Tom Dumoulin vroeg zelf om gesprek met staf Jumbo-Visma

Tom Dumoulin vroeg zelf om gesprek met staf Jumbo-Visma

foto: Cor Vos (archief)

zaterdag 23 januari 2021 om 18:04

Tom Dumoulin heeft vrijdag aan het begin van de avond zelf om een gesprek gevraagd met de technische staf van de ploeg. Teammanager Richard Plugge, sportief manager Merijn Zeeman, hoofdtrainer Mathieu Heijboer en teamarts Peter Verstappen gingen op zijn initiatief in het Golf Hotel in Alicante met hem in een ruimte zitten. Daar vertelde Dumoulin dat de twijfels om op deze voet door te gaan overheersten.

“Je proefde in het begin van het gesprek nog een beetje de twijfel, maar zijn boodschap was duidelijk dat hij op deze manier eigenlijk niet meer wilde fietsen”, geeft Merijn Zeeman aan bij WielerFlits. “Tom voelde zich al een lange tijd niet meer happy als de wielrenner Tom Dumoulin.”

“Waar andere renners genoten en straalden van dit trainingskamp bij zonnige temperaturen van 20 graden Celsius, miste je bij hem de vreugde. Het vooruitzicht dat hij na dit trainingskamp na enkele dagen rust weer wekenlang onderweg was voor een hoogtestage en vervolgens de Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo te rijden, zag hij niet zitten. Dat wilde hij niet.”

Het besluit van Dumoulin kwam voor Zeeman als een verrassing. “Als je mij voor dit trainingskamp had gezegd dat Tom halverwege naar huis zou gaan om zijn loopbaan tijdelijk te stoppen dan had ik je niet geloofd. Dat hij twijfels had, was ons natuurlijk al lang duidelijk. Dit speelt al langer dan een jaar. Tijdens zijn eerste trainingskamp bij onze ploeg in Girona in december 2019 zat hij super in zijn vel. Hij genoot van alles en straalde de hele dag. Hij was dat kamp ook veruit de beste renner van de ploeg.”

De ploeg vloog vervolgens terug naar Nederland voor de ploegenvoorstelling in Amsterdam. “Daags voor die presentatie heeft Tom waarschijnlijk iets verkeerds gegeten en is hij ziek geworden. Vanaf dat moment is hij blijven kwakkelen. Op het trainingskamp in januari 2020 in Alicante was hij opnieuw fysiek niet helemaal in orde en moest uiteindelijk eerder naar huis gegaan.”

“Vervolgens speelden de parasieten in de darmen op. In de daaropvolgende eerste Corona-lockdown heeft hij mentaal echt heel diep gezeten. Toen heeft hij het al heel moeilijk gehad. Wij hebben in die periode ook professionele hulp geregeld om hem hierbij te helpen. Richting het trainingskamp in Tignes en vervolgens Tour de l’Ain, Dauphiné en Tour de France wist hij zich gelukkig weer op te trekken.”

Wens om terug te keren
Zeeman benadrukt dat Dumoulin vrijdagavond met de technische staf gezamenlijk tot de conclusie kwamen dat deze ‘break’ het beste voor de winnaar van de Giro d’Italia van 2017 is. “Hij werd niet meer gelukkig van dit leven. Het gaat om zijn geluk. Het enige dat telt, is zijn welzijn. Tom heeft nadrukkelijk gezegd dat hij heel graag wil terugkeren bij dit team op het moment dat hij weer zin in het fietsen heeft. Daar staan wij natuurlijk voor open. Wij willen hem helpen daar waar het mogelijk is.”

Of Dumoulin ooit weer terugkeert in het peloton, durft Zeeman niet te zeggen. “Je moet daar nu geen tijdslimiet op plakken. Dat werkt niet. Pas als hij volledig tot rust is gekomen en afstand van de wielerwereld heeft genomen, kan hij aangeven wat hij verder met zijn leven wil.”

“Natuurlijk hopen wij dat het heilige vuur dan weer bij hem gaat branden. Dat het gaat borrelen in zijn lijf dat hij wil terug keren. Het is immers zonde dat iemand met zoveel talent, die tot de besten van de wereld hoort, daar nu geen gebruik van maakt. Het belangrijkste is nu echter dat Tom zich weer gelukkig gaat voelen. Dat hij na die beslissing vrijdagavond de volgende ochtend met een glimlach wakker werd en met een opgelucht gevoel terug naar Nederland keerde, is momenteel het allerbelangrijkste.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

kelderfan 23 januari 2021 om 18:24

Duidelijk maar toch een beetje laat; anderzijds zo doorgaan is ook geen optie.

Piet 23 januari 2021 om 18:24

Ergens is dit toch waarom ik wielrennen zo mooi vind om te volgen…. De verhalen, de afvallers, de talenten, de denkers, de niet-denkers, de tegenslagen en de successen van welke renner dan ook…. Wielrennen is een sport van verhalen, nooit behaalde successen en heel veel wat als… Ik ga hopelijk nog lang genieten van heel veel verhalen en liefst met Tom er bij wat mij betreft.

Willem170 23 januari 2021 om 18:33

Misschien is Tom een te gemaakte klassementsrenner en past het totaal niet bij zijn karakter. Is hij niet veel meer een wegkapitein? De opvolger van Tony Martin wellicht?
Ik gun het hem dat ie de kans en tijd krijgt van zichzelf en de ploeg om dat uit te zoeken. Dan kunnen ze misschien nog heel veel jaren plezier aan elkaar hebben.

Piet 23 januari 2021 om 18:37

Ik zie hem meer als een winnaar, en de rest van z’n carrière als een soort Quintana of Nibali net niet meer winnen gaat hij niet doen

lo squalo dello Stretto 23 januari 2021 om 18:45

@Piet: net als Quintana en Nibali net niet winnen? Noem 3 renners in het huidige peloton met hetzelfde palmares als Nibali. Ik wacht.

Piet 23 januari 2021 om 18:57

@losquallo Ik bedoel “niet meer” winnen. Nibalia heeft zeker een hele palmares, maar zoals Tom aangeeft heeft hij geen zin om ergens in de top tien buiten het podium te eindigen.

fr-thaan 24 januari 2021 om 04:11

@piet voor klassementen ben ik het eens dat het lastig kan worden. Maar denk aan tijdrijden en etappes zoals die bergetappe in de tour, of rondes zoals de BinckBank die die toen won. Daarin kan hij zeker nog uitstijgen boven het door u omschreven niveau.

SnellePelle 23 januari 2021 om 18:37

Dat Zeeman voor de pers te roept dat Dumoulin professionele hulp kreeg kan hij wel eens als een boemerang terug krijgen. Waar mogelijk enige twijfel zou zitten om het contract voor Jumbo weer op te pakken is die motivatie definitief vertrokken.

Het duwtje over de klif als coureur.

Murcia 23 januari 2021 om 18:50

Weet ik niet hoor, het wijst er meer op dat de ploegleiding er alles aan heeft gedaan om hem te helpen maar dat uiteindelijk het hoge woord bij Tom er uit kwam dat hij twijfelt aan het pure bestaan als profrenner ipv onzekerheid na lange afwezigheid. Of deze ontboezeming nu een beslissend zetje richting Dumoulin zijn vervolg carriere is waag ik te betwijfelen. Wat wel duidelijk is dat ook de ploeg haar knopen telt, nog een seizoen waar een twijfelende renner te midden van zijn ploeggenoten zou meerijden was ook geen optie. In de docu was al te zien dat een type als Tony en sommige ploegleiders zich doodergerden. In koers heeft men geen ruimte voor een coureur met motivatie problemen.

Guushovd 24 januari 2021 om 11:59

Waarom zou hij dat niet moeten/mogen zeggen? Het is toch juist goed dat hij professionele hulp heeft. Lijkt me niet dat je daar geheimzinnig over hoeft te doen.

Omgekeerd, als hij zou zeggen. Wij geloven niet in professionele hulp. Dan zou hij wat mij betreft meteen ontslagen mogen worden.

IlPirata 23 januari 2021 om 19:07

Eens , probeer lekker je rust te pakken. En vervolgens nagaan of je weer professioneel wil gaan fietsen of iets anders wil gaan doen. Zo moelijk is het allemaal niet. Doen waar je het het best bij voelt, moet Dumoulin gewoon nagaan.

LeDouche 23 januari 2021 om 19:27

Waarvan akte.

Prima te begrijpen besluit hashtag zouden meer mensen moeten doen. Maar ja, al die as we call it ‘zekerheden’ die je dan mot opgeven. Mooie fietsherinneringen dankzij Dumoulin. Misschien tot later.

wielrenner 23 januari 2021 om 19:36

Ik snap hem helemaal. Hoop dat ie de komende maanden zichzelf gaat terugvinden en zijn leven op de rails krijgt en het maakt mij niet uit of dat mét of zonder de fiets gaat worden.

trigger 23 januari 2021 om 19:49

De druk en verwachtingen van Nederlandse media en fans was té groot. Komt daarbij dat de lat door het jonge geweld (Evenepoel, Pogacar,..) serieus omhoog wordt gelegd. Hard werken om te rijden voor top vijf- of toptienplaatsen ziet ie wellicht niet zitten, begrijpelijk. Spijtig, heb hem altijd wel een toffe knul gevonden. Zie hem niet meer terugkomen.

Allardje 23 januari 2021 om 20:23

Knappe informatie weer Raymond.

Taaltechnisch: https://onzetaal.nl/taaladvies/hij-wil-hij-wilt . En ‘lij’ lijkt me ‘lijf’ te moeten zijn.

Ga zo door.

EkkelWido 23 januari 2021 om 20:47

Volledig mee, tenenkromment!!!!

Joaquim Agostinho 24 januari 2021 om 09:45

TenenkrommenT?

Frank V 23 januari 2021 om 20:49

JV heeft hem heel slecht gemanaged. Al die trainingskampen en al die uitstippeling op voorhand zat Tom ook echt niet lekker. Aan managementprincipes geen gebrek bij Plugge en Zeeman maar gut feeling over je renners is minstens even belangrijk. Al vrees ik dat dat niet te leren is.

Derrick 23 januari 2021 om 21:46

Bij eender welke ploeg, met elke andere uitstippeling was dit hetzelfde resultaat geweest. Bij Team Sunweb had hij ook dezelfde kwaal. Ik denk dat hij het gewoon niet meer kan opbrengen om nog profrenner te zijn en te leven als een pater.

Frank V 23 januari 2021 om 23:26

Een goeie manager (nee zelfs WVA) voelden dit aankomen. Maar wat doet JV? Ze stellen hem op in de Tour en plannen een hels schema van hoog-te-stag-uhhss. Enkele dagen later kapt ie ermee.

Derrick 24 januari 2021 om 12:56

Dat hectische leven, inclusief de hoogtestages horen er gewoon bij. Ofwel ben je prof en neem je dit er allemaal bij ofwel ben je geen prof. Een middenweg bestaat niet denk ik.

tendam 24 januari 2021 om 11:29

De Jumbo-trollen zoeken uiteraard de fout bij de ploeg, zoals dat bij Sunweb ook het geval was toen zij hem lieten gaan. Toen zag je van de buitenkant al een ongelukkige Dumoulin, dat is blijkbaar niet beter geworden. Wat er dan schaamtevol aan is om te zeggen dat hem professionele hulp is geboden weet ik niet, misschien zegt dat meer over de poster zelf. Als je hem een fysio aanbiedt vindt iedereen dat normaal, mentale gezondheid is net zo belangrijk (waarschijnlijk wel belangrijker).

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair