Tour 2017: Geraint Thomas pakt eerste gele trui in nat Düsseldorf
foto: Sirotti
zaterdag 1 juli 2017 om 18:48

Tour 2017: Geraint Thomas pakt eerste gele trui in nat Düsseldorf

Geraint Thomas heeft de openingstijdrit van de Tour de France 2017 gewonnen. De Brit van Sky was op het kletsnatte parcours van 14 kilometer door Düsseldorf de snelste; hij deed er 16.04 over en mag morgen de eerste gele trui aantrekken. Stefan Küng werd tweede, Vasil Kiryienka eindigde als derde. Chris Froome werkte een uitstekende tijdrit af, hij werd zesde en zet daarmee de concurrentie direct op achterstand.

Grote verliezer van de eerste dag was Alejandro Valverde. De Spanjaard nam veel risico en kwam daardoor hard ten val. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis.

Kiryienka zet eerste richttijd neer
In de regen van Düsseldorf was het thuisrijder Nikias Arndt (16.20) die het langst op de hot seat plaats mocht nemen. De eerste die hem daaruit reed, was Matteo Trentin met een tijd van 16.14. De Italiaan moest zijn plekje snel afstaan aan voormalig wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka: 16.11. De Wit-Rus ging op het natte asfalt bijna onderuit; hij wist zijn fiets recht te houden, in tegenstelling tot onder anderen Dylan Groenewegen en George Bennett. De renners van LottoNL-Jumbo gleden onderuit, maar konden daarna hun weg vervolgen.

Thomas profiteert van ‘goed weer’
Hun ploeggenoot Robert Gesink reed een sterke tijdrit. De nummer drie van het meest recente nationale kampioenschap tegen de klok zette 16.35 op de borden. Een kanshebber die zijn tanden stukbeet op Kiryienka’s tijd, was Castroviejo. De Spanjaard gaf dertien seconden toe. De Sky-renners werkten goede tijdritten af. Geraint Thomas loste zijn teammaat Kiryienka af aan kop door zeven seconden sneller te rijden. Hij reed op een moment dat het wat betreft het weer iets gunstiger was.

Roglic kwam ten val – foto: Sirotti

Van Emden en gevallen Roglic redden het niet, opgave Valverde
Jos van Emden was een van de favorieten, maar hij ging risicoloos door de bochten en verloor vijftien seconden op Thomas. Primoz Roglic, die andere topfavoriet van LottoNL-Jumbo, kwam (net als Groenewegen en Bennett) ten val en kon een goede uitslag daardoor vergeten. Alejandro Valverde koos eveneens voor veel risico, maar dat kwam hem duur te staan. Hij ging hard onderuit en kwam in botsing met de dranghekken, waarna hij op moest geven.

Droom Martin valt in duigen
Thuisfavoriet Tony Martin liet zich goed zien. Ondanks de harde regen zette hij de beste tussentijd neer na acht kilometer, maar in het tweede deel verloor de wereldkampioen negen seconden. Stefan Küng deed nog een ultieme poging om Thomas uit het geel te rijden, maar hij kwam vijf seconden tekort.

Chris Froome in de stromende regen – foto: Sirotti

Klassementsrenners
Een goed begin is het halve werk, moet Chris Froome gedacht hebben. Hij eindigde als zesde en zet de concurrentie daarmee op achterstand. Robert Gesink volgt op 19 seconden, Simon Yates op 25 seconden. Richie Porte verloor 35 seconden op Froome, Nairo Quintana 36 seconden, Rafal Majka en Daniel Martin 37 seconden. Romain Bardet staat op 39 tellen achterstand, Fabio Aru op 40 en Alberto Contador en Jakob Fuglsang op 42 seconden.

Thomas mag het geel aan – foto: Sirotti

RIDE Magazine
99 Reacties
Sorteer op:
1 juli 2017 19:22
Dit had ik al voorspelt van LOTTO,het is niet alleen hoogte stage en trainingskampen. Als je in de eerste rit al bent uitgeschakeld is dat erg.Drie man vallen van een ploeg is dat pech? Sorry maar dat speelt bij elke grote ronde bij LOTTO.
1 juli 2017 19:24
Dank voor je bijdrage, Pol. Verder ben ik ook wel benieuwd wat Geurt Harm hierover vanochtend tegen zijn zoon heeft gezegd.
1 juli 2017 19:31
Volgens Sporza is Durbridge ook gevallen en bestaat de kans dat ie morgen niet meer op de fiets springt.
1 juli 2017 19:33
Laten we hopen dat Gesink en TLJ doof zijn voor de mensen die nu weer willen dat Gesink elke dag moet aanklampen om hooguit 7e of 8e te worden... Een Tour waar je als ploeg bijna dagelijks kan strijden voor etappezeges is toch een keer mooi man.
1 juli 2017 19:34
@pietertje2 +1
Als je iets niet leuk vindt, hoef je er niet naar te kijken. Het alsmaar roepen dat het saai is, helpt echt niet. Dat negatieve gedoe is heel jammer en veel te voorbarig.
1 juli 2017 19:36
Mooie Wiedergutmachung voor Thomas na zijn treurige einde in de Giro. Een Welshman kan natuurlijk in de regen rijden. Jammer dat het weer zo'n grote rol heeft gespeeld.
1 juli 2017 19:41
Mooie zege Thomas, jammer dat Valverde uitvalt

Die mannen van Astana zitten wel dicht bij elkaar, daar zitten 5 man binnen 3 seconden (52-55 seconde ) van elkaar, ;)
1 juli 2017 19:43
Wel flauw dat de anderen gewoon doorreden toen Valverde viel. Zouden de Movistars nooit doen. En ironisch dat Alejandro precies wegschoof tegen een hek met de Britse vlag.
1 juli 2017 19:56
Verschrikkelijk begin natuurlijk met 2 sterke spelers uit een concurrerend team zonder 1 meter koers naar huis, de gehele concurrentie op meer dan een halve minuut al en de SKY-equipe duidelijk weer helemaal wappie aan het vertrek gekomen. En zeiken op SKY is natuurlijk volledig legitiem, iedereen zijn/haar voorkeur, hopen dat ze op een of andere manier gesloopt kunnen worden nog en het liefst niet door Porte.
1 juli 2017 19:57
Met deze verschillen is het scenario Sky versus de rest ook nog een mogelijkheid. Weinig mensen hebben iets te verdedigen, eerder te winnen.
1 juli 2017 19:58
Afschaffen die proloog, man wat een saaie bedoeling. Kan me niet voorstellen dat iemand met plezier heb zitten kijken. Las zojuist dat ze beter de Giro Rosa hadden uitgezonden, ben ik helemaal mee eens.
1 juli 2017 19:59
Leuk dat Sky gelijk zo sterk voor de dag komt. Nu moet de concurrentie wel massaal aanvallen bij elke gelegenheid die zich voordoet willen ze een serieuze kans maken om mee te doen voor het geel in Parijs.
1 juli 2017 20:01
Sky rijdt zo goed in de regen, dat moet wel aan het materiaal liggen.
1 juli 2017 20:02
Vind het prima dat Thomas wint, zeker na wat hem is overkomen in de Giro. Sky dominant en ik mag toch hopen dat dat geen voorbode is, anders gaan we weer een erg saaie Tour tegemoet.
Gilbert goed gereden, die gaan we nog wel zien.
1 juli 2017 20:03
Contador, Aru, Quintana, Daniel Martin wat mij betreft niet heel verrassend verloren hoor. Het verlies van Fuglsang en vooral Porte vind ik heel opvallend. Hopelijk geen slecht voorteken voor Porte wat betreft de rest van de Tour.
1 juli 2017 20:03
@Scott Sunderland
Kijk, dat lijkt me een veel positievere houding. Het is ook niet de verantwoordelijkheid van Sky alleen om het spannend en leuk te maken.
1 juli 2017 20:07
Positief aspect van deze Tourstart: Gesink ziet er fris uit. Nu in de Vogezen 'tijd nemen' en daarna in de aanval.
1 juli 2017 20:08
Kan me voorstellen dat Porte na al zijn pech en tegenslag in de Tour hier elk risico vermeden heeft. Juist hij.
1 juli 2017 20:15
Is inmiddels duidelijk hoeveel renners vandaag de grond gekust hebben naast de drie van TLJ, Gallopin, Durbridge, Izaguirre en Valverde?
1 juli 2017 20:22
Bevin, Roche en Thwaites in elk geval ook toontje.
1 juli 2017 20:23
klootje kriekeljon >>> In Utrecht was Porte ook al drama in een soortgelijke tijdrit, alleen toen waren de omstandigheden perfect. Toen vielen ook bijna alle AK-mannen tegen, inclusief Froome. Grote verschil is dat Froome vandaag wel gewoon goed presteert en het meteen al beslist lijkt helaas.
1 juli 2017 20:27
Chef: http://www.letour.fr/le-tour/2017/us/stage-1/news/int/richie-porte-i-m-a-little-disappointed.html
1 juli 2017 20:56
Sky en zijn kopman doet mij denken aan een bepaalde ploeg en kopman uit het verleden, die konden zich ook zo goed prepareren op de Tour.
1 juli 2017 20:59
Aan het commentaar te lezen heeft Gesink een mokerslag uitgedeeld aan de andere renners die het hebben laten lopen. Nu rijden voor podium. Je echt laten afzakken kan in 1 etappe.
1 juli 2017 20:59
Goh we zullen zien hoe ze rijden. Opvallend toch dat Froompie plots zo goed rijdt. In de CduD heeft hij werkelijk geprobeerd Porte kapot te rijden. Mislukt. Nu staat ie in perfecste conditie tijd te pakken.
Porte toch wel slecht vandaag. Hopelijk vooral door extreem voorzichtig rijden.

Reacties zijn gesloten.