Tony Gallopin grijpt de macht in Parijs-Nice

Tony Gallopin grijpt de macht in Parijs-Nice

Foto: Sirotti

Tony Gallopin heeft een spectaculaire etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Fransman won na een indrukwekkende solo. In de finale moest leider Michal Kwiatkowski zijn aanvalslust bekopen en  kwamen de twee kopmannen van Sky ten val. Hierdoor mag Gallopin zondag het geel aantrekken.

Enorme kopgroep
In de openingsfase van de koers reed een enorme kopgroep weg van het peloton. Maar liefst 31 renners hadden een gat geslagen. Hierbij zaten met Lars Boom (Astana), Dylan van Baarle, Tom-Jelte Slagter (beiden Cannondale-Garmin) en Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) vier Nederlanders.

Tim Wellens (Lotto Soudal) was de best geplaatste renner in de voorste groep. De Belg stond op één minuut en 25 seconden van de leider in het klassement. Zijn ploegmaat Thomas De Gendt zat eveneens in de kopgroep. Hij pakte steeds de meeste punten op de bergtoppen en wist zodoende zijn bergtrui te behouden.

Etixx-Quick-Step op avontuur
Aan de voet van de Côte de Levens (de tweede van zes klimmen) ging Steven Kruijswijk samen met Rein Taaramäe in de aanval. Het tweetal werd echter snel bijgehaald. Niet veel later kwam Etixx-Quick-Step in het peloton met een verrassingsaanval. Michal Kwiatkowski reed samen met drie ploegmaten weg. De Pool sloeg een gat van meer dan een halve minuut, maar zijn poging bleek van korte duur. Sky was bij de pinken en haalde de groep terug.

De oorlog in het peloton zorgde ervoor dat het verschil met de kopgroep snel kleiner werd. Deze strijd bleef nog lang voortduren. Kwiatkowski ondernam in een natte afdaling samen met Tony Martin nog een tweede poging. Samen reden ze naar de inmiddels sterk uitgedunde kopgroep. In het peloton offerde Geraint Thomas zich op voor Richie Porte. Hij probeerde de leider in het klassement terug te halen.

Drama voor Sky
Kwiatkowski kreeg door dat Sky aan het naderen was en hield zijn benen stil. De Pool liet zich op dertig kilometer voor het einde terugzakken, maar Tony Gallopin – die met Kwiatkowski was meegegaan – bleef doorzetten. De Fransman sloeg direct een groot gat. Daarachter moest Kwiatkowski zijn eerdere inspanningen bekopen. Hij kon het tempo van Sky niet meer volgen.

Ook voor Sky ging het daarna volledig mis. Eerst kwam Richie Porte ten val en even later ging Geraint Thomas eveneens tegen de grond. Ondertussen soleerde Gallopin naar de overwinning. De Fransman kwam binnen met 32 seconden voorsprong op Simon Spilak (Katusha), Rui Costa (Lampre-Merida) en Jakob Fuglsang (Astana).

Porte, Thomas en Kwiatkowski kwamen een halve minuut later pas over de meet. Dit heeft grote gevolgen voor de algemene rangschikking. Gallopin is na vandaag de nieuwe leider. Hij heeft 36 voorsprong op zijn naaste belager: Richie Porte. Zondag staat de slottijdrit op de Col d’Eze op het programma.

flag-fr Parijs-Nice (2.UWT)
Uitslag etappe 6: Vence – Nice (181.5 km)

1. flag-fr Tony Gallopin (Lotto-Soudal) in 4u52m57s
2. flag-si Simon Spliak (Katusha) op 32s
3. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) in z.t.
4. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) in z.t.
5. flag-es Rafael Valls (Lampre-Merida) op 35s
6. flag-dk Michael Valgren (Tinkoff-Saxo) op 1m00s
7. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) in z.t.
8. flag-fr Sylvain Chavanel (IAM Cycling) in z.t.
9. flag-fr Arthur Vichot (FDJ) in z.t.
10. flag-fr Nicolas Edet (Cofidis) in z.t.

16. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 2m17s
25. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 7m29s
DNF flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)
Volledige uitslag

Klassement na etappe 6
1. flag-fr Tony Gallopin (Lotto-Soudal) in 28u49m42s
2. flag-au Richie Porte (Sky) op 36s
3. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) op 37s
4. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 38s
5. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) in z.t.
6. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 42s
7. flag-si Simon Spilak (Katusha) op 53s
8. flag-es Rafael Valls (Lampre-Merida) op 1m01s
9. flag-es Gorka Izagirre (Movistar) op 1m19s
10. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) op 2m00s

15. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 3m28s
21. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 10m36s
Volledig klassement

Dit artikel delen:

36 Reacties

Peterh14 14 maart 2015 om 18:30

Dit was echt een heerlijke etappe, jammer dat de uitzending van Sporza zo laat begon.
Met Gallopin toch wel een verrassende winnaar, maar wel iemand die je het echt gunt, leuke renner. Sky moet misschien nog even oefenen op de daalkunsten…

BlancoProCycling 14 maart 2015 om 18:37

Rot voor Kelderman die lekke band. Had anders ondanks alles nog wel top-tien kunnen staan.
Maar wat een enorme gaten zijn er gevallen zeg. Nummer 25 Kruijswijk al op 7,5 minuut.

zoetepap 14 maart 2015 om 18:38

Uitzending meestal vlugger op France3 in Belgie.

alsjewint 14 maart 2015 om 18:41

Zeer indrukwekkende zege van Gallopin. Sky wat aan het glibberen en Kwiatkowski die zijn krachten overschat? Alles wat een etappe spannend maakt zat hierin. Jammer dat Kelderman niet mee kon.

kwiatistheman 14 maart 2015 om 19:20

Heb een prachtige koers gezien! Ondanks het feit dat kwiatkowski hier waarschijnlijk zijn podium verliest vandaag heb ik genoten van de koers die etixx-quickstep vandaag gemaakt heeft!

Ideefiks 14 maart 2015 om 19:39

Achteraf de verliezers de grond in boren en de winnaars prijzen vanwege hun inzicht is wel erg gemakkelijk.
Ik denk dat de manier waarop EQS SKY in de race onder druk zette, waardoor er nog maar weinig van de befaamde trein overbleef, perfect was. Dit was ook de beste manier om te voorkomen dat Kwiat, als mindere klimmer, bergop eraf gereden zou worden.
Een goede tactiek kiezen wil niet automatisch zeggen dat je ook wint. Er rijden immers meer sterke renners/teams mee.
SKY had pech met de valpartijen, maar het afdalen deed ook een beetje denken aan dat van Wiggins in de Giro van 2013. Het zal toch een bibberpuntje worden voor de ploeg op natte dagen in de bergen.

En waar zo veel sterke renners vandaag weggereden werden of afstapten lijkt mij het rijden van Kelderman toch een opsteker.

vlek 14 maart 2015 om 19:42

Volgens mij zag ik een tweet van Porte voorbij komen over het gevoel dat hij op slicks aan het rijden was vandaag. Misschien als ploeg een verkeerde keuze gemaakt voor de start?

F4L 14 maart 2015 om 20:47

Mooie etappe gezien, deed me een beetje denken aan de laatste etappe in de Dauphine van vorig jaar. Gallopin heeft echt stappen gezet afgelopen twee jaar, ben benieuwd waar het eindigt met hem.

Voor wat betreft de Nederlanders; jammer dat Dumoulin is afgestapt had nog wel wat van hem verwacht morgen. Slagter en Kruijswijk hebben goed kunnen trainen. Kelderman heeft een beetje ongelukkige Parijs – Nice, volgens mij was hij in de afdaling naar Kwiatkowski en co toe aan het rijden (zag op een gegeven moment iemand met een gele helm achter het groepje rijden) totdat hij lek reed. Heeft hem tijd en kracht gekost, in ieder geval een verbetering ten opzichte van donderdag.

Disarray96 14 maart 2015 om 21:35

Hopelijk kan Kelderman morgen top 10 rijden om nog wat zelfvertrouwen terug te krijgen (en om mij wat meer vertrouwen te geven)

Abdoe 14 maart 2015 om 22:04

Vicente Reynes had het ook koud.

Bandrenner 14 maart 2015 om 22:42

Zonde dat Kelderman een lekke band had, maar volgens mij zou hij zonder lekke band ook niet met de besten meegekund hebben.

Headlines

Materiaalzone

Populair