Tour 2017: Froome op weg naar vierde eindzege, dagwinst Bodnar
foto: Sirotti
zaterdag 22 juli 2017 om 17:33

Tour 2017: Froome op weg naar vierde eindzege, dagwinst Bodnar

Chris Froome zal morgen voor de vierde keer in zijn loopbaan de Tour de France winnen. De Britse geletruidrager van Sky wist in de 22 kilometer lange tijdrit door Marseille derde te worden en verder afstand te nemen van zijn directe concurrenten. De dagzege ging naar Maciej Bodnar van BORA-hansgrohe.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Rigoberto Urán verzekerde zich door een sterke tijdrit van de tweede plek in het klassement. De tijdrit van Romain Bardet viel tegen; hij werd bijna ingehaald door Froome en zakte in de algemene rangschikking naar plek drie. De Fransman wist met miniem verschil Mikel Landa op plek vier te houden.

Bodnar gaat uit zijn dak – foto: Sirotti

Bodnar al vroeg naar dagwinst
De eerste serieuze tijd werd op de borden gezet door Maciej Bodnar. De Poolse tijdrijder klokte 28.15. Een mogelijke concurrent van hem schakelde zichzelf al snel uit; Europees kampioen tijdrijden Jonathan Castroviejo kwam ten val en kon een goede eindtijd vergeten. De eerste die in de buurt kwam was nota bene een landgenoot. Michal Kwiatkowski strandde op één seconde.

Schakelprobleem deceptie voor Roglic
Een tegenvaller was er voor Primoz Roglic, die nochtans tot de topfavorieten gerekend werd. Hij had bij het eerste tussenpunt al 25 seconden achterstand. Op de klim moest hij ook nog van fiets wisselen, waardoor een goede uitslag definitief uit het zicht was. Achteraf bleek waarom: de Sloveen kon in het eerste deel van de tijdrit niet van versnelling wisselen.

Bardet stort in en valt bijna van podium, Froome ongenaakbaar
Daarna volgde een lange periode zonder kanshebber voor de dagzege. Het was wachten op de topfavorieten voor het eindklassement. Een van de eersten was Alberto Contador, die een zeer sterke chrono op de mat legde. Hij reed 28.36 en wipte over Warren Barguil heen in het klassement.

Romain Bardet – foto: Sirotti

De strijd om de podiumplaatsen leek bij het eerste tussenpunt al gereden. Romain Bardet was daar 19 seconden trager dan Rigoberto Urán en 43 tellen langzamer dan Froome. De geletruidrager wist in de laatste kilometer Bardet in de nek te hijgen, maar hij haalde hem net niet in. Froome eindigde uiteindelijk als derde in de daguitslag en mag zich daarmee opmaken voor een nieuwe Tourzege.

Bardet komt goed weg, hij houdt één seconde over op Landa. De kans bestaat echter nog dat morgen op de Champs-Elysées er nog gestreden gaat worden om de laatste plaats op het eindpodium. Urán staat stevig tweede.

RIDE Magazine
87 Reacties
Sorteer op:
22 juli 2017 17:41
Uran heeft in de voorbije jaren nooit zo goed tegen de klok gereden als nu en nog nooit zo sterk bergop gereden. Van 95ste in de tijdrit in Dusseldorf wordt hij plots 7e (oke het parcours en de omstandigheden zijn anders, maar het verschil blijft opmerkelijk) Zou me niks verbazen mocht Landa binnen enkele maanden toch nog op het podium eindigen :)
22 juli 2017 17:41
Bardet gun ik alles. Maar dat trieste volk niets. Het lijken wel voetbalsupporters.
22 juli 2017 17:42
Landa heeft het ook een beetje zichzelf aangedaan. Ik kan me niet inbeelden dat hij in die eerste week in de proloog en op PBF vol tot op de streep is gegaan.
22 juli 2017 17:43
Beetje hypocriet van 'ons' Nederlanders die Voeckler staan uit te jouwen en de wagen van Sky onder keilen met bier op Alpe d'huez. Ieder volk heeft rotte appels.
22 juli 2017 17:43
@oscarito Een keer weggepest van de camping in de Dordogne ofzo?
22 juli 2017 17:43
Easy eindwinst voor Froome.
22 juli 2017 17:44
Wat bij TLJ en Roglic gebeurt is echt te amateuristisch voor woorden. Ik begrijp heel goed waarom de Nederlandse top van de beloften deze ploeg links laat liggen
22 juli 2017 17:44
@rennerske

Nee de Cauwer ging een dialoog met zichzelf aan en stelde de vraag waar Landa podium heeft verloren. Zijn eigen antwoord was overal.

Ik heb wel gewoon spanning gevoeld voor het klassement. Froome veel minder dominant dan andere jaren en toch wel uitgedaagd door een Uran die op niveau is. Een probleem met de fiets voor Froome in de tijdrit en hij wint de Tour niet.

Uiteindelijk een extreem sterk Sky gezien en Froome heeft in mijn ogen zijn overwinning ook deels te danken aan een extreem sterke Landa en Kwiatkowski.
22 juli 2017 17:44
Ik hoop echt voor dat arrogante publiek dat bardet morgen op een gaatje van 2 sec op landa binnen komt
22 juli 2017 17:47
@Noud "uitgedaagd" is wel een groot woord zeg. Die jongen heeft 0 keer aangevallen.
22 juli 2017 17:47
@Ronddraaien: dat is ook gewoon zo. Hoewel dat van Izoard niet had gehoeven. Froome hoefde niet te demarreren, daar. Dan had Landa tijd gepakt. Want: Kijk dit machtsvertoon in de tijdrit. Iets wat elke reële en objectieve kijker ook wel wist dat dit zou gaan gebeuren. Deze AK-mannen kunnen Froome niet pakken in een TT, niet wanneer hij in vorm is. Maar Landa mag iig trots zijn dat hij zo dicht is gekomen, dat Bardet zo zou instorten had niemand verwacht
22 juli 2017 17:47
Roglic toch 14e. Heel knap met die pech.

De tour vond ik ietwat tegenvallen, als een grote ronde beslist wordt op tijdritten. Geldt voor de Giro overigens ook.
22 juli 2017 17:47
@noud
Ah, het was De Cauwer die het zei. Mijn excuses!
22 juli 2017 17:48
@wielrennertje

Dus jij vind dit normaal? Dit zijn geen sportliefhebbers maar een stel idioten.
22 juli 2017 17:49
@kk want Nederlanders zijn niet chauvinistisch hahahaha. Net zo erg
22 juli 2017 17:49
Ja mus, als Bardet op een gaatje van 2 seconde zit, dan krijgen ze de gelijke tijd van die Fransen
22 juli 2017 17:49
Arndt die zich gisteren niet bepaald gespaard heeft knap 7e....
22 juli 2017 17:51
@oscarito Vind het zelf ook over de top, daar niet van. Maak me er alleen niet zo druk om. Bij sport heb je zulke dingen altijd en de Fransen hebben een Fransman op 2 staan. Nu kunnen Fransen nooit redelijk doen dus dan krijg je dat.
22 juli 2017 17:52
O ja. Die rare 3 sec regel...

Dan maar een gat van 4sec :p
22 juli 2017 17:52
Fletse Tour. Froome vertoonde tekenen van zwakheid, maar de anderen waren blijkbaar nog zwakker. En het erge is dat we voor de toekomst nog geen witte merel zien die volgend jaar een bedreiging kan vormen voor de Sky-trein. Graag zou ik eens zoals vroeger een bergrit zien waar de kopmannen gewoon afgezet worden aan de voet van de laatste klim en dan een gevecht van man tegen man moeten leveren ipv zoals nu tegen een ploeg. Of hebben jullie ooit foto's gezien waar Anquetil, Merckx, Lemond of Indurain tot op 2km voor de top in de wielen konden rijden van hun ploegmaats ? Die tijd komt wellicht niet meer terug.
22 juli 2017 17:52
Landa heeft het met name verpest in Foix en Serre-Chevalier, toen hij zich nog onnodig op een gaatje liet rijden aan de finish. Aan de andere kant ook wel blij dat Bardet het wel haalt, hij heeft het podium op zeker verdiend. En Uran ook, die heeft gewoon gedaan wat hij moest doen en zichzelf daarin nog overstegen ook.

Huphup Bodnar! Had vorig jaar in Montpellier al moeten winnen en neemt nu toch wel zoete wraak op Froome.

En de mensen die nu lopen te kankeren op alles dat Frans is is het behoorlijk af te raden om de WF-volgtopics van de voorbije twee Giro's te kijken.
22 juli 2017 17:54
@speedline

Nederlanders zijn zeker chauvinistisch. Maar ik weet zeker dat een sportman hier respect krijgt. Met voetbal tokkies zal dat anders zijn.
22 juli 2017 17:56
De nummer 2 en 3 pakken wel een etappe. Froome niet. Kleurloze tour, maar toch gun ik hem wel de eindwinst. Landa weg bij Sky misschien wordt het dan iets spannender. Oh nee, dan halen ze wel een paar andere potentiële Tour winnaars.
22 juli 2017 18:00
Ook weer grappig. Sommige noemen een tourzege zonder ritoverwinning dus armoedig maar als een Nederlander de tour zou winnen zonder rit te pakken maakt het niet uit.
22 juli 2017 18:01
Speedline, TykkeThor.. niet zoals de Fransen nee. Die wettelijk vast laten leggen dat er 40% Franse muziek gedraaid moet worden op de radio. Die Froome al jaren uitboe-en en pis over hem heen gooien en weet ik allemaal niet wat.. terwijl het in de breedte nu net de Fransen zijn met de beste generatie renners.

Rotte appels heb je idd overal. Maar dit is wel vrij typisch voor Frankrijk.

Reacties zijn gesloten.