Tour 2016: Cummings voert huzarenstukje op in eerste Pyreneeënrit

vrijdag 8 juli 2016 om 17:09
Tour 2016: Cummings voert huzarenstukje op in eerste Pyreneeënrit

Foto: Sirotti

Stephen Cummings heeft voor het tweede jaar op rij een etappe in de Tour de France gewonnen. De 35-jarige renner van Dimension Data maakte onderweg naar Lac de Payolle onderdeel uit van een omvangrijke kopgroep en reed nog voor de Col d’Aspin bij iedereen weg. De verliezer van de dag was Thibaut Pinot. De Franse hoop moest passen op de slotklim en verloor veel tijd.

Sagan en Cavendish in vroege vlucht
Het eerste uur was aan de sprintersploegen. Peter Sagan en Mark Cavendish waren direct vanuit de start in de aanval gegaan. Samen met tien andere renners, waaronder Rui Costa, reden ze een tijdje voor het peloton uit, maar dat was tegen de zin van Etixx-Quick-Step en Lotto Soudal. De ploegen van Marcel Kittel en André Greipel rekenden de koplopers na één uur weer in, waardoor de koers opnieuw kon beginnen.

De gele trui ten aanval
Veel renners maakten daar gretig gebruik van. Na een spervuur aan demarrages ontstond een omvangrijke kopgroep van 29 man, met daarbij een aantal grote namen, waaronder zelfs de geletruidrager. Greg Van Avermaet (BMC) had gezelschap van:

Bakelants, Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Martens (LottoNL-Jumbo), Cancellera, Stuyven (Trek-Segafredo), Naesen (IAM Cycling), Kiryjenka (Sky), Gorka Izagirre (Movistar), Nibali, Lutsenko (Astana), Breschel, Howes, Langeveld (Cannondale), Cummings (Dimension Data), Geschke (Giant-Alpecin), Voss (Bora-Argon 18), Vicioso (Katusha), Durasek, Grmay (Lampre-Merida), Roelandts (Lotto Soudal), Chavanel, Duchesne (Direct Energie), Tony Martin (Etixx-Quick-Step), Navarro, Bozic, Maté (Cofidis), Impey (Orica-BikeExchange) en Périchon (Fortuneo-Vital Concept).

Cummings rijdt weg
De 29 leiders kregen een maximale voorsprong van zes minuten. Vlak nadat Nibali op de Côte de Capvern – met nog 46 kilometer te gaan – het enige bergpuntje pakte, spatte de kopgroep uit elkaar. Breschel, Navarro en Duchesne zagen de voorsprong slinken en dus gingen ze ten aanval. Even later kwam Cummings daarbij aansluiten.

Acht anderen waren eveneens op komst, met daarbij Van Avermaet en Nibali, maar nog voordat ze bij de voorste vier konden geraken, was Cummings alweer vertrokken. De Brit begon met een halve minuut voorsprong aan de Col d’Aspin en liep vervolgens alleen maar verder uit. Op de top had Cummings zijn voorsprong verdubbeld.

Impey en Navarro hadden Nibali achtergelaten en waren de eerste achtervolgers, maar zij kwamen nauwelijks dichterbij, waardoor Cummings solo over de streep kon rijden. Impey eindigde ruim een minuut later als tweede, Navaro werd derde. Nibali en Van Avermaet kwamen binnen als vierde en vijfde.

Pinot zakt door het ijs
Daarachter hadden de klassementsmannen zich rustig gehouden. Op een paar speldenprikjes na – waaronder van Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) en Warren Barguil (Giant-Alpecin) – bleef iedereen zitten waardoor een relatief grote groep met favorieten over de top kwam.

Thibaut Pinot was op dat moment al een tijdje gelost. De kopman van FDJ kende een slechte dag en verloor bijna drie minuten op zijn belangrijkste concurrenten.

Zakkende boog
Op het einde werd het nog even spannend in de groep met favorieten toen het luchtkussen van de slotkilometer naar beneden zakte en op een aantal renners landde. Dat zorgde kort voor een ontstopping, met Adam Yates (Orica-GreenEDGE) als grootste slachtoffer, maar hij krijgt dezelfde tijd als de rest van de groep. Dat heeft de organisatie gemeld.

08-07-2016 Tour De France; Tappa 07 L'isle Jourdain - Lac De Payolle; 2016, Bmc Racing; Van Avermaet, Greg; Lac De Payolle;

Dit artikel delen:

121 Reacties

vevie 8 juli 2016 om 17:10

Cummings is een fenomeen. Zwaar teleurstellende etappe!

Wheely 8 juli 2016 om 17:12

Neee die boog!!

hnac 8 juli 2016 om 17:12

4 zegens al voor Dimension Data. Mooi voor Cummings en de ploeg. De rit was niet heel boeiend. Vuurwerk pas in het weekend

vevie 8 juli 2016 om 17:14

Heel gesprek tussenFroome en Valverde.

jerteg 8 juli 2016 om 17:14

Yates de renner die viel door de boog?

NQuintana 8 juli 2016 om 17:15

Yates over die boog heen gedonderd?

Man met de hamer 8 juli 2016 om 17:15

Hele etappe één grote leegloper.

rput 8 juli 2016 om 17:15

Saaiste eerste week die ik me kan herinneren. Zelfs de gevechten voor de kopgroep waren niet bijster interessant.

pato45 8 juli 2016 om 17:15

Wat mis ik de Giro.

RaketVuist 8 juli 2016 om 17:15

Wielrennen: de mooiste sport ter wereld behalve tijdens zijn grootste wedstrijd.

Wheely 8 juli 2016 om 17:15

Yates reed blijkbaar vooruit.

Skedel 8 juli 2016 om 17:16

Benieuwd hoe ze dit nu gaan doen met de tijdsverschillen van bijv Barguil als die door het oponthoud met die boog is teruggekomen.

Man met de hamer 8 juli 2016 om 17:16

Spanningsboog begaf het logischerwijs.

bundy 8 juli 2016 om 17:16

wat een wanprestatie vandaag!!!!!! slappelingen

Lotto-Jumbo- Kruiswijk 8 juli 2016 om 17:16

Waarom sprint Kelderman niet ff weg. 1 seconde is genoeg voor de witte trui. Pfff wat jammer zeg.

Kwiat 8 juli 2016 om 17:16

Wat is die Cummings een ongelofelijke klasbak. Gaat ie, dan is het bijna altijd raak. Chapeau.

horsm 8 juli 2016 om 17:16

wat een blunder met die boog….!

vanSpringel 8 juli 2016 om 17:17

Tjsah… de boog kan niet altijd gespannen zijn.
Of fans van Van Avermaet of fans van Pinot.

grootverzet 8 juli 2016 om 17:17

Die boog is het verhaal van de etappe. Daar was wel minstens 1 renner slachtoffer. Door reclame ten val gebracht. Cummigs verdiend gewonnen. De rest vooral bezig met morgen.

Ik dacht overigens dat ik de enige was die de eerste week saai vond. Gelukkig lees ik het hier meer. Ik verlang nu al naar de Vuelta. De Tour werkt als verlammend en vooral ndl renners kunnen geen gebruik maken van de geboden kansen.

123poetertjes 8 juli 2016 om 17:17

Boog neemt revanche op de GreenEdgebus door Yates omver te kukelen.

Purito 8 juli 2016 om 17:17

Haha, wat een amateurisme allemaal.

Ik heb het toch gezegd m.b.t. Cummings. Fenomeen. Als hij in zo’n vluchtgroep zit, dan is het kassa.

Voor de rest een leuke etappe gezien binnen de vluchtgroep. De favorieten daarentegen… Doodsaai. En toch moeten mannen als Pinot en Barguil passen, terwijl ze gewoon breeduit over de weg rijden! Geeft wel aan hoe zwaar deze Tour is! En zal worden!

Yates iets gebroken? Komt echt gehavend over de streep. Wat een schande!

Tokstar 8 juli 2016 om 17:18

Yates met bloed aan de kin.. Recht op z’n gezicht door die boog dus.

Jaizkibel2008 8 juli 2016 om 17:18

Een instortende boog was nog het spannendste van vandaag, voor de rest een doodsaaie etappe.

debarreman 8 juli 2016 om 17:19

Fraai van Cummings. En leuk voor GvA.
Als de renners niet willen, dan wordt nooit wat. Dan maar za en zo.
Pinot morgen weg, Barguil misschien ook wel. Wilco in het wit?

horsm 8 juli 2016 om 17:19

yates valt aan om wit te krijgen, glijdt uit over boog waardoor zijn Franse concurrenten voor wit terugkeren!

Volg hier

Headlines

Materiaalzone