Tom Van Asbroeck wint felbetwiste uitgave Binche-Chimay-Binche

dinsdag 8 oktober 2019 om 16:56
Tom Van Asbroeck wint felbetwiste uitgave Binche-Chimay-Binche

foto: Cor Vos

De Waalse eendagswedstrijd Binche-Chimay-Binche is gewonnen door Tom Van Asbroeck. De renner van Israel Cycling Academy spurtte na een felbetwiste wedstrijd net dat tikkeltje sneller dan zijn landgenoot Oliver Naesen. Jumbo-Visma greep met Jos van Emden (derde) en Timo Roosen (vierde) net naast de overwinning.

Binche-Chimay-Binche is de traditionele afsluiter van het Waalse wielerseizoen. De kerningrediënten van deze wedstrijd? Slecht weer, moegestreden renners, kasseien en een lastige aankomst op de oplopende keitjes van Pépinière. Het was Danny van Poppel die vorig jaar naar de zege wist te vlammen. De Nederlandse sprinter stond ook vandaag aan de start, in een van zijn laatste koersen voor Jumbo-Visma. Kon Van Poppel – die vertrekt naar Wanty-Gobert – zijn ploeg een mooi afscheidscadeau bezorgen?

Hardrijders pakken voorsprong 
De zeven WorldTour-ploegen, tien ProContinentale formaties en vier continentale teams verzamelden zich rond het middaguur op de Grote Markt van Binche, voor een wedstrijd van net geen tweehonderd kilometer tussen de plaatsen Binche en Chimay. De eerste aanval kwam op naam van Damien Gaudin, maar de kasseienvreter van Total Direct Energie was niet mee in de goede vlucht, die bestond uit Connor Dunne, Lasse Norman Hansen, Nils Politt en Gianni Marchand. De voorsprong van deze vier hardrijders liep op tot maximaal vier minuten.

Dunne, Hansen, Politt en Marchand werden echter op tijd ingerekend door de sprintersploegen, maar van een pure sprint was geen sprake in Binche. Daarvoor was het parcours te zwaar en de weersomstandigheden te slecht. Op iets minder dan zestig kilometer van de streep werden de laatste vluchters ingerekend, maar we kregen al snel weer een nieuwe kopgroep. Het begon allemaal met een aanval van Pieter Serry, Jenthe Biermans en Dries De Bondt, maar dit drietal kreeg even later gezelschap van nog eens negen renners, waardoor we verder gingen met een kopgroep van twaalf man.

Nieuwe omvangrijke kopgroep blijft weg 
Van Asbroeck, Naesen, Van Emden, Roosen, Biermans, Jens Keukeleire, Victor Campenaerts Jasper Stuyven, Florian Sénéchal, Damien Touze, Stefan Küng, Kevin Géniets en Dries De Bondt mochten uiteindelijk bepalen wie de 32e editie van Binche-Chimay-Binche zou winnen, aangezien het al flink uitgedunde peloton te weinig mankracht had om de vluchters weer in te rekenen. Het was uiteindelijk Campenaerts die in een bijzonder aantrekkelijke finale een mooie voorsprong wist uit te bouwen op zijn medevluchters.

De werelduurrecordhouder leek heel even op weg naar de zege, maar hij werd op goed zeven kilometer van de meet weer ingerekend door de achtervolgers. Ondanks enkele ultieme versnellingen kregen we ‘gewoon’ een sprint in Binche. Jumbo-Visma zat ideaal geplaatst met Van Emden en Roosen, maar het was Naesen die in de laatste meters door een niet bestaand gaatje wist te duiken. Het leek de winnende move, maar het was zijn landgenoot Van Asbroeck die nét iets eerder over de streep kwam.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

16 Reacties

Merlinappa 8 oktober 2019 om 16:58

Mooie finale. Als Timo een gaatje had gelaten op Jos had Jos deze koers nog kunnen pakken op z’n oude dag. Dit podium is ‘m ook gegund!

Tuubke 8 oktober 2019 om 17:04

Inderdaad, nu moest Jos het afmaken in de sprint. Tja, hij heeft vele kwaliteiten, maar sprinten hoort daar helaas niet toe. Nog knap dat hij derde werd.

xistnc 8 oktober 2019 om 16:59

Jeutje, dat achterwiel van Timo… Het is dat de groep niet zo groot was, maar anders lijkt het me een diskwalificatie waard.

Mooie zege van Van Asbroeck. Lotto en toch ook TJV laten het weer liggen.

Franco Ballerini 8 oktober 2019 om 17:03

Ja, QS ook.

platteprijs 8 oktober 2019 om 17:00

Van Emden trekt sprint aan voor Roosen maar hij rijdt zo hard dat Roosen er niet overheen komt.

Ik zie Senechal hier weer rijden, is die niet geschorst. Of vindt de UCI slaan oké.

Merlinappa 8 oktober 2019 om 17:02

Zolang je maar niet stayered terwijl je slaat mag het!

john 8 oktober 2019 om 18:49

Nee dan moet je het Nieuwsblad lezen daar staat vandaag dat iedereen hem gefeliciteerd heeft om dat hij die gek (Walscheid ) geslagen heeft

EddyB1958 9 oktober 2019 om 04:27

Hou er toch eens mee op met dat bagatelletje tussen Senechal en Walscheid op te blazen. Die hebben al lang elkaar de hand gedrukt. En beste mede azijnzuiper John, ik denk niet dat ze bij Sportwereld (sportgedeelte Nieuwsblad) nu nog bezig zijn met dat voorvalletje. Indien ja plaats dan een link.

Maillot à Pois 9 oktober 2019 om 09:11

ik had het toch ook gelezen Eddy:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191008_04652128

De bron van het statement van Sénéchal is een interview met de RTBF:
https://www.rtbf.be/sport/cyclisme/detail_florian-senechal-plein-de-coureurs-m-ont-felicite-d-avoir-foutu-une-petite-raclee-a-walscheid?id=10335251

Mij boeit het allemaal niet zozeer, maar ’t klinkt in elk geval niet alsof ze al handjes geschud hebben ;-)

WernerFranke 8 oktober 2019 om 17:01

Jumbo kiest de verkeerde kaart.

En Naesen heeft zowel het profiel als de kwaliteiten om ieder jaar 10 koersen te winnen, maar komt met moeite aan één stuk.

112522 8 oktober 2019 om 17:14

Roosen was waarschijnlijk de kaart, maar met zo’n achterwiel ga je niet echt ver komen

tendam 8 oktober 2019 om 18:20

Ik snapte niet helemaal waarom Roosen op het wiel van Van Emden sprong, dat kost ze hier de overwinning. Maar goed, een keuze in het heetst van de strijd.

xistnc 8 oktober 2019 om 18:30

Waarschijnlijk dacht Van Emden tot 100m voor de streep nog dat hij de sprint aantrok voor Roosen – en die dacht dat zelf misschien ook wel. Normaliter komt die er dan ook over.

dikkechaap 8 oktober 2019 om 23:14

Huh, rijdt Senechal hier gewoon rond vandaag? Ik houd wel van wat temperament hoor, maar het lijkt me als ploeg toch normaal om hem na zo’n actie niet meer op te stellen gedurende een aantal weken.

Ik had Lefevre wel eens willen horen als de rollen omgedraaid waren geweest en Walscheid voor Quickstep had gekoerst.

EddyB1958 9 oktober 2019 om 04:29

Get a life.

Emergo 9 oktober 2019 om 10:52

Hoe noemen ze dat en Belgique : Eddy est sur lármoire of zoiets.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone