Tom Dumoulin niet naar de Tour de France: “Voelt als een opluchting”

donderdag 20 juni 2019 om 17:31
Tom Dumoulin niet naar de Tour de France: “Voelt als een opluchting”

foto: Cor Vos

Tom Dumoulin start niet in de Tour de France. Dat bevestigt de kopman van Team Sunweb. “De Tour gaat hem niet meer worden. Het heeft op dit moment geen zin meer. Ik had niet verwacht dat het herstel van de knie zo gecompliceerd zou worden. Eigenlijk ben ik als een gewonde, dolle stier op de Tour afgerend na de Giro”, zegt hij.

Dumoulin heeft nog altijd tien hechtingen in zijn knie. “Eigenlijk heb ik niet de tijd genomen alles te verwerken”, zegt hij daarover tegen de NOS. “Zonder na te denken heb ik er alles aan gedaan om naar de Tour te gaan. In de auto ging ik nadenken en toen heb ik besloten dat dit hem niet meer wordt.”

“Het voelde als een opluchting”, doelt hij op zijn beslissing om niet te starten in de Tour de France. “Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Ik haal het gewoon niet meer. Ik heb een wond in mijn knie. Sinds mijn val in de Giro zit ik in een revalidatieproces en niet in een proces om in goede vorm de Tour te winnen.”

Twijfel
Dumoulin kwam vroeg in de Giro d’Italia ten val en moest daar opgeven. Ondanks zijn knieblessure werkte de Limburger toe naar het Critérium du Dauphiné, waar hij zich wilde testen voor de Tour de France. De voortekenen waren goed, getuige een dag in de aanval en een derde plek in de tijdrit van de Dauphiné. Maar vlak voor het slotweekend ging de knie weer irriteren en gaf hij op. Een operatie volgde om een stukje grind uit zijn knie te halen. Over het daarna geplande trainingskamp twijfelde Dumoulin uiteindelijk te erg.

Tour zonder Froome, Dumoulin en Roglic
Het wordt een redelijk onthoofde Tour de France, want inmiddels is al zeker dat drie renners uit de top-5 van vorig jaar niet aan de start staan in Brussel. Chris Froome ligt nog altijd in het ziekenhuis na een zware val in de Dauphiné; zijn seizoen zit er al op. Nu is ook nummer twee Dumoulin afwezig wegens een slepende knieblessure.

Geraint Thomas, de winnaar van 2018, viel onlangs uit de Ronde van Zwitserland, maar lijkt het wel te gaan halen. Primoz Roglic was vorig jaar vierde. De Sloveen legde zijn focus dit jaar op de Giro d’Italia en laat de Tour daarom schieten. Steven Kruijswijk werd in 2018 vijfde in het klassement. Hij is inmiddels op trainingskamp, nadat hij in de slotrit van de Dauphiné op moest geven wegens ziekte.

Dit artikel delen:

145 Reacties

marprins 20 juni 2019 om 19:40

Ik ben zeker geen wielerkenner zoals velen hier en kijk gewoon graag naar mooie klassiekers en rondes. Wat ik mij als leek afvraag waarom dat stukje grind er pas zondag is uitgehaald. Heeft dat een speciale reden of dit pas later waargenomen?

Erg jammer trouwens maar voelde de bui al hangen zeker nadat hij niet op hoogtestage ging maandag.

rennerske 20 juni 2019 om 19:45

Geen wielerkenner? Join the club!

Vlinder 20 juni 2019 om 20:34

@Marprins; Kijk het interview maar even op de NOS. Daar legt Dumoulin alles heel goed uit. Het hele proces en alle overwegingen, kortom een super duidelijk verhaal. Geen speld tussen te krijgen.
https://nos.nl/artikel/2289884-dumoulin-niet-naar-tour-de-france-voelt-wel-als-opluchting.html

SprintMaster 20 juni 2019 om 22:35

Dat Dumoulin opgelucht is, zegt denk ik het meeste. De ploeg/begeleiding heeft hem dus ten koste van alles richting de Tour gepusht. Zou best eens kunnen dat Dumoulin nu andere ploegen gaat overwegen.

Vlinder 20 juni 2019 om 23:11

@Sprintmaster; Dat is een conclusie die je mijn inziens niet zomaar kunt doen. Dumoulin geeft in het interview duidelijk aan dat hij zelf ‘obsessief’ bezig is geweest met zichzelf klaarstomen terwijl hij toch echt nog in een revalidatieproces zat/zit. We weten niet wat voor rol de ploeg daarin heeft gespeeld. Hij is een topsporter en wil dus altijd door en door. Als hij op een gegeven moment in de vertwijfeling komt en merkt dat hij niet goed bezig is dan is dat al een heel ingewikkeld proces op zichzelf. Dan het besluit nemen, met alle betrokken partijen bespreken en vervolgens in de media naar buiten brengen is dan al genoeg reden om heel opgelucht te zijn. Juist omdat er een zeer onzeker periode met ook veel zelf opgelegde druk van hem afvalt. Wellicht had de ploeg dit op mentaal vlak wat beter kunnen begeleiden maar misschien is dat ook wel gebeurd en wilde Dumoulin zelf door. Dat weten we gewoon niet. Allemaal giswerk. We zullen het misschien ooit nog wel eens horen…
Het lijkt er een beetje op dat de laatste dagen erg naar een zondebok wordt gezocht hier op WF en social media. Maar misschien is er wel geen zondebok. En is het gewoon zoals het is… Dikke vette pech

moa 20 juni 2019 om 19:49

WVA rijdt de klimmers in de vlakke etappes en tijdritten op tien minuten. De klimmers kunnen niet recupereren en daardoor niet toeslaan in de bergen. Hij kraakt telkens pas op de laatste berg en houdt in Parijs ruim een minuut over. Het wordt de zotste tour in jaren.

Retro Lex 20 juni 2019 om 22:19

Of dat ie in de eerste week in een kopgroep zit met nobodys. En dat die dan 8 minuten kado krijgen…..

Niklas 20 juni 2019 om 20:16

Het klinkt alsof TD de beslissing zelf genomen heeft, zonder overleg met de ploeg. Wanneer? Maandag. Hij zat in de auto en maakte rechtsomkeert. Je vraagt je dan toch af waarom het tot donderdag duurt voordat het gecommuniceerd wordt.

StonedCamel 20 juni 2019 om 20:26

Hypothese: TD besluit op maandag niet te gaan. Ploegleiding probeert hem over te halen het toch te doen of er iig nog even over na te denken. Daarom pas donderdag definitief nieuws. Zou passen in de rest van de soap, en aansluiten bij het feit dat Sunweb een ploeg is waar de kopmannen niet dik gezaaid zijn. Lekker voor Matthews rijden, knallen in de TTT en Kelderman, SKA en Roche vrije kans op een etappe.

fietsvriend 20 juni 2019 om 20:25

Kelderman fiets ook vrij anoniem rond in Zwitserland, dus ik vraag me af: waarom een aangeschoten adjudant meesturen als de kopman niet gaat? De noodzaak om de Tour te doen vervalt nu toch voor hem? Kan hij ook niet beter helemaal herstellen en dan fris met TD de Vuelta doen?

In de Tour alle ballen op Matthews en de groene trui.

Geit in mijn Kelderman 20 juni 2019 om 22:07

Matthews gaat echt geen groene trui rijden hoor.

Slappe ketting 20 juni 2019 om 20:31

Wat is Tom hier kwetsbaar en oprecht. Super om dit besluit te nemen tegen de plannen van de ploeg in.
Topgozer!

Omhoog73 20 juni 2019 om 20:41

Mega diagnose fout van Sunweb-arts! Hoe is dit mogelijk? Stukje splinter had er direct uitgehaald moeten worden, en niet 4 weken later. Stelletje kneuzen verpestten door onkunde zijn genezingsproces.

Concorde 20 juni 2019 om 22:01

Dat dit niet in eerste instantie is vastgesteld is verklaren. Echter na afgelopen zondag is hij gewoon niet goed begeleid.

Omhoog73 20 juni 2019 om 22:16

Dus je zegt dat er geen apparaten zijn om dit in eerste instantie te kunnen zien? Wat een flauwekul, van het weekend zagen ze die splinter toch ook? Na de val is gewoon te laconiek onderzocht!

nickdt 20 juni 2019 om 23:31

Soms kan je het idd niet goed zien, want misschien zit de splinter wel aan de andere kant van het bot of zit er vocht voor. Daarom moet je bij een breuk altijd meerdere foto’s laten maken.

Een ander probleem is dat die splinter zich misschien pas in de Dauphine echt liet tonen na grote inspanning en is losgekomen. Wij zijn geen medische experts en weten dat niet, dus als buitenstaanders moeten we met alle scenario’s rekening houden en niet meteen de schuld afschuiven op een individueel.

assen 20 juni 2019 om 20:41

Ja, IQ en realisme druipt er vanaf. Er zijn ook geen fouten gemaakt, door wie dan ook. Gewoon pech.

Samlambeej 20 juni 2019 om 20:41

Op zondag opereren en op maandag met 10 hechtingen gaan fietsen in de bergen. Strak plan! Zogenaamde begeleiding van Sunweb krijgt hier een flinke knauw.

leegloper 20 juni 2019 om 21:37

Eerste dagen kunnen ook aanpassingsdagen aan hoogte zijn.

Fikret 20 juni 2019 om 20:51

Goede beslissing, gewoon voor de Vuelta gaan.
Is daar samen met Roglic de grote favoriet.

Covadonga 20 juni 2019 om 20:56

Het deelnemersveld van de Tour verbleekt aardig. Aan de andere kant kan het nu wel een onvoorspelbare koers worden.

Samlambeej 20 juni 2019 om 21:18

Ik wordt er alleen maar meer opgewonden van. Die Thomas en zijn Colombiaanse meid zijn dik aangeschoten wild.
Alga Astana! Allez Romain! Vamos Movistar!

Lapjestrui 20 juni 2019 om 20:58

Sinds de externe communicatie i.s.m. datapartner KPMG volledig is geautomatiseerd, zitten er nog wat kinderziektes in de pr-protocollen. Parcours van de Vuelta 2021 blijkt gelukkig meer geschikt voor hoogtestages van de ploegleiding.

'Communicatieniveau van Sunweb is van kermisniveau'. Voordeel van de twijfel maar het komt idd bijzonder knullig over. #kiepsjellensing

jp.vanoosterhout 20 juni 2019 om 21:12

kruiswijk top 3 gegarandeerd,misschien wel winst !!!

HennieK 20 juni 2019 om 21:20

De Telegraaf gaat vol op het orgel en spreekt over ‘medische miskleun’ van de medische begeleiding van team Sunweb…

https://www.telegraaf.nl/sport/2106613007/analyse-dumoulin-dupe-van-medische-miskleun

Vlinder 20 juni 2019 om 21:34

Pfff wat een ongelofelijk slecht stuk! Staat vol met aannames, conclusies zonder ook maar enige vorm en raadpleging van medische experts. Ze lijken de uitleg van Dumoulin die heel helder was over de complexiteit van de diagnose en het ‘behandelplan’ volkomen te negeren. Echte stemmingmakerij van de Telegraaf wat mij betreft.

Omhoog73 20 juni 2019 om 22:11

Nou, precies wat ik dus al eerder vertelde. Het is toch een schande dat ze dit stukje splinter niet bij de eerste diagnose hebben gevonden. Stelletje prutsers die sunweb-artsen! Wanneer ze dit er 4 weken eerder hadden uitgehaald dan had hij gewoon de tour kunnen winnen. Niet te filmen dit management, lijkt wel peppie en kokkie…

rennerske 20 juni 2019 om 22:27

@Vlinder
Stemmingmakerij is noodzaak voor een kwaliteitsarme krant als de Telegraaf om sensatie gevoelige lezers aan zich te binden.

VerstandOpNul 20 juni 2019 om 21:27

Goed onderbouwde uitleg door Dumoulin..
Maar of hij er achter de schermen ook zo genuanceerd over is??

skylimit 20 juni 2019 om 21:32

Einde verhaal Dumoulin en Sunweb ? Een werknemer die werk weigert c.q geen zin heeft om in de schijnwerpers te staan en de Tour te moeten rijden?
Geloof er niks van dat het met die knie zo erg is dat hij de Tourstart niet zou kunnen halen. Zeer slecht gemanaged dit door alle betrokkenen.

KennyKlimmen 20 juni 2019 om 21:55

Nah, dat kun je op grond van NOS interview niet aannemen.

Gilberto 20 juni 2019 om 21:58

Tja, ik zou het erg jammer vinden als Tom niet zou starten, maar ik moet het nog zien. Ik vermoed dat we morgen of overmorgen gewoon weer te horen krijgen dat hij zich toch maar bedacht heeft…

De Franse tourzege komt wel steeds dichterbij, al gaan ze het moeilijk krijgen met Landa en Nibali!

Concorde 20 juni 2019 om 22:02

Vergeet dat.

Demprino 22 juni 2019 om 16:17

Jaas inderdaad. Deze voorbereiding is ideaal voor Nibali! Lekker op de achtergrond. Nibali vs Landa en kruijswijk. Doet me denken aan de giro van een paar jaar terug. Valverde in een contador rol.

klimmer99 20 juni 2019 om 22:15

Ik denk dat we de saaiste tour ooit gaan beleven.

Retro Lex 20 juni 2019 om 22:31

Ik denk juist leuker. Meer renners die hun kans schoon zien. Bardet en Pinot die eindelijk verlost zijn van Froome en Tom en weinig TT. Bernal vs Thomas. De afgeschreven renners Porte en Garderen blijken in vorm en blijven 3 weken overeind. Het trio van Movistar dat Niet voor elkaar rijdt ( want ze verkassen ). Fuglsang (5*) die een blauwe Astana limousine voor zich ziet rijden. De Jumbos met een sterk team op meer vlakken. Rijdt Mas voorzichzelf of gaat ie alvast knechten voor movistar. Aru met een ongekende wederopstanding ( UAE ook al sterk in de Giro ) Jungels die nu wel goed is. Yates ? Nibali ? Teveel namen voor de top 10 laat staan podium.
Strijd voor groen Sagan vs Matthews, Wit Bernal vs ??? Laat maar komen die Tour

Gilberto 20 juni 2019 om 22:38

Juist Lex, hoe komen ze er toch bij. Alsof een Froome of Dumoulin de Tour leuker zouden maken?

Jean Dumas 21 juni 2019 om 06:55

Denk het niet. Thomas is niet topfit, Bernal mag Zwitserland winnen en is in principe tweede man. Of hij moet zo sterk zijn dat hij nu al de ronde kan winnen.

west 20 juni 2019 om 22:41

Nu ook nog even Kelderman, Roche en Hamilton uit de Tour trekken en met een chique, verse ploeg naar de Vuelta.
Laat je Curvers, Waldscheid, Bol, Hirschi of andere Kragh (om maar wat te noemen) knechten voor de Groene trui. Ook al stappen er één of twee na anderhalf/twee weken eruit… Alles of niets, geen half werk.

rennerske 20 juni 2019 om 22:58

@ west
Matthews met Walscheid, Bol, Hirschi en Kragh op stap? Oef, dat lijkt me iets te veel armoe troef. Maar ja, veel meer zit er niet in het vat. Sneu, maar het lijkt een meelijwekkende exercitie te worden.

west 20 juni 2019 om 23:03

Dat is alles wat er is… Maar als ze met een uit-vorme Kelderman of of een veredelde wegkapitein zoals Roche als derderangs kopman gaan zitten rondrijden, gaan ze toch weer twee mannetjes achterhouden om die klimmer te ondersteunen en dan heb je twee keer niks. Een twintigste plek algemeen en Matthews die ook net ondersteuning te kort komt…. Dan zou ik er liever invliegen met een stel jonge gasten, al zet je die jonkies om de dag in en om en om een dag rust ofzo. Je gaat dan misschien wel Matthews die extra boost en motivatie van het alleenkopmanschap geven en je ontziet Kragh, Kamna en Arndt de eerste weken…

rennerske 20 juni 2019 om 23:21

@ west. Wanneer de ondersteuning van genoemde renners Matthews' ego dusdanig streelt dat hij partij wordt voor het groen zou het voor Sunweb mogelijk een lichtpuntje in deze diepe duisternis zijn. Hopen dan maar op het ego van Matthews.

west 20 juni 2019 om 23:25

Men moet wat ;)

rennerske 20 juni 2019 om 23:34

Tsja….

ti-raleigh 20 juni 2019 om 23:07

Mooie soap met prachtig toneelspel. Dumoulin en Sunweb zijn al heel lang niet meer verliefd op elkaar. De oorzaak van alles.

