Tom Dumoulin snelste in proloog Ronde van Zwitserland
© CorVos / Team Giant-Alpecin
zaterdag 13 juni 2015 om 18:08

Tom Dumoulin snelste in proloog Ronde van Zwitserland

Tom Dumoulin heeft de proloog in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Nederlander van Giant-Alpecin reed in de straten van Risch-Rotkreuz twee seconden sneller dan Fabian Cancellara (Trek Factory Racing). Matthias Brändle (IAM Cycling) werd derde.

Greg van Avermaet (BMC) zette vroeg in de wedstrijd een snelle tijd neer. Hij deed vijf minuten en 46 seconden over het 5,1 kilometer lange parcours. Lang mocht hij echter niet op de hotseat zitten, want even later bleek Matthias Brändle (IAM Cycling) één seconde sneller.

De tijd van de Oostenrijker hield lang stand. Uiteindelijk slaagde Fabian Cancellara erin om twee seconden sneller te rijden. De renner van Trek Factory Racing had de afgelopen week last van een bacteriële infectie, maar een fikse antibioticakuur bleek zijn vruchten te hebben afgeworpen.

Zijn prestatie zou echter niet genoeg zijn voor de overwinning. Tom Dumoulin dook twee seconden onder de tijd van Spartacus. Hij mocht vervolgens op de door Alpecin gesponsorde hotseat zitten. Niemand bleek daarna nog sneller, waardoor de overwinning naar Dumoulin ging.

De Nederlander behaalde vandaag zijn tweede seizoenszege. Eerder won hij de tijdrit in de Ronde van het Baskenland. Zondag moet hij in de finale tweemaal een venijnig klimmetje naar Michaelskreuz overwinnen. Het ‘pukkeltje’ is vier kilometer lang en stijgt aan gemiddeld 9%.

flag-ch Ronde van Zwitserland (2.UWT)
Uitslag proloog: Risch-Rotkreuz › Risch-Rotkreuz (5.1 km)
1. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) in 5m41s
2. flag-ch Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) op 2s
3. flag-at Matthias Brändle (IAM Cycling) op 4s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkof-Saxo) op 5s
5. flag-ch Steve Morabito (FDJ) in z.t.
6. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) in z.t.
7. flag-au  Cameron Meyer (Orica-GreenEDGE) op 6s
8. flag-es Ion Izagirre (Movistar) in z.t.
9. flag-it Adriano Malori (Movistar) in z.t.
10. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 7s
Volledige uitslag

Klassement na de proloog
1. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)
2. flag-ch Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) op 2s
3. flag-at Matthias Brändle (IAM Cycling) op 4s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkof-Saxo) op 5s
5. flag-ch Steve Morabito (FDJ) in z.t.
6. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) in z.t.
7. flag-au  Cameron Meyer (Orica-GreenEDGE) op 6s
8. flag-es Ion Izagirre (Movistar) in z.t.
9. flag-it Adriano Malori (Movistar) in z.t.
10. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 7s
Volledig klassement

RIDE Magazine
68 Reacties
Sorteer op:
13 juni 2015 21:35
@RV
maak je niet zo druk; Tom is gewoon bescheiden en zoals velen met mij zeggen op dit forum: een beetje zelfspot kan geen kwaad. Moet je ook eens proberen ;)
13 juni 2015 21:50
Geweldige prestatie (weer) van deze klasbak uit Mestreech! Trouwens, Tom heeft onbewust met zijn zelfspot ook een mentale tik uitgedeeld aan Fabian C.
(ik kom niet meer op de shortlist van Tom voor, auw!) :p
13 juni 2015 22:25
@Romans
In de categorie slechte bijnamen: "Tom de Tijdbom"
13 juni 2015 22:57
@RV: zuurpruim, ja een beetje wel
13 juni 2015 23:21
@guushovd Ik las eerst de reactie. Toen dacht ik: "Hé een Eddy de Titaan-adept!" Toen zag ik jouw naam erboven staan.
13 juni 2015 23:24
Om RV een zuurpruim te noemen gaat te ver. De reactie van Tom Dumoulin vind ik wel slim, zo haal je druk bij je zelf weg en leg je die bij Tony Martin. Of het werkt zullen we op 4 juli zien.
14 juni 2015 00:32
Of ik nou incidenteel iets zuurpuimigs heb of niet, Dumoulin is met afstand het grootste tijdrittalent dat er uberhaupt rondrijdt momenteel en het geel in Utrecht is gewoon een haalbare kaart. Ik hoop met 'de mus' mee dat hij zich goed kan voorbereiden en de journalisten (+druk) van zich af kan houden. T'is een bijzonder jong volwassene dus ik heb er alle hoop op
14 juni 2015 00:56
@RV
Dumoulin met afstand het grootste tijdrittalent dat er rondrijdt momenteel?? Huh?? Daar doe je Tony Martin wel ENORM tekort hoor. De man die 3 keer op rij wereldkampioen tijdrijden werd en nog steeds bijna elke tijdrit wint waar hij aan de start verschijnt. Hoeveel keer heeft Dumoulin Martin al geklopt trouwens? 0 keer of 1 keer?
14 juni 2015 01:02
Daarom zeg ik ook talent. Martin en Cancellara (ook Malori btw) zijn erkende en gelooide toppers, Dumoulin het talent waar nog marge in zit. Dat bedoelde ik.
14 juni 2015 01:21
Romains, beter een zure dan een rotte pruim. Tom heeft veel meer in zich dan Tony, kent gewoon zijn eigen kracht nog niet en veel tijdrijders werden tour winnaars. Hinault was ook gene superklimmer maar wel slim(de das) en had ook nog charisma en leiderschap(verantwoording). Laten we hopen dat Tom inziet dat hij van elke col een tijdrit kan maken, komt alles goed. Tot in Utrecht, grocery houdt een plekkie vrij voor ons en nogmaals bedankt voor je eerlijkheid.
14 juni 2015 02:06
@ Quinteri
"Hoeveel keer heeft Dumoulin Martin al geklopt trouwens? 0 keer of 1 keer?"
De meest recente tijdrit waaraan beiden hebben deelgenomen:
http://www.wielerflits.nl/nieuws/59625/dumoulin-wint-slottijdrit-ronde-van-het-baskenland-eindzege-voor-rodriguez.html/comment-page-1
14 juni 2015 07:43
Dat geel staat Tom goed, trouwens! :p

In het mentale deel is deze overwinning zeer belangijk:
je PAKT gewoon die proloog, VERSLAAT Cancellara en de rest, je STAAT in het geel op het PODIUM. Dit is een lekkere ervaring en beeld om tijdens je visualisaties van de proloog in Utrecht in je hoofd te hebben.
14 juni 2015 07:48
Watskebeurt met Kwiatkowsky?
14 juni 2015 09:14
Het lijkt me wel een jongen die mentaal ijzersterk is.
Ik weet haast zeker dat die jongen in Utrecht de tijdrit van zijn leven zal rijden!
14 juni 2015 09:39
@Romāns Vainšteins
Ik vrees dat Tom in de naaste toekomst nog wel wat last van Stefan Küng gaat krijgen....
14 juni 2015 10:21
Ook goede prestatie van Mike Teunissen
14 juni 2015 10:53
Tom heeft ook nog eens dik gewonnen!
Het verschil in gemiddelde snelheid tussen 1 en 2 is groter dan tussen welke opeenvolgende renners ook, afgezien van de paar traagsten. :-)
14 juni 2015 13:50
Geweldige overwinning! Zelfs op een proloog nu de snelste! Sagan en Greg laten zien dat ze ook sterk kunnen tijdrijden, zeker op een kortere afstand. Sagan was wel al een beetje te verwachten na ToC.

Reacties zijn gesloten.