Tony Gallopin: “Dit was mijn slechtste seizoen als profrenner”

zaterdag 23 november 2019 om 11:51
Tony Gallopin: “Dit was mijn slechtste seizoen als profrenner”

foto: Cor Vos

Voor Tony Gallopin was het afgelopen seizoen er eentje om snel te vergeten. De Fransman was meermaals betrokken bij valpartijen en bleef voor het eerst in zeven jaar zonder overwinning.

“Het was een waardeloos seizoen, mijn slechtste als profrenner”, laat Gallopin weten aan Cyclingnews. “Ik won geen enkele wedstrijd en dat is voor mij echt een probleem, want ik koers om te winnen. Oké, ik viel vaak en had pech. Het was ingewikkeld allemaal.” Het leek wel alsof de pechduivel met de Fransman van AG2R La Mondiale speelde. Parijs-Nice zou hij niet uitrijden na spijsverteringsproblemen en in de slotetappe van de Volta a Catalunya bezeerde hij zijn schouder na een valpartij in de afdaling van Montjuïc.

Daardoor moest hij Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen missen. In de Giro d’Italia keerde hij terug in de koers, maar moest hij al vroeg in de zestiende etappe in de remmen knijpen wegens knieproblemen. Tijdens het Frans kampioenschap kwam hij opnieuw ten val, waardoor de nodige vraagtekens werden gezet bij een Tourdeelname. Uiteindelijk bleek hij fit genoeg om te starten. Ook in de Tour bleef hij niet bespaard van pech en werd hij zelfs gehinderd door een weggewaaide parasol.

Neerwaartse spiraal
“Op dat moment kan je er alleen maar om lachen”, kijkt hij terug. “Voorheen viel ik bijna nooit, maar de afgelopen twee jaar in vrijwel elke wedstrijd. Het werd een neerwaartse spiraal. Het is frustrerend omdat veel werk moet worden verzet om in topvorm te geraken. En op het moment dat ik die eindelijk bereikte, viel ik weer. Natuurlijk is het soms moeilijk, maar wat kun je eraan doen? Ik denk dat nagenoeg alle topsporters zulke periodes meemaken. En je moet dan blijven proberen.”

Met de Volta a Catalunya en de Giro d’Italia probeerde hij afgelopen seizoen een nieuwe weg in te slaan. “Maar ik vond Catalonië niet leuk en de Giro was te lastig. Volgend jaar grijp ik terug naar een meer traditioneel programma, met Parijs-Nice en dan de klassiekers.” Daarin rijdt hij aan de zijde van Oliver Naesen. “Ik maak me geen zorgen over de klassiekers en Oli is een goede leider, dus ik ben blij dat ik weer bij hem ben. Het is een goede groep die we nu hebben voor die wedstrijden.”

Voorlopig programma Tony Gallopin voor 2020

flag-fr Parijs-Nice
flag-it Milaan-San Remo
flag-be E3 BinckBank Classic
flag-be Ronde van Vlaanderen
flag-fr Critérium du Dauphiné
flag-fr Franse kampioenschappen
flag-fr Tour de France

Dit artikel delen:

13 Reacties

Vinyakke 23 november 2019 om 12:53

Nog zo iemand die na zijn periode bij LTS het moeilijk heeft om nog resultaten te boeken. Past in het rijtje van greipel, Roelandts, de clercq en debusschere. Kan in de andere richting moeilijk een voorbeeld vinden. Benieuwd of Benoot, campenaerts of iemand anders de ban kan breken…

Samlambeej 23 november 2019 om 13:01

Greipel en Roelandts op leeftijd, gingen al minder in hun laatste jaar Lotto. De Clercq heeft een hele zware heupblessure gehad en Debusschere is zo’n renner die maar 1 dag in het jaar op zijn top is.

Vinyakke 23 november 2019 om 13:13

Roelandts nochtans even oud als van Avermaet en 3 jaar jonger dan Gilbert. Op je 33 ben je nog niet versleten hoor! En greipel wist nog 8 keer te winnen in zijn laatste jaar Lotto, het jaar daarop nog één keer in Afrika. Wanneer was debusschere zijn goede dag in 2019 precies? De Clercq heeft inderdaad geen kans gehad zich te bewijzen, klopt!

Samlambeej 23 november 2019 om 13:21

Sprinters boeren sneller achteruit. Vergelijking Roelandts met de beste klassieke renners van de afgelopen 10 jaar gaat natuurlijk niet op. Debusschere: wellicht ergens thuis op de bank, na een zware periode van training en wedstrijden. Ik zie nog geen rectificatie voor De Clercq ;p

Vinyakke 23 november 2019 om 14:16

Sprinters gaan sneller achteruit, dat klopt, en bij greipel is dat toevallig tussen zijn 36e en 37e levensjaar dan? Of wat wil je zeggen? Andere voorbeelden van renners die nog kunnen volgen op hun 33 dan: Langeveld, stybar en wat denk je van Hayman? Wat bedoel je precies met rectificatie van de Clercq? Zo is er toch maar 1? :)

Samlambeej 23 november 2019 om 14:29

Wat ik wil zeggen is dat het voor sprinters heel lastig wordt om nog resultaten te boeken eens ze hun piekvermogen kwijt zijn of aan de kinderen gaan denken.

Nou noem je weer klassieke renners op, die in tegenstelling tot sprinters, het net van hun taaiheid en duurvermogen moeten hebben.

Dat De Clercq niet in dat rijtje thuishoort (dat sowieso al niets betekent).

Vinyakke 23 november 2019 om 15:04

Greipel reed toch nog naar 8 resultaten of heb je daar gemakkelijkheidshalve voorbij gelezen? Roelandts is een voorjaarsman dus ik vergelijk hem met mannen van die cathegorie en leeftijd.

We zullen de vraag omdraaien: kun jij iemand vinden die niet gepresteerd heeft bij LTS (geen neo’s) maar wel elders? In dat geval kan ik het argument ‘toevalligheid‘ of ‘omstandigheden’ wel aanvaarden.

Ward 23 november 2019 om 13:25

Ik vraag me in de rand ook af hoe lang ze bij AG2R nog ketonen zullen blijven afzweren. Echte topresultaten blijven toch wat uit de laatste jaren…

Panache 23 november 2019 om 13:59

Juist. En wie wil er dan nog voor ze rijden?

Retro Lex 23 november 2019 om 14:28

Ketonen helpen om valpartijen te voorkomen ?

leegloper 23 november 2019 om 14:47

Is er 1 Jumbo- of Sky-renner geraakt door een parasol afgelopen seizoen? ;) Beetje ketonen erin houd je scherp.

Viktrodriguez 23 november 2019 om 16:14

Afgaande op wat je her en der leest en hoort, vraag ik me af of de Franse ploegen niet gewoon ook ouderwets werken. En dan doel ik niet op ketonen, want dat is ook lang niet gemeengoed onder de professioneel geleide ploegen.

tvm 23 november 2019 om 21:08

@ victor
Fdj was nochtans goed geprepareerd in dienst van Pinot deze tour.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair