Tomas Van den Spiegel na nieuws Nokere Koerse: “Prijzengeld optrekken is symbolisch”

woensdag 24 november 2021 om 18:39
Tomas Van den Spiegel na nieuws Nokere Koerse: “Prijzengeld optrekken is symbolisch”

Amy Pieters won Nokere Koerse 2021 - foto: Cor Vos

Flanders Classics-CEO Tomas Van den Spiegel vindt dat alleen het optrekken van het prijzengeld niet de oplossing is om het vrouwenwielrennen te helpen. “Het vrouwenwielrennen heeft een aantal zaken nodig die meer middelen kunnen genereren. Dat is in de eerste plaats tv-uitzending”, aldus Van den Spiegel in Het Nieuwsblad.

Nokere Koerse kondigde vandaag aan dat het in 2022 het prijzengeld voor de mannen- en vrouwenwedstrijd gelijk te trekken. Voor de vrouwenkoers betekent dit een verdriedubbeling ten opzichte van 2021. “Daarmee wordt Nokere Koerse de eendagswedstrijd met het hoogste prijzengeld in het vrouwenwielrennen. We koppelen hier ook onze kandidatuur voor de Women’s WorldTour aan”, aldus organisatie-voorzitter Robrecht Bothuyne.

Volgens de grote man bij Flanders Classics is echter meer nodig dan alleen prijzengeld verhogen voor de vrouwen. “Ze moeten zo vaak mogelijk op tv komen, want dat trekt geld naar de sport. Renners en ploegen zijn ermee akkoord dat er moet geïnvesteerd worden in televisie en in startgeld over alle ploegen heen”, zegt Van den Spiegel. “Pas in derde instantie komt investeren in prijzengeld. Want dat beloont alleen de toprensters. En die zijn daar geen vragende partij voor.”

‘Er is méér nodig’
Hij wijst naar de inzamelingsactie rondom Strade Bianche dit jaar, om de vrouwen evenveel prijzengeld te geven als de mannen. “Wel, de rensters hebben dat toen niet aanvaard. Ze verkozen al het ingezamelde geld te schenken aan projecten die zich inzetten voor het vrouwenwielrennen. Dat geeft aan dat er méér nodig is. Prijzengeld optrekken is symbolisch. Ik snap dat, maar tegelijk is er nog zoveel budget nodig om met andere dingen het vrouwenwielrennen beter te maken”, vindt Van den Spiegel.

Flanders Classics zal volgend voorjaar ook met nieuwe ideeën komen om het vrouwenwielrennen verder te ondersteunen. Eerder werd al aangegeven dat de doelstelling is om vanaf 2023 gelijk prijzengeld te hebben bij Flanders Classics-koersen, zoals de Ronde van Vlaanderen. “We zijn op de goede weg, maar er moet nog heel veel gedaan worden.”

Tomas Van den Spiegel (rechts) in gesprek met Sven Nys – foto: © Raymond Kerckhoffs

Dit artikel delen:

10 Reacties

jawel 24 november 2021 om 22:28

Doe het symbool dan

Oblomov 24 november 2021 om 23:19

Die foto van Nys en Van den Spiegel, fantastisch…

$kedel 24 november 2021 om 23:20

Kortom, er is heel veel geld nodig dat er eigenlijk niet is of rechtstreeks van de mannen afgaat.

Turtlehead 24 november 2021 om 23:44

Of… Nokere is een marginale koers met dito prijzengeld dat best te matchen is voor n vrouwenkoers.

Turtlehead 24 november 2021 om 23:46

Idee om centjes te genereren: net als in Harelbeke zo’n ludieke poster uitbrengen ieder jaar?

Dikke Man 25 november 2021 om 09:05

Zou je wel willen he

reusjen 25 november 2021 om 00:52

Je kan het wel uitzenden, maar wordt er ook naar gekeken? Als de kijkcijfers matig tot slecht zijn dan zijn de sponsorinkomsten ook lager. Ik denk dat je bij het vrouwenwielrennen toch altijd blijft houden dat het gedaan wordt omdat men vindt dat het moet, maar niet omdat het rendabel is.

platteprijs 25 november 2021 om 08:12

Weet jij wanneer het uitzenden van een wielerwedstrijd rendabel is? En, is dat eigenlijk wel een doelstelling van bijv de VRT?

reusjen 25 november 2021 om 09:16

Nee dat weet ik niet, maar dat weten ze bij de zenders wel. Zolang er andere zaken zijn om uit te zenden op dat uur die meer kijkers trekken is het eigenlijk niet interessant, zelfs niet als je ook winst maakt op de desbetreffende uitzending. Nu heeft een publieke omroep nog wat meer voorwaarden om aan te voldoen zoals een breed publiek bedienen, maar iets door iedereens strot rammen waar niemand op zit te wachten hoort daar niet bij.
Ik zeg overigens niet dat niemand erop zit te wachten, dat blijkt dan uit de kijkcijfers.

platteprijs 25 november 2021 om 08:09

Tsja Van den Spiegel … Ik weet niet of het verhaal goed is opgetekend maar voor de organisatie van Nokere-Koerse is dit allesbehalve symbolisch. Alleen al omdat het geen Monopolygeld is maar echte euro's. Een tv-uitzending heeft de organisatie niet in eigen hand. Dus Van den Spiegels reactie was veel sportiever geweest als hij eerst had gezegd dat het een mooi gebaar van de organisatie is en daarna had gezegd dat nog meer nodig is. Dat doet hij niet en daarmee is het een beetje een zeikreactie, ook wel typisch Van den Spiegel.

Headlines

Materiaalzone

Populair