Tom Dumoulin over Jumbo-Visma: “Achteraf, op dat moment, geen match made in heaven”

vrijdag 23 september 2022 om 11:53
Tom Dumoulin over Jumbo-Visma: “Achteraf, op dat moment, geen match made in heaven”

Tom Dumoulin als toeschouwer bij het WK 2022 - foto: Cor Vos

Tom Dumoulin is gestopt als wielrenner, maar op het WK wielrennen 2022 in Wollongong is hij er wel bij. Voor hij besloot te stoppen, was dat WK namelijk zijn doel en dus had zijn familie al een reis geboekt naar Australië. “Het is een beetje dubbel natuurlijk”, vertelt Dumoulin aan de NOS in een uitgebreid interview.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De 31-jarige Limburger blikt terug op zijn keuze om te stoppen als prof. Hij blikt terug op zijn overwinning in de Giro d’Italia en het WK tijdrijden, allebei in 2017. “Vanaf toen kwam er meer bij kijken. Dat was niet slecht of vervelend, maar ik had het gevoel dat ik het ook voor anderen ging doen”, legt hij uit. “Het is nooit zo geweest dat dat gezegd is, maar het was een onderhuids gevoel. Waarschijnlijk maakte ik dat zwaarder, maar dat heb ik nooit los kunnen laten.”

Dat gevoel nam Dumoulin ook mee in zijn beslissing om Team Sunweb te verlaten voor Jumbo-Visma. “Achteraf kun je zeggen dat het voor mij, op dát moment, niet de match made in heaven was. Dat mogen we ook wel zeggen”, geeft hij aan. “Er zijn 101 redenen, maar ook door blessures en door gedoe haalde ik niet het niveau dat ik wilde. Dat begint aan jezelf te knagen en ook een klein beetje aan de mensen die elke dag met je werken. Het waren jaren van twijfel. Daar lag dit wel een beetje aan ten grondslag.”

‘Ik ben een van de besten ter wereld geweest’
Dumoulin heeft vrede met zijn keuze, die hij anderhalve maand geleden maakte. “Ik vind het mooi geweest. Ik ben veranderd, als persoon. Ik heb zin om wat anders te doen. Daar is toch niets mis mee? Daar ben ik blij en gelukkig om”, zegt hij. Zijn toekomst ligt nog open. Dumoulin heeft wel al wat gesprekken gevoerd, geeft hij aan. “Ik denk dat ik iets wil doen in het fietsen en met de fiets. Wat dat gaat zijn, weet ik niet. Omdat ik ook voel dat ik de beste beslissing ga nemen als ik twee stappen terug heb gezet.”

Momenteel overheerst nog het sentiment rondom zijn laatste jaren en zijn besluit om te stoppen, merkt Dumoulin. “Maar ik ben elf jaar prof geweest. Ik ben een van de besten ter wereld geweest. Heb een grote ronde gewonnen, ben wereldkampioen geweest… Ik wil het vanuit het positieve bekijken, maar voor dat trotse gevoel – dat zit er óók – moet ik eerst wat stapjes terug zetten”, aldus de tweevoudig winnaar van olympisch zilver, de nummer twee uit de Tour 2018 en de winnaar van negen etappes in de grote rondes.


Dit artikel delen:

35 Reacties

Murcia 23 september 2022 om 12:03

"Dat begint aan jezelf te knagen en ook een klein beetje aan de mensen die elke dag met je werken." Deze zin is voor mij de kern, en het was wel meer dan een beetje bij de mensen van de staf denk ik zo. In topsport is hoe hard ook geen plaats voor (publieke) twijfel, en met types als een Primoz en Wout die wel presteren maar ook een andere mindset hebben is het al vrij snel een stempel wat je meedraagt als Dumoulin zijnde. Ik voelde altijd een afstand tussen hem en de ploeg, hij bleef een einzelgänger.

3
Groetjesaandevoetjes 23 september 2022 om 12:04

Ik vond het een mooi artikel van de NOS en ik zou zelf liever de kop hebben gezien die ging over het stuk dat Tom vond dat hij een prachtige carriere heeft gehad en dat hij het daar graag over had. Dat stuk met Jumbo Visma is maar een kleine voetnoot in het interview.

Zie hem graag terug bij Aaike Visbeek om de tijdritten naar een hoger niveau te krijgen.

5
Reutemeteut 23 september 2022 om 12:40

Dat maakt de redactie zelf wel uit.

-17
Derierre de la course 23 september 2022 om 14:05

WF is wat betreft koppen eerder de T dan de NOS.

4
Staf V 23 september 2022 om 14:32

Ze zullen bij IWG wel slimmer zijn zeker.

-4
Mwielerfan 23 september 2022 om 17:20

Ach ze kunnen bij wanty toch gewoon met een nietszeggende meeloop functie beginnen om te kijken wat hij als persoon brengt. Zoals boonen een paar middagjes bij lotto meeliep en dat toen iedereen het wel mooi geweest vond

-1
LeoR 16 23 september 2022 om 12:08

Na de neergang van Dumoulin was het ook voor zijn reddende engel Jungels wat zoeken. Maar die knoopte in de tour toch weer aan met een knappe ritoverwinning.

Had van Tom ergens gehoopt/gedacht dat hij zich ook nog zou herpakken, door zich bijvoorbeeld volledig om te omscholen tot eendagsrenner. Meer dan dat aanklampen bergop, om uiteindelijk de na de tijdrit veroverde leiderstrui bijna even vaak weer te verliezen, zag ik hem liever aanvallend en vrij rijden op klassiekere parcoursen zoals in rondjes als Eneco-tour. Leek me iemand die zowel de body/inhoud als de punch daarvoor had.

2
Fenno de Groot 23 september 2022 om 13:03

Hij werd er op een gegeven moment bijna nooit afgereden bergop. En deed redelijk moeiteloos mee. In de giro die hij won, viel hij zelfs aan. Het aan klampen is dus niet helemaal terecht.

3
Mwielerfan 23 september 2022 om 17:23

Wel degelijk, hij won met een punch na ongeveer week 1,zoals ook in die ene Vuelta waar hij doorbrak als ronde renner. Maar in week 3 was aanklampen het beste wat we in zat, en soms ook dat niet.

-1
Blackcanyon 23 september 2022 om 12:19

"Ik ben een van de beste wielrenners geweest" …. Hadden Spekenbrink, Zeeman op de kant of Plugge hem niet heel even uit kunnen leggen dat je als je wereldkampioen bent niet een van de beste bent maar DE BESTE! Dan had hij niet zo hoeven twijfelen.

1
Het Jachtluipaard van de Provence 23 september 2022 om 13:32

Welnu, een ander won ook een grote ronde, sterker nog, die won er twee. Er was een renner uit Slowakije die ook wereldkampioen werd dus ja Dumoulin was één van de beste.

1
Blackcanyon 23 september 2022 om 14:56

Nee luipaard, want dat zijn andere wedstrijden. Op het moment van het wereldkampioenschap tijdrijden was hij de beste. Dus niet een van de besten, maar de allerbeste.

-4
jan jansen 23 september 2022 om 15:31

Remco is de beste
Hup Remco

-8
Mwielerfan 23 september 2022 om 17:25

Tsja degene die de keus hebben tussen wk weg en wk tijdrit kiezen altijd voor de wegrit. Dat zegt denk ik wel genoeg. Dumoulin was die dag de beste tijdrijder en was enkele jaren bij de beste tijdrijders en 2 jaar bij de beste ronde renners ter wereld. Als hij de beste was had hij de tour gewonnen

1
Marcus Aurelius 23 september 2022 om 12:26

Topatleet, maar uitgeblust. Het vuur is weg, mocht het er al ooit geweest zijn. Die doet dat gewoon niet meer graag. Sporten, ja, hard zelfs, wedstrijd hardlopen. Zal ook blijven fietsen, op zijn tempo, wanneer en waar hij zin heeft. Nadenken over je bestaan waarom je iets doet is altijd geen voordeel … Je gaat steeds meer twijfelen. Hij wil in het fietsen blijven maar ik vraag me af als het heilige vuur er niet meer is hoe je er anderen mee zou kunnen aansteken. Het is ook geen kwestie van leeftijd. José De Cauwer is nog steeds even zot van de koers, ook een verstandige man, maar hij gaat zichzelf niet steeds de vraag stellen naar de zin ervan, omdat het antwoord toch naar niets leidt. Vooral stoppen met te zoeken naar de zin van het leven, zou al een goed begin zijn.

4
Pietspeed 23 september 2022 om 12:49

Wanneer houdt dit topic een keer op?

-7
Vangenechten 23 september 2022 om 15:27

Inderdaad. Geeuw geeuw…

-4
Wheely 23 september 2022 om 12:55

Achteraf is het mooi wonen, zei deze man ooit.

2
Ouwe Taaie Bask 23 september 2022 om 12:58

Aldus de Diva..

-4
Sijbrands 23 september 2022 om 13:07

Mooi en eerlijk interview van Dumoulin. Geen geklaag, niet afgeven op iets of iemand.
Gewoon verteld hoe het gelopen is en hoe hij het beleefd heeft.

Maar nu inderdaad mogen we er ook wel een keer over ophouden.
Klaar.

0
Mwielerfan 23 september 2022 om 17:30

Deze reactie vraagt om daar weer een reactie op. Juist dat hij enkele jaren de beste Nederlandse wielrenner was bij de mannen, zorgt dat het gesprek nog jaren doorgaat.

0
Josboskoop 23 september 2022 om 13:13

Goede jongen. Ik wens hem

-1
Marik 23 september 2022 om 13:21

Ik wens hem ook.

0
Anton van Valouwe 23 september 2022 om 15:03

verwens..?

0
Mwielerfan 23 september 2022 om 17:30

Personeel?

0
Martijn Arensman 23 september 2022 om 17:46

Een kater? Veel kinderen? Mooie hardloopwedstrijden?

Of toch veel geluk!

1
VerstandOpNul 23 september 2022 om 13:29

Wel tof om die korte terugblik te zien.. In slechts een paar jaar tijd zo’n erelijst opbouwen.. fenomenaal!!

Dat navelstaarderige wat hij nou eenmaal over zich heeft was er altijd al een beetje, maar de laatste jaren waren weinig verheffend..

0
Marik 23 september 2022 om 13:37

Dumoulin geeft in het NOS interview een verhelderende kijk op zijn persoonlijkheid. Zo is de man nu eenmaal opgebouwd en daar mag hij op zijn manier mee omgaan. Ik denk dat de TJV ploeg ook heel geduldig en menselijk met hem is omgegaan en in zo'n situatie is dat in mijn ogen ook het beste wat je kunt doen. We kunnen niet anders dan een diep respect hebben voor zijn erelijst en prestaties, maar óok voor zijn worsteling en keuzes van de afgelopen jaren.

2
roeleur 23 september 2022 om 14:28

Tom heeft zin om iets anders te gaan doen, hij denkt iets met fietsen en de fiets. Benieuwd hoe dit afloopt.

2
limburgia 23 september 2022 om 14:35

Misschien bij een Pro Tour Team lekker uitbollen .

0
Kelder is de Man 23 september 2022 om 14:57

Ijsverkoper alla Riccardo, maar dan met bakfiets, bij Andy in de winkel, bij Gorillaz/Getir..

0
Klein Verzet 23 september 2022 om 15:24

De eeuwenoude kip-ei kwestie: verandert de psyche door overtraining of was de psyche al uit balans waardoor de monotonie en maniakale trainingen niet langer verdragen kunnen worden?
Ik las net dat Stef Clement ook al niet gelukkig was als wielrenner. Hij was in zijn blinde ambitie essentiële zaken kwijtgeraakt.
Blijkbaar vergt topsport niet alleen het uiterste van geest en lichaam maar ook van het sociale leven, waardoor sommigen vroegtijdig (moeten) afhaken.
Hiermee beweer ik niet dat topsport slechts is weggelegd voor egoïsten, autisten en talenten met een vernauwd bewustzijn, maar dit soort stoornissen helpen wel om het langdurig vol te houden: liefde voor de fiets en het nastreven van een grandioos palmares boven de normale aardse zaken.

2
Romāns Vainšteins 23 september 2022 om 16:08

Zwijmeltopic 8888 over Dumoulin’s geestelijke gesteldheid.

https://www.youtube.com/watch?v=l1dnqKGuezo&ab_channel=SugeKnight187

-2
VerstandOpNul 23 september 2022 om 16:39

Ook wel lekker als het even niet over de geestesgesteldheid van Poetin gaat, niet?

2
Cen Morawec 23 september 2022 om 18:06

Hij mag bijzonder trots zijn. Hij heeft veel mensen laten mee genieten van zijn prachtige prestaties. En nu is het tijd voor Tom – de mens.

Over de ploeg mogen wij geen woorden verliezen! Ze hebben nooit erkend hoe speciaal Tom was.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone