Tom Dumoulin richt zich op Vlaamse klassiekers
foto: Cor Vos
Maxim Horssels zaterdag 9 januari 2021 om 16:46

Tom Dumoulin richt zich op Vlaamse klassiekers

Tom Dumoulin kiest dit jaar voor een heel ander wedstrijdprogramma in het voorjaar. De Maastrichtenaar van Jumbo-Visma gaat zich richten op de Vlaamse klassiekers, weet WielerFlits.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De Limburger is van plan zijn debuut te maken in de E3 Saxo Bank Classic en ook de Ronde van Vlaanderen prijkt op zijn voorlopige wedstrijdprogramma.

Vlaamse klassiekers
Dumoulin zal zijn seizoen beginnen met een Italiaanse drieluik bestaande uit de Strade Bianche (6 maart), Tirreno-Adriatico (10-16 maart) en Milaan-San Remo (20 maart).

Daarna kiest hij voor twee Vlaamse klassiekers. Op 26 maart staat de de E3 Saxo Bank Classic voor het eerst op zijn programma en een week later ook de Ronde van Vlaanderen. Voor Dumoulin wordt het zijn tweede opwachting in Vlaanderens Mooiste. In 2012, in zijn debuutjaar bij de profs, werd hij als reserve opgeroepen om een zieke ploeggenoot te vervangen. Destijds haalde hij finish niet.

Ook voor Wout van Aert is dit wedstrijdprogramma goed nieuws. Het betekent dat de Vaamse klassiekerspecialist in de maanden maart en april kan beschikken over een sterke extra ploegmaat.

Geen Amstel Gold Race
Door zijn keuze voor de Vlaamse kasseikoersen slaat Dumoulin dit jaar de Amstel Gold Race over. Ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik staan niet op zijn planning. Eind april sluit hij het voorjaar af met de Ronde van Romandië (27 april-2 mei).

Het ziet er niet naar uit dat de veranderingen in het voorjaar invloed hebben op de grote rondes. Komende week gaat daar op het trainingskamp in Alicante over gesproken worden. De voorkeur lijkt uit te gaan naar de Tour de France.

Wedstrijdprogramma Tom Dumoulin
flag-it Strade Bianche
flag-it Tirreno-Adriatico
flag-it Milaan-San Remo
flag-be E3 Saxo Bank Classic
flag-be Ronde van Vlaanderen
flag-ch Ronde van Romandië

 
157 Reacties
Sorteer op:
Ik vind het eerlijk gezegd maar een wat raar programma en had hem veel eerder gezien in zijn achtertuin en Luik,.. Vraag me af hoe het uitpakken gaat want qua fysiek moet hij dat dokkeren wel kunnen, inderdaad misschien nog PR dan er meteen bij, al is het om tot het bos op kop te rijden en daarna een bus op te zoeken.
  9 januari 2021
  Mooie koersen toch, voor een renner die je ooit nog zag als een Cancellara in de dop?
  Dat klopt ja. Ik zag er destijds eerder zo'n type coureur in vanwege zijn fysiek en tijdrit. Het is ook een heel veelzijdige atleet natuurlijk.
  Das volgens mij zowel zijn vloek als zijn zegen. Je kan met die gozer alle kanten op. Met zijn stuurmanschap en power kan je hem ook in een sprinttrein plaatsen zoals hij eerder deed bij Giant. Is maar net waar hij dat jaar voor traint. Ik vraag me eigenlijk af of hij zelf wel weet wat hij wil.
9 januari 2021
Benieuwd wat het gaat geven. In elk geval leuk om te volgen en een interessante zet om het team rond van Aert wat PK's bij te geven. Lijkt me wel een man die dieper in de koers een gat kan dichtrijden.
  9 januari 2021
  Laten we inderdaad vooral hopen dat de Dumoulin die dat kan volgend jaar terug op de fiets zit. Daarvoor waren Luik en het WK alleszins positieve/hoopvolle signalen.
  10 januari 2021
  Ik hoop het.. vraag is of deze Tom dat nog kan zoals de Tom van weleer.. het zal zijn nieuwe contract deels maken of breken natuurlijk
9 januari 2021
Tom, nobel dat je voor Van Aert wilt knechten in de Vlaamse koersen. Maar je kwaliteiten liggen natuurlijk in de AGR en de Waalse koersen. En die kasseien .... daar heeft je zitvlak wel wat van te leiden .... waarmee je mogelijk weer een hypotheek op je seizoen neemt.
  9 januari 2021
  Heeft Tom ooit een AGR goed gereden is het eerste dat ik me hierbij afvraag... Toegegeven, ook zelden op gericht, maar volgens mij niet.
  9 januari 2021
  Tom werd ooit 20e in de AGR, voordat hij ronderenner was. (2014) Wel leuk om zijn resultaten terug te zien van dat jaar, 12e in de Strade, 3e Eneco Tour (2e in Geraardsbergen) 2e in Quebec, 6e in Montreal. Prima resultaten voor een tijdrijdertje.
  9 januari 2021
  Dat lijstje onderschrijft voor mij wat ik zei.
  En natuurlijke 4e op dat WK !
  9 januari 2021
  Potentieel als eendagsrenner is er idd wel, net zoals bij Bardet bijvoorbeeld.
9 januari 2021
Als je zoveel zadelpijn hebt als Tom kun je net zo goed in kasseienklassiekers starten. ;-) Zonder gein, voor mij was het erg verrassend! Ik hoop niet dat het een wanhoopsdaad is, gericht op het terugkrijgen van (meer) plezier in het fietsen. Tenslotte, het is niet zeker dat Wout hiermee goede steun erbij krijgt in de finale...
9 januari 2021
Tom probeert te laten zien dat hij een echte "kopman" is in directe vergelijking met Primoz en Wout. Primoz heeft Tireno en Romandië op zijn palmares en Wout won Strade en MSR
9 januari 2021
Lees her en der: "Toch nog een goeie knecht voor Van Aert." Maar haalt ie de finale wel? Ik moet het nog zien. Zou het graag zien, Tom vol mee in koers. Maar toch een beetje rare wending. Hij ziet er zó mager uit tegenwoordig... Als ie maar niet van de stenen afvliegt. Hoop voor het beste, want Tom is een personality, maar vrees ook ergens voor het ergste, een nieuwe teleurstelling.
  9 januari 2021
  Men hoeft zich geen zorgen te maken, en al helemaal niet druk. Het komt wel weer goed met Tom.
  9 januari 2021
  Als je zijn lijf bekijkt heeft hij wel body. Maar zijn onderstel is echt van een ronderenner. Misschien staat hij in het voorjaar wel 3 of 4 kilo zwaarder als later op het jaar.
  10 januari 2021
  Hij kan ook de eerste honderd km op kop sleuren, dan zit de rest frisser
  10 januari 2021
  Nee de ploeg moet niet in de breedte maar in diepte versterkt worden. Hij moet er nog een bijhebben in de laatste 25km. Teunissen heeft het een paar keer gekund, maar laat het ook geregeld afweten.
  10 januari 2021
  Klopt Frank.
9 januari 2021
1 voordeel, dan hoeft hij geen pijl af te schieten op de berg van Oei, ik hou A la Philippe en Valverde niet bij. Want dat ding is stijl. Maar op de Cauberg is nie kou, En voor St Nicola(a) hoef je niet bang te zijn want die is weg uit Luik.
Dit is nog eens een leuke verrassing. Zin in!
9 januari 2021
Grote renner rijdt grote koers. Alleen maar winnaars. Ik ben pro!
9 januari 2021
Ik denk dat hij bezig is met de Olympische tijdrit. Tom heeft natuurlijk meer mogelijkheden dan alleen ronderenner zijn. Wat hardere koersen maakt hem sterker natuurlijk en wellicht dat hij dan nog 1 keer echt kan knallen. Daarnaast is hij echt wel goed genoeg om Van Aert bij te staan in klassiekers tot in de finale. 't Zou me echt verbazen als hij niet met de beste 20 mee kan. Waarschijnlijk beste 10 met de motivatie dat je samen rijdt met een klasbak als Wout. Hopelijk zijn ze dit jaar wel in staat om Mathieu definitief te lossen. Ik kijk er alvast naar uit.
9 januari 2021
Lijkt me ook goed voor van Aert. Een extra bliksemafleider erbij. Lijkt me ook dat van Aert dit gevraagd heeft aan de ploegleiding en Tom.
Ik vind het allemaal prima, zolang het Dumoulin goed doet. Ik zie hem graag terug met een topprestatie in de grote rondes.
10 januari 2021
Ik ben het wel eens met wat Piet Friet eerder schreef. Extra power kilo's voor de kasseien, misschien ook voor een strakkere tijdrit en iets minder op de limiet qua afvallen waarbij ook eerder ziekte op kan treden. Sowieso een interessante wending.
10 januari 2021
In mijn ogen heeft Tom zich destijds "getransformeerd" tot ronderenner, en is hij steeds lichter / magerder geworden. Maar was het gewoon iemand die hard met een fiets kon rijden, en ook gewoon in de leadout trein zat van de sprinters. En iemand die hard met de fiets kan rijden, kan m.i. ook gewoon goed uit de voeten in de RVV en andere Belgische koersen. Veel Belgen doen er zo hoogdravend over, maar het zijn echt niet de kasseien uit PR daar in Vlaanderen. Ook de wat lichtere en frelere types kunnen daarop prima uit de voeten. Kijk naar Alaphillipe, Valverde, Benoot, etc. Dus ik zie dat Tom ook gewoon doen.
  10 januari 2021
  De kasseien liggen in Vlaanderen idd beter dan in Parijs-Roubaix (daar zijn ze gewoon abominabel), maar de combinatie van kasseien, hellingen en het vele draaien en keren maken dit toch echt wel een heel zware koers. Je ziet het ook jaar na jaar aan wie nog overblijft na de laatste keer Parerberg. Het parcours van RVV is wat mij betreft té selectief, Parijs - Roubaix iets minder en levert net daarom meer open strijd op.
10 januari 2021
Goede keuze als je Dumoulin richting een betere tijdrit, met wat meer massa op zn dijen, wil bewegen voor bv een OS. Verder handig om, indien hij enig goed niveau haalt, een troef achter de hand te hebben. Van Aert is niet direct een meesterafmaker en zo goed als vorig seizoen zal hij echt niet alle jaren zijn.
10 januari 2021
Van Aert heeft inmiddels zoveel angst voor Van der Poel in de keienklassiekers dat zelfs Dumoulin moet helpen. Frappant.
  10 januari 2021
  Maar 'de Belgen' zijn hier de trollen.
  10 januari 2021
  Beide 'kampen' bevatten enkele figuren die zich hebben ingegraven in loopgraven en daarvan uit enkel in staat zijn iedere opmerking of nieuwsbericht naar hun eigen ridicule zwart-wit discussie te trekken. Die vorm van trollen is inderdaad zeker niet voorbehouden aan 'de Belgen'.
10 januari 2021
Leuk! Ik zie 'm nog wel ver komen in die koersen. PS: wat een negativiteit hier trouwens zeg in de comments.
10 januari 2021
Voor de zoveelste keer dat Dumoulin beloofd mee te doen aan de Amstel Gold Race en toch forfait geeft. Leuk voor de Nederlandse fans dat elke keer hun Jumbo-VISA Favorieten er in hun enige Nederlandse klassieker er weer niet bij zullen zijn. Met zijn zitvlak problemen zal dat gedokker over de Vlaamse keien ook niet Bevordelijk zijn.
10 januari 2021
Overigens buiten alle bestaande draadjes ook eens on topic: ik vind het erg gaaf dat Tom een keer dit deels Vlaamse programma gaat rijden. Het meedoen van dit soort mannen zoals eerder een Valverde, en Alaphilippe deden vind ik sowieso wat toevoegen aan de uitstraling van het Vlaamse voorjaar (begrijp me niet verkeerd, ook zonder is het am prachtig). En al helemaal als ze ook in uitslag of koersverloop wat toevoegen zoals de genoemde voorbeelden.
10 januari 2021
Wel leuk dat ie dit gaat doen. Sowieso weer wat extra ondersteuning voor van Aert. Toch een renner van een ander allooi dan wat voor de rest rondrijdt bij Jumbo. En misschien kan Tom wel profiteren van de aanwezigheid van WvA? Anders zie ik hem zelf niet echt meedoen voor winst. Daar mist hij de explosiviteit voor, ik kan mij ook niet echt heugen dat hij zelf ooit een eendagswedstrijd heeft gewonnen? In die zin maakt kei- of klimklassiekers ook niet zoveel uit, het is geen afwerker. Zie dit soort renners net als anderen hierboven wel graag eens aan het werk in het kasseiwerk (zie ook Valverde en Nibali, hoewel dat dan wel meer afwerkers zijn), het kan eigenlijk alleen maar meevallen.

Reacties zijn gesloten.