Tom Dumoulin: “Ik richt mij in 2017 op een grote ronde”

dinsdag 13 september 2016 om 11:47
Tom Dumoulin: “Ik richt mij in 2017 op een grote ronde”

Foto: Sirotti

Tom Dumoulin wil zich in 2017 richten op het klassement van een grote ronde. Dat vertelt de 25-jarige Limburger aan Cyclingnews. “Ik ga mij volgend jaar op een grote ronde richten. Ik weet nog niet welke, maar waarschijnlijk degene met de meeste tijdritkilometers”, aldus Dumoulin.

Op welke ronde hij zich gaat focussen, is nog niet besloten. “Misschien dat de ploeg een ander idee heeft, maar we zullen moeten afwachten hoe de routes er uitzien voordat we beslissen. Misschien wordt het niet de ronde met de meeste tijdritkilometers, maar gaan we voor het parcours dat mij het beste ligt. Ik ga mij richten op het algemeen klassement”, aldus Dumoulin.

Dumoulin richtte zich het voorbije seizoen met het oog op de Olympische Spelen met name op de tijdritten. In de Giro won hij de openingstijdrit in Apeldoorn, in de Tour zegevierde hij in de rit tegen de klok naar La Caverne de Pont d’Arc.

Bradley Wiggins (in 2012 Tourwinnaar) geldt als een voorbeeld voor Dumoulin. “Wiggins heeft bewezen dat een tijdritspecialist met het verliezen van gewicht een rondewinnaar kan worden. Ik kijk zeker naar voorbeelden zoals hij”, aldus Dumoulin.

Dit artikel delen:

54 Reacties

Sephiroth 13 september 2016 om 11:51

Nou het langgehoopte nieuws voor velen hier. ik ben erg benieuwd hoe dat gaat aflopen :) de potentie is er, en met kelderman en preidler heeft hij twee leuke mannnen ter ondersteuning.

ghostwriter 13 september 2016 om 11:54

Als Dumoulin zich echt tot een klassementsrenner wil ontwikkelen zou ik hem de komende twee jaar zowel de Giro als de Vuelta laten rijden. Persoonlijk lijkt het me mooi als Dumoulin één van de twee als kopman met Kelderman als knecht rijdt en dat hij de ander juist in dienst van Kelderman zal rijden.

klootje kriekeljon 13 september 2016 om 12:00

Dit is nieuws van een paar weken terug, heeft ie in de eerste aflevering van Pauw dit seizoen al verteld.

Tiim 13 september 2016 om 12:02

Zou hem het liefst de Giro zien doen, maar eigenlijk hoop ik dat de Giro juist weinig tijdritkilometers heeft.

Nu voor een klassement in de Tour gaan is een ronduit zinloze onderneming, tenzij hij wil leren aanklampen voor plekje 8 natuurlijk.

Baukema Tomoulin 13 september 2016 om 12:04

Als ie wil winnen zou ik voor de ronde gaan met een tijdrit die zo laat mogelijk in het parkoers ligt. Als je na 10 ritten eerste staat en er geen tijdritten meer zijn moet je met je ploeg nog een halve ronde controleren. Laat andere ploegen dat lekker doen en sla toe in een tijdrit in het laatste weekend. GO Dumoulin!

Romāns Vainšteins 13 september 2016 om 12:09

Naar mijn mening is het juist de tour met lopers die hem het beste zou moeten liggen tov van de veel grilligere giro-klimmen (die zwaar uit gaan pakken in 2017 let maar op) en de meer op wause punchers gerichte vuelta-muren. Nadeel is wel dat Froome op dat gele onding moet rijden en Quintana in de Andes verdwalen voordat dat om de winst zal gaan.

Ik vind Dumoulin wel echt een 100% tour-rijder en gaan voor een mooie top 10-5 stek is geen idiote focus wanneer ze hem effe goed uithongeren en Ketonenshakes toespelen.

Thailand 13 september 2016 om 12:11

Potentieel heeft hij in ieder geval een veel betere ploeg dan tijdens zijn bijna winst van vorig jaar. Ben benieuwd welke ronde het gaat worden, Vuelta lijkt mij de meest logische keuze gezien het vaak enorm zware klimmers parcours in de Giro en enorm zware bezetting in de tour.

F4L 13 september 2016 om 12:16

@ Romans Vainsteins, vorig jaar was hij in de Vuelta opvallend sterk op die steile klimmen (al kan het er ook mee te maken hebben dat hij relatief fris was). De Giro zou ik hem sowieso afraden omdat die vaak ontzettend zwaar is (en we hebben daar ook al Kruijswijk rijden en we willen natuurlijk wel in alle grote rondes Nederlanders vooraan zien).

aoyen 13 september 2016 om 12:17

Benieuwd hoe hij het gaat aanpakken. Hij moet niet te veel inleveren op zijn tijdrit want daar zit Froome al heel dicht bij, terwijl hij bergop een ontzettende inhaalslag moet maken op.

Maar leuk dat hij er voor gaat.

Laatste man 13 september 2016 om 12:17

“Ik ga mij volgend jaar op een grote ronde richten. Ik weet nog niet welke, maar waarschijnlijk degene met de meeste tijdritkilometers”.

“Misschien dat de ploeg een ander idee heeft, maar we zullen moeten afwachten hoe de routes er uitzien voordat we beslissen. Misschien wordt het niet de ronde met de meeste tijdritkilometers, maar gaan we voor het parcours dat mij het beste ligt. Ik ga mij richten op het algemeen klassement”.

Nee, duidelijk.

Romāns Vainšteins 13 september 2016 om 12:18

Als de vuelta met een lange tijdrit, 3km lange power-eindklimmen en geleidelijke lopers in het hooggebergte aankomt zal dat sportief gezien de beste keuze zijn maar ik denk dat Giant hem koste wat kost in de tour wil hebben. Het is immers NL’s meest populaire renner.

tendam 13 september 2016 om 12:21

Qua parcours ligt de Tour hem waarschijnlijk het beste, al heeft hij daar nog nooit laten zien met de besten mee te kunnen. In de Vuelta wel. De Giro lijkt me wat te zwaar met die epische bergritten.

Poeksel 13 september 2016 om 12:29

22 augustus bij Pauw, 23 augustus in
de Limburger (http://www.1limburg.nl/dumoulin-niet-eens-met-eerder-terugsturen-van-sporters), drie weken later op Wielerflits.

Ik begrijp dat de redactie niet uit fulltime professionals bestaat, maar toch, die uitzending staat gewoon online, en de samenvatting van wat hij toen zei dus ook. Slechte beurt, WF.

Stofzuigert 13 september 2016 om 12:30

Tour overslaan zou mijn advies ook zijn. Tenzij hij verwacht bergop net zo goed als Quintana en Froome te zijn. Hoe mooi zou een duel tussen Kruijswijk en Dumoulin zijn in de Giro.

ChefSpijker 13 september 2016 om 12:41

In de Tour voor geel gaan in Duitsland (met misschien uitstapje naar zijn Limburg?) en verder op jacht naar ritsucces zoals dit jaar. En dan voor AK gaan in de Vuelta. Kan natuurlijk ook.

vinnievidefietsen 13 september 2016 om 12:47

Met welke ploeg om hem heen? Als Kelderman voor de Giro gaat (zoals hij zelf aangeeft), dan heeft Dumoulin in de Tour alleen Sam Oomen (is hij al klaar voor de Tour???) en wie nog meer eigenlijk? Barguil blijft toch kopman heb ik begrepen? Ten Dam als meesterknecht?? Marc Goos die bijna 3 jaar niet op WT niveau heeft gefietst? Misschien vergeet ik iemand, maar voor het AK is het allemaal wat magertjes voor een grote ronde, laat staan 3 grote rondes …

schipperaar 13 september 2016 om 12:49

Mooi dat juist wiggins laat zien dat je als tijdrit specialist geen kiloos moet aankomen, gaat om spiermassa in combinatie met zo laag mogelijk gewicht, heb je geen ketonen voor nodig. Gaat natuurlijk niet tevreden zijn met een top 10 notering maar focust zich gewoon op het geel en terecht natuurlijk. Daarnaast deelt ie best zelf zijn programma in al hoop ik dat ie zich in lbl ook een keer laat zien aan het front.

TykkeThor 13 september 2016 om 12:54

De Tour lijkt me inderdaad het beste bij zijn type renner passen. Regelmatige beklimmingen met relatief lage percentages ten opzichte van de Giro en Vuelta. Het probleem is alleen dat het niveau in de Tour natuurlijk ook ontzettend hoog ligt, waardoor je al snel buiten de top-3 valt als je niet helemaal top bent.

AZH 13 september 2016 om 13:12

Mja zonde dit. Wordt ie na drie weken aanklampen 12de ofzo. Laat hem lekker focussen op tijdritten en af en toe eens wat ritjes uitzoeken

Romāns Vainšteins 13 september 2016 om 13:14

De piste van ChefSpijker > Geel 1,5 op week op jacht naar een rit en dan ineens pardoes ‘uche, uche, sorry jongens …’ om daarna met geslepen tanden in Spanje te starten lijkt me idd heel haalbaar.

Johnny7 13 september 2016 om 13:36

Werd tijd dit.
Het klopt wel dat ze er nog een klimknecht bij moeten halen, eentje die er erg lang bij blijft. Hiervoor kan je namelijk niet rekenen op Ten Dam en Oomen. En zelfs niet op Barguil als die al zou knechten, die zit er niet vaak meer bij in de finales.
Eigenlijk zelfde verhaal als Kruijswijk, alhoewel die met Bennett en JVDB mannen heeft die redelijk lang mee kunnen.

Johnny7 13 september 2016 om 13:42

@AZH
Ja man, lekker ritjes kapen en geen gebruik maken van het talent om op een podium te rijden in een grote ronde.
Zonder voorbereiding al eens tot de laatste dag in de rode trui, maar nu gaat die met een voorbereiding 12e worden? Hou toch op. NL’ers en hun complex met die ritjes bah.

AZH 13 september 2016 om 13:55

@Johnny: ik ben juist iemand die graag iemand liever voor een klassement ziet gaan. Maar ik zie in Dumoulin totaal geen klassementsrenner.
De Vuelta vorig jaar zaten geloof ik 560 tijdritkilometers en ook weinig lange beklimmingen. In een niet bijzonder veld werd hij toen 6de. Tja.

TykkeThor 13 september 2016 om 14:10
Quote:
De Vuelta vorig jaar zaten geloof ik 560 tijdritkilometers en ook weinig lange beklimmingen. In een niet bijzonder veld werd hij toen 6de. Tja.

Dit meen je toch niet serieus hè?

F e r o x 13 september 2016 om 14:24

De Tour lijkt voor hem inderdaad het meest interessant qua parcours, maar de tegenstand is daar voor hem onklopbaar.

Ik zou eerst kijken naar waar de concurrentie start en dan vervolgens het parcours in detail bekijken.

Headlines

Materiaalzone

Populair