Toon Aerts krijgt (financiële) steun uit onverwachte hoek

woensdag 8 februari 2023 om 09:01
Toon Aerts krijgt (financiële) steun uit onverwachte hoek

foto: Cor Vos (archief)

Toon Aerts staat (voorlopig) langs de kant vanwege een positieve dopingtest, maar de 29-jarige Belg zit zeker niet stil. Zo geeft hij les op een middelbare school en is hij volop aan het trainen met het oog op een comeback. Aerts krijgt sinds kort steun uit onverwachte hoek. Het gaat om bandenfabrikant Toyo Tires, tevens titelsponsor van de door de UCI georganiseerde Wereldbeker veldrijden.

Aerts laat zich niet zomaar uit het veld slaan. De crosser geeft lichamelijke opvoeding op een middelbare school en is zich ook alweer aan het klaarstomen voor een terugkeer in het veld. En daarbij krijgt Aerts dus steun van Toyo Tires. Opvallend, aangezien de Japanse bandenfabrikant titelsponsor is van de Wereldbeker, dat weer wordt ingericht door de… UCI. De internationale wielerunie deed Aerts eerder een schorsingsvoorstel van twee jaar.

“Onze steun aan Toon is geen kritiek op welke instantie dan ook”, laat Steven Laurijssen, managing director bij Toyo Tires, weten aan Het Nieuwsblad. “Regels moeten er zijn, regels moeten worden nageleefd. Maar er is de letter van de wet en er is de geest van de wet. Wij vinden de voorgestelde straf buiten proportie aangezien er gesproken wordt van niet-intentioneel gebruik.”

En dus steunt Toyo Tires Aerts op logistiek en financieel vlak. “We stellen kledij ter beschikking waarmee Toon zijn trainingen kan afwerken”, aldus Laurijssen. “Tegelijk ontvangt hij een bescheiden financiële bijdrage die hem in staat moet stellen om bijvoorbeeld de broodnodige stages af te werken. Toon heeft de intentie om op het hoogste niveau terug te keren en wij willen hem daarbij steunen. Met onze steun willen wij vooral een positief signaal afgeven. En door Toon te blijven steunen, blijven we aanwezig in de cross.”

Lees ook:
Toon Aerts vecht met extra analyses schorsingsvoorstel van twee jaar aan

Aerts besloot overigens in beroep te gaan tegen zijn voorgestelde schorsing tot 16 februari 2024. Hij zal zich nu wenden tot het antidopingtribunaal van de UCI, waar een onafhankelijke commissie onderzoek doet naar zijn zaak. “Over 2 à 3 maanden mogen we een uitspraak verwachten. Als de uitspraak negatief is, dan kunnen we nog altijd naar het Internationale Sporttribunaal TAS”, gaf Yannick Prévost, de manager van Aerts, eerder aan in gesprek met Sporza.

Dit artikel delen:

18 Reacties

josi 8 februari 2023 om 09:50

Onze steun aan Toon is geen kritiek, maar (…) wij vinden de voorgestelde straf buiten proportie. Dat klinkt toch bijna als wel kritiek :-)

6
Posterix 8 februari 2023 om 14:28

Mooi geprobeerd te verwoorden door Toyo, beetje ongelukkig uitgevallen

0
Groetjesaandevoetjes 8 februari 2023 om 15:29

Inderdaad. Vind het best risicovol dat een merk zich al zo vroeg hierin mengt.

0
Pedalo 8 februari 2023 om 09:21

Helemaal mee eens. Mooie reactie. Je moet als topsporter weten wat je eet. Krijg je toevallig wat binnen wat niet mag. Niet gelijk twee jaar schorsing maar een waarschuwing van een paar maanden, naar gelang het middel.

5
In de waaier 8 februari 2023 om 09:41

Helemaal eens. Denise Betsema was ook onschuldig.

3
Koers 8 februari 2023 om 10:31

Het probleem is natuurlijk altijd dat het eten de schuld krijgt. Sterker nog, als je doping dat in vreten kan voorkomen minder bestraft wordt dat de doping die men gaat nemen. En dan is er altijd wel ergens een bonnetje van een dubieus restaurant/boer die je maar moet vrijpleiten.

1
Klein Verzet 8 februari 2023 om 11:35

Betsema kon haar onschuld bewijzen, middels een afgesloten verpakking van haar supplementen. Toon Aerts kon/kan dat niet. Wat ook niet voor hem pleit is het feit dat hij beweert al maanden eerder blootgesteld te zijn geweest aan de verboden stof. Hij probeerde (probeert) dat te bewijzen met haarstalen, daarentegen is het weer al te toevallig dat hij precies na de constatering van de verboden plas geen onaangebroken verpakking meer had van zijn supplementen.

0
Posterix 8 februari 2023 om 14:28

Ja @kleintje verzet de bedoeling van een afgesloten verpakking is duidelijk. Dat jij dit nu toevallig vindt, zegt m.i. meer over jou. Zoals de waard is, vertrouwt hij immers zijn gasten.

1
fransestinkkaas 8 februari 2023 om 10:01

Getuigt van klasse. Goed dat dit wordt gedaan. Het fijne ken ik er niet van dus heb geen idee of hij (on)schuldig is, maar sponsoren als deze zijn letterlijk en figuurlijk goud waard.

2
Gangmaker 8 februari 2023 om 10:04

Zou de steun of sponsoring van Joeri Adams dzn wegvallen ?, want reeds meerdere keren gehoord dzt die voor volgend seizoen mag uitkijken.naar nieuwe ploeg/sponsor ?

0
Dark Noise 8 februari 2023 om 12:13

Je bedoelt allicht Jens want zijn broer Joeri is al jaren gestopt met koersen.

0
Chekie 8 februari 2023 om 11:20

Hoe moeilijk is het. Als je kan aantonen dat er iets in je eten of supplementen zat ben je onschuldig. Kun je dat niet ben je schuldig.

0
Peter Hamers 8 februari 2023 om 12:54

Ja hoor Chekie het is heel simpel de wereld is zwart-wit met niks er tussenin.

2
Patrick 8 februari 2023 om 12:30

Mooi. Hup Toon.

0
Dark Noise 8 februari 2023 om 13:32

Soms vraag ik mij af of een renner nog gerust een restaurant binnen stapt of een taartje eet van bij de bakker, als je anderzijds slechts een flesje water durft uit te drinken als je het zelf hebt open gemaakt.

0
Verweggistan 8 februari 2023 om 20:11

Altijd handig, een goede band met je sponsor ;)

0
Grote Plateau 8 februari 2023 om 15:07

Toon is de ideale schoonzoon, verstandig, knap en nette vent, ik kan het nog altijd niet met elkaar met elkaar verbinden dat hij zich doelbewust zou doperen ter bevordering van prestaties. Hoogstens een onzorgvuldigheid (waarvoor hij op de vingers mag getikt worden) maar 2 jaar geef je aan iemand die merkbaar voordeel heeft gehaald in de tijd dat hij betrapt werd.

-1
In de waaier 8 februari 2023 om 15:29

Toon is een rare snijboon. Ik moest effe rijmen!!!!!

-2

Net binnen

Populair

Materiaalzone