Tom Dumoulin na nieuw succes Jumbo-Visma: “Het lukte allemaal vandaag”

vrijdag 4 september 2020 om 17:45
Tom Dumoulin na nieuw succes Jumbo-Visma: “Het lukte allemaal vandaag”

foto: Cor Vos (archief)

Tom Dumoulin overleefde de waaieretappe naar Lavaur bij de favorieten, zag enkele concurrenten tijd verliezen en Wout van Aert zijn tweede ritzege van deze Tour de France winnen. “Ik weet niet wat die heeft”, lacht Dumoulin als hij over Van Aert praat. “Hij zit gewoon de hele dag met Primoz rond te rijden en perst er nog zo een sprint uit. Ongelooflijk.”

Jumbo-Visma moest het bijna de gehele waaieretappe doen met zes renners. “Tony Martin en Amund Grøndahl Jansen moesten eraf op de eerste klim, dus we hadden eigenlijk alleen Wout en Robert Gesink als grote beren om Primoz uit de wind te houden”, legt Dumoulin uit tegen de NOS.

De mede-kopman kon zijn opwinding niet verborgen houden na de finish. “Wat een rit, joh. Op de een of andere manier lukt het allemaal vandaag. We zaten steeds goed mee met veel man. Zelfs onze kleine klimmers George Bennett en Sepp Kuss”, lacht hij. “We wisten waar het ging breken en daar brak het ook. En dat Wout het dan afmaakt, is geweldig.”

‘Het kan niet beter’
Dumoulin hield goed stand in de waaiers. “Maar het is altijd lastig, een kwestie van goed timen en de juiste inspanningen doen. Dat lukt niet altijd, maar vandaag lukte het allemaal. Waaierrijden is ook alleen leuk in de eerste groep”, aldus de Limburger, die concurrenten Tadej Pogacar, Bauke Mollema en Mikel Landa tijd zag verliezen. “Daarom reden wij ook door. Dat hoorden we meteen. Het kan niet beter, geweldig.”

Door het tijdverlies van Pogacar, die voor de rit nog derde stond in het klassement, is Dumoulin opgeklommen naar de vijfde plaats. Komend weekend staan twee bergetappes in de Pyreneeën op het programma.

Dit artikel delen:

39 Reacties

kelderfan 4 september 2020 om 17:49

Tom Dumoulin komt er aan. Die gaat zich steeds beter voelen in dit team.

Snelle Pelle Sunweb fanboy 4 september 2020 om 18:10

Dat was goed te merken toen hij na materiaal defect niet opgewacht werd door zijn fijne ploegmaats. #not

Murcia 4 september 2020 om 18:21

Ik dacht dat dat bergop was en het gevaar op achterstand door waaiers is daar niet zo groot lijkt me. Dan kun je als een van de beste klimmers in dit peloton gemakkelijk via de auto’s zelf terugrijden.

mackie 4 september 2020 om 18:22

Tussen de auto ligt bergop heeft het vaak helemaal geen nut om iemand op te wachten. En hij zij in het interview ook een paar x dat wout en Gesink primoz moesten beschermen. Denk dat hij het gewoon fijner zo vind zonder iemand die hem de hele dag voor de wielen rijd

Roberto Chasse-inque 4 september 2020 om 17:51

Matig van de website dat ze niet hebben meegekregen wat Dumoulin tussen neus en lippen zegt. De hele ploeg rondom Roglic en…. Ja, alleen rondom Roglic eigenlijk.

Een tijdbom die op ontploffing staat. Dumoulin zal winnen door zijn IQ te gebruiken.

Elvs 4 september 2020 om 17:58

Hij kan toch ook achter Roglic gaan rijden?

Chippen 4 september 2020 om 18:00

lijkt me dat in dit soort ritten het vooral de sterkere beren martin, gronhdal en van aert zijn die bij iemand moeten blijven en die eerste 2 zaten in de verkeerde waaier. van aert zit sowieso al 7 dagen bij roglic

tendam 4 september 2020 om 18:10

Jij hoort vooral wat je wilt horen. Dumoulin lijkt er helemaal geen probleem mee te hebben dat hij schaduwkopman is, sterker nog hij zoekt het echt op.

Snelle Pelle Sunweb fanboy 4 september 2020 om 18:11

Ik denk dat hij heimwee naar Iwan heeft..

mackie 4 september 2020 om 18:24

Primoz staat nu niet bekend als een waaier rijder terwijl Tom hier veel minder moeite mee heeft. Zie ook dat hij vlak voor dat het breekt alleen ” op zijn gemak” naar voren rijdt

Jacob Lohof 4 september 2020 om 18:25

Hij mag niet teveel zeggen van ploegleiding!!!
Frans Maassen zei dat hij veel zeurt hoe hij zich voelt.
Welkom deze ploeg !!!!!!!

nummer3 4 september 2020 om 18:26

Denk dat ie god op zn blote knietjes dankt dat hij Iwan niet meer hoeft te zien. Meerdere sterke renners in een ploeg is precies wat hij wilde.

attickfan 4 september 2020 om 18:27

Ik denk dat TJV en met name van Eerd het liefst Dumoulin en het geel in Parijs ziet. En zullen daar stiekem alles voor doen.

ssj 4 september 2020 om 18:40

@chippen, die twee lagen daarvoor er al af..

fietsvriend 4 september 2020 om 18:42

Beetje gewauwel, Roberto. Kijk het nog eens rustig terug, daar staat een ontspannen en blije Dumoulin

Kwibus 4 september 2020 om 19:27

Lol sommige mensen zien echt overal problemen.

Murcia 4 september 2020 om 17:59

Zo raar is die opmerking niet, iedereen binnen de wielerwereld weet dat Primoz op zijn zachtst gezegd geen expert is in waaier rijden. Hij staat op plek twee dus dan doe je in deze etappe alles om hem te beschermen. Er was maar een ding belangrijk voor Roglic en dat was het wiel van Wout houden en dat heeft hij goed in zijn oren geknoopt. De ploeg waar het gaat knetteren zou normaal gesproken Trek moeten zijn want die wisten volgens Bauke niet eens dat er waaiers konden ontstaan. Hoe amateuristisch is dat?

kelderfan 4 september 2020 om 18:14

Dat zeg je helemaal goed. Maar waarom dan Tom Dumoulin zijn karretje niet aanhaakt bij dat tweetal. Dat doet Ineos toch beter. Mollema mag zeker klagen, dat hij er niet bijzit. Dit werk moet hij toch moeiteloos kunnen doen.

ssj 4 september 2020 om 18:38

Ik las de opmerking van Mollema anders. Dat ze wel wisten dat er waaiers konden komen, maar niet op die plek

zwiggelbig 4 september 2020 om 18:12

geloof wel dat tom zich veel meer vermaakt in deze ploeg dan bij sunweb

Turtlehead 4 september 2020 om 18:12

Als je in dit interview iets wilt horen waarmee je onrust kunt stoken, dan zie je water branden. Hij is dolenthousiast en hoeft zich helemaal niet meer te verantwoorden voor allerlei flauwekul, alleen maar succes, iedereen blij.

guyremgabdel 4 september 2020 om 18:56

Ik zag toch enkele tricky moves in de finale. Ik zou als ploegleider nooit al mijn knechten laten vol meerijden. Stel dat één van je kopmannen een lekke band heeft bij een verschil van hooguit 30s tussen de 2 groepen, dan heb je een serieus probleem. En dan heb je nog 1 of 2 frisse knechten die de kopman (hopelijk) nog kunnen terugbrengen. Zie maar wat Carapaz overkwam.

fietsvriend 4 september 2020 om 18:58

van Aert was er nog

guyremgabdel 4 september 2020 om 19:17

Ik heb het niet zozeer over TJV. Ook vooral FDJ was in dit geval.

Lalsacien 4 september 2020 om 22:00

In een waaier kun je vaak beter meerijden dan niet.

Joost Mehrtens 4 september 2020 om 19:40

Tom reed eerst Wout naar voren, althans probeerde hem te helpen met positioneren. En daarna zag je hem vanachteruit de groep continue naar Wout kijken tijdens de sprint.
Hij vind het echt prachtig, het succes van de ploeg en dat zal hemzelf beter maken.

Caravaggio 4 september 2020 om 19:47

Het lijkt mij dat Tom en de andere JV-rijders het Wout enorm hard gunnen. Op zich ook niet meer dan normaal wanneer een klasserenner als Wout zichzelf duidelijk als knecht eerst ziet deze Ronde en dag in, dag uit ongelofelijk werk voor hen op knapt.

Gelei 4 september 2020 om 20:11

Ik vind het heel lastig Dumoulin momenteel in te schatten; zowel op de fiets als in zijn reacties. De NL forum leden lijken overtuigd van stijgende vorm en een positief gevoel. Ik weet het niet; voor mijn part mag hij verrassen. Maar op dit moment steek ik mijn hand niet in het voor een podium.

venloos 4 september 2020 om 20:30

Als Tom ontevreden is zie je dat aan alles. En daar is nu niets van te zien. Komt juichend over de finish en gaat meteen naar WVA om te feliciteren. Ik vraag me wel ook af waarom Tom zo veel alleen rijdt. Je ziet het vaak dus het lijkt mij een eigen keuze

Romāns Vainšteins 5 september 2020 om 07:02

Dat deed ie bij Sunweb ook vaak. Hij is wel van het zuiden maar houdt niet van polonaise.

Johnny7 4 september 2020 om 20:52

Ondanks dat het niet eens zo gek is valt het mij ook op dat er alleen aandacht lijkt voor Roglic. Zowel aan de kop van het peloton als bij een lekke band of een val van Tom. Tevens lijkt Tom extreem vrolijk dus ik heb ook geen idee hoe dat nou zit. Ze kunnen best een mannetje laten wachten als Tom een lekke band heeft. Ik hoop echt nog dat Dumoulin zometeen in de bergen een keer gaat uitpakken want hij wil niet nogmaals 2e worden en hij lijkt sinds de Dauphine wel in topvorm te raken!

ssj 4 september 2020 om 22:12

Toch heeft van Aert hem onlangs weer vooruit geduwd na pech. Dus dat er geen aandacht is voor Dumoulin is onterecht. Maar uiteraard is Roglic wel de kopman. Dumoulin is schaduwkopman

Barry Batsbak 4 september 2020 om 23:54

Tom is extreem vrolijk omdat er geen volledig team op hem leunt. De nadruk ligt op Roglic, Tom kan daarom in de relatieve luwte blijven en lekker meekabbelen op het succes. Bij Gesink zag je destijds ook dat hij beter en vrolijker werd toen hij geen uitgesproken kopman meer was. Het plezier was weer terug en daarmee ook zijn elan. Tom is natuurlijk nog wel schaduwkopman, dus er zijn weldegelijk belangen. Maar aan Roglic heeft hij een mooie bliksemafleider voor de stress die met kopmanschap gepaard gaat. En Roglic zelf lijkt voor die stress niet zo ontvankelijk dus iedereen is tevreden.

Pat McQuaid 4 september 2020 om 21:27

Go Tom!

jooprioolpijp 4 september 2020 om 21:34

Losse gedachte, weet niet of dat zo werkt: kan het zijn dat ze Dumoulin expres alleen laten rijden om te voorkomen dat hij en Roglic er bij een grote val allebei bij liggen? Risicospreiding? Z’n hele lichaamstaal spreekt overigens uit dat hij het naar z’n zin heeft, geen reden om naar problemen te zoeken.

Merlinappa 4 september 2020 om 21:39

Zou kunnen ja. Daarnaast is het continu ‘samen’ rijden een relatief nieuw fenomeen en voor oudere renners ook niet echt noodzakelijk en soms zelfs gek. Iemand als Tom weet donders goed hoe die in een peloton moet rijden.

Eddy Vroemm 4 september 2020 om 22:13

Krijg de indruk dat Tom het wel lekker vindt om zijn eigen plek te kiezen in peloton. Je ziet hem altijd vooruit kijken en zelf inschuiven. Anders dan andere AK kopmannen die volledig vertrouwen op het wiel van ploeggenoten. Het komt vreemd over dat hij vaak alleen zit en Roglic in het groepje ploeggenoten. Vrees er een beetje voor dat Tom nog niet echt onderdeel is/voelt van het team en zich intern nog moet bewijzen.

oscarito1908 4 september 2020 om 22:19

Dumoulin heeft daar wel een handje van. Denk dat hij liever van achter de situatie overziet. Deed hij bij Sunweb ook vaak.

Newschooler 5 september 2020 om 00:47

Bij sunwb reed ie idd ook meestal alleen :D

Headlines

Materiaalzone

Populair