Tom Dumoulin is enthousiast na Col de la Loze: “Ik hou hiervan”

woensdag 16 september 2020 om 18:36
Tom Dumoulin is enthousiast na Col de la Loze: “Ik hou hiervan”

foto: Cor Vos

Volgens Tom Dumoulin was de bergrit naar Méribel, waar de streep lag op de Col de la Loze, heel goed verlopen voor Jumbo-Visma. “Perfect eigenlijk. Primož pakt een beetje tijd op Pogačar, we hadden alles onder controle. Alleen op het einde… die klim is heel eerlijk hè?”

Dumoulin was enthousiast over de Col de la Loze, die voor het eerst in de Tour de France werd beklommen. “Het is een speciaal ding, mooi wel. Ik hou hiervan. Ik ben op dit moment dan wel niet in topvorm en misschien is dit voor mijn gewicht sowieso wel een aankomst die mij altijd tijd zal kosten in plaats van tijd zal opleveren, zelf als ik in topvorm ben. Maar ik vind dit fantastisch. En we doen een goede zaak, een mooie dag eigenlijk”, vertelde hij aan de NOS.

Lange tijd voerde Bahrain-McLaren de controle in het peloton, terwijl Dumoulin met zijn ploeg in het wiel zat. De Bahreinse ploeg verrichtte veel werk voor kopman Mikel Landa, die zijn zinnen leek te zetten op het podium. “Dat was voor ons prima. Wij hoefden de ontsnapping niet terug te halen, want we vonden het niet zo erg als de bonificaties weg zouden zijn. Dus wij gingen er niet voor rijden en uiteindelijk Bahrain wel.”

‘Het is niet zoals in het begin’
Uiteindelijk pakte Miguel Ángel López de etappezege en liep Dumoulins kopman Primož Roglič uit op Tadej Pogacar. Toch kondigde zich dat niet de hele dag aan, zei de Nederlander. “Het is niet zoals een paar keer in het begin. Toen zei hij ‘ik voel me zo goed, ik wil gewoon voor de winst rijden vandaag’. Dat heeft hij vandaag niet aangegeven. Maar hij is gewoon gefocust gebleven en uiteindelijk zie je dat hij dan toch een van de besten is.”

Roglič wist zijn voorsprong uit te breiden naar 57 seconden in het klassement. Dumoulin: “Als we tijd zouden pakken vandaag, dan zouden we blij zijn. Dus dat zijn we ook. Maar 57 seconden is niet genoeg om zeker te zijn, ook met de etappe van morgen. Dus het is goed zo.”

Dit artikel delen:

31 Reacties

kelderfan 16 september 2020 om 18:41

Ja ik had Tom Dumoulin fit en wel {100%} op deze klim willen zien. Nu moest hij de kemphanen laten gaan.

Explorer 16 september 2020 om 18:45

Als Tom top fit is verliest hij denk ik 30 sec max. Nu knecht hij veel te veel.
Maar goed een niet fitte Tom die toch op de negende plaats staat in het klassement. En de tijdrit komt nog. Ik ik zag hem op de rustdag tijdrijden. Let maar op dat hij in die tijdrit een snok erop gaat geven. Landa en Lopez gaan het moeilijk krijgen dan..

Magician 16 september 2020 om 19:00

Lopez rijdt niet op vierkante wielen hè. Die heeft nu een heel nette marge op iedereen die buiten het podium staat.

Geit in mijn Kelderman 16 september 2020 om 19:00

Hij staat 4 tot 6 minuten achter op hun. Dumoulin gaat echt wel wat tijd goedmaken maar no way zoveel.

Titaantje 16 september 2020 om 19:54

Lopez is geen onaardige tijdrijder, zeker niet als er wat relief in zit, zoals hier het geval is. Landa is inderdaad geen sterke tijdrijder.

Explorer 16 september 2020 om 20:09

@geit in m’n Kelderman, in de giro van 2018 ettape 16 (34km) was er ook een redelijk vlakke tijdrit met heuvels aan het einde. Daar werd Lopez op 3 min gereden door dumoulin. Nu is de uitloper steiler, en dus gelijkwaardig voor beide. Maar als dumoulin op de 10 vlakke en daarna 10 vals plat gas geeft gaat hij zeker minuten pakken op Lopez. (En idd geen 6 min dat is te veel)De klim verliest dumoulin geen tijd en zal het gelijk waardig zijn.
Maar Lopez gaat in de tijdrit evenals uran en Yates en zeker Mas het snotje gereden worden. Vergeet niet dat dumoulin wereld kampioen is op deze discipline.

Gras 16 september 2020 om 20:23

Ik hoop het, maar ik twijfel een beetje over het tijdrij vermogen van Tom nu. Hij zal bij de top zitten, maar zo dominant als hij jaren geleden was is hij niet meer.

Romāns Vainšteins 16 september 2020 om 18:50

Dumoulin is hard op de weg terug richting een vorm die hem de giro 17 deed winnen.

Gras 16 september 2020 om 20:25

Zeker dat deze Tour, die gewoon niet op zijn lijf geschreven is, hem zoveel meer inhoud en hardheid geeft. Als hij heel blijft en een goede wintertraining doet met een mooi opgebouwd voorjaar, staat hij er volgend jaar nog beter voor. Benieuwd hoe zijn waarden zich dan verhouden met die van Roglic. Ook een fenomeen natuurlijk.

Murcia 16 september 2020 om 18:52

Tom is weer renner en dat is de grootste winst. Dit moet hem sterken met het oog op de toekomst. Hij kan zaterdag ook nog eens een beste uithaal doen.

Kelder is de Man 16 september 2020 om 19:33

Murcia.. Denk dat een uithaal niet veel zal uithalen. Mannetjes voor hem staan best ver. Doet er verder ook niet toe mbt het klassement.

Idd goed dat hij in opbouw is na zo'n lange inactieve periode en dat de knie weer werkt zoals het moet. Tom is weer renner.. mooi verwoord.

madeinstars 16 september 2020 om 20:10

Ik denk niet dat hij bedoelt dat Dumoulin nog veel plekken gaat stijgen (iets dat Dumoulin volgens mij ook geen reet boeit, of ie 7e of 12e wordt zal he weinig uitmaken) maar dat hij zaterdag een echte gooi gaat doen naar de winst in de tijdrit.

Kelder is de Man 16 september 2020 om 20:24

Madeinstars..
Inderdaad.. die zag ik niet.

Dikke Vrouw 16 september 2020 om 18:53

Doet hij de vuelta?

nickdt 16 september 2020 om 19:09

Nog niet bekend, maar hij wordt wel steeds sterker.

Jan Blokland 16 september 2020 om 19:28

Hij had het zelf al wel laten doorschemeren dat hij gaat.
Het WK en de Vuelta heeft hij laten vallen in zijn bewoording.

madeinstars 16 september 2020 om 20:10

Zou wel lullig zijn als ‘ie dan verliest van Kuss.

Groetjesaandevoetjes 16 september 2020 om 20:32

Nog niet officieel bevestigd, maar heb het al meerdere keren voorbij zien komen. Zelfs zn oude maat die gisteren bij de Avondetappe zei dat Tom de Vuelta nog reed (snapte niet dat de presentatrice daar niet verder over vroeg)

tendam 16 september 2020 om 19:15

Dumoulin klinkt af en toe bijna als een toerist :) Inmiddels is wel duidelijk dat hij echt de Tour niet had kunnen winnen, jammer voor de heer Kerckhoffs maar dit is nu zo’n beetje z’n niveau.

madeinstars 16 september 2020 om 20:11

Ja die constante ‘wat als’-jes hier kunnen nu eindelijk overboord. Nee, hij had geen podium kunnen rijden als ‘ie op de Peyresourde iets anders had gedaan.

Explorer 16 september 2020 om 20:29

@Madeinstars, wat een onzin. Tom heeft zich op die berg in een positie geduwd die de ploegleiding niet had voorzien. Daar verliest Tom gewoon minuten die niet nodig waren. Blijf je dan top 5 rijden. Je gaat dan de komende ritten ook anders indelen en korter rijden. Tijdrit komt er nog aan. Ik blijf erbij dat de keuze om niet meer mentaal als schaduwkopman te fungeren en volledig te knechten te onderdanig was door Tom. Maar goed hij komt er wel de komende maanden. Hij rijd weer top 10 in een ronde, met maanden niet gereden te hebben(op twee weekkoersen na). Ik noem dat ongekend, bizar eigenlijk. De diesel draait nog steeds. Echt bizar.

madeinstars 16 september 2020 om 20:47

Hij verloor daar 2 minuten en staat nu op 6 minuten van het podium. Dat hij zelf aangaf niet goed genoeg te zijn, is misschien voor jou niet genoeg, maar je kan toch aan de tijdsverschillen wel zien dat hij het podium nooit gehaald zou hebben?

Explorer 16 september 2020 om 21:04

Heeft niks met mij te maken maar met de mentale instelling van dumoulin, als je geen zelfvertrouwen hebt zet je je zelf snel opzij.
Die 6 minuten zijn natuurlijk face. Als je knecht laat sneller lopen. Je rijd niet zomaar top 10 in een ronde en niet goed genoeg zijn, dumoulin had er meer uit kunnen halen. Blijf ik bij, top 5 was haalbaar. Ik vind dat jij daar te simpel over denkt en daar verschillen we in van mening. Dat mag toch? Even goede'vrienden'

RodyTur10 16 september 2020 om 21:39

Top 5 was mogelijk geweest voor Dumoulin. En met het tactische voordeel en rekening houdend ook met het klassement van Dumoulin had Jumbo hem misschien zelfs wel richting het podium kunnen krijgen. Winst had er echter inderdaad echt niet ingezeten.

Maar in de koninginnenrit tegen alle andere klassementsrenners slechts 1 minuut verliezen (op López en Pogacar na) zou normaal gesproken voor Dumoulin een okay uitslag zijn.

Het parcours (slechts één tijdrit en veel aankomsten bergop) is gewoon ook niet in het voordeel van Dumoulin. Normaal gesproken pakt hij een paar minuten voorsprong als buffer voor de bergen en dan mag hij wat verliezen, bovendien zijn de verhoudingen in het klassement dan anders wat ook ander koersgedrag oplevert.

Dr op en dr over 16 september 2020 om 19:42

Mooi om te lezen, en vooral mooi om op tv te kunnen zien hoe dat Tom steeds meer echt renner wordt.

Persoonlijk vindt ik het echter wel spijtig dat de Giro en Vuelta niet net andersom op de kalender staan. Want in de Giro zijn toch meer als dubbel zoveel tijdrit kilometers waarin Tom wat voorsprong kan nemen/achterstand kan wegwerken.

Maar het is zoals het is, ik zou persoonlijk al blij zijn mocht Tom zich in de Vuelta alweer in de strijd om de eindzege kunnen mengen.

Titaantje 16 september 2020 om 19:55

Ik zou het vooral mooi vinden als Tom de Vuelta niet rijdt. Dat zou echt een Aru-achtige domme keuze zijn. Na een jaar eruit te zijn geweest dit jaar svp niet twee grote rondes in twee maanden rijden. Lekker focussen op LBL en de AGR en dan het vizier richting 2021 om daar weer topvorm te halen, in welke ronde dan ook.

madeinstars 16 september 2020 om 20:13

Mwah, dat moet toch wel kunnen. Het scheelt natuurlijk dat hij hier nooit écht voor de eindzege heeft gestreden en dat hij bovendien in een heel sterke ploeg rijdt en dus weinig zelf hoeft op te lossen. Ik denk dat hij fysiek, maar vooral mentaal, wel ruimte heeft voor de Vuelta.

Maenhout 16 september 2020 om 20:10

De liefhebber spreekt. De col is niet in zijn voordeel, maar de schoonheid vindt Tom belangrijker. ’t Is net een mens!

Abdoe 16 september 2020 om 20:20

Topgozer. Stiekem hoop ik dat hij zaterdag nog even de kroon op het werk zet.

bobby bobsma 16 september 2020 om 20:34

Als kopman zijnde blij zijn voor het team dat je 2:13 verliest, klasse!

TheBigShow 16 september 2020 om 23:37

Als zijnde is een contaminatie…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair