Tom Dumoulin opgelucht na sleutelrol in Tour de l’Ain: “Ik kom van zo ver terug”

zondag 9 augustus 2020 om 17:26
Tom Dumoulin opgelucht na sleutelrol in Tour de l’Ain: “Ik kom van zo ver terug”

Jumbo-Visma heeft vandaag in de Tour de l’Ain de kers op de taart gezet. Primoz Roglic reed op de Grand Colombier onbedreigd naar de eindoverwinning. Tom Dumoulin speelde een sleutelrol op de slotklim.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar
De Limburger nam nadat alle helpers van Team Ineos waren uitgerookt kilometers lang het peloton op sleeptouw. “Dit was heel anders dan gisteren, ja. Voor mij dan, hè. Want de uitkomst van de etappe is hetzelfde als die van gisteren”, zei hij na afloop van de slotrit tegen De Telegraaf.

“Ik was veel beter, maar ik snap dat het zo kan gaan. Ik kom van zo ver terug, en dan krijg je van die wisselingen in prestaties. Dan zit je hier, het volgende moment ga je daarheen”, beschrijft Dumoulin het soms wisselende vormpeil. “Het is aan mij te proberen die lijn recht te krijgen, en zo hoog mogelijk.”

Voor Dumoulin is het de eerste keer om in een ploeg te rijden die een bergetappe domineert. “Heel bijzonder. Nu kan ik me een beetje voorstellen hoe ze zich bij Ineos al jaren moeten voelen.”

“Jumbo-Visma heeft de afgelopen seizoenen heel hard gebouwd om zo’n team op poten te zetten. Er is gekeken naar alle facetten van een wielerploeg, steeds met de intentie om alles te verbeteren of te perfectioneren. Met een paar gerichte aankopen, van wie ik eigenlijk de enige ben die een zekere naam heeft, maar voornamelijk eigen kweek. Het voelt geweldig van zo’n gezelschap deel uit te maken.”

De volgende afspraak voor de Tourselectie van Jumbo-Visma, waaronder Dumoulin, staat gepland voor aankomende woensdag. Dan start het Critérium du Dauphiné.

Dit artikel delen:

57 Reacties

Michelangelo 9 augustus 2020 om 17:40

Mooi teambuildings weekend voor de mannen van TJV.

Een eerste tikje uitgedeeld aan team Ineos.
Roglic vs Bernal 1-0
Mooie samenwerking van de Tour trident. Met een hele goede Bennett erbij

En een paar km verderop: WvA die laat zien hoe ongelofelijk sterk hij is.

Het zou mooi zijn als ze dit kunnen voortzetten richting de Tour. Met hopelijk een mooie historische tourzege.

Al hoop ik niet dat dit de tactiek van de komende jaren gaat worden: liever wat meer spreiding van de kopmannen, en iets minder controle in de tour.

Ultras100 9 augustus 2020 om 17:46

Gaaf gedaan, mooi om te zien.
Ineos kreeg billenkoek…
Grappig om te zien dat de 4 JV mannen gewoon bleven zitten terwijl Ineos op kop een voor een zn eigen mannen oprookte :-)

kelderfan 9 augustus 2020 om 17:46

Kruijswijk was goed, maar hij liet ’t werk toch over aan Dumoulin, Bennett, Gesink en Martin. Derhalve zal deze TDF met deze groep worden gereden, maar volgend seizoen wordt ’t toch anders. Sam Oomen wordt belangrijk in de toekomst.

Sjonge Jonge 9 augustus 2020 om 17:50

Die conclusie volg ik totaal niet.
Omdat Kruijswijk het werk aan de knechten over laat vormen zij de tourploeg? (Of je gebruikt het woord derhalve niet juist, dat kan ook).
En aan de hand van de etappe van vandaag zie ik niet waarom Oomen belangrijk gaat worden?

aru123 9 augustus 2020 om 17:54

@kelderfan
Dit slaat als een tang op een varken…

FDJ 9 augustus 2020 om 18:19

Ik denk dat Oomen een ideale meesterknecht bergop is, maar als kopman zie ik het minder zitten. Zijn tijdrit is daar te slecht voor.

Mario de Vries 9 augustus 2020 om 19:39

@FDJ, waar moeten wij Hollanders het dan van hebben in de toekomst? Arensman?

deadelaar 9 augustus 2020 om 19:54

Geen touw aan vast te knopen

Murcia 9 augustus 2020 om 17:52

Tom is eerlijk in zijn commentaar, hij mist gewoon wedstrijdritme maar dit was alweer een prima staaltje werk voor een renner die meer dan een jaar geen wedstrijd had gereden voor dit weekeinde. Ook is het wel lekker als niet alle druk op jouw schouders ligt.

