Tom Dumoulin: “Moet iets geks gebeuren wil ik de Giro nog winnen”
foto: Sirotti (archief)
zondag 20 mei 2018 om 18:14

Tom Dumoulin: “Moet iets geks gebeuren wil ik de Giro nog winnen”

Voor Tom Dumoulin is de kans kleiner aan het worden dat hij zijn titel in de Giro d’Italia gaat prolongeren. Dat oordeel velt de kopman van Sunweb zelf na afloop van de vijftiende etappe naar Sappada, waarin hij bijna vijftig seconden verloor op rozetruidrager Simon Yates. “De Giro winnen… Dan moet er iets heel geks gebeuren, wil dat lukken”, zegt Dumoulin tegen de NOS.

‘Door het gekloot van die anderen verlies ik veel meer’
“Ik ben helemaal naar de klote, eerst de rustdag”, waren de eerste woorden van de Limburger, die met Thibaut Pinot, Domenico Pozzovio, Richard Carapaz en Miguel Ángel López moest achtervolgen op Yates. “Ik ben zó diep moeten gaan op de klim waar Yates aanviel, om bij die vier man te blijven. Uiteindelijk maakt het toch niets uit, want die zaten alleen maar te kloten. Als ik meteen alleen was gaan rijden, dan had ik minder verloren op Yates. Door het gekloot van die andere vier verlies ik veel meer. Ik heb echt alles goed gedaan vandaag. Yates is gewoon veel te sterk.”

Thibaut Pinot heeft nog meegewerkt en Pozzovivo nog een paar laffe beurten. Ik snap ze ook wel. Dat is wielrennen en dat maakt het heel mooi. Als het zo gaat, dan moet ik mijn tactiek aanpassen en dat heb ik denk ik heel goed gedaan”, blikt Dumoulin terug. Hij werd op de laatste oplopende meters richting de finish zelfs nog gelost. “Gelukkig kon ik er nog bij komen en nog bijna de sprint winnen.” De Sunweb-kopman werd uiteindelijk derde in de rituitslag.

‘Aanval Yates was echt niet normaal’
Op Simon Yates staat voorlopig geen maat, ziet ook Dumoulin. “Hij schoot er zo hard van weg, dat was echt niet normaal. Ik heb niet eens een fractie gedacht om hem te volgen. De Giro winnen… Dan moet er iets heel geks gebeuren, wil dat lukken. Maar ik ga blijven vechten, dat heb ik vandaag ook gedaan en dan zien we in Rome wel”, aldus Dumoulin.

[poll id=”801″]

RIDE Magazine
114 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
20 mei 2018 18:16
Yates in inderdaad NIET normaal goed.
20 mei 2018 18:20
Ik snap Dumoulin's frustratie wel, de anderen m.u.v. de krijger Pinot zijn meer bezig met wellicht 2e worden dan met winnen. Als hij meteen in tijdrijder-modus was gegaan had hij minder verloren maar hadden de anderen meer geprofiteerd. Was interessant om te zien...
20 mei 2018 18:21
Ja vind ik ook..... beetje 'te' goed naar mijn idee
20 mei 2018 18:21
Ik wil niets insinueren (want geen onderbouwing (maar doe het indirect toch)) maar het is echt indrukwekkend wat Yates doet. Hoe fris hij ook is in de flashinterviews 2 minuten na de finish... ongekend. Zelden gezien. Hoe makkelijk hij hier iedereen aan de kant zet is ongelooflijk.. die demarrage. Als dit zuiver is dan maak ik een hele diepe buiging. Jammer dat deze man al eens geschorst is geweest wegens doping, toch een smetje..............
20 mei 2018 18:25
Yates gaat je ook pakken in de tijdrit Tom en dat vinden een paar members hier dan ook heel normaal!
20 mei 2018 18:26
Als je ziet waar Dumoulin staat nog voor de lange ITT ten opzichte van iedereen behalve Yates rijdt hij een geweldige Giro. Er is er eentje die tamelijk onverwacht ver boven de rest uitsteekt.
20 mei 2018 18:27
Wat een klasbak en wat een weelde voor ons Nederlanders! Wij gaan zeer teleurgesteld zijn als Tom 2e wordt deze Giro, terwijl er tijden zijn geweest dat we op de stoelen stonden voor een 5e plek. Alles dankzij Tom. Prachtige sportman. Goeie kop erop. Heerlijk dat wij hier nog jaren van mogen genieten!
20 mei 2018 18:28
Dumoulin zegt dat hij niks verkeerd heeft gedaan, maar tevens geeft hij aan dat hij beter zijn eigen tempo was gaan rijden op de voorlaatste klim. Dan was de achterstand op de top wellicht groter geweest op Yates, maar had hij in de afdaling en op het vlakke dat weer meer terug kunnen pakken. Klein foutje dus.
20 mei 2018 18:30
Hopelijk krijgt Yates komende week zijn poepincident, en toont hij dan niet de veerkracht van Dumoulin in 2017.
20 mei 2018 18:30
Ben ik de enige als ik zeg dat Yates' dominantie hetzelfde is als Mollema die alle bergritten in de Tour domineert?
20 mei 2018 18:31
@tdfan, correctie: ik heb nooit gefeest om een 5e stek ;-) (maar volg je redenering)
20 mei 2018 18:37
Tja, moet je dan verwachten van die anderen dat zij alles op alles zetten om Tom terug te brengen naar Yates om hemnaar de zege te helpen. Hij is de gene die Yates kan bedreigen voor de overwinning, dan zal je zelf dus de gashendel open moeten zetten
20 mei 2018 18:38
Spruch - 20 mei 2018 om 18:28
Voor hetzelfde geld rijdt Tom als enige voluit, dan zal het gat op Yates iets kleiner zijn.
Maar dan rijden de anderen hem er zeker af en is het uiterst twijfelachtig dat hij nog terugkomt en derde wordt.
Plaats 1 is al vergeven!
20 mei 2018 18:39
Moet iets geks gebeuren wil Tom het podium niet halen.
20 mei 2018 18:41
Dat sportieve gekke moet dan een slechte dag zijn van Yates. Al lijkt de kans daarop heel klein, het zou de geloofwaardigheid wel goed doen. Ik hoor Ducrot in mijn oor zeggen: "de menselijke maatstaf is weer terug" als een straffe prestatie de volgende dag werd gevolgd door een mindere. Dat lijkt bij Yates maar niet op te willen gaan. Zelfs Froome had zo zijn mindere momenten in zijn zegetochten zonder overigens dan daardoor te verliezen.

Maar nu denk ik ook meteen of Dumoulin dan wel kan profiteren. Heel vaak zijn de concurrenten dan die dag ook net wat minder. Zal je altijd zien.

Gekke dingen.... Ik denk dan terug aan Kruijswijk giro, Poels P-N, Mollema tdf en Dumoulin vuelta en poepgiro. Het gekke komt wel degelijk vaak voor maar helaas dan meestal bij NDL wielrenners als ze er goed voor staan.
20 mei 2018 18:44
Nu gaf Dumoulin ook niet het goede voorbeeld hoor, met de samenwerking die er niet was. Kwam weinig op kop en in de afdaling werd Pinot op kop gedrongen. Wat dat betreft hadden mannen als Pozzo al het recht om niet mee te werken met Dumoulin, die worden toch op minuten gezet door hem in de tt. Zal ook met vermoeidheid te maken hebben hoor.
20 mei 2018 18:44
Quote:
Ben ik de enige als ik zeg dat Yates’ dominantie hetzelfde is als Mollema die alle bergritten in de Tour domineert?


Dan vind ik MAL die zoiets doet in de komende Vuelta een betere vergelijking.
20 mei 2018 18:45
Snap alleen niet wat hij in die afdeling deed. Heeft daar nog 15 seconden extra verloren omdat hij de minste daler laat afdalen. Verder staat op Yates geen maat, en daar gaat de komende week nog veel over gediscussieerd worden als hij de derde week zo goed blijft.
20 mei 2018 18:46
Een paar laffe beurten........ als dumo het zelf niet beseft zou iemand hem willen duidelijk maken dat pozzo voor het podium rijdt. Die denkt echt niet aan winnen.
20 mei 2018 18:47
Heb in het verleden nog eens zo'n mannetje met hetzelfde postuur op een brommertje een berg op zien knallen. Die was een paar dagen later klaar in de TdF. Zo goed en dat een aantal dagen op dit niveau is onmogelijk.
20 mei 2018 18:48
Tegenwind tijdens de ITT ? Yates heeft aerodynamisch voordeel, micro frontaal oppervlak (en zijn trapkracht is fenomenaal zoals we al 2 weken hebben gezien).
20 mei 2018 18:48
@jean dumas....
Je heb helemaal gelijk...
20 mei 2018 18:52
Het is bijzonder dat in een tijd waar men (o.a. Sky) het zo vaak heeft over pieken in de 3de week, zo velen ervan uitgaan dat iemand voor zijn doen een ongekende bloedvorm 2 weken lang doortrekt.
Het is te hopen dat Tom na die streek van Pozzo & co zoveel drift in z'n sodemieter krijgt dat ie dinsdag iedereen naar de rovereto rijdt.
20 mei 2018 18:56
Nou nee Tom, je hebt vandaag dus niet alles goed gedaan. Je geeft het zelf al aan: je had meteen in de tijdrit-modus er achteraan moeten gaan. Die anderen probeerden nu ook eerst jouw bordje leeg te eten.
20 mei 2018 18:57
Froome matig en wil top in d TdF zijn. Aru zakt er doorheen. Pozzo is toch altijd net achter podium aan het rijden. TD rijdt een goede Giro niet op zijn lijf geschreven met de TdF in zijn achterhoofd. Degene die piekt in de Giro wint hem en dat is dit jaar Yates.
Op Terbutaline met attest, dus legaal. En daarbij moet gezegd worden dat Yates serieus Astma heeft zoals gehoord van vroegere vrienden en team maten.

http://prohormonepodcast.com/stimulants/terbutaline-performance-enhancement/

https://twitter.com/owaindoull/status/725973890221137920?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Ftheconversation.com%2Fterbutaline-the-drug-at-the-heart-of-british-cyclings-week-from-hell-58660&tfw_creator=JDIC10&tfw_site=ConversationUK
1 2 3 5

Reacties zijn gesloten.