Toptalent Tadej Pogacar verslaat grote namen in Algarve, Poels tweede

donderdag 21 februari 2019 om 18:17
Toptalent Tadej Pogacar verslaat grote namen in Algarve, Poels tweede

foto: Cor Vos

De koninginnenrit in de Volta ao Algarve is een prooi geworden voor toptalent Tadej Pogačar. De piepjonge Sloveen wist op de slotklim naar Fóia een late aanval van Wout Poels te neutraliseren, en spurtte vervolgens zelf naar de overwinning én de leiderstrui. Poels moest uiteindelijk genoegen nemen met plek twee, Sam Oomen werd dan weer knap vierde.


Met Fabio Jakobsen als trotse leider, begon het peloton van de Volta ao Algarve vandaag aan de koninginnenrit naar Fóia. Hoewel de slotklim niet extreem zwaar was, mochten we ons wel opmaken voor vuurwerk. Zeker omdat het wegdek al op vijftig kilometer van de meet begon te stijgen.

Brian van Goethem in de aanval 
Vanuit Nederlands oogpunt werd er reikhalzend uitgekeken naar de prestaties van Wout Poels en Sam Oomen. Maar eerst ging de aandacht uit naar zes vluchters: William Barta, Olivier Le Gac, Nederlander Brian van Goethem, Rafael Reis, Bruno Silva en Jesús Nanclares reden een maximale voorsprong bijeen van twee minuten.

Niet genoeg om vooruit te blijven, zo bleek wel onderweg. De vluchters werden al voor de beklimming van Pomba ingerekend. Niet veel later kregen we een duo aanval van Team CCC. Riccardo Zoidl en thuisrijder Amaro Antunes werkten goed samen, maar ook zij bleken een vogel voor de kat.

Schitterende beelden in de Volta ao Algarve – foto: Cor Vos

Sky neemt de koers in handen
Vlak voor de voet van de slotklim naar Fóia werd het dappere tweetal ingerekend. Het laatste woord was kortom aan de favorieten. Team Sky nam op goed 8 kilometer van de top het commando over; de favorietengroep kraakte meteen. Twee kilometer later was er nog een groep van dertig renners over. Leider Jakobsen was inmiddels al gelost.

Wie er nog bij zaten? Poels, Oomen, Fabio Aru, Enric Mas… Kortom, de favorieten voor de dag- én eindzege. Op vier kilometer van de streep moest Aru echter afhaken, gevolgd door zijn ploeggenoot Valerio Conti. UAE Emirates leek met andere woorden zijn Waterloo te vinden op de flanken van de slotklim.

Antunes valt aan, Poels reageert, maar Pogacar wint! 
Het tempo van Tao Geoghegan Hart lag zo hoog, dat niemand dacht aan aanvallen. Behalve Amaro Antunes. De 28-jarige klimmer bleek over wonderbenen te beschikken, want de Portugees wist – ondanks zijn eerdere aanval – van de rest weg te rijden. Poels leek echter de ritzege te pakken, want de kopman van Team Sky ging op en over Antunes.

Poels had echter geen rekening gehouden met Pogačar. De piepjonge Sloveen van UAE Emirates wist weer aan te sluiten bij Poels, en hem met een ferme demarrage zelfs op enkele lengtes te zetten. Het bleek genoeg voor zijn eerste profzege. De slechts 20-jarige klimmer bezorgde zijn werkgever UAE Emirates alsnog een goede dag.

Tadej Pogacar sloeg een dubbelslag – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

26 Reacties

Samlambeej 21 februari 2019 om 18:19

Sterk van Antunes maar wat te zeggen van Poga Poga. Naar eigen zeggen een ‘verdedigende renner’ en liefhebber van lange niet al te stijle maar slopende klimmen.

ChefSpijker 21 februari 2019 om 18:23

Antunes wel echt knap. Die was al vroeg in de aanval met Zoidl en dat kost hem nu de ritzege lijkt me.

IlPirata 21 februari 2019 om 18:19

Wat een talent. Maar goed, we beginnen pas dit seizoen.(POGAČAR Tadej)

lander luypaert 21 februari 2019 om 18:19

ok, wat me bij blijft na de ongelofelijke mooie rit! Dat deze jonge sloveen een grote toekomst staat te wachten!! Ook dat Sky zoals altijd met veel overbleef. het enige negatieve Aru lijkt nog steeds zijn vorm niet te hebben terwijl ik er meer van verwachtte…

djerkson 21 februari 2019 om 18:24

Antunes zet de goede vorm van de ronde van Portugal gewoon verder, wat niet van Alarcon kan worden gezegd. Joao Rodrigues is dan weer wel op de afspraak. Wat een maf ploegje toch, dat w52/FCPorto.

Timothy12 21 februari 2019 om 18:33

Hier viel mijn mond toch wel even van open…

josi 21 februari 2019 om 18:35

Indrukwekkend als je dat op je 20ste al kan. Oomen maakte ook een goede indruk.

Baik-Baik 21 februari 2019 om 18:53

Mooie strijd gezien en Poels met een slechte timing?

Twee Nederlanders vandaag tweede en de winnaar pur sang eerste.

lander luypaert 21 februari 2019 om 18:55

wat denken jullie van FABIO ARU?? UAE wel met 4 in top 20 maar Aru 1min19….

ghostwriter 21 februari 2019 om 19:32

Aru is gisteren toch gevallen?

Baukema Tomoulin 21 februari 2019 om 18:56

Maar is Pogacar al de nieuwe Evenepoel?

thorsen 21 februari 2019 om 18:59

Remco moet eerst maar eens laten zien dat hij dit kan, hij heeft nog een jaar de tijd ;)

IlPirata 21 februari 2019 om 19:18

@lander luypaert

Best kans dat hij alleen bij astana hard kan koersen… Maar wie weet, dit seizoen zijn laatste kans als kopman lijkt mij.

lander luypaert 21 februari 2019 om 19:21

ja denk ik ook! Als je ziet hoe petilli,conti,Pogacar aan het evolueren zijn voor de toekomst.. Aru kan zich nog herpakken maar als je op deze berg 1min20 verliest en dat gebeurt in de TOUR is u rond al gedaan…

doorak 22 februari 2019 om 00:44

Inderdaad, als er 1 groot twijfel geval is dan is het wel Aru. wellicht wat voorbarig maar denk eerder dat hij niet meer top wordt dan wel. Misschien nog eens een uitschieter maar niet meer langere periode altijd voor de ereplaatsen koersen.
En mocht Vino in koers zijn en Aru gaat rijden dan haalt Astana hem terug vanwege een nog open rekening.

Bij Astana eiste hij op een moment kopmanschap op voor grote koers en ronde terwijl dit overduidelijk Nibali was. In al zijn jeugdige overmoed meende Aru ook recht op kopmanschap te hebben en kon het niet waarmaken. Weigerde ook eens te rijden voor Nibali toen het moest en het zette de verhouding op scherp. Nibali vertrok en Aru was verteld dat men de ploeg om hem verder zou ontwikkelen, hij werd kopman en kreeg een mega salaris aangeboden. Dat was in kannen en kruiken, tenminste zo besproken maar nog niet getekend. Aru ging met de Arabieren (Italianen) praten en vertrok gewoon. Is Vino niet vergeten.

Voor Aru te hopen dat hij nog top wordt, maar op één of andere manier…. het is nl. niet alleen een fysieke kwestie bij hem.

Alexander 22 februari 2019 om 11:15

Ik vind Aru eerlijk gezegd ook erg onsympathiek overkomen.

Jean Dumas 21 februari 2019 om 19:38

Toptalent staat er meteen, geen twijfel.

Joachim Agostinho 21 februari 2019 om 20:39

3 x Sunweb in de top-10 van het AK.

nonkel 21 februari 2019 om 21:19

DNF Laporte ziek of gevallen?

Lennimator 21 februari 2019 om 21:26

Toch weer een feit dat Poels net niet met de druk van een kopman om kan gaan.

Aan de andere kant is hij in mijn ogen nog wel favoriet voor eindwinst.

ChefSpijker 21 februari 2019 om 23:26

Het is toch niet alsof hij door het ijs zakt. Wordt alleen in de sprint bergop verslagen. Kan toch gebeuren. Al stelt het hier qua klimmers sowieso niet heel veel voor. Dus een heel serieuze test is deze week ook niet.

LucasR 22 februari 2019 om 00:17

Haha ja hoor. Dit raakt natuurlijk kant noch wal, wat een onzin. Pogacar heeft hier gewoon – met een beetje geluk – de beste timing. En Poels was ook goed.

EddyB1958 22 februari 2019 om 07:57

Hoe meer jonge renners er doorbreken hoe liever. Of ze nu Sloveen, Nederlander met of zonder Vlaams accent, Brit, Duitser, Vlaming, Waal,Marsmanntje enz zijn kan me niet bommen…

Man met de hamer 22 februari 2019 om 08:19

Geoghan Hart leek al meer in huis te hebben dan Poels, en dan was Dunbar nog uit koers. Tijd om te verkassen inderdaad.

fietsvriend 22 februari 2019 om 09:16

GH deed een straffe beurt idd, heb Lopez maar 5s op kop gezien.

Jandepandaman 22 februari 2019 om 10:50

Powless toch nog 9e in klassement. Zal wel komen door die rommelige eerste etappe.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.