Marik 9 augustus 2020 om 18:15

Tom is net op tijd in topvorm als de 3e week van de Tour aanbreekt.

Niklas 9 augustus 2020 om 18:50

Als je dit jaar pas goed bent in de laatste week heb je wel een probleem!

Marik 9 augustus 2020 om 19:01

Niklas dat is waar, dan maar hopen dat het iets eerder al lukt

Wheely 9 augustus 2020 om 17:58

Tom eindigde uiteindelijk nog best kort in deze rit ook, heeft niet helemaal laten lopen. Als je hem afzet tegen Froome of Thomas staat hij er een stuk beter voor.

Edit: als 8e! na Bennett 7e en Kruijswijk 6e

Hollow Knight 9 augustus 2020 om 18:06

Sterk gereden, maarhet zal nipt worden om de topvorm te bereiken tijdens de Tour de France. Hopelijk rijdt hij ook nog de Vuelta dit jaar.

Als ik hem was dan zou ik zoveel mogelijk koersen dit jaar, na zolang aan de kant te hebben gestaan.

Marik 9 augustus 2020 om 18:15

In de 3e week is ie in topvorm, keurig op tijd.

Wheely 9 augustus 2020 om 18:21

Ik denk dat Tom in de derde week van de Tour in topvorm is, net op tijd!

Kannibaal van Schepdaal 9 augustus 2020 om 21:45

De Tour begint gewoon al in de eerste week, hoor.

Wheely 9 augustus 2020 om 21:59

Was ook een half geintje, ik was de papegaai aan het uithangen. Maar als ie in het begin gewoon goed is en het einde top is dat prima lijkt me.

Romāns Vainšteins 9 augustus 2020 om 18:27

Ik zie toch liever Dumoulin dan Roglic de tour winnen dus hoop inderdaad dat hij halverwege de ronde over hem heen piekt.

tdola 9 augustus 2020 om 18:27

Misschien gunstiger/meer reëel om te denken dat roglic de man voor tjv in de tour en heuvelklassiekers is dit jaar. En dan kruijswijk en dumoulin voor hoogste trede in vuelta gaan!?

Wielerfan1987 9 augustus 2020 om 18:29

Ik denk dat Tom een heel waardevolle steun voor Roglic in de Tour gaat zijn maar dat hij door het gemis van competitie al die maanden te wisselvallig zal blijken om in de Tour voor een top 5 mee te doen.

Als hij verderop in dit vreemde seizoen nog een mooie ronde zou betwisten met een Tour al reeds in de benen denk ik dat hij daar sterker en meer stabiel zal kunnen presteren

Kannibaal van Schepdaal 9 augustus 2020 om 21:46

Je zou wel eens gelijk kunnen hebben.

vanSpringel 9 augustus 2020 om 18:34

Heerlijk die Limburgse kettingbijter op deze manier zien terug te komen. En zo te zien doet ie ’t met stevige tred, goede weerstand. Dan breekt zijn lijntje niet en staat ie er prima voor vanaf de start van de TdF.

Marik 9 augustus 2020 om 18:38

Overigens heb ik bijna een jaar lang volgers hier zien reageren op de situatie van Tom. Hij zou klaar zijn met zijn carrière, nooit meer op de fiets zitten in wedstrijdvorm en wat nog allemaal niet meer. Ik zie ze nu niet reageren, vreemd.

SnellePelle 10 augustus 2020 om 08:15

Reed hij dan niet als een schim van hemzelf als knecht rond?

Dan ben je wel klaar als kopman.

Brabander 9 augustus 2020 om 18:54

Prachtig van Jumbo Visma…Hebben we eindelijk paar goede ronde renners. Kunnen ze straks mooi knechten voor Roglic.

Marik 9 augustus 2020 om 19:04

We gaan dan wel zien wie de sterkste is, en als de sterkste het hoogste eindigt dan maakt het toch niet uit?

Stacey Dijkstra 9 augustus 2020 om 19:19

Wat mij echt deugd doet is dat de renners echt samen kijken te werken. Het is natuurlijk nog afwachten hoe het in de tour gaat, maar er lijkt echt sprake te zijn van een eenduidige missie. Het sterkste team zijn voor de GC. Geweldig om te zien en ook een goede voorbode voor wat komen gaat. Men was toch bang voor een ploeg met 3 kopmannen. Ik krijg het gevoel dat het wel snor zit.

Vlinder 9 augustus 2020 om 20:00

Eens! Geniet er ook erg van. Naar buiten toe stralen ze in ieder geval eenheid uit. Heel fijn om Dumoulin weer zo te zien. Hij lijkt weer te stralen. En van Bennett ben ik ook erg aan het genieten. Die heeft ook echt weer stappen gemaakt lijkt het. Wat een fijne ploeg mannen gaan er naar de tour.

Marik 9 augustus 2020 om 20:10

Even een gokje: vlinder ben je een vrouw?

Vlinder 9 augustus 2020 om 20:30

@Marik; Ja dat klopt helemaal. Hoezo?

thorsen 9 augustus 2020 om 21:20

Het helpt wel als je kopman gewoon de sterkste is en dan ook wint…

Romāns Vainšteins 9 augustus 2020 om 21:45

Het is omgekeerd redeneren > omdat ze winnen kunnen ze het goed met elkaar vinden, niet andersom.

Marik 9 augustus 2020 om 22:18

@vlinder, taalgebruik, zinsopbouw, bepaalde zachtaardigheid. Behoud dat! :)

Vlinder 10 augustus 2020 om 08:09

@Marik; no worries dat behoud ik wel. Aan die ‘honderd meter verplassen’ conversaties doe ik niet mee, zou ik uiteraard ook grandioos verliezen ;-)

@RV; Dat is in de meeste gevallen absoluut waar, maar bij deze groep mannen vond ik dat zaterdag in de rit al en toen was er nog geen wedstrijd gewonnen. Ik denk dat het in dit geval aan passende karakters ligt, huidige rangposities en wellicht dat ploegleiders hebben ingezet op een goede team mindset. Bovendien lijkt Dumoulin mij (in tegenstelling tot wat anderen hier soms vinden) juist wel een teamplayer, geniet hij denk ik veel meer van het spelletje dan alleen van het winnen. Ik vind hem niet een heel groot ego hebben. Of arrogant. En zijn niveau moet echt nog verbeteren dus staat hij automatisch wat lager in de rangorde. Daarin is hij zelf heel realistisch. Dat helpt wellicht ook.

Bikepure 9 augustus 2020 om 20:23

Vind het nog steeds heel raar hoe het vorige seizoen is gelopen. Ok, je kan geblesseerd raken. Maar al dat gemiep erom heen. Hij gedraagt zich soms een beetje als een oud wijf vind ik hoor. Froome heeft bijna elk bot in z´n lijf gebroken vorig jaar en daar hoor je nooit dat soort zeikverhalen.

Romāns Vainšteins 9 augustus 2020 om 21:51

Iedereen is anders, gelukkig.

Dumoulin is geen echte beroepsfreak zoals veel coureurs, die niet zonder kan. Hij zal er wellicht mentaal een relatief zwaardere klus aan gehad hebben om op dit niveau te geraken dan pakweg Gesink die wel 4, 5 x van moordklappen is teruggekomen.

Fred Postma 9 augustus 2020 om 20:37

Wie maakt het onze skispringer even duidelijk dat het nu wel mooi geweest is zo. Vanaf nu knechten voor Kruijswijk en Dumoulin .
Die centjes van Jumbo zijn niet van blik he. Jumbo heeft 682 winkels in Nederland en 0 in Slovenië.

Kannibaal van Schepdaal 9 augustus 2020 om 21:54

Dat die Nederlanders dan eens wat sneller rijden, he.

Als Roglic inhoudt, wint Bernal, Pogacar, Quintana of Pinot, niet Kruijswijk of Dumoulin.

En dan heeft Jumbo zero publiciteit.

Dr op en dr over 9 augustus 2020 om 22:41

Waarom zou Roglic in godsnaam voor Kruijswijk moeten knechten ? Al eens gezien wat voor een palmares Roglic heeft opgebouwd in die paar seizoenen dat hij fietst.

Bergop en al helemaal in de tijdrit is Roglic gewoon beter dan Kruijswijk. Ik ben enorm gecharmeerd hoor van Kruisraketje, maar Roglic is in normale omstandigheden gewoon beter.

Dus alle ballen op Roglic !!!

Fred Postma 9 augustus 2020 om 22:48

Wij zijn patriottisch ingestelde wielerfans, vandaar !

Dr op en dr over 9 augustus 2020 om 23:47

Denk dat Jumbo een Tour zege met Roglic toch echt belangrijker vindt dan wederom een top tien/vijf plekje voor Kruijswijk.

Denk ook absoluut niet dat dit een probleem wordt tijdens de Tour, behalve voor die paar patriottisch ingestelde wielerfans dan.

Maar het gedeelde kopmanschap "probleem" zal zich tijdens de koers vanzelf oplossen. Persoonlijk vindt ik Roglic beter als Kruisraketje en Tom2, maar als de laatste twee het slim spelen kunnen ze alsnog zomaar voor onze Sloveense vriend eindigen. Het zou de eerste keer niet zijn dat een zogezegde *knecht er met de eindzege in een grote ronde vandoor gaat.

Remember Cunego/Simoni of Ullrich/Riis ?

* Niet dat Tom en/of Steven knechten zijn uiteraard. Ze zijn gewoon medekopman. Maar je snapt mijn punt wel.

horsm 9 augustus 2020 om 23:57

Bij Ineos won eerst Thomas (terwijl Froome de bedoeling was) en vervolgens Bernal (toen Thomas de beoogde winnaar was). Zoals hier al eerder is opgemerkt, Kruijswijk & Dumoulin maken een grotere kans om de eindzege te pakken met Roglic dan zonder. Maar inderdaad, Roglic maakt meer kans dan Dumoulin of Kruijswijk…

TheBigShow 10 augustus 2020 om 01:48

@schepdaal Dumoulin in vorm laat Roglic zijn billetjes zien na 3 weken… Net zoals in 2018. Voorlopig hebben ze allebei 1 grote ronde gewonnen. En Roglic versloeg een bejaarde en een puber….

MeilinkJumbo 9 augustus 2020 om 22:36

Ik ben zeker de enige die het niet erg vindt als roglic zou winnen voor dumoulin?

Fred Postma 9 augustus 2020 om 22:55

Vorig jaar won Roglic de Vuelta zoals bekend. Mooi, gefeliciteerd. Keurig gedaan. In Slovenië ging het dak eraf.

Maar de gemiddelde Nederlander lag daar niet wakker van

Als Dumoulin de tour wint dan krijg je Zoetemelkiaanse toestanden
Als Roglic wint gapen de meeste mensen gewoon verder.

Dit gaat nog wel een dingetje worden voor het Jumbo management.
En dan bedoel ik het management van de supermarktketen.

Om het maar even simpel te stellen:
Als het maar enigzins mogelijk is moet er een Nederlander de tour winnen en niet een overigens sympathieke Sloveen

Wordt vervolgd, we gaan hier nog meer over horen.

horsm 9 augustus 2020 om 23:31

Volgens mij wint de beste renner meestal de tour, niet de renner die de sponsor het liefste ziet winnen.

Fred Postma 9 augustus 2020 om 23:36

Het probleem kan zich voordoen als je 2 van de besten hebt die allebei kunnen winnen. En dat het voor Jumbo aantrekkelijker is dat een Nederlander wint.

Murcia 9 augustus 2020 om 23:23

Ik denk niet dat het management van Jumbo supermarkten gaat ingrijpen in de beslissingen van de ploegleiding tijdens de Tour. Dan kun je maar beter de ploeg opdoeken. Merijn Zeeman gaat toch ook niet over de spaaracties van de lokale filialen beslissen. De ploeg is nederlands en heeft 5 kopmannen, Tom, Steven, Dylan, Wout en Primoz. Drie Nederlanders, een Belg en een Sloveen. Het doel is om dit jaar de Tour te winnen, de nationaliteit van de winnaar is daaraan ondergeschikt. Als Primoz wint dan winnen de sponsors ook. Wint Tom of Steven dan zal de gekte groter zijn in Nederland natuurlijk. Maar voor de ploeg is het belangrijkst om in Parijs op de hoogste trede te staan.

Fred Postma 9 augustus 2020 om 23:26

Denk het niet met een hoofdsponsor die volledig op de Nederlandse markt georiënteerd is. En helemaal niet als de indruk ontstaat dat Tom had kunnen winnen maar voor Roglic moest rijden. Nationalisme in de sport is nog altijd dominante kracht, zelfs in het wielrennen .

Dumoulin is toch Onze giro winnaar en 2 de In de tour en giro van 2018.
Onze toekomstige tourwinnaar.
Die gaat toch niet voor Roglic rijden !

Coureurs du Courage 9 augustus 2020 om 23:54

Wielerploegen op dit niveau rijden voor diegene die het sterkst is in de ploeg: Primoz Roglic met afstand. Kijk naar Ineos vorig jaar: die zeggen toch ook niet tegen Bernal, laat ff lopen, dan wordt Thomas Tour winnaar ?!
Tom mag blij zijn dat ie weer op niveau kan komen in de luwte van deze ploeg en aan zijn vorm kan werken. Denk dat ie zeker kansen maakt, maar hij zal niet de ploeg voor zich op kunnen eisen. Primoz is de kopman deze Tour en zal dat wel kunnen doen indien dat nodig is.

Fred Postma 10 augustus 2020 om 00:15

Nou je kan er prat op gaan dat dit
het dominante thema gaat worden in de Nederlandse voorbeschouwingen

Dr op en dr over 10 augustus 2020 om 00:16

Fred Postma

Quote :
“Nationalisme in de sport is nog altijd dominante kracht”

We zullen op jou verzoek de UCI en/of ASO wel aanschrijven met de vraag of ze terug landenploegen willen invoeren met enkel renners uit dat bepaalde land. ;)

Sorry beste vriend maar het draait toch echt gewoon om de poen. In de gemiddelde Nederlandse voetbalploeg spelen twee maal zoveel buitenlanders als Nederlanders. Keniaanse en Ethiopische hardlopers veranderen voor een zak geld net zo makkelijk van nationaliteit als jij en ik een paar sokken wisselen. En ook in de wielrennerij is dit doodnormaal, voor patriottisme is geen plek als je voor winst wilt strijden.

Uiteindelijk wil je de Tour winnen, en dat is met Kruijswijk niet echt realistisch te noemen, hoezeer ik ook fan van hem ben. En wat betreft Dumoulin, tsja hij heeft al laten zien dat hij de klasse heeft om een ronde te winnen. Maar na twee jaar amper op de fiets te hebben gezeten moet hij eerst maar weer eens laten zien of hij überhaupt ooit nog op dat niveau kan terugkeren.

Dit alles in de correcte context bekeken is het dus niet meer als logisch dat Roglic, (die bijna alles wint waar hij rijd), de absolute kopman is.

Uiteraard zou ik het GEWELDIG vinden mocht Dumoulin iedereen het stront voor de ogen rijden in de Tour. (Niet letterlijk uiteraard. hehehe)

Laten we voorlopig maar gewoon blij zijn dat er héél misschien een ploeg is die het Ineos kan moeilijk maken. Dat op zich zou al een geweldige winst zijn voor het wielrennen na bijna een decennium van dominantie van Sky/Ineos. En dat Jumbo dit op dezelfde wijze doet als Ineos ook al jaren doet daar kan ik me persoonlijk niet aan storen.

Banesto (Indurain), US Postal (Armstrong) koerste ook op deze wijze, en ook daarvoor waren er al ploegen die de rest versmachte in de koers. Dus niks nieuws aan de horizon.

Fred Postma 10 augustus 2020 om 01:34

Het is zo voor de toeschouwers en de maatschappij en de media etc

horsm 9 augustus 2020 om 23:33

Ik zie zelf het allerliefste Gesink de tour winnen. Maarja, lieverkoekjes worden niet gebakken. Ik ben al blij als het team serieus meedoet voor de overwinnin.

johan nauta 10 augustus 2020 om 12:45

ik lees ook wel dat ineos veel beter is nu de drie dagen bijna live gezien fantastisch jumbo we zijn wel Nederlanders hoor niks ineos al jaren aan de macht even niet nu
Johan

I. Karner 10 augustus 2020 om 14:28

@Fred Postma

Waarom Primoz Roglic de kopman voor de TdF 2020 wordt en niet Steven Kruijswijk of Tom Dumoulin, kan iedereen hier zien (ook als het team TJV zegt, dat men met 3 kopmanen instappt in de TdF):

Statistik head-to head

Roglic vs Kruijswijk
https://www.procyclingstats.com/rider/primoz-roglic/head-to-head/steven-kruijswijk
Kruijswijk was beter dan Roglic voor het laatst in 2016! Kruiswijk heeft 2 zegen in zijn pro-career, niet te vergelijken met Roglic.

Roglic vs. Dumoulin
https://www.procyclingstats.com/rider/tom-dumoulin/head-to-head/primoz-roglic
Dumoulin was beter dan Roglic voor het laatst in TdF 2018. In 2019 heerste Primoz Roglic en ook in het ronden en rennen waar allebei deelnamen, was PR al better dan Tom en dat VOOR de blessure van Dumoulin. De trend “Running point score by season” spreekt vanzelf.

We hebben hier met een sport te doen en daar tellen allen maar de uitslagen volgens mij. Primoz heeft ook bewezen, dat hij een GT winnen kan en is altijd nog de nummer eens te wereld op UCI ranking lijst. Dat zit ook een sponsor als Jumbo graag.
https://www.uci.org/road/rankings
Maar hij wil ook een sterke team nodig hebben vvor de overwinning, het gaat om teamsport.

Laten we de benen praten.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone