Tom Dumoulin sluit deelname aan een grote ronde in 2022 niet uit

Tom Dumoulin sluit deelname aan een grote ronde in 2022 niet uit

foto: Raymond Kerckhoffs

maandag 15 november 2021 om 14:02

Medio december gaat Jumbo-Visma naar Girona voor een eerste trainingskamp richting het seizoen 2022. Daar worden ook de seizoensindelingen van alle renners met de ploegleiders en coaches besproken. In een interview met Helden Magazine, dat vanaf vandaag in de winkels verkrijgbaar is, geeft Tom Dumoulin aan dat hij een deelname aan een grote ronde in 2022 zeker niet uitsluit.

“Ik ben wielrenner geworden om het maximale uit mezelf te halen”, aldus Dumoulin, die zondag nog tweede werd in een hardloopwedstrijd in Maastricht. “Het proberen om resultaten te halen vind ik nog altijd het mooiste wat er is. Ik word er niet gelukkig van wanneer ik alleen maar voor anderen op kop moet gaan rijden. Dan kan ik ook op 95% van mijn kunnen een grote waarde voor de ploeg zijn.”

“Alleen al het gevoel dat je op 95% al goed kunt presteren, dat past niet bij mijn ambitieniveau. Ik wil voor die 100% gaan. Ik wil zelf nog korte uitslagen rijden en natuurlijk het liefst winnen. In welke koersen? Dat zien we in december wel. Maar grote rondes sluit ik zeker niet uit. Dat blijf ik heel uitdagend vinden en ik weet dat ik daar heel goed in kan zijn.”

Uitgeteld
Dumoulin blikt in het uitgebreide interview in Helden Magazine ook terug op de moeilijkheden die hij vorige winter kende. “Na een rustperiode van een maand was ik nog steeds niet fit. Ik begon zo alweer vermoeid aan de voorbereiding op het nieuwe jaar. Dan blijf je toch doorfietsen in de hoop dat het vanzelf beter wordt. Het werd echter alleen maar slechter.”

“In januari hield ik het niet eens vol om twee uur lang te fietsen. Dan was ik helemaal op. Ik voelde me de rest van de dag na zo’n tocht ziek en ellendig. Ik lag dan uren uitgeteld op de bank. Mijn lichaam heeft op dat moment volledig aan de rem getrokken. Wanneer je je zo zwak voelt, raak je het totale plezier in het fietsen kwijt. Ik begon er zelfs een hekel aan te krijgen. Ik kon niet anders dan in januari zelf de knoop door te hakken en te stoppen. Op deze manier kon ik niet doorgaan.”

foto: Raymond Kerckhoffs

Was het belangrijkste niet dat je de regie in je eigen leven weer terug moest krijgen?
“Ja, ik had die periode nodig om erachter te komen dat dit mij dwars zat. Die paar mensen die met me in de stad op de foto willen, af en toe een interview geven of sponsorverplichtingen, daar heb ik geen problemen mee. Ik ben in zak en as gekomen omdat ik sinds 2017 het gevoel heb dat ik word geleefd. Alle mensen om me heen willen het maximale uit mij halen. Dat is niet verkeerd, want dat wil ik ook.”

“Alleen willen ze dat doel bereiken door een hele omgeving rond mij te creëren, met op alle gebieden de beste experts die bepalen wat het beste voor mij is. Iedereen wil dan met de beste wil van de wereld een bijdrage leveren om mij beter te maken. Bijna niemand stond er meer bij stil wat en hoe ik het eigenlijk wilde. Er werden bijna continue keuzes voor mij gemaakt, waardoor ik zelf niet meer kon aangeven welke richting ikzelf het beste achtte. Dat voelde geregeld heel beklemmend.”

Dit artikel delen:

37 Reacties

Geel Zwarte Bril 15 november 2021 om 14:08

Goed zo, doe de giro maar en winnen daar, dan loop ik geen punten mis voor mijn wielermaster spel.

Yeez 15 november 2021 om 14:10

De titel is niet passend bij de inhoud van de artikel, maar ik snap wel waarom die gebruikt wordt ;)

Wheely 15 november 2021 om 14:10

Hopelijk doet ie lekker de Giro ook al is het misschien niet helemaal een parcours op maat.

hartstikkebedankt 15 november 2021 om 14:19

Strade – Tirreno – Baskenland – Ardennen – Dauphiné – Tour lijkt me in de basis een mooi programma wat aansluit bij zijn kwaliteiten. Deze Tour past erg goed bij hem, veel beter dan de Giro. Zou ik een logische keuze vinden.

Anas Abbassi 15 november 2021 om 14:22

Ik denk ook, misschien RVV en amstel ipv de Ardennen

Franco Ballerini 15 november 2021 om 15:03

In de Tour zal hij in dienst van moeten rijden en dat wil hij niet. Dus zoals boven ook al wordt gesuggereerd lijkt de Giro het meest logisch.

Munnichs 15 november 2021 om 14:20

Tom
Mogen we weer genieten van je talenten, pracht omschrijving van hoe je dat wil doen ,van harte gefeliciteerd met deze manier van werken

Turtlehead 15 november 2021 om 14:41

Ja, hij is weer ouderwets beslist in wat hij zegt, maar erg hoopgevend of constructief is het (ook naar goede gewoonte) niet.
In je eentje red je het niet en zelf weet ie het kennelijk ook niet.
Nou ja, we zullen zien.

platteprijs 15 november 2021 om 16:19

@Turtlehead lekker makkelijk, als je wilt vind je altijd wel iets negatiefs.

Marik 15 november 2021 om 14:33

Het zou voor de hele wielerwereld een zegen zijn als we Tom weer frequent in wedstrijdverband op de fiets zitten. Fietst zelden alleen maar als peloton vulling mee en is naar mijn mening een aantrekkelijke renner om naar te kijken.

Koers 15 november 2021 om 14:37

Ik vermoed dat den Tommeke gehoopt had op meer tt km in de giro

Jean Dumas 15 november 2021 om 14:45

Niets nieuws onder de zon.

Panache 15 november 2021 om 14:50

In augustus communiceerde Dumoulin “Of ik nog steeds mee wil doen voor een klassement in grote rondes, is een vraag die ik mij deze winter ga stellen” en dit artikel is geen update op die uitspraak.

xistnc 15 november 2021 om 15:03

In juridische zin niet. Maar qua toonzetting vind ik de huidige quotes van een andere aard.

Mystieke_Monnik 15 november 2021 om 14:55

Giro… Tour… Één van beide zou al fantastisch zijn. De Vuelta telt natuurlijk niet mee hier. ;-)

Deel Koeper 15 november 2021 om 15:15

Vraag is wat ze met Vingegaard gaan doen. Mag die ergens kopman spelen of blijft dat vooral een meesterknecht/schaduwkopman?

Je kan natuurlijk Dumoulin de giro geven en Vingegaard de Vuelta, maar dan heeft Roglic geen troostrondje meer indien de Tour weer mislukt. En dan is de vraag wat Kruijswijk, Foss en Kuss moeten doen en hoeveel vrijheid die nog krijgen. En of Van Aert en vooral Groenewegen daar nog ergens tussen passen.

De kans dat Dumoulin het jonge geweld in een grote ronde nog kan bedwingen lijkt niet zo groot, maar je weet natuurlijk maar nooit. De kans dat Dumoulin nog verrast, is groter dan dan Thomas dat gaat doen.

Blackcanyon 16 november 2021 om 07:10

Ik ben t met je eens. Roglic is toch de absolute kopman. In andere ronden kan hij t kopmanschap slechts delen met anderen. Bij veel andere ploegen hebben ze ook al kopmannen voor grote rondes of mikken ze juist niet op GC.
Terug naar Iwan is de slechtste optie, die heeft m uitgewoond en de basis voor zijn burnout gelegd. Naar een ploeg waar de begeleiding losser is dus. Lotto Soudal, Wanty, Trek of AG2R

Natte spons 16 november 2021 om 11:51

Volgens mij was er al eerder gecommuniceerd dat Vinegaard waarschijnlijk terug mag naar de Tour, na zijn verrassende 2de plek.

Mwielerfan 15 november 2021 om 15:43

Opvallend dat hij het over sinds 2017 heeft. Heeft ze overstap naar jumbo dan niks niks veran?

Michelangelo 15 november 2021 om 16:05

Ik denk dat alle topsport omgevingen in basis hetzelfde denken: de optimale omgeving creëren. DSM, TJV, of welke ploeg dan ook.

Maar dat dumoulin te weinig heeft nagedacht wat voor hemzelf optimaal is. En als je dit niet aangeeft dan dendert de trein voort. Met de beste bedoelingen maar in de verkeerde richting….

Mwielerfan 15 november 2021 om 17:09

Ja zo stel ik het me ook voor. Maar ik had verwacht dat hij bij jumbo wel meer ruimte kreeg. Misschien is het wel dat hij die wel kreeg, maar nog niet wist wat ie er mee moest oid?

Michelangelo 15 november 2021 om 17:31

@mwielerfan,
Tjv komt mij niet over als de ploeg waar niks kan of mag. Ik denk vooral dat dumoulin dusdanig ondergedompeld was in zijn worsteling dat hij de normale uitweg niet meer kon zien.

girardengo 15 november 2021 om 16:38

Als sporter is hij een individualist die zelf zijn doelen en strategie wil bepalen. Overigens iets wat je ieder mens zou toewensen. Als hij hardloper was geworden had hij die teamproblemen veel minder gehad. Nu maar hopen dat hij zijn wensen ingewilligd ziet, anders blijft dit probleem bestaan. Dat hoge hardlooptempo echter…..

Jungle Man 15 november 2021 om 17:21

Samen met kruiswijk de giro ingaan uit me we wat.
Beter dan koorwerken voor Roglic zoals uit het interview blijkt.

Pietspeed 15 november 2021 om 17:32

De buitenstaander zal dat hoogstwaarschijnlijk ook niet uitsluiten. Als hij dan nog voor TJV fietst en hij wordt opgesteld in 1 van de 3 rondes, dan zal hij wel moeten. Als knecht of als kopman. Wie betaalt die bepaalt.
Zie hem overigens wel graag weer als kopman in bijvoorbeeld de Giro koersen. Tom is een echte winnaar, en als hij als meesterknecht wordt ingezet is hij vlg mij niet de persoon er naar om 100% te geven. Alleen nu nog knechten zou afdoen aan zijn reputatie, terwijl hij an sich nog een paar goeie jaren voor zich heeft. Podium in giro zou dan weer een enorme extra boost geven.

I Langof 15 november 2021 om 20:27

Ik had meer van een shitstorm verwacht, mischien komt er nog.

Hi zegt: “het proberen om resultaten te halen vind ik nog altijd het mooiste wat er is”. Laten wij zijn op welk niveau hij deze resultaten van TJV mag gaan zoeken..

TJV heeft in de eerste plaats Roglic, Van Aert, Vingegard en Groenewegen. Er zijn nog Kruijswijk, Foss en Kuss, die vrijheid nog krijgen. Ook Kooi, Van Dijke qua tegenwordige prestaties als directe concurrenten.

de adelaar 16 november 2021 om 05:15

Je vergeet OOMEN

Laatste man 15 november 2021 om 20:59

Heeft Tom al meerdere keren aangegeven, niet exclusief in Helden. Jammer dat het vooral daarom draait.

Giro voor Tom.

Reiger 15 november 2021 om 21:18

Het meest waarschijnlijke zal zijn dat Tom de Giro gaat rijden voor eigen kans. In de pikorde staat hij nu toch wel een stukje achter Roglic. Die zal de eerste keuze hebben wat betreft programma. Tom geeft zelf al aan dat hij niet graag wil knechten dus dat gaat hij dan ook niet doen. Kan ook zijn dat zijn contract naar beneden is aangepast met bijbehorend premiestelsel. Daarentegen hoeft hij dan minder te dansen naar de pijpen van het stramien van de ploeg. Sorry voor deze laatste zin waar RV jaloers op zou kunnen zijn.. ;)

tdola 15 november 2021 om 21:50

Zijn programma kan 2-3 kanten op: giro, maar dan minder lang voorjaars programma (geen amstel bijv). En evt vuelta kan dan nog, maar 2 grote rondes misschien teveel.

Of langer/uitgebreider voorjaars programma en dan ri de tour, maar dan als schaduw kopman/luxe knecht. Hij zegt niet dat hij nooit wil Knechten, maar niet alleen maar. Dat kan ook in zo’n programma. Andere rondes rijden dan roglic dan.

Of toewerken ri vuelta als echte kopman met start in nl en itt. Kan ook erg mooi zijn. (Parcours vuelta nog even afwachten).

Keuze genoeg, tjv heeft lastige puzzel te leggen. Roglic kopman in tour met van aert mee is 1 vd weinige dingen die echt vastliggen lijkt me.

Jean Dumas 16 november 2021 om 05:40

Ik zou zelfs Vingegaard in topvorm naar de Tour sturen, maar het is ook aannemelijk dat die als kopman wordt uitgespeeld in de Giro, bv met Dumoulin ernaast. Zo kunnen ze wat druk bij elkaar wegnemen.

Blackcanyon 16 november 2021 om 03:50

Ik denk dat ik weet welke grote ronde:

https://derondevenenmarathon.nl/

Fast Freddy 16 november 2021 om 11:26

Hmm, hier klinkt weinig cooperation…

S.t.B 16 november 2021 om 13:45

Deelname aan een grote ronde moet absoluut een pre zijn voor Tom.
Zie hem zeker nog meedoen voor de podiumplaatsen, maar wel vanuit een andere tactiek dan Roglic.
Primoz zag je tijdens de Vuelta het rood breed lachend afstaan in de wetenschap dat de herovering er hoe dan ook van zou komen.
Tom kan zich die luxe niet permitteren, maar als hij vroeg in een grote ronde (waarschijnlijk vanwege een tijdrit) de leiderstrui mag aantrekken kan hij nog wel eens zo’n motivatie boost krijgen dat het een flinke klus wordt hem er weer uit te fietsen.

Alfons Haavers 16 november 2021 om 14:38

Ik vind Dumoulin een renner die je in een grote ronde moet laten groeien.

Met Roglic heb je een renner die bij de eerste de beste punchaankomst helemaal bovenin het klassement komt te staan en zo als het ware het hele team in de knechtenrol duwt.

Ik denk dat (een top) Dumoulin niet noodzakelijk de mindere is van Roglic over 3 weken, maar je moet hem de kans geven om er op zijn manier voor te laten strijden en te komen bovendrijven, desnoods diep in de derde week.

Dat kan best in de Tour met een parcours zoals dit jaar. Maar dan moet je hem echt als tweede kopman zijn ding laten doen en moet hij niet na 3 etappes beginnen knechten. Ik weet niet of hij dat mentaal kan met de onverstoorbare Roglic in het team. Dan is de Giro een prima alternatief.

S.t.B 16 november 2021 om 15:32

@Alfons Haavers

Op de afdeling ‘groeien in een grote ronde’ is er de laatste jaren aanzienlijk meer concurrentie bijgekomen. Of Tom hierin nog het onderscheid kan maken betwijfel ik.
Roglic is heer en meester in de kleine tikjes uitdelen voordat een grote ronde nog op stoom moet komen. Bij een TT in de eerste week kan ook Tom op die manier de concurrentie een tik uitdelen en misschien zelfs de leiderstrui pakken. Het moet dan wel inderdaad in de Giro en zonder Roglic gebeuren zodat het hele team, maar bovenal Tom zelf, er ook echt in gaan geloven dat ze het roze kunnen verdedigen. Met Primoz erbij zal het team toch de benen sparen totdat de ‘echte’ kopman opstaat. Zo liggen de verhoudingen nu eenmaal bij JV.

Blackcanyon 17 november 2021 om 05:38

Zoete broodjes worden niet gebakken Tom. Hij gaf eerder aan dat hij best wil knechten, maar nu dat hij dan maar 95% kan halen. Hij wilde niet in de schijnwerpers, maar wil wel kopman zijn. En hij wil dat de trainer, performancemanager en ploegleider zich nergens mee bemoeien. Tja dat gaat natuurlijk niet gebeuren.

Nou een beetje dan. Jan Boven praat veel maar zegt niks en gaat weg om te plassen als t spannend wordt.

Een optie voor Tom is om over te stappen naar t veldrijden. Veel individualistischer en qua begeleiding vaak amtateuristischer. Moe die de broodjes smeert, pa die de fietsen aangeeft en neef sjonnie die de mechanicien uithangt.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair