Toms Skujiņš blijft peloton voor in Californië

woensdag 16 mei 2018 om 00:27
Toms Skujiņš blijft peloton voor in Californië

foto: ©Getty images

Toms Skujiņš heeft de derde etappe in de Tour of California gewonnen. De renner van Trek-Segafredo sprong weg op zo’n twintig kilometer van de finish en vormde daarna met Sean Bennett lange tijd de kop van de wedstrijd. In het slot van de etappe liet hij zijn medevluchter achter waardoor hij solo wist te finishen. De pelotonsprint werd kort daarna gewonnen door Caleb Ewan, voor Peter Sagan.

De etappe kende een razendsnelle start. In het eerste uur werd er 56 kilometer afgelegd. De ontsnapping van de dag kwam op naam van het drietal Evan Huffman (Rally Cycling), Ian Garrison (Hagens Berman Axeon) en Robin Carpenter (Rally Cycling).

Het drietal wist tot ver in de etappe in de aanval te rijden. Voor Huffman kwam daar op zo’n dertig kilometer van de finish een einde aan toen hij moest afrekenen met een vastgelopen ketting.

Skuijins demarreert
Vanuit het peloton probeerden Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) en Logan Owan (EF Education First-Drapac) de oversteek te maken. Zij slaagden daarin toen de voorsprong nog zo’n anderhalve minuut was. In het peloton waren ondertussen de BORA-hansgrohe-ploegmaten van Peter Sagan aan het achtervolgen.

Aan de voet van de voorlaatste klim (Laureles Grade Summit) had het peloton de vroege vluchters al in zicht. Vanuit het peloton kwamen er nieuwe aanvallen, maar door een moordend tempo van Sky kregen zij weinig ruimte. Sean Bennett wist als enige bij Skujiņš de aansluiting te vinden.

Hoewel het parcours behoorlijk op en af ging, wisten een aantal sprinters te overleven. In de afdaling naar de slotklim, op acht kilometer van het einde, verloor Fernando Gaviria echter alsnog het zicht op de overwinning. De sprinter van Quick-Step Floors kreeg een lekke band en moest van de fiets.

Tolhoek ten aanval
Bennet en Skujiņš begonnen met een beperkte voorsprong aan de slotklim, een korte maar steile muur. Vanuit het peloton trok op dat moment Antwan Tolhoek ten aanval. De jonge Nederlander versnelde op het steilste stuk van de klim, maar kreeg onvoldoende ruimte.

De laatste 2,5 kilometer werden verreden op het racecircuit van Laguna Seca. Bij het opdraaien van het circuit werd duidelijk dat het peloton te laat ging komen. Bij het leidende duo deed vooral Bennett lange beurten op kop. Skujiņš profiteerde daarvan en versnelde, een kilometer later, op een verraderlijk oplopende strook. Bennett moest toen passen. Voor Skujiņš is het zijn derde ritzege in de Amerikaanse rittenkoers. De leiderstrui van Egan Bernal kwam vandaag niet in gevaar.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Wheely 16 mei 2018 om 00:30

Mooie finale kms. Slagter nog 8e, wist niet eens dat hij meereedt.

0
Jphernam7046 16 mei 2018 om 00:32

Morgen tussen bernal en van Garderen voor de eindwinst ( TIJDRIT )

0
ditisdavid 16 mei 2018 om 00:33

Straf dat Ewan er nog bij zat, bewijst dat hij echt een stap heeft gemaakt dit jaar.

0
ChefSpijker 16 mei 2018 om 00:36

Jphernam7046 >>> Er is nog een flinke bergrit vrijdag ;)

0
Jphernam7046 16 mei 2018 om 00:44

ChefSpijker- dat is waar ben misschien te optimistisch ;)

0
Grobbel 16 mei 2018 om 01:13

@ditisdavid: des te verrassender dat ze bij Quickstep Gaviria maar meteen voor de dag hebben afgeschreven na diens mechanische defect, want die had echt wel een kans gehad op deze aankomst. Waarom laten Narvaez, Asgreen of zelfs De Plus zich niet afzakken om hem terug te brengen naar de groep? Is randje top 10 rijden in deze ronde belangrijker dan een extra ritzege?

0
Zjoske 16 mei 2018 om 02:13

Viel Skujins hier vorig jaar niet hard in de afdaling? Zag er akelig uit hoe hij over de weg zwalkte toen.

0
wielrenner 16 mei 2018 om 06:49

Slagter eindelijk weer eens een top 10 plek!

0
Gdeleu 16 mei 2018 om 08:45

@Grobbel: het euvel van Gaviria was in de laatste 10 km – onbegonnen werk om die in zo’n finale nog terug te brengen, laat staan dat hij dan nog zou kunnen meesprinten voor winst.
Asgreen en Narvaez konden de 1ste groep niet volgen, wat zouden ze dan Gaviria nog teruggebracht kunnen hebben.

0
Grobbel 16 mei 2018 om 10:19

@Gdeleu: maar Asgreen en Narvaez rijden niet voor een klassement, dus moeilijk om te concluderen dat ze hebben uitgebold of echt niet beter konden. Als je ziet dat die mannen nog vele minuten voor Gaviria over de streep komen hadden ze echt nog wel van dienst kunnen zijn lijkt me. Natuurlijk zou het pittig zijn geweest om hem terug te brengen, maar nu werd niet eens ook maar 1 renner ingezet om het gat te dichten – en dat verbaasde me toch wel een beetje.
Maar goed, wellicht gaf Gaviria zelf al aan dat het geen zin meer had. Het blijft natuurlijk allemaal maar speculatie.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone