Tour 2017: Peter Sagan uit de Tour de France gezet
foto: ASO
dinsdag 4 juli 2017 om 18:55

Tour 2017: Peter Sagan uit de Tour de France gezet

Peter Sagan is uit de Tour de France gezet. De jury heeft de wereldkampioen gediskwalificeerd vanwege zijn actie in de vierde etappe naar Vittel, waardoor Mark Cavendish hard ten val kwam.

17.51 uur
Peter Sagan is gedeclasseerd naar de 115e plaats in de vierde etappe van de Tour de France. De wereldkampioen heeft daarnaast dertig seconden tijdstraf gekregen vanwege zijn actie, waardoor Mark Cavendish hard ten val kwam.

Daarnaast heeft de Slowaak momenteel slechts 15 punten in het puntenklassement. Dat betekent dat hij 80 punten is kwijtgeraakt; dertig vanwege zijn declassering in deze etappe en vijftig strafpunten. Hij staat nu 23ste in die ranking, 109 punten achter de huidige leider Arnaud Démare.

Door deze beslissing kan Sagan de Tour de France doorzetten. Hij raakt wel zijn tweede plaats in de etappe naar Vittel kwijt en verliest daardoor ook belangrijke punten in de strijd om de groene trui.

Update 18.55 uur
Peter Sagan is uit de Tour de France gezet. De jury heeft de wereldkampioen gediskwalificeerd vanwege zijn actie in de vierde etappe naar Vittel. Eerst kreeg Sagan nog een tijdstraf en punten in minderen in het puntenklassement.

Door de uitsluiting krijgen we voor het eerst in vijf jaar een nieuwe winnaar van de groene trui.


[poll id=”555″]

RIDE Magazine
383 Reacties
Sorteer op:
4 juli 2017 18:04
Amai wat een fel overdreven reacties. Iedereen schorsen die op zijn werk eens uitschiet naar een andere collega in een discussie.
4 juli 2017 18:05
Gek idee. Sagan moest zijn knie & elleboog uitsteken om in balans te blijven aangezien zijn fiets werd aangetikt. Jeweetwel, dat ene wat jij en ik op de fietd ook uit reflex doe als je op het randje van de weg fiets en er af dreigt te rijden/vallen.
4 juli 2017 18:05
Als Sagan nu echt een mannetje zou zijn, dan zou hij ook meteen zelf aangeven dat hij vandaag afziet van de vergaarde punten voor de groene trui.
4 juli 2017 18:05
Mensen kinderen, er wordt hier net gedaan of hij hem overduidelijk bewust van z'n fiets trapt. Dit is gewoon iets wat in een sprint kan gebeuren, helemaal als cav zich in gaten duwt die er niet zijn.
4 juli 2017 18:06
Nu zie ik pas de actie van Demare vlak voor de camerawisseling en Bouhanni die moet stoppen met sprinten om een botsing te ontwijken. Dat is inderdaad ook gevaarlijk.
Er leek eerder in de sprint ook een (bijna)botsing te zijn met Greipel die in wil voegen en Bouhanni. Greipels fiets zwiept daar. Ziet iemand wat daar gebeurt?

Nog eerder in de laatste kilometer was er trouwens een ploegmaat van Demare die zijn kopman nog even een zetje gaf. Ook niet echt de bedoeling.
4 juli 2017 18:07
Zoals gewoonlijk gaat de jury weer eens de mist in. Dit is een zware overtreding, punt. Rode kaart dus. Over het algemeen wordt er te veel door de vingers gezien, onder andere stelselmatig het van de rechte lijn afwijken. Er ging meer mis in deze sprint. Of gaat het juist om de sensatie hiervan? Vroeger kon men gewoon zonder helm sprinten; daar zou je nu niet meer aan moeten denken.
4 juli 2017 18:07
Cavendish was al aan het vallen voor Sagan die zogenaamde elleboog/beuk gaf. Zie je duidelijk op een shot van voren. Cav duikt gewoon ergens in waar het niet kan.
4 juli 2017 18:07
@mcmulenga
Jij spant helemaal de kroon.
4 juli 2017 18:07
'Iedereen schorsen die op zijn werk eens uitschiet naar een andere collega in een discussie'

Probeer er anders nog eentje met voetbal, kunnen vaak nog onnozeler.
4 juli 2017 18:08
Stel het was Groenewegen en niet Cavendish geweest...zelfde reacties dan ??
4 juli 2017 18:08
Zo veel gelegenheidskenners hier :') wacht gewoon de beslissing van de jury af en wat de renners zelf naar buiten brengen. Klaar.
4 juli 2017 18:08
Ach ja ze hadden zich vorig jaar al onsterfelijk belachelijk gemaakt in die Ventoux etappe. Dit kan er ook nog wel bij.
4 juli 2017 18:08
Inderdaad nogal overspannen reacties hier. Cav is al lang uit balans en aan het vallen voordat die elleboog opzij gaat. Wat hou je dan over: discussie over het dichgooien van een gaatje dat toch al te klein was. Nounou. Hoop heisa om niks.
4 juli 2017 18:08
Kijk, dit manoevre is een reflex. Het is heus niet 'opzettelijk' met de intentie hem neer te krijgen.
Je moet je dit inbeelden in volle finale, vol adrenaline en je sleurt aan je stuur aan 70 per uur.
Naar huis zou wat té zijn. De blessure van Cav maakt het erger. Als ie gewoon had ingehouden en gebaren had gemaakt zou iedereen de straf oke vinden.
De straf is ok.
4 juli 2017 18:08
Dus volgens sommigen mag je gewoon elleboogstoten uitdelen tijdens de sprint? Dat heeft weinig meer wet wielrennen te maken.
4 juli 2017 18:09
@vevie
Als je 115e eindigt, krijg je sws geen punten.
4 juli 2017 18:09
In het kader van de opzettelijk duw richting Veelers vier jaar geleden vind ik het een behoorlijke portie karma voor onze vriend Cavendish. Neemt niet weg dat het van Sagan schandalig is..
4 juli 2017 18:09
Voor de duidelijkheid Sagan's elleboog is niet de reden dat Cavendish valt. Cavendish ziet een gaatje en gaat ervoor ookal is deze iets te krap voor de binnenkant om er echt door te kunnen. Sagan wijkt dan ook nog iets van zijn lijn af en daardoor komen de twee tegen elkaar aan en is de val van Cavendish ingezet. In de reflex om overeind te blijven volgt de elleboog van Sagan.
4 juli 2017 18:09
Wat een hoop overspannen reacties weer. Jammer.
4 juli 2017 18:10
@vainsteins inderdaad
4 juli 2017 18:10
Als ik porte of contador was zou ik froome morgen ook de hekken in duwen. Froome verliest dan waarschijnlijk meer dan 30 seconden. Winst=winst
4 juli 2017 18:13
Belachelijk dat gejank op dit jury besluit. Sagan stuur je niet naar huis, al zou hij Cav met een auto aanrijden nog niet.
De jury heeft vandaag het hoofd gebroken over welke Franse renner vandaag het rode rugnummer mocht ontvangen. En dat was al moeilijk.
Ik kan me al bijna vinden in het nieuwe wielrennen, toe dan nog een positieve uitslag, en nog een hele hete wandeletappe. Lekker weer zonnebloemen kijken.
4 juli 2017 18:13
Alleszins redelijke straf. Tijdverlies maalt ie niet om maar in elk geval flink wat punten kwijt. Daarmee is wat mij betreft de kous af.

Edit: lol, ook tachtig strafpunten. Dat vind ik wel iets te gortig maar hiermee krijgen we eindelijk weer een spannende strijd voor groen!
4 juli 2017 18:13
Wat een gejank hier allemaal over Sagan naar huis sturen. Neem eens een beetje afstand en bekijk de beelden ipv direct zo snel mogelijk op je telefoon te zitten typen om te proberen zo snel mogelijk met je reactie op wielerflits te komen.
4 juli 2017 18:14
Terechte beslissing maar een nare actie.
Sagan over het paard getilt. Te veel cowboy gespeeld met de Tinkoff dude. Die bril (met name het schaapachtig meelopergehijg van het journaille over diezelfde bril) is ook vreselijk irritant. Maar het mag.

Reacties zijn gesloten.