Tom Dumoulin: “Resultaten virtuele koersen zijn niet betrouwbaar”
Tom Dumoulin - foto: Cor Vos
vrijdag 24 april 2020 om 08:18

Tom Dumoulin: “Resultaten virtuele koersen zijn niet betrouwbaar”

Terwijl wielerprofs zich momenteel bezighouden met verschillende virtuele koersen, houdt Tom Dumoulin zich vooralsnog afzijdig. Hoewel hij afgelopen weekend wel actief was in de virtuele versie van de Amstel Gold Race toertocht, hebben we hem nog niet in actie gezien in online wedstrijden.

eRacing lijkt niet aan hem besteed. “Ik snap dat het er is en het is beter dan niets, maar het komt niet in de buurt van het echte werk”, vertelt Dumoulin aan De Limburger. “Bovendien zijn de resultaten niet betrouwbaar, die zeggen niets. Wout van Aert is echt de koning van het vermogen trappen en die werd in de virtuele Ronde van Vlaanderen tiende. Maar die apparaten zijn van verschillende merken en zijn niet goed gekalibreerd. Dat is wel essentieel. Ook jouw ingevoerde gewicht moet exact kloppen, anders wordt het oneerlijk. Ik reed de virtuele Gold Race met een gemiddeld vermogen van 250 Watt. De meeste toerders houden dat niet vol, maar toch haalde ik niemand in. Dat probleem met de wattages zal er voor altijd zijn, vrees ik.”

Tour de France
Hoewel er inmiddels een nieuwe datum voor de Tour de France is vastgesteld, houdt Dumoulin zich daar nog niet zo mee bezig. “Op dit moment probeer ik niet met een bepaald doel in mijn achterhoofd elke dag op de fiets te zitten”, vertelde hij in het programma Avondgasten van L1. “Ik denk dat het nog wel eens tegen gaat vallen of het überhaupt plaats gaat vinden. Dus ik probeer mezelf fit te houden en dagelijks een doel te stellen. Ik werk wel een soort trainingsschema af, maar beperkt. Niet per sé met een gedachte dat de Tour er binnenkort aan komt. Want we weten gewoon niet of het doorgaat. Als ik de virologen mag geloven, geef ik het weinig kans.”

Dumoulin heeft al wat ervaring met een situatie zonder wedstrijden. “Ook vorig jaar zat ik vanwege mijn knieblessure veel thuis en was ik zonder doel aan het trainen. Dus dat valt me nog mee. Al vind ik wedstrijden rijden en ze winnen het allerleukste. Ik hoop heel erg dat het nog gaat lukken dit jaar.”

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
24 april 2020 08:39
Goede analyse van Dumoulin. Virtueel is niet betrouwbaar en is fake.
24 april 2020 08:55
Hij heeft natuurlijk gelijk. Het is een leuke trainingsmethode voor als je niet naar buiten kunt of wilt, maar een eerlijke wedstrijd is er niet mee te organiseren.
24 april 2020 08:57
250watt is nog niet eens zoveel :-p
    24 april 2020 14:58
    Het was daarom ook een toertocht. Houd als toerrijder maar eens een uur lang 250 watt op je pedalen. Zoals TdM al aangeeft, dat houden er niet veel vol.
24 april 2020 09:01
Küng reed gisteren een uur lang tegen een gemiddelde van 488 watt...….
24 april 2020 09:32
Watts whattever?
24 april 2020 09:34
Ik denk dat Dumoulin, de renner onderschat de amateur onderschat die deelneemt aan bv de Amstel Gold Race. Daar zitten echt een hoop getrainde amateurs tussen die bijna specifiek trainen voor de online wedstrijden. Daarbij 250 Watt is idd niet heel erg veel. Als hij gem 300 Watt gereden zou het wel een ander verhaal zijn
    24 april 2020 09:51
    Dit was een toertocht hè.
    24 april 2020 10:27
    @Lucas Dat weet ik, maar de deelnemers aan de tourtocht in normale omstandigheden zitten in minder grote getallen op zwift oid. Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat het geen representatieve weergave is van alle amateurs. Het is daarnaast natuurlijk ook gewoon de uitdaging geweest voor deelnemers om te proberen om voor Dumoulin te eindigen waar hij lekker een uurtje rustig aan het fietsen was.
    Verschillende insteek en verwachtingen
    24 april 2020 14:44
    meerderheid van amateurs haalt geen 250 watt hoor (behalve natuurlijk alle stoere gasten op internetforums), ook niet op dit "korte"rondje van 26km, dus dan is het best raar dat hij niemand heeft ingehaald
    24 april 2020 15:01
    @stoempen op de pedalen: hangt van je definitie van amateurs af. Ik reed wedstrijden bij de amateurs (knwu licentie). Daar halen de meeste gasten wel redelijke wattages. De gasten die niet fulltime werken trainen soms nog 20 uur in de week voor de rondjes om de kerk.

    Zelf had ik (voordat ik fulltime begon met werken) een ftp van 330w bij 70kg. En met die wattages werd ik er vaak alsnog afgereden op amateur niveau.
24 april 2020 09:35
Dus toch maar virtueel koersen op één plek met beschikbaar gesteld materiaal en objectief laten wegen. Dat lijkt mij ook wel iets voor de formule 1.
24 april 2020 09:37
Enige manier om dit enigzins in competitie verband eerlijk(er) of betrouwbaar te maken is een methodiek waarbij iedereen dezelfde trainer gebruikt, deze geijkt / juist gekalibreerd zijn en verzegeld door een autoriteit.

Dan hebje alsnog de gewichtparameter die is wellicht nog lastiger omdat je gewicht per dag wisselt. Dus hoe controleer je dit en wordt geborgd dat een renner ook het juiste gewicht geconfigureerd heeft?
24 april 2020 10:10
Topsport is per definitie niet eerlijk. Het mag eerlijk zijn maar dat hoeft niet op de eerste plaats te komen. Het dient op de eerste plaats te amuseren.
    24 april 2020 10:20
    Potentiële oneerlijkheid kan die amusementswaarde eenvoudig onderuit halen. Dat is in het verleden veelvuldig gebleken en lijkt me ook zeker op deze tak van sport van toepassing.
    24 april 2020 10:38
    Dit is wel op een andere manier niet eerlijk dan met beter materiaal of betere training. Ook weer een andere manier dan doping.

    Aan de andere kant is het voor nu prima vermaak en zichtbaarheid voor de sponsoren. Ik merk ook dat Tom de laatste weken wat vaker zijn gezicht in de media laat zijn. Hij zal hier vast ook de tijd voor hebben maar voor de sponsor is dit zijn meerwaarde.
24 april 2020 10:36
Natuurlijk zijn die resultaten niet betrouwbaar (daar niets nieuws onder de zon), maar wel hard gelachen. Ook ik rij als ik er voor ga gemakkelijk 250 watt gemiddeld over zo'n afstand en dan ben ik echt het prototype redelijk talentloze toerder.
24 april 2020 10:39
Ik kan hem volledig volgen. Hij heeft een nuchtere kijken op de dingen in het algemeen.
24 april 2020 10:52
Op de foto boven het artikel heeft Dumoulin wat weg van een jonge Merckx.
24 april 2020 11:14
Laatste tijd wel erg duidelijk geworden dat e koersen niet representatief zijn. Alpecin dat naar huis gereden wordt in zwift, Ineos hun tijden op Alp du zwift komen niet in de buurt van top tijden op strava. Terwijl op een echte col de amateurs niet in buurt komen als een topklimmer eens echt hard gaat.
Ook nu in Zwitserland toch enkele onbekende renners met indrukwekkende wattages die anders geen platte prijs rijden
24 april 2020 12:00
Virtueel koersen: goed alternatief voor de natte koude wintermaanden (of zoals nu t.g.v. corona restricties in sommige landen) aan je trainingsuren te komen maar natuurlijk flauwekul om dit te vergelijken met echte koers.
Door wat te rommelen met de instellingen en gewicht rijden totaal onbekende amateurs profs eraf? Natuurlijk leuk om te zeggen dat je profs eraf rijdt maar ook jezelf voor de gek houden? Maar ik neem aan dat niemand zichzelf echt heel serieus neemt als hij in swift boven de profs eindigt? En indien wel dan is dat natuurlijk ook prima.
24 april 2020 12:30
Als ik naar de uitslagen kijk, zijn het niet enkel de amateurs die zichzelf voor de gek houden, maar ook heel wat profs. Profs die soms maar de middelmaat zijn, maar nu tot de beteren horen. We zien wel in het najaar als dan hopelijk het wielrennen hervat. Al vrees ik dat we dan nog rare zaken zullen te zien krijgen, nu de dopingcontroles tot nul herleid zijn.
24 april 2020 14:41
No shit, Sherlock!
24 april 2020 16:57
Het niveau ligt virtueel wel hoger dan in de buitenlucht geloof ik. De mensen met een smart trainer, zijn toch een tikkeltje fanatieker, wat ook ene hele hoop kan verklaren. Een kleiner deel zal moeten worden verklaard met incorrecte kalibraties etc.
24 april 2020 23:23
Conclusie: Iedereen die minder dan 250W trapt lag vanaf de start achter Dumoulin, iedereen die meer dan 250W trapt lag ervoor. Dan haal je dus niemand in...

Zelfs als je vanaf het begin continu 1000W trapt (wat helemaal niet kan) haal je niemand in omdat niemand je bij kan houden

(ik vraag me met fietsen ook altijd af waarom er zoveel meer mensen de andere kant opfietsen)
    25 april 2020 08:03
    '(ik vraag me met fietsen ook altijd af waarom er zoveel meer mensen de andere kant opfietsen)'

    :) Ja, dat heb ik ook altijd, ik heb altijd idee dat ik de verkeerde kant op rijd.

Reacties zijn gesloten.