Tom Dumoulin: “Ik verwacht mee te doen om ritzeges in Vuelta”

woensdag 19 augustus 2015 om 11:08
Tom Dumoulin: “Ik verwacht mee te doen om ritzeges in Vuelta”

Foto: Marcel Koch

Tom Dumoulin heeft anderhalve maand na zijn zware val in de Tour de France het vizier nu volledig op de Vuelta a España gericht. “Ik verwacht mee te kunnen doen voor de ritzeges”, kijkt hij in gesprek met De Telegraaf vooruit op de laatste grote ronde van het jaar, die zaterdag begint. “Maar na zo’n zware blessure is het natuurlijk de vraag hoe goed ik daadwerkelijk ben.”

Dumoulin voelde tijdens een hoogtestage nabij het Italiaanse Livigno dat de vorm groeiende is. Gedurende de Vuelta verwacht hij steeds beter te worden. “Ik ga ervan uit dat ik me de eerste week nog moet aanpassen. En ook moet leren omgaan met een zekere angst die na die val nog in me zal zitten wanneer ik in het peloton rijd. In de tweede en derde week hoop ik mee te spelen om de dagprijzen.”

De renner van Giant-Alpecin hoopt zich niet alleen in de individuele tijdrit, maar ook in de andere etappes te laten zien. Sowieso rijd hij de Vuelta niet als pure voorbereiding op het WK. “Zoveel kansen krijg je in een seizoen niet. De Vuelta is een van de grote rondes. Een prestatie op dit niveau spreekt zeker aan.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

Arema Pro Cycling Team 19 augustus 2015 om 11:15

Ik kijk er naar uit!

HoofdIsVrij 19 augustus 2015 om 11:19

Goed dat hij inderdaad niet alle pijlen op de WK richt maar ook zijn kansen wil pakken in de Vuelta.

Marszzz 19 augustus 2015 om 11:21

De motivatie is er in ieder geval. Want verwacht van de andere nederlanders niet te veel. Terpstra rijdt vast wel als voorbereiding op Richmond en de anderen zijn wat licht. Ben benieuwd hoe de vorm is van Dumoulin in de praktijk van de wedstijd.

wichard1 19 augustus 2015 om 11:46

Hij zou dit zeker kunnen, maar hoe verhoudt hij zich in etappe 10, 13 en 19 tot Degenkolb? Spreekt hij hier een individuele wens uit of legt hij de ploegentactiek bloot??

ProfrondeZevenbergen 19 augustus 2015 om 12:07

Dumoulin+1

xistnc 19 augustus 2015 om 12:13

Ik ben benieuwd wat dit concreet betekent. Als hij Tony Martin als voorbeeld gebruikt, dan kunnen we hem een aantal keer verwachten in de finales. Maar vermoedelijk zal hij in de eerste week toch vooral ingeschakeld worden voor de trein van Der John. En laat hij nou maar toch vooral mikken op de tijdrit, hij is nog niet zo ver dat hij al kan woekeren met zijn krachten en toch op basisconditie de tijdrit winnen. Dat heeft de aanloop naar de Tour-proloog toch wel aangetoond, hopelijk.

ikbenprocycling 19 augustus 2015 om 12:35

Als Tom D. goed hersteld is, moet hij zeker minstens 1 ritzege kunnen behalen gezien de etappeprofielen. Go Tom.

wichard1 19 augustus 2015 om 12:36

zou het nog zo kunnen zijn dat Degenkolb na dag 10 afstapt, Mezgec de kans geeft etappe 12 en 21 te pakken en het daarna aan Craddock en Tom over te laten?

Sjon 19 augustus 2015 om 13:20

Het beste nieuws voor mij is dat hij zo reëel is, over veel zelfkennis beschikt. Ik wil niet overdreven lyrisch klinken, maar vrijwel ieder citaat in het Telegraaf-artikel laat een renner zien met veel wijsheid. Grote dromen, maar tegelijkertijd perfect realistisch over bijvoorbeeld het feit dat het spannend gaat zijn om weer in een peloton te rijden. Ik zie uit naar zijn terugkeer!

KnightBiker 19 augustus 2015 om 13:25

Tom 2 weken terug in omgeving Livigno gesignaleerd op de fiets, zag er goed uit!

xistnc 19 augustus 2015 om 13:33

@Sjon
Zijn reflectie over Zwitserland vind ik eerder dom dan wijs. Dat hij daar de twee tijdritten won, was top. Maar dat hij zich daar ook dagelijks uit elkaar trok voor het klassement, met de Tour-proloog in het verschiet: dat had hij beter niet kunnen doen. Ik vind het onbegrijpelijk dat hij dat anders lijkt te zien.

52voor11achter 19 augustus 2015 om 15:17

@xistnc
het is duidelijk dat Tom meer wil worden dan tijdrit specialist. Hij wil Rondes gaan winnen en zich meten met de top in het wielrennen. En vooral hij wil niets laten liggen.

Daarbij geldt dat rustig aandoen in Zwitserland ook geen garantie was voor proloog winst in de Tour.

jan jansen 19 augustus 2015 om 15:17

Xistnc;
De beste stuurlui staan aan wal, daarom is het onbegrijpelijk.

xistnc 19 augustus 2015 om 15:43

@52×11
Hij wil niet alleen meer worden, hij wil nu al meer zijn. Juist als hij meer zou willen worden, zou hij zich nu moeten beperken tot wat hij nu al is en kan, zonder te woekeren. Juist als hij woekert, laat hij prestaties liggen.

Burn 19 augustus 2015 om 17:00

@xistnc
Dumoulin was naast het winnen van de tijdritten ook dichtbij het winnen van het klassement in de ronde van Zwitserland. Hij heeft zich niet ‘uit elkaar getrokken’ voor een nietszeggende top 10 notering, maar voor een eventuele winst. Blijkbaar kan hij nu dus al meedoen om de winst.

xistnc 19 augustus 2015 om 19:56

@Burn
Zeker, maar op enig moment heeft hij in Zwitserland toch de keuze gemaakt om daarvoor te gaan. Wat toch in enige mate ten koste is gegaan van de conditie waarmee hij aan de start stond van de Tour-proloog. En ook al is het achteraf makkelijk om de koe in de kont te kijken, laat hij dan ook achteraf die koe in die kont kijken. Nu doet hij iets te makkelijk over Zwitserland.

Kelder is de Man 19 augustus 2015 om 20:11

xistnc..
Ja.. tuurlijk.. hij had het klassement moeten laten lopen in Zwitserland in de hoop op een proloogzege in de tour.. kom op nou man, je bent een renner die wil winnen of niet.

xistnc 19 augustus 2015 om 20:27

@KidM
Dat zeg ik toch helemaal niet? Maar hij moet achteraf wel zo realistisch zijn om in te zien, dat de keuze die hij in Zwitserland maakte, consequenties had voor zijn vormpeil in Utrecht. En op basis van dat inzicht een volgende keer al dan niet een andere keuze maken.

Kelder is de Man 19 augustus 2015 om 21:56

Xistnc.. Hmm.. Toch lees ik dat een beetje in je eerdere reactie. Misschien begreep ik het niet goed. Maar denk dat hij dat idd zelf ook wel heeft begrepen. Maar dan is niet starten in suisse mss een betere optie. Volgend jaar dauphine proberen en zo iets meer hersteltijd inlassen.

xistnc 19 augustus 2015 om 22:02

@Kelder is de Man
Ik reageer op een opmerking van Sjon, naar aanleiding van het stuk in de Telegraaf. Dus als je alleen hier naar de posts kijkt, maar niet naar het artikel en het stuk in de Telegraaf dan mis je de context.

Tom had zich in Zwitserland prima kunnen testen in de twee tijdritten. Maar de keuze om zich vol te geven voor het klassement was een dure. Ik zeg niet dat hij anders de tijdrit in Utrecht had gewonnen, maar ik ben er wel van overtuigd dat hij dan wél in zijn beste vorm aan de start had gestaan.

Kelder is de Man 19 augustus 2015 om 22:12

Xistnc..
Duur, maar zeer begrijpelijk.

schipperaar 20 augustus 2015 om 20:55

@xitsnc
Hij reed de perfecte tijdrit in utrecht, kon niet beter. Liet nk tijdrit waarschijnlijk bewust lopen om zich te sparen. Op de rettenbach reed hij gewoon zijn eigen tempo zonder te forceren.
Je twee weken vantevoren sparen voor een proloog raakt kant noch wal om.

vlek 20 augustus 2015 om 21:06

Anderhalve week wel?

schipperaar 20 augustus 2015 om 21:12

Ook niet, veldcrossers moeten soms 3 keer in de week aan de bak, een uur voluit en hebben ook geen tijd om te sparen. En denk je echt dat hij zich meer moest inspannen dan de anderen in suisse?

vlek 20 augustus 2015 om 21:16

De grap zat hem meer in je tweede zin.

De vraag is niet heel relevant. Hij heeft weinig met anderen te maken. De hamvraag: waren zijn inspanningen in Zwitserland de optimale voorbereiding op de belangrijkste dag uit zijn nog jonge loopbaan?

Headlines

Materiaalzone

Populair