Tour 2013: Kittel zegeviert op Champs-Élysées, eindzege Froome

Door
zondag 21 juli 2013 om 21:33

Marcel Kittel

foto: Sirotti

Marcel Kittel heeft de traditionele slotrit naar Parijs naar zijn hand gezet. Naar goede gewoonte werd er gesprint op de Champs-Élysées waarin Marcel Kittel in een nek-aan-nekrace André Greipel en Mark Cavendish achter zich liet. De Duitser van Argos-Shimano behaalt hiermee zijn vierde dagsucces en is daarmee de meest succesvolle sprinter in deze Tour.

De overgebleven 170 renners kregen uitgebreid de tijd om uit te blazen na de loodzware Alpenetappes van de afgelopen dagen. Het startschot in de schitterende kasteeltuin van Versailles werd immers pas gelost om 17:44. Naar goede gewoonte hield men zich ook na de officiële start gedeisd en was er onderweg alle ruimte voor een dolletje en een glas champagne voor de gele trui. Leider Chris Froome was zelfs niet te beroerd om een sigaartje op te steken met de nummers twee en drie, Nairo Quintana en uiteraard Joaquim ‘Purito’ Rodriguez.

Bij het binnenrijden van Parijs werd dan toch de gashendel opengedraaid door met name de mannen van Omega Pharma-Quickstep, in dienst van Cavendish. Dat ook ‘Cav’ niet altijd van pech gespaard blijft, bleek wel toen de 25-voudig ritwinnaar lek reed met nog vijftig kilometer voor de wielen. De oudgedienden David Millar en Juan-Antonio Flecha maakten van de gelegenheid gebruik om zich nog eens in de kijker te rijden. De twee hardrijders reden in korte tijd een voorsprong van twintig seconden bijeen.

Terwijl Flecha zoals wel vaker de ziel uit zijn lijf reed, zorgde zijn teamgenoot Lieuwe Westra voor een opvallende opgave. Onze moegestreden landgenoot werd gewoonweg uit de wielen gereden en kneep met zo’n veertig kilometer van het einde de remmen dicht. Manager Daan Luijkx liet niet veel later weten dat de Fries al enkele dagen kampte met een infectie aan de luchtwegen. En zo kwam het totaal aantal Nederlandse opgaves in deze Tour op de valreep nog op drie.

Terwijl het lekke banden regende in het peloton, liet Millar zijn vluchtkompaan achter en begon zo aan een gewaagde soloonderneming. Op twintig kilometer van de streep kwam eerst de Fransman Roy over Millar heendenderen, maar ook hij werd niet veel later weer afgelost door het drietal Manuel Quinziato, Bram Tankink en jawel, Alejandro Valverde. De manschappen van Argos-Shimano en Omega Pharma-Quickstep verloren het trio echter nooit uit het oog.

Bij het ingaan van de laatste ronde werden de koplopers ingelopen en mochten we ons op gaan maken voor een keizerlijke sprint op de Champs-Élysées. Hierin ging Marcel Kittel van ver aan, maar hield hij zijn inspanning vol tot op de streep. André Greipel en Mark Cavendish werden op slechts enkele centimeters tweede en derde. De Duitser van Argos-Shimano behaalde hiermee zijn vierde dagsucces in deze Tour.

Tour de France 2013 (WT)
Rit 21: Versailles-Parijs (133 km)
1. Marcel Kittel (Duitsland/Argos-Shimano)
2. André Greipel (Duitsland/Lotto-Belisol) allen z.t.
3. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/Omega Pharma-Quickstep)
4. Peter Sagan (Slowakije/Cannondale)
5. Roberto Ferrari (Italië/Lampre-Merida)
6. Alexander Kristoff (Noorwegen/Katusha)
7. Kevin Reza (Frankrijk/Europcar)
8. Yohann Gene (Frankrijk/Europcar)
9. Daniele Bennati (Italië/Radioshack-Leopard)
10. Murilo Fischer (Brazilië/FDJ)

Eindklassement
1. Christopher Froome (Groot-Brittannië/ Team Sky) 80u49m33s
2. Nairo Quintana (Colombia/Movistar) op 5m03s
3. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha) op 5m47s
4. Alberto Contador (Spanje/Saxo-Tinkoff) op 7m10s
5. Roman Kreuziger (Tsjechië/Saxo-Tinkoff) op 8m10s
6. Bauke Mollema (Nederland/Belkin Pro Cycling) op 12m25s
7. Jakob Fuglsang (Denemarken/Astana) op 13m00s
8. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) op 16m09s
9. Daniel Navarro (Spanje/Cofidis) op 16m35s
10. Andrew Talansky (Verenigde Staten/Garmin – Sharp) op 18m22s

Volledige rit- en einduitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone