Tour 2016: Pantano beste vluchter in Culoz, Poels houdt favorieten bijeen
foto: Sirotti
zondag 17 juli 2016 om 17:31

Tour 2016: Pantano beste vluchter in Culoz, Poels houdt favorieten bijeen

Jarlinson Pantano is de winnaar van de vijftiende etappe in de Tour de France 2016. De Colombiaan van IAM Cycling maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep en kwam na 159 kilometer als eerste over de meet in Culoz. Rafal Majka moest het onderspit delven. De favorieten verloren elkaar niet uit het oog.

Vier Nederlanders in grote vlucht
Direct vanuit de start ging het hard. Bolletjestruidrager Thomas De Gendt opende het bal in de jacht op meer punten, maar deze inspanning zorgde ervoor dat hij op de eerste klim van de dag geen kracht meer had om te volgen. Rafal Majka, tweede in het bergklassement, wist daarvan te profiteren op de Col du Berthiand (1e categorie), met Ilnur Zakarin in zijn wiel. Een grote groep sloot in de afdaling aan, met daarbij onder meer Vincenzo Nibali, Serge Pauwels, Tom Dumoulin, Stef Clement, Tom-Jelte Slagter, Dylan van Baarle en George Bennett.

Majka naar de bollen
Het extreem hoge tempo zorgde voor een slagveld. Achterin het peloton stond de deur al wagenwijd open, maar de helpers van Froome legden na de afzink van de Berthiand de handrem erop. De dertigkoppige kopgroep kreeg de ruimte. Het peloton bleef hangen op een achterstand van zeven minuten. In de kopgroep nam Majka virtueel de bollentrui over van De Gendt, maar ook Pauwels toonde zich gretig met het sprokkelen van punten op de kleinere cols.

Dumoulin probeert iets
In de bevoorradingszone trok Van Baarle ten aanval als belangrijke pion van Pierre Rolland, die ook mee gesprongen was. Dumoulin zag zijn kans schoon en sprong op én over zijn landgenoot. Op dat moment moest de Limburger nog zeventig kilometer rijden. Nibali, Pantano en Pozzovivo wisten aan de voet van de Grand Colombier (buitencategorie) aan te sluiten.

Majka en Pantano maken het uit in de kopgroep
Deze groep hield niet lang stand. Vooral Daniel Navarro en Majka waren actief op de steile flanken en dat deed onder andere Dumoulin, Nibali en Rolland de das om. Zakarin liet zich ook goed zien. De Rus sloeg de handen ineen met Majka en reed weg van de medevluchters. De Poolse kampioen wist op de top een grote slag te slaan in de strijd om het bergklassement. In de linke afzink kwam onder meer Alaphilippe ten val. Zakarin durfde op zijn beurt geen risico te nemen en moest Majka en Pantano laten rijden.

Na het passeren van de finish in Culoz (men had een plaatselijke ronde uitgestippeld) snelde het duo naar de slotklim: de Lacets du Grand Colombier van eerste categorie. Majka probeerde meermaals Pantano te lossen bergop, wetende dat de Colombiaan op het vlakke over een betere sprint beschikt. Dat lukte op vier kilometer van de top, waarna hij solo de top rondde. In de gevaarlijke afdaling richting Culoz miste Majka bijna een bocht, waardoor een ontketende Pantano zich weer vooraan meldde.

Reichenbach en Vuillermoz kwamen onder de vod nog heel dichtbij, maar waren niet dicht genoeg. Majka pokerde en liet Pantano op kop. De Pool ging de sprint als eerste aan, maar zag de snellere Colombiaan over zich heen komen.

Poels controleert de favorietengroep
Astana nam op de Grand Colombier het commando over en trok zeer stevig door in de groep der favorieten, maar de mannen uit de top tien verloren elkaar niet uit het oog. Op het vlakke deel richting Culoz hield de lichtblauwe formatie het tempo hoog en dat leidde allemaal een aanval van kopman Aru in. Valverde sprong naar de Italiaan, maar Sky reageerde met een tempoversnelling van de trein.

Een opvallende move van Froome zelf volgde. Hij deed net alsof hij versnelde en hield toen de benen stil, om te kijken wie reageerden. Bardet waagde nog een ontsnappingspoging, maar zag een sterke Poels het tempo maken in de favorietengroep. De Fransman werd bijgehaald op de top, waarna alles bij elkaar gehouden werd op het vlakke deel richting de finish.

17-07-2016 Tour De France; Tappa 15 Bourg En Bresse - Culoz; 2016, Iam Cycling; Pantano Gomez, Jarlinson; Culoz;

Pantano op het podium – foto: Sirotti

RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
17 juli 2016 19:38
Hebben jullie de Ventoux etappe gezien, waar wel degelijk verschillen ontstonden bij de AK renners, die zonder motor groter waren geweest? De echte verschiletappes komen nog, deze was er niet geschikt voor.

En ik geniet van het gemak waarmee Mollema rijdt
17 juli 2016 19:40
HF2013: Kijk de tijdrit van Thomas eens terug, die heeft echt wel vol gereden.
17 juli 2016 19:41
@Giradengo
Een tour de France zonder hooggebergte? Misschien moeten we de Ronde van Vlaanderen volgend jaar dan eens op de Madalaine doen, er winnen nu elk jaar dezelfde types. 3 weken door Frankrijk over vlakke wegen en klassieker parcours een soort Eneco tour van 3 weken. Daar ga ik toch echt voor passen.
Daarbij ligt het gebrek aan spanning gewoon aan de dominantie van Sky/Froome. Kijk maar naar het jaarlijkse spektakel in de Giro en in mindere mate de Vuelta.
17 juli 2016 19:50
@Bonifazio
Er mag in een dergelijke Tour (bijvoorbeeld eens in de vier jaar) wel hier en daar een col in zitten natuurlijk, maar het moet dan zodanig evenwichtig zijn opgebouwd, dat een Sagan - ik noem maar een voorbeeld - een kans zou krijgen om tijd terug te winnen. Het blijft wel Frankrijk. In de begintijd werden de cols ook niet aangedaan. De vergelijking met de Madeleine in de Ronde van Vlaanderen gaat mank.

edit: een dergelijk traject zou ook een beetje de jaarlijkse chaos op de bekende cols een beetje kunnen begrenzen (daar zijn overigens ook andere mogelijkheden voor).
17 juli 2016 19:50
@Bonifazio

Hoezo in mindere mate de Vuelta? :) Ik vind Giro en Vuelta de laatste jaren toch steeds weer smullen, hoor. (Behalve misschien die Giro van Nibali - die was wat saaier, maar is ook persoonlijk. Alleszins niets tegen de Italiaan.)
17 juli 2016 19:55
De Vuelta en de Giro zijn natuurlijk ook leuker omdat daar de wereldtop normaliter niet aanwezig is.
17 juli 2016 19:57
Sky maakt van fietsen een wetenschap net als atleten dat ook doen, als alles klopt kan er weinig mis gaan. Waarom geen eigen renners opleiden ipv links en rechts dure renners te kopen. Battaglin aangekocht bij ltj, ben bang dat ie verloren rond fietst. Aandacht en sfeer zorgt voor optimaal presteren en niet geld is precair voor een echte sportman.
17 juli 2016 20:08
Mooie overwinning voor IAM. Nadat ze bekend maakte dat ze ermee gingen stoppen pakken ze mooie overwinningen, waaronder nu ook een etappe in de Tour. Zeer benieuwd naar welke ploeg Pantano gaat. Ik gok op Movistar.
17 juli 2016 20:15
@Orakel

Dat vind ik nu eens klinkklare onzin. Excusez-les-mots.

Is wat nu in de Tour rond rijdt dan wel de wereldtop? Een top-10 met o.a. Adam Yates, Daniel Martin, Richie Porte, Tejay Van Garderen? En Quintana, die toch ook een beetje te veel eer toegedicht wordt? In de Vuelta vorig jaar was hij alleszins bijna door Tom Dumoulin geklopt. En Aru finishte erboven.

Aru vocht het dan weer uit tegen Contador in de Giro vorig jaar. En veel meer wereldtop dan de Vuelta 2014 - Contador, Froome, Valverde - kan je niet hebben.

En fair is fair: is Kruiswijk zijn prestatie in de Giro minder waard omdat er minder wereldtop (nou ja) zou zijn? Die ene rit waarin hij vanaf de start alle aanvallen zelf moet pareren en dan die finale met hem, Valverde en Zakarin: ja wadde, ik wil het Froome nog zien doen van start tot finish, hoor. (En voor wie mij van nationalisme beschuldigt: ik ben gewoon koersfan én Belg :) )

Alles is relatief dus, maar kom niet af dat het kruim enkel hier rondfietst.
17 juli 2016 20:20
Fuente de was in de Vuelta. In de Giro en Vuelta is de koers veel minder gesloten.

Vandaar dat die 2 rondes qua amusement bij mij hoger in de pikorde staan.

Ik heb geen enkele moeite met de suprematie van Sky.
17 juli 2016 21:01
"Is wat nu in de Tour rond rijdt dan wel de wereldtop? Een top-10 met o.a. Adam Yates, Daniel Martin, Richie Porte, Tejay Van Garderen? En Quintana, die toch ook een beetje te veel eer toegedicht wordt? In de Vuelta vorig jaar was hij alleszins bijna door Tom Dumoulin geklopt. En Aru finishte erboven".

Het mag jou tegenvallen, maar in de Tour is op ieder vlak de wereldtop aanwezig.
17 juli 2016 21:11
@ purito

Met angst en beven dat Johny weer boos wordt, zeg ik dat Henao weer bewezen heeft een van de allerbeste klimmers ter wereld te zijn. Helaas niet over drie weken ;)

Hopen dat Porte er wel in blijft, dan heb ik (en jij trouwens ook wat hem betreft) tenminste nog ergens gelijk over. Dumoulin won ook al niet met tien minuten voorsprong vandaag..

Ik hoop maar dat ik niemand beledig of boos maak met deze reactie.
17 juli 2016 22:02
Leuke rit (althans wat betreft de spanning om de ritzege), continu wisselende kanshebbers. Eerst even Nibali-Dumoulin, waarna Zakarin het uit elkaar ranselde, Alaphilippe met een sprong waar de klasse van af droop, waarna Majka overnam om uiteindelijk geklopt te worden door Pantano in de sprint :p

Gun die Bardet wel zijn top 5, of wat hoger. Heerlijk aanvallende coureur. Hopelijk slaan hij en een verbeterende Aru is de handen in elkaar in de Alpen. Koppel dat niet meteen kijkt op een inspanning meer of minder.
17 juli 2016 22:06
Vinden jullie het eingelijk normaal hoe sterk poels rijdt en kom nu niet af met hij is een talent . hij heeft nooit zo lang aan een stuk goed kunnen rijden. Had altijd zwakke dagen team sky stink nog meer dan us postal.
17 juli 2016 22:08
Hoezo? Poels heeft toch bijna alle dagen tijd verloren, juist om deze week zo goed te zijn? Daar heb je geen glazen bol of alu hoedje voor nodig.
17 juli 2016 22:11
Poels zijn zwakke dagen heb jij niet opgemerkt de afgelopen twee weken...?
18 juli 2016 00:37
Zoiets heet sparen in de rustige dagen. En er staan als hij er moet staan. Poels heeft dit jaar wel een ontwikkeling mee gemaakt. Je wist ook dat hij LBL heeft gewonnen?

Reacties zijn gesloten.