Tony Gallopin wint bij afscheid Niels Albert in Heist

dinsdag 5 augustus 2014 om 23:20

Tony Gallopin heeft het na-Tourcriterium in Heist-op-den-Berg naar zijn hand gezet. In een sprint-à-deux bleek de Fransman van Lotto Belisol sneller dan Sven Nys (Crelan-AA Drink). Even later finishte Marcel Kittel (Giant-Shimano) als derde. Opmerkelijk aan het criterium was dat dit het definitieve einde van de professionele wielercarrière van veldrijder Niels Albert (BKCP-Powerplus) betekende.

Emotioneel afscheid voor Albert
Bij de start in Heist-op-den-Berg ging vrijwel alle aandacht naar Niels Albert. Eind mei kreeg hij het verschrikkelijke nieuws dat hij door hartritmestoornissen nooit meer aan topsport zou mogen doen, maar toch besloot Albert in Heist nog één maal zijn fiets van stal te halen voor zijn fans.

In zijn afscheidscriterium nam Albert de kopstart en kreeg hij een vrijgeleide van zijn collega’s. Onder luid applaus van supporters en sympathisanten werkte hij – terwijl hij geëmotioneerd het publiek groette – drie rondjes af. In zijn laatste ronde kreeg hij nog even het gezelschap van collega Sven Nys, die hem een hart onder de riem stak. Albert kneep in tranen de remmen dicht. Na een korte onderbreking, werd de wedstrijd weer op gang geschoten zonder Albert. Die ging in zijn supporterslokaal zijn fans groeten, en nam nadien kort plaats in de wagen van de koersdirecteur achter het peloton.

Niels Albert

Tony Gallopin sprint naar winst
Al snel mocht een kopgroep met enkele streekrenners wegrijden. Seah Kong Loh, Stig Broeckx en Iljo Keisse hielden in dienst van respectievelijk Marcel Kittel, Tony Gallopin en Alessandro Petacchi het tempo in het peloton hoog. Drie ronden voor het einde was alles te herdoen, en ging Sven Nys ten aanval. De Belgische veldritkampioen kreeg het gezelschap van Tony Gallopin, die zijn nummertje van de elfde Tourrit overdeed: hij won.

Na-Tourcriterium Heist-op-den-Berg 2014
1. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Belisol)
2. flag-be Sven Nys (Crelan-AA Drink)
3. flag-de Marcel Kittel (Giant-Shimano)

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair