMC en Astana worden ook voogend jaar de voornaamste uitdagers voor SKY. Dumoulin kan top-5 halen als hij goed omringd wordt maar dan moeten ze toch de transfermarkt op eerst.

Reacties zijn gesloten.