Tony Gallopin: “Als ik een kans zag, zou ik aanvallen”

vrijdag 31 augustus 2018 om 18:02
Tony Gallopin: “Als ik een kans zag, zou ik aanvallen”

foto: Sirotti

Tony Gallopin veroverde vandaag op knappe wijze het dagsucces in de Vuelta a España. Voor de 30-jarige Fransman, in 2014 al eens etappewinnaar in de Tour de France, kwam deze zege als geroepen; door valpartijen en ziekte lukte het hem dit seizoen namelijk nog niet om veel goede uitslagen te rijden.

“We wisten dat de finale hectisch zou zijn. We hadden het plan dat iemand mee zou zitten in de lange ontsnapping”, blikte Gallopin terug in het flashinterview. Met Alexis Gougeard had zijn ploeg AG2R La Mondiale ook daadwerkelijk een mannetje mee in de vlucht. “Aan het eind hield de ploeg me in een goede positie en toen heb ik gevochten voor het beste. Toen kwamen we in het laatste gedeelte van de rit; als ik een mogelijkheid zag, zou ik proberen aan te vallen. Ik vond een goed moment en nu ben ik superblij.”

Een droom van elke renner
In de laatste kilometers naar Pozo Alcón reageerde hij op een uitval van Jesús Herrada en profiteerde hij van het verraste, uitgedunde peloton. Hij sloeg een gaatje en toen hij achterom keek voor de laatste bocht en niemand achter zich zag, kon hij langzaamaan denken aan de ritzege. “Toen ik niemand achter me zag, draaide ik me weer om en ben ik volgas de laatste rechte lijn opgedraaid. Op vijftig meter voor de streep keek ik opnieuw achterom en wist ik dat het goed zat. Echt geweldig.”

“Het is natuurlijk een droom van elke renner om te winnen in een grote ronde. Ik had dit jaar zoveel pech; zo vaak viel ik of was ik ziek. Toen ik had opgegeven in de Tour werd het plan dat ik de Vuelta zou rijden. Nu win ik een etappe, dus dat heeft goed uitgepakt”, aldus Gallopin.

Moeizaam seizoen
Gallopin zette met zijn ritzege een streep onder een vooralsnog moeizaam seizoen. De Fransman stapte afgelopen winter over van Lotto Soudal naar AG2R La Mondiale, en zorgde al vroeg in het jaar voor succes door de Ster van Bessèges te winnen. In Parijs-Nice mikte hij dan op een podiumplek, maar daar bleef hij met een 28e plaats ver van verwijderd.

Ook in de voorjaarsklassiekers kon hij geen potten breken. Tijdens het Frans kampioenschap op de weg kwam hij hard ten val, maar startte toch in de Tour de France waar hij een belangrijke rol moest spelen in de klassementsambities van kopman Romain Bardet. Hij haalde er echter nooit zijn gebruikelijke niveau en gaf op in de rit naar Alpe d’Huez.

Felicitaties van Bardet
Gallopin kon al meteen na de etappe rekenen op de felicitaties van ploeggenoot Romain Bardet. “Wat een demonstratie van Tony Gallopin! Dit was een combinatie van vorm en koersinzicht; het leverde een prachtige overwinning op van een herboren renner. Petje af voor mijn maatjes van AG2R La Mondiale!”, schreef hij op Twitter.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Jacco van Stierop 31 augustus 2018 om 23:27

En Marion ook weer blij. Wat wenst een man nog meer?

Headlines

Materiaalzone

Populair