Toon Aerts grijpt zege in Wereldbeker Zonhoven, Lars van der Haar tweede

Toon Aerts grijpt zege in Wereldbeker Zonhoven, Lars van der Haar tweede

foto: Cor Vos

zondag 24 oktober 2021 om 16:05

Toon Aerts heeft zondag de overwinning gegrepen in de Wereldbeker veldrijden van Zonhoven. De Belgische crosser van Baloise Trek Lions plaatste in de voorlaatste ronde de beslissende demarrage, waarna de concurrentie hem pas na de finish terug zag. Lars van der Haar werd tweede, Eli Iserbyt derde.

Wereldbekerleider Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Toon Aerts en Lars van der Haar hadden de beste start, maar de verschillen bleven klein in de openingsronde. In de tweede omloop was het zandspecialist Sweeck die een gaatje had geslagen. Hij hield een groepje met Iserbyt, Aerts, Van der Haar, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout en Toon Vandebosch achter zich.

foto: Cor Vos

Door een slippertje van Sweeck kwam er na vier rondes (van de tien) een samensmelting aan kop. Iserbyt en Van der Haar slopen in de zesde ronde weg, maar Hermans, Vanthourenhout en Aerts gaven zich niet gewonnen op het parcours in en rondom ‘De Kuil’. Het was Europees kampioen Iserbyt die keer op keer een speldenprik plaatste, maar telkens kwamen de grootste kemphanen weer samen.

Ook in de voorlaatste ronde was het Iserbyt die een snedige demarrage plaatste, maar dit keer was het Aerts die hem counterde. De Belgische kopman van Baloise Trek Lions trok door en ging alleen op pad. Aerts sloeg meteen een gat van tien seconden en breidde dat in de slotronde uit naar twintig tellen. Hij kon daardoor uitgebreid de zege vieren. Het feest was compleet voor Baloise Trek Lions, want ploegmaat Van der Haar werd tweede. Iserbyt eindigde als derde.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

40 Reacties

orlando dani 24 oktober 2021 om 16:09

Mooiste cross bij de mannen van dit seizoen

thorsen 24 oktober 2021 om 16:10

Van der Haar had kunnen winnen als hij niet elke keer achter Iserbyt die ene bocht in ging, waar Iserbyt bijna elke ronde de fout en ging en alles achter zich ophield. Wel een hele spannende race gezien.

Kelder is de Man 24 oktober 2021 om 16:16

Dacht ik ook Thorsen. Had ‘m voor die bocht voorbij moeten steken.

Arie den Blanken 24 oktober 2021 om 16:44

Heel wat spannender dan bij de vrouwen waar ook de hegemonie van rensters uit hetzelfde land nog groter is dan bij de mannen.

Murcia 24 oktober 2021 om 16:11

Aerts met zijn beste cross sinds tijden, leek al vrij vroeg te moeten afhaken maar de counter op de aanval van Iserbyt in de voorlaatste ronde was fraai. Hij pakt vooral uit op de loopstrook naar boven met die lange stelten. Lars knap tweede met een vorm die ik de laatste jaren weinig zag en Iserbyt derde. Bij hem zie je nog steeds dat twee crossen dag na dag zijn inhoud doen afnemen.

Ook vandaag krijg je toch het idee dat deze groep de kloof naar Matthieu en Wout niet echt aan het dichten zijn. Is misschien niet eerlijk(wie niet meedoet kan niet winnen) en je krijgt spannender crossen in hun afwezigheid maar ik mis de grote twee (drie) hier wel.

Mwielerfan 24 oktober 2021 om 16:49

Vind het een stuk interessanter zonder hun

Oblomov 24 oktober 2021 om 17:09

Het lullige is ook nog eens dat de enige die het in zich heeft om die kloof mogelijk te dichten, Iserbyt, zich nu compleet aan het afmatten is. Die andere drie starten in december, gebruiken de kerstperiode om zich in vorm te fietsen, doen dan nog even een trainingsstage en plukken tijdens het WK de vruchten van hun frisse benen, waardoor die kloof nog groter lijkt dan hij misschien is.

Michelangelo 24 oktober 2021 om 17:21

@Oblomov,
Ik neem aan dat Eli zijn trainingswaardes kent en ze kan vergelijken met de jaren daarvoor. En alle voorafgaande jaren is gebleken dat Eli de koning van het veld kan zijn zolang de keizers op vakantie zijn. Dan kun je jezelf nu beter afmatten, een hele mooie voorsprong pakken in alle klassementen, en dan vervolgens vanaf december dealen met de jaarlijkse realiteit.

Ik denk dat hij daar veel beter aan doet dan om vol bravoure te zeggen dat hij het de grote twee lastig gaat maken, om vervolgens in de eerste de beste cross op zijn doos te krijgen.

Gebruikersnaam 24 oktober 2021 om 18:15

Denk niet dat Iserbyt ooit met de grote 3 kan concurreren. Dat kan alleen Aerts in de erg zware crossen (en ook alleen maar daar).

Dolfy 24 oktober 2021 om 16:11

Een zestal dat streed om de zege, dat zie je niet vaak meer, dus een spannende race. Toon Aerts met een erg sterk slot, Van der Haar ook geweldig gereden en netjes tweede. De winst had er misschien ook wel ingezeten. Ronhaar netjes 10e.

Mwielerfan 24 oktober 2021 om 16:51

Waarom niet meer? Wanneer is het anders geweest? Ik heb dat zelf echt alleen in één overgangsjaar tussen periode Albert pauwels stybar nijs en dan van der haar, meeusen, wva en mvdp erbij gezien. Zelfs toen nijs en Wellens opkwamen tegen de clerck, groenendaal en vervecken was het ook toch nauwelijks met zes man spannend meestal

notriple 24 oktober 2021 om 19:00

Lars had moeten winnen. Hij was gewoon de beste vandaag.

Wheely 24 oktober 2021 om 16:14

Ik had liever Lars zien winnen :)

Murcia 24 oktober 2021 om 16:16

notriple corvee Wheely?

Wheely 24 oktober 2021 om 16:17

Ik dacht ik maak m vast.

xistnc 24 oktober 2021 om 16:19

Ik lees dat liever van Notriple.

Lars zat een beetje opgesloten. Iserbyt speelde ploegmaat van Aerts toen hij zelf niet meer kon winnen. Vaag.

Wheely 24 oktober 2021 om 16:27

Overigens meen ik het wel al is Toon ook een geweldige winnaar.

Veloburto 24 oktober 2021 om 16:30

Moet altijd ff afkicken van het koersseizoen, maar heb vandaag genoten. Prachtige renner die Toon

Arie den Blanken 24 oktober 2021 om 16:40

Wat een prachtige spannende wedstrijd. Ik snap dan ook niet dat er zijn die de zogenaamde grote drie missen. Ik ben ook nog eens helemaal in mijn nopjes met de zege van Toon Aerts.

Kelder is de Man 24 oktober 2021 om 17:21

De grote 2 dan in dit geval, of vergeet ik iemand. Wel eens.

Lalsacien 24 oktober 2021 om 17:56

@Kelder Pidcock
@Arie haal nu Aerts, Iserbyt en Hermans weg, dan is het niveau weer een stukje lager.

Kelder is de Man 24 oktober 2021 om 20:08

Lalsacien
Uiteraard. Vergeten.

Michelangelo 24 oktober 2021 om 17:08

Op zo’n parcours zou ik toch graag een VdP bezig zien. Dat bochtje met die diepe voor gevolgd door die zandstrook bergop. En ook dat stuk waar Aerts bijna tot boven reed, volgens mij heb ik daar Mathieu ooit tot boven zien fietsen.

Ik heb genoten van deze cross, ik vind het mooi dat Aerts een hele mooie zege pakt, en dat Lars tweede wordt. Maar ik mis de peper en zout, hoewel we dan volgens mij nooit meer een groepje van 6 man hadden dat samen op kop de voorlaatste ronde in ging.

Barry Batsbak 24 oktober 2021 om 17:57

Ik had liever notriple zien reageren.

Wheely 25 oktober 2021 om 09:26

Ik begrijp je volkomen.

Gebruikersnaam 24 oktober 2021 om 18:12

Was wel charmant hoe de renners benadrukten dat het talrijk aanwezige publiek geweldig was, terwijl ik nog nooit zo weinig volk in die put heb gezien (en verder tuurlijk ook op de rest van het parcours).

Ze zullen wel met meer (en luider) zijn geweest dan ze het laatste anderhalf jaar gewend waren, maar het was véél minder volk dan gebruikelijk voor Zonhoven.

Murcia 24 oktober 2021 om 18:35

Terecht punt, het viel mij ook op dat het aantal toeschouwers veel lager was dan bv 2019 toen je met die shots van bovenaf zelfs bij niet zo fraai weer een mensenmassa zag naast de kuil. Het is de grote vraag van iedereen of de combinatie van het opstarten na Corona en de afwezigheid van de grootsten tot een duidelijke daling leidt vergeleken met vroeger en dit beloofd niet veel goeds.

Arie den Blanken 24 oktober 2021 om 19:48

Inderdaad een stuk minder toeschouwers dan voor Corona. , Bij de vrouwen waren er nog veel minder dan bij de mannen. Voor mij een teken dat gelijke betaling in prijzengeld niet reëel is.

Lalsacien 24 oktober 2021 om 21:21

@Arie volgens mij heeft het eerder te maken met de afwezigheid van Belgische toppers bij de dames.

notriple 24 oktober 2021 om 21:59

De beste Belgische dame rijdt op de baan.

Arie den Blanken 24 oktober 2021 om 22:30

@Lalsacien. Hoe dat komt hebben de organisatoren niet veel aan. Als de dames niet in staat zijn net zoveel belangstelling trekken als de mannen hebben ze mijns inziens geen recht op “gelijke beloning”. De reden die jij aanhaalt kan inderdaad zo zijn maar dat betekent dat de NL-se dominantie bij de dames een slechte zaak is voor het veldrijden.. Want hun succes leidt ook niet tot het opstaan van nieuwe NL-se organisatoren. Het is geen toeval dat uitgezonderd Gieten de NL-se topcrossen net over de Belgische grens zijn. om. Bovendien is Zonhoven voor NL-se fans niet ver over de grens maar die komen m.i. echt niet op de dames af.

Lalsacien 24 oktober 2021 om 22:40

Ze kunnen beter de crossen omdraaien en dan kijken of het echt wel zo is.

Murcia 25 oktober 2021 om 09:40

Eens met Lalsacien, bovendien moet als je consequent bent ook het prijzengeld bij de mannen worden verlaagd er is immers minder publiek bij hen en waarom zou je ze belonen als ze niet meer belangstellenden trekken?

Maillot à Pois 25 oktober 2021 om 10:08

Qua kijkfcijfers op tv scoren de vrouwencrossen geregeld beter dan de mannencrossen.
Professor Daam Van Reeth publiceert daarover geregeld op zijn twitteraccount.
In de 5 crossen die hij dit jaar al vergeleek, scoren de vrouwen zelfs in 4 van de 5 gevallen beter.
Volgens de redeneringen hierboven, zouden de vrouwen zelfs recht hebben op een betere beloning dan de mannen ;-)

adelaarvanantwerpen 25 oktober 2021 om 10:51

@ Maillot a Pois
Klopt alleen vergelijkt hij de kijkcijfers op eurosport wat een nederlandse zender is waar er gemiddeld zo’n 25 000 man naar kijkt. Eurosport is verkrijgbaar in België maar ik denk niet voor iedereen. Veel van die crossen worden uitgezonden op Sporza, VTM, de sporza livestream en play sports. BV in alle VTM crossen hebben de mannen altijd hoger gescoord dan de vrouwen en daar lag het gemiddelde boven de 150 000 kijkers

Maillot à Pois 25 oktober 2021 om 11:40

@adelaar
dat klopt.
Maar ook op Sporza zijn er al enkele voorbeelden geweest waarbij de vrouwencross beter scoort (Niel 2019 bvb 577K versus 562 K), maar het is waar dat dat voorlopig uitzonderingen zijn.
Wat wel zo is, is dat er een inhaalbeweging aan de gang is: de cijfers voor de mannencross stagneren, die voor de vrouwencross nemen gestaag toe.
Ik wilde vooral aangeven dat het verhaal niet zo zwart-wit is.

djerkson 24 oktober 2021 om 23:22

Hopelijk kan het boomende gravelcircuit zijn voet langs deze sport zetten, met meer internationale belangstelling en hopelijk ook met meer parcoursen van a naar b. Over een jaar of tien zullen we het wel weten zeker?

Arie den Blanken 25 oktober 2021 om 09:23

Dat hoop ik niet. Toen in de jaren 80 hetzelfde gebeurde met de opkomst van de MTB heeft het veldrijden daar een periode onder geleden. Het veldrijden heeft dat uitstekend overleeft en zich daarna commerciëel extra sterker ontwikkeld. Weliswaar beperkt qua verschillende landen maar dat is onbelangrijk. MTB mag dan internationaler zijn maar als daar geen extra financiële bronnen tegenover staan hebben we daar niets aan.

Rico. 25 oktober 2021 om 10:33

“Weliswaar beperkt qua verschillende landen maar dat is onbelangrijk.”

Tsja, als dit de instelling blijft, gaat er voor het veldrijden nooit wat veranderen. Dan blijft het lekker een Vlaamse sport met af en toe een Nederlander die de auto pakt om in België een paar koersjes mee te pakken.

Arie den Blanken 25 oktober 2021 om 21:26

@Rico. Veranderen vind ik prima als het internationaler worden de financiële inbreng uit andere landen in de sport wezen veel groter maakt. En dat moet op een “natuurlijke” manier gebeuren maar niet geforceerd zoals de UCI dat nu met deze WB formule uitvoert. Dit lijkt meer op de Vlaamse kip met de gouden eieren slachten en subtoppers dwars zitten.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair