Tour 2016: Matthews rondt ploegenspel Orica-BikeExchange af in Revel
dinsdag 12 juli 2016 om 17:05

Tour 2016: Matthews rondt ploegenspel Orica-BikeExchange af in Revel

Michael Matthews (Orica-BikeExchange) heeft de tiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Hij maakte samen met twee ploegmaten deel uit van de kopgroep en won uiteindelijk de sprint van een zeskoppig groepje. Peter Sagan (Tinkoff) eindigde als tweede, Edvald Boasson Hagen moest genoegen nemen met een derde plek.

Bergpunten voor Dumoulin
De renners moesten vandaag direct vanuit de start de Port d’Envalira op. Deze 22,6 kilometer lange reuzencol zorgde voor een spervuur aan demarrages. Vooral Peter Sagan was erg actief in de beginfase. Ook Tom Dumoulin, Tom-Jelte Slagter en Stef Clement sprongen af en toe mee, terwijl Wilco Kelderman bij de gelosten werd gemeld.

Uiteindelijk kwam Rui Costa als eerste boven. Een halve minuut later volgde Tom Dumoulin als tweede. De etappewinnaar van zondag sprokkelde daarmee acht bergpunten, maar hij belandde niet in de uiteindelijke kopgroep. Het waren Peter Sagan en Vincenzo Nibali die naar Rui Costa reden.

Sterke kopgroep
Twaalf anderen kwamen even later in brokjes aansluiten. Daarbij zaten drie renners van Orica-BikeExchange: Daryl Impey, Luke Durbridge en kopman Michael Matthews. Ook Mikel Landa (Sky), Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale), Tony Gallopin (Lotto Soudal), Edvald Boasson Hagen, Stephen Cummings (Dimension Data), Damiano Caruso, Greg Van Avermaet (BMC) en Sylvain Chavanel (Direct Energie) waren meegeglipt.

De voorsprong van de vijftien leiders was lange tijd beperkt, maar uiteindelijk liep het verschil op tot zes minuten. In het peloton zorgde Katusha voor het achtervolgingswerk. Alexander Kristoff had onder andere Jurgen Van den Broeck op kop gezet om het tot een sprint te laten komen, maar na een tijdje gaf de Russische formatie het op. Daarna gingen IAM Cycling en Direct Energie het werk opknappen. Het peloton kwam echter nauwelijks dichterbij, want vooraan werkten de koplopers goed samen.

Sagan trekt door
Op 25 kilometer van het einde kwam die goede samenwerking tot een einde, toen Sagan het tempo opschroefde en voor een breuk in de kopgroep zorgde. De wereldkampioen kreeg Van Avermaet, Boasson Hagen, Dumoulin en het trio van Orica-BikeExchange met zich mee. De rest van de ontsnapping kon niet meer terugkeren.

Op negen kilometer van het einde kwamen de zeven leiders aan bij de voet van de Côte de Saint-Ferréol: een 1,8 kilometer lang klimmetje met een stijging van 6,6 procent. Orica-BikeExchange probeerde hier de overtalsituatie uit te spelen door Impey tot twee keer toe te laten aanvallen, maar Sagan hield alles onder controle. Durbridge kon het tempo niet volgen en moest passen.

Sagan controleert, maar verliest
In de afdaling deelde Edvald Boasson Hagen een speldenprik uit, maar opnieuw reed Sagan het gat dicht. De wereldkampioen reageerde vervolgens ook weer toen Impey een derde en een vierde aanval plaatste. Niemand geraakte weg, dus stevenden de zes vluchters af op een spannende sprint. Impey had in de slotkilometer de kop genomen om de spurt aan te trekken. Van Avermaet zette als eerste aan, maar Matthews bleek over de snelste benen te beschikken.

Sagan strandde op een tweede plaats. Als troostprijs mag hij morgen de groene trui aantrekken. De Slowaak pakte veel punten door zijn tweede plek en won onderweg ook de tussensprint.

12-07-2016 Tour De France; Tappa 10 Escaldes Engordany - Revel; 2016, michael matthews, orica-bikeexchange

RIDE Magazine
51 Reacties
Sorteer op:
12 juli 2016 17:06
Tsja, Sagan wilde wel veel (eigenlijk alles) alleen doen.

Bling bling ook prima winnaar
12 juli 2016 17:08
Knap afgemaakt door Matthews. Leek zich dommig weg te drukken door EBH die toen aanzette.

Mooie koers ook van Sagan. Maar ook wel een beetje overmoedig. Zelfs Peterke kan het niet op een dergelijke manier afmaken.
12 juli 2016 17:08
Jammer dat Sagan het niet haalde, toch de meest spraakmakende renner van het peloton.
Wel laf dat de rest niks probeert en hem al het werk laten doen.
12 juli 2016 17:08
Toch niet normaal hoe sterk Sagan weer was vadaag. Wat een eindbaas
12 juli 2016 17:09
Mooi, strak en kundig gespeeld door de Orica's. Van Avermaet had moeten springen en niet sprinten, je kunt best in topvorm zijn maar dat waren wel degelijk matthews en Sagan daar bij hem.
12 juli 2016 17:09
Tja, Sagan moet ook wel alles alleen doen. Iedereen gokt erop dat hij de gaten dicht rijdt.
Doet Sagan dat niet, dan wint Impey gewoon de etappe omdat de rest er niet achteraan gaat.

Sagan had alsnog de snelste sprint in de benen denk ik? Moest helemaal achterlangs omdat hij ingesloten raakte.
12 juli 2016 17:09
Ik begrijp er niks van. Alle klimmers eraf gereden?????
12 juli 2016 17:09
Is er ook een tegenovergestelde van het rode rugnummer, dat natuurlijk naar Sagan moet? Dan kan Van Avermaet die ophalen. Hoezo probeert die hélemaal niks?

Sagan was weer ouderwets baas, maar kon niet op tegen het laffe rijden van alle anderen en het slimme (perfecte) rijden van Orica. Matthews niks te verwijten natuurlijk, prachtig ploegenspel!
12 juli 2016 17:10
@bertvd Ik denk niet dat hij dat wil, maar eerder moet. Anders wint sowieso iemand anders.
12 juli 2016 17:10
Flauwe winnaar, tegen mannen die al meerdere etappes knallen en presteren.
12 juli 2016 17:10
Wat een held is Sagan, idd meest spraakmakende renner van het peloton.
Groen weer om al staat die andere trui hem veel beter :)
12 juli 2016 17:10
Mwoah, laf ?
Orica deed wel degelijk werk met Durbridge en Impey en de eenlingen hoefden nergens per se keihard voor te rijden want de achtervolgers lagen al 2:00+ achter
Neuh, lafwassetnie
12 juli 2016 17:10
@Janjanssen
Daar is niets lafs aan. Dat noemen ze wielrennen. Als Sagan denkt alles alleen te kunnen, waarom zou je hem tegenhouden?
12 juli 2016 17:11
Mooie overgangsrit met een extreem sterke kopgroep. Sagan de man van de dag, Matthews de snelste met het beste ploegenspel. Je zou zo'n geweldenaar als Sagan ook eens een ploeg gunnen die voor hem koerst.
12 juli 2016 17:11
Oh kijk een aanval die het haalt....
12 juli 2016 17:11
Ik hoop niet dat we weer een hele discussie gaan krijgen over wel/niet laf koersen. De rest van de groep koerst om te winnen. Ze weten dat Sagan op alle aanvallen zal reageren, dus is het logisch dat ze er zelf niet achteraan gaan.

Sagan verdient weer alle credits voor zijn manier van rijden. Jammer dat hij niet ook beloond wordt. Orica heeft het overtal slim uitgebuit!
12 juli 2016 17:12
Sagan zal de smoor erin hebben. De dirigent van de kopgroep, maar uiteindelijk schiet je tekort na die vele inspanningen. Misschien had hij zelf moeten gaan, maar je kan hem niet veel kwalijk nemen.
12 juli 2016 17:13
Van Avermaet na z'n schitterende eerste week weer tenenkrommend passief. EBH en Dumoulin trouwens ook. Sagan de sterkste, Orica slim en goed gereden!
12 juli 2016 17:13
Bling heeft dit perfect gedaan, tactisch perfect gedaan. Sagan blijft een mooi renner, schijnbaar weinig geleerd van Milan San Remo van een paar jaar terug waar hij dezelfde fout maakte. Greg verwachte ik nog iets van, zat de lekker te sparen daar in laatste positie, maar schijnbaar was de pijp leeg en zat er geen demarage meer in.
12 juli 2016 17:13
Onbegrijpelijk dat Greg het niet één keer geprobeerd heeft, hij had toch een keer kunnen proberen op het moment dat Sagan Impey terughaalde na één van z'n demarrages?
12 juli 2016 17:15
@52voor

Niet rijden om te winnen is nogal laf.
12 juli 2016 17:15
Sagan maakte helemaal geen fout, als hij niks deed reed impey weg en had hij gewonnen
12 juli 2016 17:24
Ach ja, alle aankomers staan te boek als snel en een sprint met 6 is natuurlijk totaal anders dan met 20 of massa, eigenlijk alle eenlingen hadden wel iets anders kunnen proberen maar de gok kan ik ook wel begrijpen.
12 juli 2016 17:26
Wat een klasse kopgroep.
EBH kwam nog best dicht bij. Toch nog last van die val in de eerste etappe? Of gewoon niet snel genoeg tegen Matthews en Sagan?
12 juli 2016 17:26
Op papier een kopgroep om van te smullen, maar uiteindelijk toch een beetje flauwe finale. Had toch wel verwacht dat Van Avermaet of Dumoulin nog iets zou proberen.

Reacties zijn gesloten.