Tour 2015: Rugblessure teistert debutant Kelderman
Foto: Sirotti
donderdag 9 juli 2015 om 10:30

Tour 2015: Rugblessure teistert debutant Kelderman

Wilco Kelderman is in deze Tour de France vooral aan het overleven. De renner van LottoNL-Jumbo kwam afgelopen dagen meerdere keren ten val en draagt daarvan duidelijk de gevolgen: “Ik heb enorme last van mijn rug”, verklaarde hij na afloop van de vijfde etappe.

De 24-jarige beoogde kopman van LottoNL-Jumbo heeft het klassement allang uit het hoofd gezet, de koers uitrijden is al een hele opgave momenteel: “Tijdens de kasseienrit ging het nog wel, maar nu was het worstelen op de fiets. Ik had constant last van pijnscheuten, vooral aan de rechterkant. Dit is nooit fijn, maar vandaag kwam ik echt niet vooruit”, aldus een duidelijk aangeslagen Kelderman. “Ik hoop dat het allemaal meevalt”, sprak hij weinig hoopvol.

Update 13:15uur:
Vlak voor de start van de zesde rit zei hij tegenover de NOS wel goed geslapen te hebben, maar nog altijd veel pijn te hebben. “Als het de komende dagen niet beter wordt, moet ik wel de afweging maken om te stoppen. Zover is het ehter nu nog niet”, aldus Kelderman vanuit startplaats Abbeville.

“Bij elke trap voel ik een steek in mijn rug. Ik hoop dat het vandaag iets beter is, het is wat beter weer en wat warmer. Vanochtend was de pijn minder, maar naarmate de dag vordert wordt het erger. De volgende etappes ga ik proberen zolang mogelijk te volgen en een goede groep op te zoeken.”

Kelderman staat op plek 108 met een achterstand van 24 minuten en 36 seconden op gele trui Tony Martin en gaat vandaag wel gewoon van start in de zesde rit van Abbeville naar Le Havre.

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
9 juli 2015 11:44
tsja ik ben geen dokter, maar ik geloof dat doorbijten geen slechte les is. Mits de medische staf dat verantwoord acht. Vallen zal hij nog wel vaker en dan moet je soms ook gewoon door. De TTT zien we wel, zolang hij de rest maar rustig rijd en probeert te herstellen.
9 juli 2015 11:48
Ik denk als ik Kelderman zie van wie heeft die puber uitgenodigd om bij de grote jongens te rijden. Ik weet dat hij er niets aan kan doen dat hij een babyface heeft (andere zouden stik jaloers zijn op die babywangetjes), maar in een brute sport als het wielrennen kan dat een nadeel zijn. Ook heb ik idee dat er makkelijk aantal kilo van af kan als je zijn gezicht. Neemt niet weg dat het niet plezierig voor hem moet zijn om steeds pijn te lijden op de fiets. Enige troost is dat hij niet de enige is (zie Matthews bijvoorbeeld).
9 juli 2015 11:49
@TaDo
Rustig aan wil zeggen volle bak mee, maar enigszins naar het lichaam luisteren en niet bang zijn te lossen. Natuurlijk doelde ik niet op op zijn elfendertigst meerijden, want dat kan gewoon niet in een TTT.
9 juli 2015 11:50
@johnhiatt, is natuurlijk ook een beetje geouwehoer dat iemand perse sterk in de media over MOET komen. Als hij het op de fiets laat zien mag hij van mij prima over komen als een bos wortels in interviews. Van mediatrainingantwoorden is nog nooit iemand wijzer geworden.
9 juli 2015 11:52
Als ik Kelderman was zou ik energie gaan sparen voor de bergen. En als ik hem was zou ik gaan aanvallen als ze richting Cauterets en Saint-Jean-de-maurienne gaan. Dat lijken me de beste dagen om aantevallen.
9 juli 2015 11:58
Hopelijk doet Kelderman een Contadortje. De eindmusical van school is pas geleden, daar bleek hij ook goed te kunnen acteren.

Gewoon vandaag weer halverwege een bus vormen met Ten Dam, Weening, Bling en de andere gehandicapten.
9 juli 2015 12:06
Wat is precies het nadeel van het hebben van een "babyface" in een brute sport als wielrennen ?
9 juli 2015 12:09
Nu is Kelderman ineens weer het kleine jongetje van de klas... Volgens mij vergeten mensen snel wat hij vorig jaar gepresteerd heeft in de Giro en in Dauphine. Ik vind hem juist altijd goed overkomen tijdens interviews, altijd en zichzelf en een zeer realistisch zelfbeeld.

Hopen dat hij de ergste pijn heeft gehad anders zie ik het wel somber voor hem in, gaat wel lastig worden met de TTT voor Gesink. Zou erg zonde zijn als daar een minuut of meer aan zijn broek krijgt en die kans acht toch wel groot.
9 juli 2015 12:13
@100% alleen van zijn bolle wangen kan al een halve kilo af.
Kelderman mag relatief rustig aan doen, als er dan geen verbetering in zit, afstappen en thuis revalideren. Je hebt maar 'e'en rug.
9 juli 2015 12:23
@Wheely dat ging Rodriguez inderdaad ook wel goed af...
9 juli 2015 12:46
Welke ploeg verzint het om een debutant kopman te maken? Dat kan er maar 1 zijn.

Uitrijden is voor veel debutanten al een groot doel. Leren en knechten, daar wordt je beter van.
9 juli 2015 12:47
Hey! Don't mess met de wangen van de Hamster!!
9 juli 2015 12:49
@oscarito, op zich eens, maar hij was natuurlijk ook 'schaduwkopman' - volgens mij was Gesink dat in zijn eerste tour ook, naast Menchov.
9 juli 2015 13:05
Fijn voor @johnbidon dat hij, nu het goed gaat met Gesink, zijn respectloze afbrandgekwaak kan botvieren op Kelderman.
9 juli 2015 13:15
Wie kan sturen, zeilt bij elke wind.

En praat es alsof je wakker bent! Kampioen slome duikelaar.
9 juli 2015 13:18
Het is gewoon een wat timide jongen, maar op de fiets maakt dat helemaal niks uit. Alleen als hij daardoor zijn ploeggenoten niet goed zou kunnen aansturen is dat een probleem, maar hij heeft vorig jaar al bewezen dat hij in rondes prima functioneert. Nu heeft hij het door zijn valpartijen moeilijk, maar dat kan iedereen gebeuren.
9 juli 2015 13:33
Voor alle bashers hier, wat heeft bolle wangen te maken met vallen of wielrennen, wie kan er hier weten hoeveel pijn hij heeft, wat zijn pijngrens is en of hij wel of niet een doorbijter is. Als hij op de plaats van Gesink had gestaan, wat heel goed mogelijk was geweest, was hij dan in een keer wel de man ? Verder vind ik het ontzettend balen dat dumoulin eruit is en dat Kelderman mogelijk ook afstapt als dit niet beter wordt, ik vrees voor de TTT en mocht Gesink ook nog vallen, wat ook heel goed mogelijk is, dan is het voor TLJ voorbij. Ik hoop dat iedereen er verder in blijft en hersteld.
9 juli 2015 13:35
Man, man, man, wat een onzin je af en toe tegenkomt hier..

Voor de TdF was het nog de grote man. Nu heeft ie last van z'n rug en komt dat door z'n babyface.
9 juli 2015 13:43
Zijn babyface is off topic maar ik heb nog geen topic ontdekt waar dit het hoofdonderwerp is en was benieuwd hoe de anderen hierover denken. Natuurlijk heeft het hebben van een babyface geen invloed op pijn in de rug (al kan ik me voorstellen dat een Kelderman eerder opzij wordt geduwd dan iemand die eruit ziet als een kerel). @lombarda, is geen bashen of hoe je het ook wil noemen. Gewoon een vaststelling van mijn kant. Dus maak je aub niet druk.
9 juli 2015 13:44
Quote:
John hiatt - 9 juli 2015 om 11:40
Snap dat artikel in de Telegraaf wel. Als je interviews met hem ziet, staat daar geen zelfbewuste renner. En dit gold ook al voor zijn valpartijen. Dus enige mentale begeleiding zou niet verkeerd zijn! Als je iet hoe ontspannen Gesink nu de pers te woord staat, dan moet er bij Kelderman nog heel veel verbeteren.

Joh, dat is allemaal onzin. Gesink staat al jaren zo de pers te woord, maar dan komt er een valpartij en is hij ineens de stresskip en de brekebeen. Puur beeldvorming.

Kelderman lijkt het niet echt naar z'n zin te hebben, dat zou ook niet zo raar zijn. Maar die jongen is altijd redelijk kalm en bedeesd, als hij nu in de top-10 had gestaan en zo met de pers had gepraat was het verhaal geweest 'goh, wat is die jongen al rustig en volwassen'.
9 juli 2015 13:46
Wilco zijn gezicht verraadt dat ie meer calorieen inneemt dan verbruikt, een afgetraind renner staat scherp in zijn gezicht, waarom zijn Duitsers daar zo goed in?
9 juli 2015 13:51
@schipperaar
Die Duitse toprenners komen allemaal uit de voormalige DDR... maar die wangen heeft Kelderman gewoon van nature, z'n bijnaam is niet voor niets 'de bever'.
9 juli 2015 14:04
@oscarito1908,
Onzin dat Kelderman te onervaren zou zijn om kopman te zijn. Dit is al zijn 3de profjaar en hij heeft al 3 grote rondes uitgereden (waarvan de laatste 2 als kopman). Klassement is nu om zeep omdat hij (een paar keer) onderuit is gegaan. Dit had in principe ook Gesink kunnen gebeuren en in dat geval had die ook een stuk minder vrolijk voor de camera gestaan.

De Tour zal vast nog een niveautje hoger zijn de Vuelta en Giro, maar als je tot nu toe in alle grote rondes waar je bent gestart in de top 20 hebt gereden is alleen uitrijden wel erg mager als doelstelling. Naar mijn mening compleet terecht dat ze hem de kans hebben gegeven om een klassement te rijden.

Als hij deze dagen goed doorkomt en enigszins kan herstellen dan gaat hij in de bergen nog wel laten zien dat je als debutant tot meer in staat bent dan alleen uitrijden.
9 juli 2015 14:04
Ben ook van mening dat de wangen van Wilco niets zeggen over zijn vorm. Met dezelfde bolle kop heb ik hem echt heel goed zien rijden, vorig jaar Daulphine (?)
Wel vind ik dat je moet oppassen met een rug blessure. Hopelijk wordt die goed ingeschat. Hopelijk fietst Wilco niet langer door dan verantwoordelijk is.
9 juli 2015 14:05
@tendam
Alweer een reden om de prestaties van Duitsers verdacht te vinden? Ze zijn meer bereid dan anderen om te werken voor hun sport.
Afgelopen zondag moest Nico zijn renners opvangen na minuten verlies in eigen land ipv de bezem er door, dus zoals velen al gezegd hebben, tijd voor nieuwe bezems.

Reacties zijn gesloten.