Tour 2014: Voorbeschouwing etappe 5
woensdag 9 juli 2014 om 06:15

Tour 2014: Voorbeschouwing etappe 5

De vijfde etappe tussen Ieper en Arenberg is de rit die de meeste tongen los maakt sinds de routepresentatie in oktober. Voor de wielerliefhebbers is het een dag om naar uit te kijken. Maar voor de klassementsrenners geldt alarmfase één vanwege de negen kasseistroken in de finale van de rit. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De rit van morgen mag omschreven worden als ‘een kleine Parijs-Roubaix’. Met ‘slechts’ 15,4 kilometer aan kasseien ten opzichte van de meer dan vijftig kasseikilometers in de Hel van het Noorden is een volwaardige vergelijking met de voorjaarsklassieker niet te maken. Toch zullen de negen kasseistroken garant staan voor spektakel.

tour2014 profiel etappe 5

De start is ’s ochtends in het Vlaamse Ieper, de stad die honderd jaar geleden zwaar heeft geleden in de Eerste Wereldoorlog. Het vertrek zal dan ook in het teken staan van deze gebeurtenis. Voor de klassementsmannen is het een gevreesde rit, immers hebben zij weinig te winnen en vooral veel te verliezen in de rit naar Arenberg.

De eerste kasseistrook van de dag is, na een lange aanloopfase, de 1100 meter lange Gruson au Carrefour de l’Arbre. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is dit niet exact dezelfde scherprechter uit de voorjaarsklassieker. Door de tegengestelde rijroute worden de meeste stroken andersom of gedeeltelijk gereden. De finish ligt na 155,5 kilometer in Arenberg, niet ver verwijderd van het beroemde Bos van Wallers.

kasseien tour2014 profiel

Kasseistroken etappe 5

  • 9. Gruson au Carrefour de l’Arbre – 1100 meter (na 87 km.)
  • 8. Ennevelin à Pont – Thibault – 1400 meter (na 103,5 km.)
  • 7. Mons-en-Pévèle – 1100 meter (na 110 km.)
  • 6. Bersée – 1400 meter (na 114,5 km.)
  • 5. Ochies à Beuvry-la-Forêt – 1400 meter (na 125,5 km.)
  • 4. Sars-et-Rosières à Tilloy-lez-Marchiennes – 2400 meter (na 131 km.)
  • 3. Brillon à Warlaing – 1400 meter (na 135 km.)
  • 2. Wandignies-Hamage à Hornaing – 3700 meter (na 140 km.)
  • 1. Hélesmes à Wallers – 1600 meter (na 149 km.)

Weer
Met een parcours als dit zijn de weersomstandigheden van extra belang. En die zijn niet bepaald rooskleurig: er wordt 12 millimeter neerslag verwacht in finishplaats Arenberg. Met een temperatuur van maximaal 17 graden wordt het niet veel warmer dan in het voorjaar, en dus zullen de echte Flandriens hun vingers er al bij aflikken. De wind, met windkracht vier, komt vooral uit het noordwesten.

Favorieten
De eerste week in Tour de France is altijd nerveus, maar de spanning bij de coureurs zal in deze rit stijgen tot een kookpunt door de gevreesde 15,4 kilometer aan kasseien. Het cliché luidt immers: “Op de kasseien kun je de ronde niet winnen, alleen verliezen.” Met die gedachte in het achterhoofd hebben de kopmannen het Noord-Franse slagveld ter voorbereiding verkend. Hoogstwaarschijnlijk zullen zij niet meedingen om de dagzege.

Wie na afloop van de rit op de hoogste podiumtree wil staan, moet bekend zijn met de kinderkopjes is de voorspelling. In het Tourpeloton zitten drie winnaars van dé klassieker; de meest recente laureaat: Niki Terpstra (2014), Fabian Cancellara (2013, 2010, 2006) en Johan Vansummeren (2011).

Niki Terpstra

Door het wegvallen van Mark Cavendish is Niki Terpstra doorgeschoven tot kopman. Met het oog op deze rit komt dat niet ongelegen. Dat de 30-jarige renner opnieuw wil schitteren op de Romeinse wegen is geen geheim. Kort na zijn zege in Parijs-Roubaix zei de Noord-Hollander: “De kasseienrit naar Arenberg staat in ieder geval al rood omcirkeld in mijn agenda.”

Dat geldt ook voor Fabian Cancellara. De Zwitser kan door zijn drie zeges in de Parijs-Roubaix lezen en schrijven met de kasseien. In zijn kielzog kan hij zijn Trek-teamgenoten en Frank Schleck veilig naar Arenberg loodsen. Dat zal nodig zijn want in een gelijksoortige rit in de Tour van 2010 brak Frank bij een val op een van de stroken zijn sleutelbeen.

Lars Boom

Sep Vanmarcke kan woensdag zorgen voor de eerste Tourritzege namens Belkin. De Belg, tweede in Parijs-Roubaix 2013, heeft zich de voorbije dagen nog weinig van voren laten zien. In de vijfde rit krijgt hij een parcours op maat. Voor teamgenoot Lars Boom geldt hetzelfde. Door een barst in zijn elleboog als gevolg van een val in Parijs-Nice was hij niet topvorm in april. In de rit naar Arenberg kan hij deze Tour alsnog zijn gram halen op de kasseien. Al is het maar de vraag of beide heren voor eigen kansen mogen strijden. De positie van Bauke Mollema in het algemeen klassement zou namelijk spelbreker kunnen zijn.

Geen parcours is te gek voor Peter Sagan en dus verdient de Slowaak ook voor deze rit een plekje in de sterverdeling. De drager van de groene en witte trui flirtte in de sprintetappes al eens met de zege. Dat hij ook wegwijs is op kasseien, bewees in in april met zijn zesde plaats op de wielerpiste in Roubaix.

John Degenkolb

Wie die fameuze zondag achter Terpstra de meest opzienbarende prestatie leverde was John Degenkolb. De Duitser won de sprint om de tweede plek. Zijn Giant-Shimano-ploeg is deze Tour tot nog toe een geoliede machine. Na in Engeland en de eerste rit op Frans grondgebied in dienst te hebben gereden voor Kittel, kunnen de rollen onderweg naar Arenberg gewisseld worden. Drijvend op de kurk van het ploegsucces kan Degenkolb zomaar opnieuw verrassen.

Greg Van Avermaet

Met zijn sterke prestatie in de tweede rit en zijn korte klassering in het algemeen klassement (vierde, op 2 seconden) mag Greg Van Avermaet niet ontbreken bij de outsiders. De Belg hunkert naar een ‘grote’ zege na alweer een tweede plek (in de tweede etappe). Op de kasseien kan hij de criticasters – die in hem een eeuwige tweede zien – van passend repliek dienen.

Voor Geraint Thomas en Alexander Kristoff geldt min of meer hetzelfde. Laatstgenoemde komt na een zevende, een vijfde plaats en vandaag een tweede plaats in de sprint steeds dichter in de buurt van het hoogste podium. De voorspelde regenval is in het voordeel van de Noor. Onder dezelfde omstandigheden won hij eerder dit jaar de monumentale klassieker: Milaan-San Remo. Dit soort weertypes lijken ook de brandstof te zijn voor Sylvain Chavanel. De 35-jarige Fransman van IAM Cycling lijkt sinds dit seizoen af te zakken naar de categorie ‘vergeten renners’. Maar het verleden leert dat hij juist dan – in de schaduw van topfavorieten – het best tot bloei komt.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Niki Terpstra
*** Fabian Cancellara, Peter Sagan
** Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, John Degenkolb
* Alexander Kristoff, Lars Boom, Geraint Thomas, Sylvain Chavanel

RIDE Magazine