Tom Dumoulin: “Vandaag een mooi moment om het geel te pakken”

zondag 6 september 2020 om 16:58
Tom Dumoulin: “Vandaag een mooi moment om het geel te pakken”

foto: Cor Vos

Tom Dumoulin zag in de negende etappe van de Tour de France zijn ploeggenoot Primoz Roglic de gele trui pakken. Mede door het beulswerk van Dumoulin op de laatste klim van de dag moest leider Adam Yates lossen, waardoor Roglic de leiding kon overnemen. “We hebben in ieder geval het geel. We hadden ook graag de etappe gehad, maar we hebben er al drie”, kan Dumoulin lachen na afloop.

“We hebben hard gewerkt voor die gele trui”, legt Dumoulin uit bij de NOS. Jumbo-Visma nam vanaf de eerste serieuze klim in deze rit het heft in handen. “Als het vandaag kon, dan was het een mooi moment om die trui te pakken zo halverwege de Tour. Dat is gelukt.”

“Deze etappe was een groot gevecht. We hadden verwacht dat de ontsnapping al voor de eerste klim zou gaan”, aldus de Limburger. Dat gebeurde niet, want pas op de Col de la Hourcère reden de eerste aanvallers weg. “Op die klim hebben we de controle behouden. Hirschi was echt erg sterk. Hij bouwde zijn voorsprong flink uit. Echt respect voor hem, ongelooflijk. We probeerden het verschil zo klein mogelijk te houden, en dat is gelukt. Daardoor kon Primoz ook sprinten voor de overwinning.”

‘Blij dat het al beter voelde dan gisteren’
Tegen Sporza sprak Dumoulin ook over zijn eigen vorm. Na de dag van gisteren, toen zijn optreden en tijdverlies veel besproken werd, voelde hij zich vandaag beter. “Dat was wel fijn. Ik kom nog steeds wat tekort natuurlijk. Ik heb geen Tourwinnaar-vorm. Zo eerlijk moeten we ook zijn. Maar ik ben blij dat het al beter voelde dan gisteren, dat ik ook mijn aandeel heb in het geel van Primoz en dat we betere controle hadden met de ploeg.”

Dat Roglic nu het geel pakt, is volgens Dumoulin niet te vroeg in de Tour. “Nee hoor, anders hadden we niet gereden vandaag. En anders had hij de trui misschien ook wel gepakt, want dan was het ook ontploft op die laatste klim”, zegt hij. “We zijn super sterk en hebben de koers tot nu toe goed onder controle. Ik heb er vertrouwen in dat we dat zo kunnen houden.”

Pogacar en Bernal
Dumoulin zag ook een sterke concurrentie. “Pogacar is op dit moment heel sterk”, kijkt hij naar de ritwinnaar in Laruns. “Ik was onder de indruk van zijn aanvallen, zowel gisteren als vandaag. Bernal zit er ook goed bij. Dat had ik ook niet verwacht, want die leek een paar dagen geleden toch wat minder te zijn. Maar hij zit er nu goed bij.”

Dit artikel delen:

51 Reacties

Groningen 6 september 2020 om 17:05

Lijkt me ook een mooi moment, ik heb begrepen dat vandaag en morgen op corona getest gaat worden. Laten we hopen dat we nog twee weken kunnen genieten, maar helemaal gerust ben ik er nog niet op.

flitsvolger 6 september 2020 om 17:08

Had een betere dag dan gisteren, stelde hij zelf (bij Sporza). Hij gaat nog belangrijk zijn voor de ploeg in het vervolg van de Tour.

Gilberto 6 september 2020 om 17:19

Ik vermoed niet dat hij zo belangrijk gaat zijn. Zijn toch de andere knechten die veel en hard moeten werken. Tegen de tijd dat Dumoulin aan de beurt zal zijn, roeren de grootste concurrenten zich al en dan reageert Roglic zelf gewoon al

Maglia Rosa 6 september 2020 om 17:54

Rogla zal Dumoulin hard nodig hebben in de 3e week. Met een Bennett of Kuss in de vorm van afgelopen week als belangrijkste helper gaat Rogla de Tour niet winnen.

rogierb 6 september 2020 om 17:15

Reed Dumoulin nog maar bij Sunweb, dit begint een zielig verhaal te worden.

RemcovanderMaas 6 september 2020 om 17:17

Ja, want wie wil er nou in het winnende team rijden tussen allemaal prutsers ….

rogierb 6 september 2020 om 17:20

Voor een Dylan van Baarle en Wout Poels is dat leuk. Als je zelf al de Giro hebt gewonnen, lijkt het me niet bijzonder opwindend.

