Tom Dumoulin had moeite op slotklim: “Ik was niet goed”

dinsdag 1 september 2020 om 18:07
Tom Dumoulin had moeite op slotklim: “Ik was niet goed”

foto: Cor Vos (archief)

Voor Jumbo-Visma is de vierde etappe naar Orcières-Merlette perfect verlopen. De Nederlandse formatie zag Primož Roglič naar de ritzege sprinten op 1.825 meter hoogte, terwijl Tom Dumoulin ook in het eerste groepje wist te finishen. “Maar ik was niet goed. Het was echt op hangen en wurgen”, zo vertelt die laatste na de finish.

Dumoulin is niet tevreden over zijn eigen optreden. “Het was echt vechten om net bij dat eerste groepje te zitten. Daar kom ik niet voor. Ik wil beter zijn dan dit. Het is ongelofelijk dat Primož hier wint en het is een fantastische dag voor de ploeg. Maar ik dacht zelf wel even: oei. Ik had er meer van verwacht.”

De Limburger kwam uiteindelijk als elfde over de streep en blijft in het klassement op de zevende plaats staan. Zijn ploeggenoot Roglič is zelfs opgeschoven naar de derde plek. “Ik hoopte voor de Tour, tijdens ons trainingskamp in Tignes, nog dat Primož er doorheen zou komen. Hij toont vandaag wederom zijn klasse. Hij was echt goed.”

Niet alleen de Sloveen maakte indruk in het tenue van Jumbo-Visma. Ook Sepp Kuss en met name Wout van Aert reden een sterke finale. Zo nam de Belg een groot gedeelte van de slotklim voor zijn rekening. “We hebben in de Dauphiné wel gezien hoe goed Wout is”, zo benadrukt Dumoulin.

Dit artikel delen:

79 Reacties

Marco Willems 1 september 2020 om 19:37

Je zag het vooral toen Kuss nog even gas gaf dat Tom het ontzettend moeilijk had en af en toe een klein baantje moest laten, dan mag je nog blij zijn dat het laatste stuk vlakker was.

Niets verloren en hopen op betere benen komend weekend.

LanterneRouge 1 september 2020 om 19:53

“Parijs is nog ver”. Altijd lekker voor een team om al in de eerste week een rit te pakken.

klimmer99 1 september 2020 om 19:54

Froome was even lang uit roulatie en doet nu zelfs niet mee.

Scibby 1 september 2020 om 19:56

Die lag zo in de kreukels dat het al een wonder is dat hij nog meefietst in het prof peleton. Ik denk dat bij Tom er vooral een mentaal aspect was die er te overwinnen viel. En die lijkt hij zeker te hebben overwonnen.

Floris 1 september 2020 om 20:03

Dumoulin was niet top, maar dat hoefde hij ook niet te zijn. Martin, Kuss en Van Aert waren heel sterk en Roglic maakte het vakkundig af. Dumoulin heeft tot voor kort heel lang niet competitief gereden, die zie ik nog wel verbeteren deze ronde. Twee belangrijke randvoorwaarden daarvoor -de stemming in de ploeg en de vorm van de kopman- zijn alvast opperbest.

Dr op en dr over 1 september 2020 om 20:06

Tom komt er wel….. Stapje voor stapje …..

Het zegt al veel dat hij zelf ontevreden is op een dag dat hij gewoon bij de eerste binnenkomt en geen tijd verliest.

Ik had hem eigenlijk geen top tien zien rijden in de einduitslag deze Tour, en zag dit als een mooie opstap richting de Vuelta waar ik hem wel zie meestrijden voor de eindzege.

Maar dit valt me reuze mee en ik denk/hoop dat ik tegen het einde van de Tour mijn woorden zal moeten terugnemen.

Dus kom op Tom !! :)

horsm 2 september 2020 om 08:15

Het lijkt me niet dat de Vuelta dit jaar gereden wordt.

Deel Koeper 1 september 2020 om 20:09

Het is nog heel vroeg, maar als vandaag een kleine tik van Jumbo aan Ineos was, dan was het ook een kleine indicatie van wie daar de kopman hoort te zijn.

Floris 1 september 2020 om 20:39

Dumoulin was nu niet top, maar dat heeft uiteindelijk niet tot problemen geleid. De ploeg was super, de rit is gewonnen en de concurrentie is (waarschijnlijk) bang gemaakt. Dumoulin is lang buiten competitie geweest en nu (denk ik) nog in opbouw. Voor de tactiek van de ploeg is het wel van belang te weten waar hij staat en hoe hij zich ontwikkelt qua vorm. Als hij gedurende deze Tour verbetert, heb je een leuke joker aan hem met die tijdrit op het eind. Blijft hij zoals hij is, denk ik dat je meer aan hem hebt als extra wagen in de trein voor de beklimmingen.

VerstandOpNul 1 september 2020 om 20:57

Het lullige is eigenlijk dat Tom de ideale knecht kan zijn voor Roglic: heel lang een heel hoog, gelijkmatig tempo aanhouden..

ChefSpijker 1 september 2020 om 21:02

Thomas pakte vorig jaar in de eerste week bergop ook tijd op Bernal. Dit zegt toch allemaal nog vrij weinig. Hebben net één sprintje bergop gehad. Straks in etappes met meerdere cols kunnen de verhoudingen zomaar weer anders zijn. Vorig jaar kreeg Roglic de Giro ook al toegewezen na één week koers. Pakte uiteindelijk ook iets anders uit.

SpeedyLegs 1 september 2020 om 21:09

Nog steeds ontevreden met zijn eigen prestaties. Geldt dat ook voor zijn trainingsdata? Is het psychisch? Over enkele jaren zullen we het weten. Ook of hij nog een ronde gewonnen heeft.

SnellePelle 1 september 2020 om 21:59

Tja, zoals vaak laten vertrekkende renners van Sunweb ook daar hun top benen achter….

Staf V 2 september 2020 om 01:45

Jumbo Visma heeft nog nooit de RVF gewonnen, en nu gaan ze met twee kopmannen naar de Tour, het plan was zelfs met drie, voor elke kopman heb je wel een ‘helper ‘ minder, Dumoulin zal de ronde niet winnen en ook niet ‘knechten’, vandaag moest hij op 1 km van de meet lossen, gelukkig viel het tempo stil en kon hij terug aansluiten.
Als de ploeg te vroeg het geel pakt zullen ze niet het geel in Parijs halen, ze hebben niet genoeg capaciteit om de ronde te dragen, ze zullen hun beste renners onderweg opofferen en aan de meet staat Roglic er alleen voor.
Dumoulin is goed voor een ereplaats maar is overbodige ballast voor de eindzege in Parijs.

horsm 2 september 2020 om 08:17

‘Overbodige ballast’???

Newschooler 2 september 2020 om 09:06

Och wat weet je het allemaal goed, ongelofelijk zo intelligent, dat we met jou een forum mogen delen, wat een eer…

Groningen 2 september 2020 om 06:46

Dit was voor Dumoulin toch gewoon prima. Ik heb hem bergop zelden van de concurrentie zien wegrijden. Wat hij als geen ander kan is aanklampen en bij de eersten blijven. Dat is gisteren gewoon gelukt, misschien niet zo makkelijk als gehoopt, maar verloren is nog helemaal niets.
Ik verwacht nog genoeg etappes waar concurrenten gaan afhaken terwijl hij voorin kan blijven. Jammer is alleen dat ik van Roglic, en normaalgesproken ook van Bernal, geen zwakke dagen verwacht. Of Dumoulin daar aan voorbij komt weet ik niet, maar reden voor paniek was de etappe van gisteren allerminst

Wim Kruithof 2 september 2020 om 08:18

‘jammer’ dat Roglic geen slechte dag kent wellicht, vind ik zeker niet. Hij is zo’n sympathieke renner die de ploeg hooghoudt en knechten altijd eert.

Ik zou het grandioos vinden als Jumbo-Visma de Tour wint, of het dan Roglic of Dumoulin wordt, is me om het even.

Wildebert 2 september 2020 om 08:26

Hij zat toch in de laatste km flink te gebaren met zijn ellebogen dat iemand overnam om het gaatje dat hij moest laten dicht te rijden.

assen 2 september 2020 om 08:33

Mathieu heeft zijn data geanalyseerd en geconcludeerd dat Tom gisteren inderdaad een slechte dag had. Toch netjes als je dan net na Yates en Bernal de finish passeert.
Maar al rijdt Tom nog zo hard, ik zie m de witte trui niet winnen. ;-)

Pinot vond ik onverwacht goed na zijn flinke val, Quintana leek ook heel goed, Als ploeg is EF in de breedte ook heel sterk, en Uran zat er nog bij.

Headlines

Materiaalzone

Populair