Tony Martin richt zich tot publiek: “Gebruik je hoofd of blijf thuis!”

maandag 28 juni 2021 om 11:41
Tony Martin richt zich tot publiek: “Gebruik je hoofd of blijf thuis!”

foto: Cor Vos

Met verband en pleisters op de linkerarm en -knie als zichtbare overblijfselen aan zijn harde val in de eerste Touretappe zat Tony Martin ‘gewoon’ weer op de fiets in de rit naar Mûr-de-Bretagne. Na afloop had de Duitser van Jumbo-Visma een boodschap voor het publiek langs de route.

“Tegen alle fans die naar de Tour zijn gekomen om onze prachtige sport te vieren, ons motivatie te geven en ons door de zwaarste momenten te helpen, wil ik zeggen: bedankt voor jullie support! Ik ben oké na mijn val en gelukkig kan ik verder rijden”, schrijft Martin op zijn Instagram.

Maar ook tegen een ander deel van het publiek wil hij iets zeggen. “Aan alle mensen langs de weg die denken dat de Tour een circus is, die alles riskeren voor een selfie met een peloton dat 50 per uur rijdt en die denken dat het leuk is om hun blote kont te laten zien… Aan de dronkenlappen die ons opzij duwen op de beklimmingen en de mensen die denken dat het een goed idee is om een bord boven de weg houden terwijl het peloton passeert, wil ik vragen: respecteer de renners en de Tour alsjeblieft. Gebruik je hoofd of blijf thuis! Wij willen je hier niet. Je zet ons leven en onze dromen waar we zo hard voor werken op het spel.”

Zaterdag zorgde een toeschouwer met een kartonnen bord voor een grote valpartij in de eerste etappe van de Tour de France. Martin ging als eerste tegen de grond en nam bijna het voltallige peloton mee in zijn val. Later werd bekend dat koersorganisator ASO een aanklacht indiende tegen de vrouw die de val veroorzaakte. Omdat zij na de val was weggelopen, publiceerde de gendarmerie een opsporingsbericht. Vermoedelijk heeft ze de Duitse nationaliteit.

Dit artikel delen:

40 Reacties

Miko1983 28 juni 2021 om 11:47

Zo is dat Tony

xistnc 28 juni 2021 om 11:52

Zo is dat, inderdaad.

En ook al kon Tony er deze keer weinig aan doen, hoop ik toch dat hij ook zelf iets doet met de verzuchtingen dat het wéér Tony Martin was die er als eerste bij lag.

Tempobeul 28 juni 2021 om 12:07

Vanuit het peloton wordt ook al gemopperd dat het weer Tony Martin is. Hij was niet aan het opletten en reed te dicht tegen de kant van de weg.

Wat uiteraard niet wegneemt dat de verantwoordelijkheid bij die dame lag.

Chaba 28 juni 2021 om 12:11

Is dat zo? wie van het peloton heeft dit aangegeven? Ik ben oprecht benieuwd. Want ik hoor dit alleen vanuit de media / analisten.

Steven_E 28 juni 2021 om 12:14

Pedersen & Naesen onder andere

Emergo 28 juni 2021 om 12:19

Ze moeten de beelden nog maar eens terugkijken.

Aart van Woud 28 juni 2021 om 12:39

Waar had Tony dan moeten rijden? Kon geen kant op bij dat bord! Naessen en Pedersen moeten eerst de beelden eens terugkijken voordat ze wat via Twitter de wereld in slingeren.

nickdt 28 juni 2021 om 12:45

@Aart van Woud

Achter Gesink en niet zo dicht naar de kant toe. Je kon duidelijk zien dat ie niet zat op te letten. Elke renner van TJV zat in het treintje, behalve Martin. Had niks te zoeken aan de kant van de weg. Blijkbaar wilde die Gesink inhalen. Dat doe je dan maar op een moment dat er minder publiek langs te kant staat of waar de weg breder is. Is niet zo gek dat renners uit het peloton morren dat het weer dezelfde is die als eerste op de grond pleurt, want het is niet de eerste keer dat Martin valt door onoplettendheid.

Aart van Woud 28 juni 2021 om 12:47

Daar ben ik het niet mee eens. Hij kon nergens heen. Dit had elke renner kunnen zijn. Die mevrouw had weg moeten blijven met haar bord. Onoplettendheid.. alsof het heel gewoon is dat je een kartonnen bord in je smoel krijgt. Uhuh.

harryjohan71 28 juni 2021 om 12:50

Gisteren reden alle ploegen weer dicht langs de kant. Oftewel als iemand gisteren ergens met zo'n bord had gestaan, was er ook een valpartij geweest. Dat renners Martin de 'schuld' geven is absurd.

nickdt 28 juni 2021 om 12:51

Hij kon nergens heen is ook een kul argument: Gesink kwam er wel langs, want die reed op de weg en niet aan de zijkant van de weg. Dus blijft Martin gewoon in het wiel, is er niks aan de hand. Martin moet gewoon hand in eigen boezem steken omdat ie niet zat op te letten (Kijk maar naar de beelden, je ziet zijn ogen alle kanten opschieten, behalve naar voren, waar die naar moet kijken).

Aart van Woud 28 juni 2021 om 12:52

Nick, die vrouw moet daar niet staan met haar bord!!

mocca 28 juni 2021 om 13:09

@Steven
naesen heeft zijn excuses al aan Tony gegeven, omdat hij na het zien van de beelden zag dat het niet de schuld was van Tony.

Teunissen heeft het ook heel mooi verwoord.
Ze zien ze staan, en ze staan er vaak en gaan dan op het laatste moment aan de kant, dus is er niet geen probleem. Alleen deze vrouw lette niet op, dus ging ze ook niet op het laatste moment aan de kant. En tony reed gewoon op de weg, dicht op de kant maar op de weg, dus je kan hem niks verwijten deze keer.

Panache 28 juni 2021 om 13:14

Hier zie je precies op 0 seconden wat er normaal gebeurt: https://www.youtube.com/watch?v=ld1oakfq6xw
Het publiek doet een stapje naar achteren (van de weg af, let op de witte schoenen) op één iemand na. Tony rijdt niet eens in het gootje.
Anticiperen en hand in eigen boezem mag zeker wel eens, maar deze situatie is 99% schuld van het publiek en max 1% schuld van Tony Martin. Indien Martin het had ontweken dan was iemand op de 2e, 3e, 4e of 5e rij er wel tegenaan gebotst.

Crevaison 28 juni 2021 om 14:21

"Dat doe je dan maar op een moment dat er minder publiek langs te kant staat of waar de weg breder is."

@Nick, dit meen jij serieus?

In principe zeg je dat wielrenners hun koerstactiek aan moeten passen aan de hoeveelheid publiek.

Als Martin het kopwerk over wil nemen van Gesink moet dat toch gewoon kunnen. Daarmee hoeft hij toch niet te wachten tot een plekje waar geen pseudo-fans meer op de weg staan of lopen. En als hij schuin achter Gesink wil rijden (om welke reden dan ook) moet dat ook gewoon kunnen, zolang hij maar op de weg blijft.

En als Martin nou echt het randje had opgezocht, viel er misschien nog iets van zijn rijgedrag te zeggen, maar hij rijdt ruimschoots op de weg. Gewoon rechtdoor, vooruitkijkend. Waar je mag verwachten dat fans met verstand op tijd aan de kant gaan, had hij dit keer te maken met een vrouw die het niet eens interessant vond om naar de wielrenners te kijken. Zie het filmpje van Panache.

Deel Koeper 28 juni 2021 om 15:08

Zoals de andere renners ook al zeiden, dit zou niet iedereen overkomen, dit zal altijd hetzelfde handvol renners overkomen.

Is het dan de schuld van Martin? Nee, maar 95% van het peloton ziet dat het druk is, dat het dus gevaarlijk is, die zullen dus wat verder uit de kant blijven en niet met het hoofd naar beneden door een drukke strook rijden. Die anticiperen op mogelijk gevaar, de 5% klassieke brokkenpiloten waaronder Martin doen dat aanzienlijk minder. Het zal altijd datzelfde kliekje minder alerte figuren zijn, die blunders van domme toeschouwers niet meer kunnen corrigeren.

Dan nog is Martin niet schuldig aan de val en zou het niet nodig moeten zijn om extra alert te zijn, desalniettemin mag de rest van het peloton benadrukken dat dit bij minstens 170 andere renners in dit peloton gewoon niet was gebeurd.

Aart van Woud 28 juni 2021 om 15:20

Sorry Deel, maar dat is pure aanname. We zullen nooit weten of die andere 170 dit niet was overkomen..

Pole Pole 28 juni 2021 om 15:36

Zowel Martin als Gesink konden het zien aankomen maar doen geen tekens. En Martin verkrampte nog voor de impact. Hij moest zich net schrap zetten.

Ronellenfitsch 28 juni 2021 om 11:52

Maar gebruik je hoofd niet om tegen een bord aan te rijde. ..

Turtlehead 28 juni 2021 om 12:08

Hij reed er niet met zijn hoofd tegenaan…

Aart van Woud 28 juni 2021 om 12:40

En dan? Vol in de remmen? Want uitwijken ging daar echt niet.

Dikke vrouw 28 juni 2021 om 11:54

Is ze trouwens al gevat??

Jean Dumas 28 juni 2021 om 11:55

Gisteren zag je het publiek weer op het laatste moment wijken in de steden. Zet daar dan overal hekken; bij de bogen van de organisatie nog steeds ongewenste wegversmallingen, ook in afdalingen. Kom nou toch ASO.

Romāns Vainšteins 28 juni 2021 om 12:01

Er holde ook gewoon nog een streaker mee in volle finale, halverwege de weg op.

Turtlehead 28 juni 2021 om 12:15

@RV: gelukkig is Der Pantzerwagen niet tegen zijn piemel aangereden.

evanderwel 28 juni 2021 om 11:56

Goed statement. Ik vrees echt dat we in de bergen weer genoeg idioten in borat outfit zullen zien meerennen met de renners.

Handige Harry 28 juni 2021 om 12:36

Het is dan te hopen dat oom agent een keer flink uithaalt met de knuppel.
Aangezien die mensen toch geen hersenen hebben maakt het niet veel uit waar de knuppel landt.

The Whaler 28 juni 2021 om 11:57

Gelijk heeft ie. Dat mee rennen erger ik me ook zo aan. Ging in de Giro ook paar keer (net niet) mis.

Aart van Woud 28 juni 2021 om 12:43

Gewoon alle renners een Taser op zak.

r525 28 juni 2021 om 12:32

Wauw, ze is dus ook gewoon weggelopen…
Nu hoop ik helemaal dat ze een dikke claim aan d’r broek krijgt. Om te beginnen met alle fietsen die beschadigd zijn.

Aart van Woud 28 juni 2021 om 12:41

Dit mag je inderdaad best een vluchtmisdrijf noemen. Strafbaar bij wet.

LB108 28 juni 2021 om 13:15

Robert en Tony reden er ook niet echt met hun kop bij op die moment…
Robert geeft niks van teken van gevaar en Tony ziet het ook pas als hij er al vlak voor is…

Murcia 28 juni 2021 om 13:23

Uitstekend statement van Tony, het gepruttel van Naesen was ronduit beschamend omdat hijzelf de beelden niet eens bekeken had en toen excuses moest maken omdat het zo duidelijk was wie hier de schuldige was. Opi en Omi mevrouw was alleen maar gericht op de TV camera’s en neemt door haar vlucht geen greintje verantwoordelijkheid.

Romāns Vainšteins 28 juni 2021 om 13:40

Al die 'lock her up & knock them down' – opmerkingen, tsja. De harde realiteit is dat tussen mensen er nogal wat onnozelen tussen zitten waarvan er elke jaar ook best wat langs het tourparcours terug te vinden zijn. Ergo : Groundhog day, niet te controleren, niet te voorkomen, net zomin als de renners die op eigen initiatief crashen.

peervaneynthoven 28 juni 2021 om 13:46

Onvoorstelbaar dat er figuren zijn die de schuld van dit incident nog deels in de schoenen schuiven van Tony Martin.Kijk de beelden en huiver over het gedrag van deze “dame”. Erg oncollegiaal gedrag ook van Naesen. Hij kan beter opvallen door zijn prestaties!

re-cycle 28 juni 2021 om 14:22

Ik zie de beelden nog van de tweede valpartij, met op de achtergrond een moeder met kinderwagen, die als het even verkeerd loopt weggevaagd wordt bij een val in het peloton. Ook de toerfietser die aan de kant stond en overrompeld werd door een profielrenner niet in het medische bulletin voorbij zien komen en zo waren er meer toeschouwers . De veranwoording jegens de renners is vanuit het organiserend Aso groot in ieder geval moreel . Jegens de al dan niet onwetende toeschouwers is mijns inziens groter. Een profrenner kent de risicos van zijn vak. Bij een toeschouwer kun je je dat deels afvragen of hij of zij de risico’s kent, zeker wanneer hij zij in benevelde toestand is. . Het is ook niet altijd het publiek dat geregeld komt kijken bij een wielerkoers dat er langs de kant staat.
Met In het achterhoofd nog de crash met toeschouwster en johan van summeren destijds zal de organisatie beschermender moeten optreden .
Zeker wanneer de Aso een daad wil stellen door die mevrouw met de groetjes aan opa en oma bord vervolgd gaat worden. Dit is wel het begin van het einde als we niet oppassen. De Aso kan dan natuurlijk ook omgekeerd claims verwachten. En dan gaan we een wedrace krijgen die eindigt met een route zonder publiek of op alleen publiekszones op specifieke plaatsen.

Romāns Vainšteins 28 juni 2021 om 16:12

Dit lijkt me ook een juiste inschatting, op dit forum is veel sprake van verheiliging en (wannabe)projectie.

Crevaison 28 juni 2021 om 16:13

Een toeschouwer met een groetjes-aan-opa-en-oma-bord is geen onwetende toeschouwer. Datzelfde geldt voor de mee-rennende idioten.

En dat zijn degene waar Martin zich tot richt met zijn bericht.

Een moeder die met zijn kinderwagen netjes langs kant staat is wellicht inderdaad onwetend, maar die doet renners geen kwaad, hoogstens zichzelf en haar kind als ze pech heeft. Gelukkig is dat goed afgelopen.

Pole Pole 28 juni 2021 om 15:37

Martin weer zijn sympathieke zelve. Het wil zo graag intelligent overkomen maar met een tweetje gaan we er niet komen vriend.

Lalsacien 28 juni 2021 om 16:51

Wat een sterk bericht …

Headlines

Populair

Materiaalzone