Tour 2017: Barguil troeft De Gendt af en krijgt Superstrijdlust
foto: Sirotti (archief)
zaterdag 22 juli 2017 om 16:31

Tour 2017: Barguil troeft De Gendt af en krijgt Superstrijdlust

Warren Barguil heeft de Prijs van de Superstrijdlust ontvangen. De Fransman van Sunweb wist deze Tour de France de bollentrui én twee etappes te winnen. Hij ontving vier van de zeven stemmen.

Thomas De Gendt eindigde op de tweede plaats met twee stemmen. De Belg van Lotto Soudal was meer dan duizend kilometer in de aanval, maar wist geen ritsucces te behalen. Groenetruidrager Michael Matthews ontving één stem van de jury.

De jury van de Superstrijdlust bestaat uit vijf Fransen. Greg Lemond is de enige buitenlander die mag stemmen. De overige juryleden zijn ex-prof Laurent Jalabert, tv-commentatrice Marion Rousse, koersdirecteur Thierry Gouvenou en de journalisten Jean Montois (AFP) en Alexandre Roos (L’Equipe). Het publiek mocht beslissen over de laatste stem. Die stem ging via social media naar De Gendt.

Barguil ontvangt als winnaar van de Prijs van de Superstrijdlust een bedrag van 20.000 euro.

https://twitter.com/PrixAntargaz/status/888766838716420098

RIDE Magazine
94 Reacties
Sorteer op:
22 juli 2017 17:41
De Gendt zat gisteren bij Vive le Velo. Barguil nergens.
22 juli 2017 17:49
Wat een gedoe over de jury. Sowieso heeft minimaal één van de Franse juryleden niet op Barguil gestemd. Kunnen er ook twee zijn. En verder heeft Barguil natuurlijk aangevallen met doelen, en die behaald. De Gendt zat voornamelijk in de ontsnapping-omdat-het-moet, en geeft zelf ook nog eens aan dat hij het voor die prijs deed. Dan ben je voor mij als ex-Giro-podium-meneer en Stelvio-winnaar enigszins afgezakt.
22 juli 2017 17:50
Terechte winnaar in mijn ogen.
Akkoord dat De Gendt vaak in de aanval ging, maar zonder eindschot, in tegenstelling tot Barguil die ook vaak in de aanval ging maar wel kon afmaken. Strijdlust is ook niet altijd vanuit een vlucht strijden, als je van de kopmannen bergop nog kan wegspringen, dan is dat ook een mooi staaltje strijdlust.
22 juli 2017 17:52
Wat moet je als de Gendt zijnde nog meer doen om deze prijs te winnen? Hij zat in de helft van de etappes mee. Volgende keer maar alle etappes meezitten? Pfffff
22 juli 2017 17:59
Terechte winnaar. Ik heb van Barguil genoten, die heeft in 5 berg etappes mee gedaan voor de overwinning en wint de berg trui met overmacht.
22 juli 2017 18:01
@jvh93
Misschien meedoen voor de overwinning? Heeft enkel wat puntjes gesprokkeld, kopgroepen kansloos uit elkaar gereden op 50-100km voor de streep en tot gisteren was zijn beste resultaat 22e op 6 minuten achter Mollema.
22 juli 2017 18:04
Barguil een verdiende winnaar. Maar mensen die hier De Gendt een karikatuur of een Urbanus noemen, sorry hoor. Maar de opzet die ASO hanteert, kan op dit niveau niet. Is net zo amateuristisch als de regie en de tijdwaarneming van DD. Als je je de grootste ronde in de wielerwereld waant, kies dan een professioneler opzet. 7 oud-wielrenners van verschillende nationaliteit als juryleden. Kunnen we deze prijs ook serieus nemen. Het geldbedrag is namelijk wel serieus.
22 juli 2017 18:10
Sommigen verwarren de prijs voor de strijdlust met een soort poedel/troostprijs. Barguil ging voor overwinningen, voor zowel zichzelf als voor Matthews. Beiden zijn geslaagd. Ik had de prijs nog eerder naar Matthews of Contador laten gaan, dan naar de Gendt. Dan moeten ze maar een prijs in het leven roepen voor de meeste km in de aanval.
22 juli 2017 18:14
De jury bepaalt haar eigen criteria. Met terecht of onterecht hebben dit soort schoonheidsverkiezingen weinig te maken. De jury heeft gesproken, leef er mee.
22 juli 2017 18:16
Had een Voeckler gedaan wat De Gendt deed, had deze natuurlijk de superstrijdlust gewonnen.

Maar Barguil heeft een pracht Tour gereden, zeker niet onterecht.
22 juli 2017 18:21
Het helpt natuurlijk ook niet wanneer je van tevoren al begint te jammeren dat je die prijs niet gaat winnen "vanwege die Fransen".
Dat commentatoren van SPORZA, die ik zeer hoog heb zitten, reageren zoals ze reageren is treurig, waarschijnlijk zitten ze met hun commentaar hokje te dicht bij mega NL dweper Herbert Dijkstra.
22 juli 2017 18:27
zeker terecht,je kan wel vaker meezitten in de ontsnapping maar barguil heeft wel niet zo vaak mee gezeten,maar wel met 3x zoveel resultaat !
22 juli 2017 18:43
Aru had hem moeten krijgen, maar kreeg niet eens een nominatie. Nog nooit iemand zichzelf zo uit elkaar zien trekken op een fiets
22 juli 2017 18:46
Inderdaad volledig terecht. Heb ontzettend genoten van Barguil deze ronde, De Gendt heb ik nauwelijks gezien. Het is dat hij zelf constant herhaalde dat ie in wel 11 ontsnappingen had gezeten, anders had ik het me geen moment gerealiseerd. Al die onbeduidende kopgroepjes gaan altijd het ene oor in, het andere oor uit. Dat verongelijkte geklaag al een week lang heeft hem bij mij overigens ook weinig sympathie opgeleverd.

Met de kritiek dat de jury uit louter Fransen bestaat, ben ik het wel eens. Zou veel beter zijn als er een internationaal groepje oud-renners aan wordt toegevoegd, zou de prijs ook nog wel wat prestigieuzer maken als ze daarvoor wat grote namen uit het verleden kunnen krijgen.
22 juli 2017 19:00
Die de Gendt is toch wel een beetje een domoor. Smijt met zijn krachten en heeft 0,0% succes.
22 juli 2017 19:13
Strijdlust, dat is ten strijde trekken, al dan niet met succes. De Gendt heeft dat veel vaker gedaan dan Barguil, dus moet hij hem krijgen. Wat is de denkwijze van WF? Barguil heeft 2 ritten, dus die moet hem krijgen. Wat blijft er nog over voor aanvallende renners die niet bij de lichtgewichten zitten. Volgend jaar weer lekker klagen dat er niemand aanvalt in de kansloze etappes.
22 juli 2017 19:29
Kansloze ondernemingen? Alsjeblieft zeg: vorig jaar werd de Gendt 1ste, 2de en 6de in etappes en won hij hem ook niet. Dit jaar voerde hij overal de schifting uit en zette heel wat ontsnappingen mee op sleeptouw (of dunde hij ze uit). Met een internationale jury had het er wel wat anders uitgezien. Als Barguil voor pakweg AG2R zou rijden, zouden de meningen hier ook wel heel wat anders zijn.
22 juli 2017 19:54
Heeft de Gendt de tour niet eens links laten liggen om te trouwen ?
Nou dan
Barguil is het gezicht van de Tour 2017.
Maar maak je geen zorgen, over een tijdje lachen we ermee.
22 juli 2017 20:50
Ik snap alle Vlaamse krokodillentranen om De Gendt niet. De superstrijdlust mag voor niemand een doel op zichzelf zijn, het is een oeuvre-award voor renners die daadwerkelijk om de hoofdprijzen hebben meegedaan. De Gendt heeft zijn kansen op hoofdprijzen volgens mij juist op het spel gezet door dag-na-dag in de aanval te gaan.

Lotto-Soudal moet zichzelf maar eens goed achter de oren krabben. Ze hebben nu twee renners in de ploeg die alleen maar bezig zijn met streepjes zetten. Hansen voor Tourdeelnames en De Gendt voor kilometers in de aanval. Volgens mij zijn beide initiatieven onderhand wel door hun houdbaarheidsdatum heen.
22 juli 2017 20:52
De Gendt is inderdaad een domme wielrenner. Ma
22 juli 2017 21:07
De Gendt is inderdaad een domme wielrenner, maar dit doet er niet toe. Je kan geen jurering verrichten met het merendeel Franse juryleden. Dit is een totale aanfluiting. En zelfs de "verondersteld neutrale" UCI-jury in de wedstrijd zelf, bleek ook weer in deze Tour niet neutraal. Ik verwijs hiervoor naar het aanvankelijk niet bestraffen, door de internationale jury, van Bardet toen hij nog drinken aannam tijdens de laatste kilometers. Zijn tegenstanders die hetzelfde deden, werden wel bestraft. Slechts na zware kritiek door de internationale pers, draaide de "neutrale" jury wat bij. Niet door Bardet ook te bestraffen, maar door zijn tegenstanders dan maar de tijdstraf kwijt te schelden. Démare en Bardet die km achter hun ploegleiderswagen aan 80 km/u teruggebracht werden, onder het oog van de kamera. Bestraffen ? Ho maar ! Démare die tijdens zijn eerste slechte dag, vroeg gelost, op bijna 30 minuten, tijdens de slotklim plots relatief sneller klimt dan de koplopers. Uiteraard door aan de klink te hangen. Uitsluiting ? Ho maar ! En zo kan ik nog lang doorgaan. Dit allemaal onder druk van ASO die hier echt over alles beslist in deze Tour.
Ook voor de strijdlust moest en zou een Franse renner de prijs krijgen. De twitterbeslissing zegt niet alles, maar is zo overweldigend dat er niet kan getwijfeld worden. Dat een klein groepje Vlamingen, vergeleken met de rechtstreeks betrokken Fransen die met tientallen miljoenen zijn, en andere landen, ook maar enige invloed op de uitslag zou kunnen gehad hebben, is te gek voor woorden.
Indien een Frans renner in de schoenen van De Gendt zou gestaan hebben, zou hij zeker het maximum van de stemmen ontvangen hebben.
22 juli 2017 21:10
@ferox
Dus: De Gendt laat zich naturaliseren tot Fransman en volgend jaar is het in the pocket!
Nu nog een naam... Thomas De Gand. Of wacht...
Overigens zie ik De Gendt volgend jaar wel naar de Giro trekken met het oog op deze 'oeuvreprijs', samen met Wellens uiteraard...
22 juli 2017 21:14
Ik wil hier nog een paar argumenten aanhalen. De strijdlust is bedoeld voor de renners die in de aanval gaan en dat het meest en het langst doen. Nergens wordt vereist dat dit moet leiden tot een overwinning. Ik daag jullie uit om te kijken naar alle dagwinnaars van de 'strijdlust'. Hoeveel van hen hebben de etappe gewonnen ? Wel dan ? Die logica moet dan ook doorgetrokken worden naar het 'algemeen klassement' van de strijdlust. En dan kan er slechts een man winnen, en dat is natuurlijk De Gendt.
22 juli 2017 22:09
De enige echte verdiende winnaar zou De Gendt geweest zijn, daar is iedere objectieve kenner van de koers het wel over eens.
22 juli 2017 22:52
Hier is een tip: er moet vastgelegd worden wat de jury met 'strijdlust' bedoeld.
- aanvallen omdat het kan en lekker dom met je krachten smijten (de gendt)
- aanvallen en winnen (barguil)
-aanklampen en alles doen om je plekje in de top 10 te beschermen (Aru)

Daarnaast moet de jury voor deze prijs aangepast worden. Het is overduidelijk dat nationaliteit hier een rol speelde.

Reacties zijn gesloten.