De Condor van Echt 20 juni 2019 om 23:14

Verstandige beslissing, en een heel mooi en duidelijk interview met Tom op NOS. (Maar de vraag blijft voor mij waarom nieuws pas vandaag naar buiten kwam… Moest leiding overtuigd worden? En die arme trainer maar wachten.)

Wat bij mij blijft hangen, in de categorie “as is verbrande turf”: als TD/Sunweb zich niet gek hadden laten maken door KPMG modellen, dan had hij Giro niet gereden, dus niet gevallen, dus kansrijk geweest voor TdF… Maar ja, veel als’en en heeft geen zin om je dat nog af te vragen. Les voor Sunweb is m.i.: een kansenmodel is maar een model.

west 20 juni 2019 om 23:14

Het is overigens te sneu voor woorden voor Dumoulin, maar het is heel lastig om meelij te voelen Sunweb en daarmee voor Tom by proxy. Als ze er zo een klerezooi van maken, al is het alleen maar extern, richting de pers en de fans (vrees van niet), dan voelt dit wel een beetje verdient.

Angedelamontagne 20 juni 2019 om 23:57

Alvast heel benieuwd naar de Tour. Geen Froome, Dumoulin noch Roglic. Nibali gaat (zegt hij) voor ritten. Ik geloof nooit dat Thomas opnieuw wint. Bernal in pole position, dan moet hij wel op zijn fiets blijven zitten (Vuelta gemist door val, Giro gemist door val). Ik tip op Pinot, dat zou een hele mooie Franse winnaar zijn 34 jaar na Hinault.

Damien Heuvel 21 juni 2019 om 00:15

TJV moet gewoon die stomme schaatsploeg afstoten. Geen mens buiten NL die ook maar iets om schaatsen geeft. En vervolgens met dat geld Dumoulin, Kelderman, Oomen, Mollema, V.Baarle en Poels binnenhalen. Enkel Bennet, Van Aert, Roglic en De Plus als buitenlanders houden, ipv van zo’n afgeserveerde Kittel te willen binnen hengelen.

Heb je een mooie NL ploeg wat gelijk extra NL sponsors aantrekt. Heineken (ed.) moet ook maar eens stoppen met dat achterlijke F1 te sponsoren en zich in het wielrennen storten, tenslotte rijd Max daar ook maar voor een vijfde plek in het kampioenschap zo lang hij bij de Rode Stieren zit.

Dumoulin blij dat hij van het strakke Sunweb keurslijf af is, Nederland blij dat JVM de komende jaren Ineos alle hoeken van het veld laat zien, en wij blij dat we ons niet iedere dag hoeven te irriteren aan de infantiele werkwijze van dat Duitse wielerploegje. ;)

Eeeeuh, on-topic. Jammer dat Tom niet meerijd natuurlijk. Ik heb zelf niet echt een voorkeur voor ploeg en/of renner, maar zie het liefst zoveel mogelijke sterke deelnemers meedoen om op die manier naar een zo spannend mogelijke race te kijken. Dus erg jammer voor ons als wielerfans.

rahimns 21 juni 2019 om 00:19

@Damien Heuvel hoeveel geld denk jij dat er naar de schaatsploeg gaat… daar kan je net de linkerbeen van Dumoulin van betalen.

Damien Heuvel 21 juni 2019 om 00:25

Beste Rahims … > Ik ga er ook niet vanuit dat mensen bovenstaande serieus nemen. hehehe ;)

Op het laatste on-topic stukje na dan, want ik vindt het wel jammer dat hij niet kan meedoen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.