Tom Dumoulin over hervatting seizoen: “Heb er een hard hoofd in”

zondag 5 april 2020 om 10:30
Tom Dumoulin over hervatting seizoen: “Heb er een hard hoofd in”

Tom Dumoulin - foto: Cor Vos

Tom Dumoulin is sceptisch over de hervatting van het wielerjaar. De renner van Jumbo-Visma vertelt in de podcast Live Slow, Ride Fast te verwachten dat het nog even gaat duren voordat er weer wedstrijden georganiseerd kunnen worden.

“Naar omstandigheden gaat het prima”, vertelt de in België woonachtige Dumoulin. “We mogen hier nog buiten fietsen. Dus eerlijk gezegd moet ik bekennen dat ik nog heel weinig op de rollen heb gezeten. Het is supermooi weer buiten. Dus wat dat betreft boffen wij.”

Dumoulin heeft zijn trainingsschema aangepast. “Ik train wel iets minder nu. Ik probeer mezelf fit te houden, maar wel zo gezond mogelijk. Het is zo onzeker wanneer de koersen weer beginnen, dat het nu ook geen zin heeft om trainingsweken van 30 uur te maken. Dus dat doe ik dan ook niet. Het is wachten op meer nieuws. Of er nog gekoerst gaat worden en wanneer.”

Dumoulin is sceptisch. “Om eerlijk te zijn heb ik er wel een beetje een hard hoofd in. Waarschijnlijk gaat het nu langzaam weer de goede kant op. Op een gegeven moment zullen de maatregelen weer versoepeld worden. Al betekent dat ergens dat het virus weer gaat oplaaien. Maar internationale evenementen als de Tour waarbij renners, personeel en begeleiding vanuit de hele wereld komen, moeten mensen sowieso kunnen vliegen. Maar willen overheden het risico gaan lopen dat het virus zich weer gaat verspreiden? Niemand weet hoe het nu gaat lopen.”

“Iedereen zal zijn stinkende best gaan doen”
Een grote wedstrijd als de Tour door laten gaan wordt volgens hem een hele opgave. “Een wielerevenement zal pas in de laatste fase van de maatregelen doorgang kunnen vinden. Zo eerlijk moeten we ook zijn. Eerst zal de horeca mondjesmaat weer open gaan en kunnen mensen weer naar het werk. Als dat allemaal goed gaat, dan kunnen er eventueel pas grote evenementen plaatsvinden. Dat is normaal gesproken de tijdlijn. Dan staan wij als sport achteraan.”

Desalniettemin verwacht hij dat er alles aan gedaan wordt om dit jaar nog wedstrijden te realiseren. “Iedereen zal zijn stinkende best gaan doen om nog iets van het wielerseizoen te gaan maken”, voorspelt hij. “Er is heel veel aan gelegen om nog iets te rijden en sponsoren exposure te geven. Alleen weten we op dit moment niet of dat tegen beter weten in zal zijn.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

IlPirata 5 april 2020 om 10:57

Ik hoop er het beste van, maar na twee jaar inactiviteit door omstandigheden, zie ik Dumoulin geen grote ronde (lees TdF)meer winnen, met o.a. roglic, pogacar en bernal in het peloton. Maar hij mag mij verbazen, graag zelfs.

Marik 5 april 2020 om 11:10

Waar zegt Dumoulin hier dat hij nog een grote ronde verwacht te winnen?

Panache 5 april 2020 om 11:52

De gehele professionele wielerwereld kan momenteel geen koersritme op doen. Dus het argument “ik zie hem geen grote ronde winnen vanwege gebrek aan koersritme” is vrij apart.

IlPirata 5 april 2020 om 15:03

Ik bedoel dat hij al zo lang geen competitie in de benen heeft door omstandigheden. En ja, correct, de concurrentie heeft NU even hetzelfde probleem.

S. Morgenstern 5 april 2020 om 15:10

Waardoor de huidige situatie in verhouding tot zijn concurrenten dus in zijn voordeel werkt; in tegenstelling tot als één van de weinig terug te moeten komen na iets minder dan een jaar zonder competitie, heeft hij straks enkel wat maanden extra stil moeten staan, maar hervat iedereen met een ‘competieachterstand’.

AWestie 5 april 2020 om 11:35

Tom zegt daar ook interessante dingen over trainen en verschil in fit zijn voor de tour of gewoon fit zijn

Scott Sunderland 5 april 2020 om 12:28

Dat de Tour doorgaat wordt met de dag kleiner. Dat is de realiteit. Niks aan te doen.

koos verrek 5 april 2020 om 14:02

Tenzij ze m in augustus doen

Jan Blokland 5 april 2020 om 14:01

Tuurlijk gaat de Tour niet door. Daar komt zoveel bij kijken. Alleen al de renners die komen zitten over de hele wereld. Columbia, Italië, Nederland, Australië, Engeland, Argentinië. Ga zo maar door. Hoe moeten die in Frankrijk komen, als alle grenzen dicht zijn . Want die grenzen zijn één van de laatste maatregelen die versoepeld gaan worden lijkt me.

Marik 6 april 2020 om 12:10

Precies dit. En dit geldt voor de meeste sporten.

pro cycling 5 april 2020 om 15:06

Alles en iedereen die aan de tour mee wilt doen of testen of 2 weken quarantaine…dan kan het toch enigszins safe los gaan (met of zonder publiek nog de vraag)

PietFriet 5 april 2020 om 23:09

Om een wielerwedstrijd doorgang te laten vinden is er samenwerking met (lokale) overheden nodig. Ik denk niet dat het doorgang laten vinden van een sportevenement een hoge prioriteit heeft, of er wel even bij kan, bij de overheden op dit moment.

Limal 5 april 2020 om 17:17

Ik denk eerlijk gezegd dat deze verplichte break niet zo slecht uitkomt voor Dumoulin – die ging anders de rest van het seizoen achter de feiten aanhollen vanwege zijn competitieachterstand. Wanner ze nu terug beginnen te koersen kan iedereen met dezelfde basisconditie aan de start verschijnen.

(of twee verschillende basiscondities – zei die buiten konden trainen zoals TD, en zei die enkel op de rollen konden trainen; wat beter of slechter is weet ik zo nog niet, dat hangt mss af van persoon tot persoon)

Natte spons 6 april 2020 om 15:20

Daarnaast heeft Tom al eerder bewezen relatief weinig competitie nodig te hebben om top te zijn en direct vanuit training een goed resultaat kan rijden, moet hij wel fatsoenlijk bergop trainen en op hoogtestage kunnen natuurlijk.

Arie den Blanken 5 april 2020 om 17:41

Tom is een van de weinige die hier heel verstandige dingen zegt. Hij is veel te intelligent voor het domme vak van profwielrenner zijn. Waarschijnlijk heeft hij al een mooie bankrekening bij een gekoerst en is het nog niet te laat om als nog die universitaire studie die hij aanvankelijk van plan was te doen alsnog op te pakken. Daar heeft de maatschappij meer aan dan dat hij beroepsrenner blijft.

Panache 5 april 2020 om 18:50

Een slimme kerel als Dumoulin heeft voor 99% van de beroepen geen opleiding nodig.

ddjong67 5 april 2020 om 19:23

Arie, als iemand onder de profs er iets zinnings over kan zeggen is het tom. Of een bakelants, maar die is niet zo polite in zn communicatie… verder is het niet aan anderen dan tom om te zeggen wat hij wel of niet moet doen… en mijns inziens is ieder die denkt dat de tour in juli gereden gaat worden niet overladen met realiteitszin, maar we zullen zien…

Pascal De Kooning 5 april 2020 om 20:22

Zonder publiek was volgens de Tour directeur geen optie en ik vind het niet erg realistisch dat er over een paar maanden weer 5000 man +publiek heel Frankrijk door trekt. Dit virus is ook als de maatregelen versoepeld worden niet zo maar weg. Ik denk dat het risico toch te groot zal zijn om de Tour te rijden. Misschien na de zomer maar ik vrees dat er pas in 2021 echt volop gekoerst word

Headlines

Materiaalzone

Populair