Gilberto 6 september 2020 om 17:21

Als ik al jouw reacties die ik tot nu toe tegen ben gekomen op een rijtje zet, vind ik dat eerder een zielig verhaal worden. Tis mij in ieder geval wel duidelijk waarom jij hier op de site loopt te reagere…

deffil 6 september 2020 om 17:16

Ze hadden al een week het geel kunnen hebben, met niet veel extra energie. Had commercieel en sportief toch interessanter geweest

Max Rockatansky 6 september 2020 om 17:18

Logisch dat Dumoulin blij is met de gele trui binnen zijn ploeg. Als Nederlander doet het mij helemaal niets of Roglic nu wel of niet de Tour wint.

rogierb 6 september 2020 om 17:22

Liever niet zelfs.

Franco Ballerini 6 september 2020 om 17:26

Ik ook niet. Het liefst zie ik een renner winnen die va banque durft te spelen. Pogacar komt dan het dichtste in buurt.

jv88 6 september 2020 om 22:23

Ik wel!

kelderbelg 7 september 2020 om 06:16

Ik ook!

Franco Ballerini 6 september 2020 om 17:18

Mooi dat hij Hirschi prijst.

rput 6 september 2020 om 17:25

Als Nederlander vindt ik het evt winnen van de TdF door Jumbo net zo leuk als het winnen van de Champions League door Ajax met al zijn buitenlandse spelers. Natuurlijk is het nog vele malen leuker als TD het zou winnen, maar we moeten daar nog even op wachten.

rogierb 6 september 2020 om 17:32

Ben zelf nooit fan van ploegen, maar van renners zelf. Ajax dat de CL wint, daar moet ik overigens niet aan denken. Maar ieder zijn eigen voorkeur ;)

Max Rockatansky 6 september 2020 om 17:32

Die vergelijking gaat toch totaal niet op. Je vergelijkt een “club sport” als voetbal met een sport waar het uiteindelijk toch om het individu draait. Over 10 jaar weten mensen dat Roglic (als hij wint) de Tour heeft gewonnen en zal er geen haan naar kraaien dat hij dat met Jumbo Visma gedaan heeft.

Franco Ballerini 6 september 2020 om 17:33

Ieder zijn ding. Een paar decennia geleden keek ik nog wel eens met plezier naar bijvoorbeeld een sprankelend Ajax, met 90% Nederlandse spelers. Tegenwoordig mag je blij zijn als er één of twee Nederlanders in de basis staan in een slaapverwekkende wedstrijd. Maar goed, ik ben dan ook een nationalist.

madeinstars 6 september 2020 om 18:43

Is toch prima. Iedereen moet lekker zelf weten hoe hij de koers beleeft en hoe hij supportert. Dus hoe mensen hier kritiek op kunnen hebben begrijp ik niet. Ik ben het overigens deels met je eens (Ajax hoeft van mij zo nodig niet de CL te winnen). Ik support toch ook wel TJV en zou het te gek vinden als Roglic te de tour wint. Leuke vent ook gewoon. Maar goed, als dalijk Pogacar beter blijkt, vind ik dat ook een mooie winnaar. Alleen Ineos hoeft van mij niet zo.

Geit in mijn Kelderman 6 september 2020 om 19:07

Ben geen fan van Ajax, maar ik vind de vergelijking ook volledig mank gaan. Bij voetbal is iets je club, ik ben blij als Jorgensen voor mijn club Feyenoord scoort. Bij sponsor ploegen die om de paar jaar van naam veranderen heb ik dat echt totaal niet. Heb 10 keer liever Poga dan Roglic als winnaar.

Motorindefiets 7 september 2020 om 02:00

Kom op jongens ik ben blij als gesink tom dumoulin en alle nederlanders die bij jumbo cycling team betrokken zijn blij zijn.

Ik zie tom ook nog wel aanvallen als hij zijn top vorm vind. Eerst een dag 1 minuut terug pakken en de volgende keer als die aanvalt dan moet Ineos wel reageren doen ze dat niet wint Tom de tour!

Tinus1984 6 september 2020 om 17:34

Ik ben juist blij als roglic de tour zou winnen voor een Nederlands team.

Bedoel iedereen juicht toch ook als tadic de winnende maakt in de CL voor ajax.

Of max verstappen die wint voor een Red Bull

Of een andere buitenlander die het goed doet in een Nederlands team ergens

rogierb 6 september 2020 om 17:47

Wielrennen blijft een individuele sport. Waarom zou ik juichen voor een Sloveen? Niet iedere Nederlander juicht voor Ajax trouwens.

Baik-Baik 6 september 2020 om 17:50

Tinus stond ook op de banken voor Menchov en Rasmussen, neem ik aan?

Dr op en dr over 6 september 2020 om 17:52

@Rogierb …> Daar blijkt dan maar uit hoeveel verstand je van wielrennen hebt.

En nee je hoeft niet te juichen omdat er een Sloveen wint, ieder z’n voorkeur uiteraard. Maar als je dat één keer schrijft snapt iedereen je ook wel. Andere mensen juichen nu misschien wel omdat er een Jumbo-Visma renner in het geel rijd.

Zoals je zelf schrijft, ieder zijn of haar voorkeur. Dus gun een ander dan ook z’n vreugde ipv de zuurpruim uit te hangen door op ieder bericht te reageren met je sneue opmerkingen.

rogierb 6 september 2020 om 17:56

Dat bepaal ik gelukkig nog altijd zelf.

Martino87 6 september 2020 om 17:57

@rogierb Waarom zou je juichen voor een Nederlander? Omdat hij toevallig dezelfde nationaliteit heeft? Als Dumoulin een paar km naar het zuiden of oosten geboren was dan hadden we niet voor hem gejuicht, terwijl Van Aert net zo goed voor Nederland had kunnen rijden.

Ik supporter ook voor landgenoten, maar het is uiteindelijk aan jezelf welke criteria je stelt aan de renners waar je fan van wil zijn.

Lalsacien 6 september 2020 om 19:19

Niet speciaal fan van JV maar vind het wel een meerwaarde als Nederlanders nauw betrokken zijn bij een overwinning, ook als ze hun eigen ambities ervoor opzij zetten. Dat bewonder ik ook bij van Aert. Hij maakt echt onderdeel uit van een ploeg. Dat gevoel heb ik met MVDP minder.

Geit in mijn Kelderman 6 september 2020 om 19:38

Huh? Ik heb flink voor Lucas Moura gejuicht hoor destijds in de champions league.

Tinus1984 6 september 2020 om 20:14

Jazeker deed ik dat voor rasmussen enzo. Eenmaal fan altijd fan toch.

jv88 6 september 2020 om 22:26

Ik ben voor Ferrari bij F1. Al zolang ij het kijk. Mooi als Max wk zou worden. Maar dan wel in een Ferrari.

Ik supporter ook JV en hoop dus dat Roglic de Tour wint.

KennyKlimmen 6 september 2020 om 17:47

@Tinus: Voetbal en F1….. en dan ook nog CL en Ajax noemen…. Dat staat echt mijlenver van het fenomeen ‘koers’ vandaan…. Het is dat blasfemie tegenwoordig niet strafbaar meer is. Anders had ik je aangegeven.

Dr op en dr over 6 september 2020 om 17:48

Een ijzersterk Jumbo-Visma gezien, dat ondanks dat het gisteren misschien niet helemaal volgens plan verliep, vandaag toch niet schroomde om weer het initiatief te nemen.

De sterkste renner van de wereld, (niet voor niets nr.1 op de UCI ranglijst), heeft nu ook het geel in handen. Daarnaast heeft hij duidelijk de sterkste ploeg, en daarnaast nog het wapen van de tijdrit in handen.

Uiteraard is er nog niets gewonnen, maar de concurrentie moet hem er eerst nog maar eens ergens proberen af te rijden.

Heb overigens echt genoten van Tom z’n inspanning bij de demarrage van Pogacar, dit soort inspanningen zullen er voor zorgen dat hij weer “echt” renner wordt. Hij zal een hoop sterker uit deze Tour komen, en hopelijk leid dat tot wederom prachtige resultaten in de nabije toekomst.

Ik ben in ieder geval reuze blij dat Tom weer enigzins tussen de mensen staat. Uiteraard nog lang niet op het niveau dat hij ooit had, maar dat geeft hij zelf ook heel eerlijk aan en hij weet daarom ook zijn huidige plek binnen het team.

GOOOOOOOOO ROGLIC !!!! :)

kelderfan 6 september 2020 om 18:46

Goed gezien. Tom Dumoulin wordt nu met de dag sterker.

toiletduck 6 september 2020 om 20:27

Mooi verwoord.

Wheely 6 september 2020 om 17:53

Ik zou het vooral leuk vinden als Roglič en TJV winnen omdat ze dan Ineos van de troon hebben kunnen stoten komende vanuit een underdog positie een aantal jaar terug. Het is ook mooi dat Dumoulin nu onderdeel uitmaakt van dit team, wie weet wat hij volgend jaar in de Tour kan of dit jaar nog in de Vuelta.

Hij is nu gewoon niet goed genoeg dus kan hij lekker knechten, prima.

nickdt 6 september 2020 om 18:02

Ik denk zeker dat de Vuelta een optie gaat zijn, zeker omdat Dumoulin in deze Tour alleen maar sterker kan gaan worden.

I. Karner 6 september 2020 om 18:11

Ja, dat denk ik ook. Roglic gaat ook in Vuelta, waar hij zijn rode trui verdedigen kan, een sterke knecht als TD gebruiken. Het is een teamsport.

oscarito1908 6 september 2020 om 18:22

Zou mooi zijn als hij de Vuelta nog gaat rijden.

Barry Batsbak 6 september 2020 om 23:39

Jaaaa, dit dus. Ik geniet ook hoofdzakelijk omdat Ineos een keer een lekker koekje van eigen deeg krijgt. Of dat nou met Roglic in het geel is maakt me niet uit. Was ook leuk geweest als Dumoulin de dominante rijder was geweest bij JV, maar kom op; Tourwinst mag je toch eigenlijk niet verwachten van iemand die zo lang amper wedstrijden heeft gereden en alleen aan de hand de Dauphiné weet waar hij ongeveer staat (en hij stond nou niet bepaald vooraan aan het hek te rammelen). Het is goed zo. Het belangrijkste is dat Brailsford zijn trekken een keer thuis krijgt.

Ingmar T. 6 september 2020 om 18:19

Sorry hoor, maar gisteren had Tom absoluut niet moeten doen wat hij deed. Het sloeg totaal nergens op. Maakte ook geen enkel verschil voor de uitslag. Lijkt me een mentaal geval bij hem. Daar zal mentaal nog een boel werk te verzetten zijn wilt hij volgend jaar voor een grote ronde willen gaan. Vond hem van eerste dag al erg fragiel met zijn uitspraken. Geen vertrouwen in eigen kunnen. Als dat zo blijft hebben we het laatste qua kopmanschap in een grote ronde van hem gezien. Mogelijk kan hij zich beter richten op Amstel, WP, LBL, en RvL. Mogelijk is voor hem komend WK een rol weggelegd (afwachten hoe hij zich verder ontwikkeld in de Tour). Nederland zou een super-sterk WK team kunnen opstellen, met Matje als afmaker/puncheur. (Bauke-Dylan-Tom-Mathieu-Robert-Steven-+?).

tdfan 6 september 2020 om 18:32

Tom wil gewoon niet in de rondte rijden als schaduwkopman als hij niet op niveau is. Dat is mentaal niet zwak, maar kenmerk van een wereldtopper.

madeinstars 6 september 2020 om 18:46

Dat is al 100 keer geconstateerd en ook vanuit de ploeg en vanuit Tom zelf toegegeven. Moet dat nog in elk topic opnieuw genoemd worden?

Westland95 6 september 2020 om 18:31

Nee Tom, gister was een mooi moment. Toen je Bernal op afstand kon rijden met Roglic.

hjjanssen1973 6 september 2020 om 18:37

Zijn zelfvertrouwen is wel een dingetje idd. Hij is ook erg open, wat leuk is voor de kijker, maar of dat verstandig is… maar goed, kan me voorstellen dat hij nog wel een stap maakt, en dan kan hij best volgend jaar winnen. Aan de andere kant… Pogacar en Bernal worden ook echt nog sterker.

VerstandOpNul 6 september 2020 om 19:08

Nou, Tom heeft zich tot meesterknecht getransformeerd.. Over 2 weekjes even bij mijnheer Van Eerd op visite om een beter passend salaris vast te stellen..

SteelHorseCowboy 6 september 2020 om 20:10

Toch is het de vraag of de ploeg nu echt tevreden kan zijn. Geel is leuk, maar er zijn kansen gemist om verschil te maken. Nu hebben ze het geel maar er zijn nog nauwelijks verschillen gemaakt. Dumoulin als schaduwkopman zijn ze kwijt. Ze hebben nu dus het gewicht van de koers zonder voorsprong en zonder tactisch voordeel.

Hennie.K 6 september 2020 om 20:20

Roglic rijdt relatief verdedigend omdat er nog een tijdrit op hem wacht. Waarom zou hij met z’n krachten smijten? De concurrentie heeft minstens 2 minuten voorsprong nodig bij die tijdrit, dus Roglic zegt: ik ga lekker in het wiel zitten. Zijn concurrentie zou dit ook doen als ze zo’n tijdrit in de benen hadden

tdfan 6 september 2020 om 20:32

Pogacar klopte Roglic in het nationaal kampioenschap tijdrijden…

Hennie.K 6 september 2020 om 22:36

@tdfan, point taken!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair