Tour 2014: Michael Rogers solo de beste

dinsdag 22 juli 2014 om 17:10

foto: Sirotti

Na een ijzersterke etappe heeft Michael Rogers de overwinning opgeëist in de zestiende etappe van de Tour de France. Na deel uit te maken van de ontsnapping van de dag was hij de sterkste klimmer en vooral daler, waardoor hij solo kon aankomen in Bagnères-de-Luchon. Vincenzo Nibali blijft leider in het algemeen klassement, waar Laurens ten Dam een plekje steeg en Bauke Mollema drie plaatsen daalde.

Eerste ontsnappingen mislukken
Een eerste ontsnapping met onder meer Michal Kwiatkowski werd net voor de eerste beklimming van de dag weer ingerekend, waardoor Rafal Majka naar de enige berpunt kon sprinten die daar te verdelen was. Zo pakte de Pool virtueel de bergtrui af van Joaquim Rodriguez.

Een nieuwe ontsnappingspoging bevatte weer Kwiatkowski, terwijl achteraan Richie Porte en Jurgen Van den Broeck al in moeilijkheden verkeerden. Ook Rodriguez en Nieve zaten al snel in deze eerste bus, die later wel weer aansloot. Vooraan deden Belkin, Giant en Garmin het werk, waardoor uiteindelijk alleen Matteo Montaguti nog overbleef.

21 man vooruit
De Italiaan kreeg even later echter wel weer gezelschap van uiteindelijk 20 anderen, die de ontsnapping van de dag vormden. Hun namen waren Tom-Jelte Slagter (Garmin), Bernhard Eisel en Vassil Kiriyenka (Sky), Jon Izagirre (Movistar), Michael Rogers (Tinkoff), Jan Bakelants en Michal Kwiatkowski (OPQS), Samuel Dumoulin (AG2R), José Serpa (Lampre), Jérémy Roy (FDJ), Tony Gallopin (Lotto), Greg van Avermaet (BMC), Cyril Gautier, Kévin Reza en Thomas Voeckler (Europcar), Michael Albasini en Jens Keukeleire (Orica), Roger Kluge (IAM), Anthony Delaplace en Florian Vachon (Bretagne).

Voeckler won in finishplaats Bagnères-de-Luchon ook in 2010 en 2012 al een rit, en toonde zijn vorm door op de Col de Portret-d’Aspet de vijf bergpunten mee te nemen. Ondertussen moest het peloton al meer dan elf minuten toegeven. Er gebeurde vervolgens weinig tot aan de beklimming van de Port de Balès, de laatste en langste berg van de dag.

Rogers ongenaakbaar
Daar voerde Reza de forcing voor ploegmaat Thomas Voeckler, waardoor onder meer Tom-Jelte Slagter de groep moest laten gaan. Zijn rol werd even later overgenomen door Michael Rogers, die niet lang daarna adequaat reageerde op een ontsnappingspoging van Thomas Voeckler. Uiteindelijk was Serpa de enige die bij de twee kon blijven tot aan de top.

Intussen werd het ook in het peloton zwaarder voor de klassementsmannen. Een versnelling van Thibaut Pinot bracht hem samen met leider Nibali, Valverde en Péraud vooraan. Slachtoffers hiervan waren onder meer Romain Bardet, Tejay Van Garderen, Laurens ten Dam en Bauke Mollema. Pinot nam hier geen genoegen mee, en reed nog voor de top uiteindelijk iedereen uit zijn wiel.

In de afdaling kwam Vasil Kiryienka met Cyril Gautier weer aansluiten vooraan, waarna laatstgenoemde al snel achter Michael Rogers aan moest. Die liet de Fransman er echter niet meer bij komen en reed solo naar de zege. In het achtervolgende groepje won Thomas Voeckler de sprint voor de tweede plaats.

Waar Laurens ten Dam het verlies nog wist te beperken, moesten Bardet, Mollema en Van Garderen al meer tijd prijs geven. Jurgen Van den Broeck kwam tegelijk met Mollema binnen. De Nederlander zakt naar de tiende plaats, Ten Dam kan één stap omhoog. Thibaut Pinot komt de top drie binnen en pakt hij ook de jongerentrui over van Romain Bardet.

michael rogers tour14

flag-fr Tour de France 2014 (WT)
Uitslag rit 16: Carcassonne – Bagnères-de-Luchon (237,5 km)

1. flag-au Michael Rogers (Tinkoff-Saxo)
2. flag-fr Thomas Voeckler (Team Europcar)
3. flag-by Vasil Kirienka (Team Sky)
4. flag-co José Serpa (Lampre-Merida)
5. flag-fr Cyril Gautier (Team Europcar)
6. flag-be Greg van Avermaet (BMC Racing Team)
7. flag-pl Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step)
8. flag-it Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale)
9. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp)
10. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Belisol)

Algemeen klassement na rit 16
1. flag-it Vincenzo Nibali (Astana Pro Team)
2. flag-es Alejandro Valverde (Movistar Team) op 4m37s
3. flag-fr Thibaut Pinot (Equipe FDJ.fr) op 5m06s
4. flag-fr Jean-Christophe Peraud (AG2R La Mondiale) op 6m08s
5. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 6m40s
6. flag-us Tejay van Garderen (BMC Racing Team) op 9m25s
7. flag-cz Leopold König (Team NetApp-Endura) op 9m32s
8. flag-nl Laurens ten Dam (Belkin Pro Cycling) op 11m12s
9. flag-pl Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) op 11m28s
10. flag-nl Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling) op 11m33s

Alle klassementen en volledige uitslag

Puntenklassement: flag-sk Peter Sagan (Cannondale)
Bergklassement: flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo)
Jongerenklassement: flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr)
Ploegenklassement: flag-fr AG2R La Mondiale
Prijs voor de strijdlust: flag-fr Cyril Gautier (Team Europcar)

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone