Tom Dumoulin houdt hoop op rode trui in Vuelta

woensdag 26 augustus 2015 om 09:54
Tom Dumoulin houdt hoop op rode trui in Vuelta

Tom Dumoulin staat na de etappe van dinsdag in de Ronde van Spanje nog altijd tweede in het algemeen klassement, vijf seconden achter Esteban Chaves. De Nederlander houdt hoop dat hij de Colombiaan de komende dagen nog uit de rode leiderstrui kan rijden. Hij kijkt daarbij vooral naar de etappe van donderdag en eventueel ook naar die van vrijdag.

“Elke dag is zwaar, maar niet extreem zwaar. Dus dat ligt me wel”, vertelt hij aan Cyclingnews.com. “Er moet flink geklommen worden, maar het is niet echt het hooggebergte. Er kunnen dus kansen komen om ervoor te gaan.”

Geen ambities voor eindklassement
Zijn ambitie om het rood te pakken, betekent niet dat de Limburger nu plots zijn zinnen heeft gezet op een goed eindklassement. “Dat is nog steeds niet het doel. Ik ga voor de leiderstrui, maar mocht dat niet lukken, dan zal ik waarschijnlijk meer tijd verliezen. Het is niet mijn bedoeling om te rijden voor een tiende plaats in het klassement. Dan spaar ik mezelf liever een beetje.”

Dumoulin heeft zijn goede uitgangspositie in het klassement te danken aan de rit van zondag. Op de Alto de la Mesa moest hij alleen Chaves voor zich dulden. “Dat was een verrassing”, geeft hij toe. “Ik dacht wel dat ik goed was, omdat mijn benen goed voelden tijdens de trainingen, maar je weet het nooit zeker. Blijkbaar is het heel belangrijk dat je aan het eind van het seizoen nog fris bent.”

WK tijdrijden en Olympische Spelen
Die frisheid kan Dumoulin goed van pas komen tijdens het WK tijdrijden in Richmond, zijn laatste belangrijke doel van het seizoen. Al weet hij dat het parcours daar in principe meer op het lijf geschreven is van Tony Martin. “Het zijn rechte, vlakke wegen, dus het is niet zo moeilijk. Dat is niet in mijn voordeel, al heb ik ook goede resultaten geboekt in vlakke tijdritten. Dus ik ga er zeker voor.”

Met een schuin oog kijkt de 24-jarige renner alvast vooruit naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro, waar de tijdrit wel op een selectief parcours zal worden afgewerkt. “Mijn kansen zijn zeker groter op een heuvelachtig parcours. Dus dat wordt misschien interessanter voor me.”

Dit artikel delen:

52 Reacties

LyndaLid 26 augustus 2015 om 09:58

Mooi! Volgend jaar in Rio hebben we met Schippers de koningin van de sprint, en met Tom de koning van de chrono!

Die rode trui komt hem in ieder geval toe, na het zo dichtbij zijn in twee rondes achter elkaar.

achtpuntzes 26 augustus 2015 om 09:59

dus een totaal andere instelling dan TLJ. Tom wil winnen, jaagt op tastbare prijzen, en geen top 10 plaats in een AK.

nasibal 26 augustus 2015 om 10:04

Ik meen gehoord te hebben dat hij hiermee beter even kan wachten tot de laatste week.

LyndaLid 26 augustus 2015 om 10:04

@ 8.6

Kom op, een zesde plaats in afgelopen Tour is nogal wat anders dan een 10e plaats in deze Vuelta hè. Bovendien is Tom geen klassementsman, dan is het logisch dat je andere doelen hebt.

Wheely 26 augustus 2015 om 10:06

Rood pakken is niet zo evident lijkt me met Chaves als concurent, de beste manier is via ritwinst, een dubbelslag dus. Jammer dat die tijdrit zo laat komt.

nafnikleb 26 augustus 2015 om 10:08

@8.6, is jou reactie een grap die ik niet snap?

Een ploeg en een losse renner vergelijken is vrij vreemd lijkt mij. Neem nou Jos van Emden. Hij jaagt op tastbare prijzen in tijdritten. Vanmarcke jaagt op tastbare prijzen in de klassiekers. Ik gok dat heel de TLJ ploeg in deze Vuelta niet voor een top 10 plaats gaat.

Mocht het geen grap zijn, ben ik wel benieuwd naar je toelichting.

Noud89 26 augustus 2015 om 10:08

@Lyndalid

Het verschil in doelen waar achtpuntzes op wijst is er natuurlijk wel degelijk. Maar goed, ergens is dat ook logisch. Dumoulin is hard op weg een wereldtopper te worden op verschillende vlakken (In tijdrijden is hij het al), terwijl Gesink en Mollema gewoon net niet tot die categorie behoren. Maar de instelling is dan inderdaad niet heel anders, alle drie zijn ze vrij realistisch in hun doelen, en proberen ze er gewoon het maximaal haalbare uit te halen.

Romāns Vainšteins 26 augustus 2015 om 10:15

Jagen Tom! Je maakt zeker een kans.

edit redactie: niet doen

achtpuntzes 26 augustus 2015 om 10:21

@ LL & nafnikleb:
of Tom een klassementsman kan zijn voor grote rondes zullen we in de toekomst nog wel zien. maar hij wil gewoon winnen. en als dat niet mogelijk is middels een klassement zal hij zich sparen en voor ritwinst gaan. en dat is toch een visie die haaks staat op de TLJ mentaliteit, die top tien in grote rondes als doelstelling hebben, en daarbij een taktiek hanteren die kans op ritwinst kleiner maakt. dat TLJ hier niet voor een klassement gaat heeft dan weer te maken met de blessure van ten Dam.

kittelkolb 26 augustus 2015 om 10:22

@Noud89 +1
Het is wel logisch dat voor veel wielervolgers de methode tot succes van Dumoulin aantrekkelijker is om te kijken dan die van klassementsmannen zoals bij TLJ. Hij gaat vaak voor dagsuccessen en voor een klassement moet je toch 3 weken geduld opbrengen, de spanningsopbouw is dan wel minder groot.

LucasR 26 augustus 2015 om 10:23

Ik houd toch meer van deze instelling. Wat heeft dat blindstaren op klassementen Gesink en Mollema gebracht? Een palmares dat nu al verbleekt bij dat van Majka…

Wheely 26 augustus 2015 om 10:26

Mollema heeft het vooralsnog allemaal gedaan in de Vuelta: Leiderstrui gedragen, klassement gereden en een rit gewonnen.

We moeten niet doen alsof je zoiets maar even uit de mouw kunt schudden.

LucasR 26 augustus 2015 om 10:29

Natuurlijk, dat is niet niks (ook nog de puntentrui toch?), maar ik denk echt dat wanneer zij een iets andere focus hadden gehad, ze nu al meer etappes/eendagswedstrijden hadden kunnen winnen, of in ieder geval ereplaatsen hadden verzameld. Verder is Dumoulin natuurlijk een ander type renner, maar toch.

nafnikleb 26 augustus 2015 om 10:30

@8.6, ik denk niet dat als Dumoulin bij LTJ had gereden dat ze een klassementsrenner van hem hadden willen maken op korte termijn. Hij heeft is een wereldtop tijdrijder en kan zware ritten winnen. Zulke renners zijn er gewoon niet veel bij LTJ.

Alban 26 augustus 2015 om 10:30

@LucasR, dat gaat je veel reacties opleveren :). De mijne is dat dit appels met peren vergelijken is. Weet niet of Gesink en Mollema (en zeker Gesink) zouden willen ruilen met Majka hoor, met alle respect…

Alban 26 augustus 2015 om 10:31

Wheely: + 1. Al houd (ook) ik erg van de instelling en benadering van Chrono-Tom.

LyndaLid 26 augustus 2015 om 10:34

Luister, ik snap überhaupt niet waarom het verschil in doelen iets is dat benoemd moet worden. Het is toch volslagen logisch?! Het zijn verschillende renners. Als je het over de ploegen hebt, waarom zou ik ook niet weten, dan ging Giant in de afgelopen Tour voor een top 10 plek met Barguil. Nou, wat een andere instelling dan TLJ zeg…

Dumoulin zou als ie het had gewild (nog) niet eens kunnen presteren wat Gesink en Mollema in de afgelopen Tour deden. En andersom zouden zij geen tijdritten kunnen winnen. Waarom zou je het vergelijken? Tony Martin rijdt ook niet voor een klassement, maar dat doet hij niet meer, omdat hij daar niet goed genoeg in was. Dus legt hij zijn focus ergens anders op, logisch toch? En om te stellen dat de hele LTJ ploeg niet rijdt om te winnen (onder een topic over Dumoulin…) is gewoon dom. Met Vanmarcke rijden ze een heel voorjaar om te winnen, maar je moet er wel de renners voor hebben.

Oh, en reken maar dat als Dumoulin ooit voor een zesde plek in de Tour zou kunnen gaan zoals Gesink dat deed dit jaar, hij dat metéén zou doen.

KnightBiker 26 augustus 2015 om 10:38

@achtpuntzes
TLJ wil echt wel winnen, maar de renners hebben niet dat scherpe einde waar Dumoulin over beschikt. Voor renners als Gesink is het makkelijker om 20 dagen top 10 te rijden dan 1 dag te winnen, niet iedereen is hetzelfde gebouwd.
Dumoulin is een uniek talent, en wat daaruit gaat komen is nog een enigma, meer dan Gesink dat ooit geweest is, maar Gesink haalt op dit moment het maximale van zijn capaciteiten, idem ten Dam vorig jaar.

Als er iemand is waarvan je dat wel zou kunnen zeggen is het Mollema, met zijn sterke eindschot zou hij ook op een ”Rodriguez-tour-de-france” wijze kunnen koersen.

Kortom houd op met trollen en wees wat realistischer in je kritieken.

xistnc 26 augustus 2015 om 10:40

Toch bijzonder dat het genieten van de ene renner toch weer afhankelijk zou moeten zijn van het afzetten tegen een ander. Waar zou ‘m dat in zitten?

achtpuntzes 26 augustus 2015 om 10:48

@ xistnc:
ik weet niet of je het over mij hebt, maar ik constateer alleen maar zonder te oordelen.
@ knightbiker:
nou wordt ie helemaal fraai. mij bestempelen als een troll? kortom, als je je laatste zin had weggelaten was ik nog inhoudelijk op je reactie ingegaan, maar daar heb ik nu geen zin meer in.

mark78 26 augustus 2015 om 10:51

Dat scherpe eindschot van Dumoulin wordt nu toch ook wel een beetje overschat. Wat heeft hij nou eigenlijk allemaal gewonnen behalve tijdritten? In ieder geval minder dan Gesink en Mollema.
Wat hij hier aangeeft is dat hij een gaat proberen een paar dagen rood te dragen. Dat vind ik niet heel anders dan een Tjalingii die probeert de bergtrui een keer te pakken.

Omhoog73 26 augustus 2015 om 10:52

Goed zo Tommy, thats the spirit….
Van mij mogen ze allemaal winnen De Giants , de Lottoballetjes. Zolang ze maar oranje zijn ;)
Jammer dat hier een paar flitsertjes weer appels met peren vergelijken!!

elrio 26 augustus 2015 om 10:55

Overigens wordt hier wel heel gemakkelijk gedaan alsof Gesink nooit wedstrijden wint en geen scherp einde zou hebben en alleen maar voor klassementen gaat. Volgens mij is hij een van de laatste Nederlanders die een eendagskoers in de WT heeft gewonnen en daar een sprintje van ene Sagan won.

achtpuntzes 26 augustus 2015 om 10:58

ik praat toch geen onzin?
Tom geeft aan dat hij niets geeft om een top tien plaats in een grote ronde mocht dat er inzitten, waar andere Nederlanders daar wel een doel van maken. en ik zeg nergens dat het een beter is dan het andere, dus richt jullie pijlen maar ergens anders op. :p

Kingstown 26 augustus 2015 om 11:02

@8.6:

Laat ik het dan maar duidelijk vragen. Waarom de verlijking trekken met een ander team terwijl het over Dumoulin gaat? Waarom wil jij dat zo graag tegen elkaar afzetten?

Dat de rest van de reageerders daar nog in mee gaat is nog vreemder trouwens. Als ik hier zou roepen dat het een andere instelling is dan Samuel Dumoulin heeft, dan gaan we daar toch ook niet over discusseren? Mag ik hopen althans…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair