Tom Dumoulin: “Eerste monument is binnen”

maandag 23 maart 2015 om 09:00
Tom Dumoulin: “Eerste monument is binnen”

Foto: Sirotti

Tom Dumoulin was gisteren in Milaan-San Remo van goudwaarde voor John Degenkolb. De Limburger loodste zijn kopman diep in de finale veilig richting de Poggio. “Geweldig, voor het eerst winnen we met onze ploeg een van de vijf monumenten”, jubelde Dumoulin na afloop tegen de NOS.

“Dit is ook een overwinning van de ploeg”, vervolgt de 24-jarige renner van Giant-Alpecin. Dumoulin had de taak zo lang mogelijk bij zijn Duitse ploegmaat te blijven. “Ik moest me rustig houden, de Cipressa overkomen en hem dan naar de voet van de Poggio helpen. Dat is gelukt. Hij schoot daarna bij mij weg, toen was de koers voor mij gedaan.”

“Dit is een hele grote vis. De grootste vis in onze ploeghistorie”, weet Dumoulin. “We kwamen nog niet zo goed als de afgelopen jaren uit de startblokken. Maar iedereen zal zo tien etappes in Oman, Dubai of ergens anders inruilen voor deze zege.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Brummel 23 maart 2015 om 09:09

oftewel “I love it when a plan comes together”

0
Bettinwel 23 maart 2015 om 09:15

Mooi dat ie zijn bijdrage leverde, nu hopen dat ie zelf ook wat vangt.

0
janwillem92 23 maart 2015 om 10:08

Denk dat Tom op z’n top nog wat meer van voren zou zitten op t laatst maar ondanks zijn dipje met een griepje is het bemoedigend dat hij na 300km koers in de eerste groep finished. Beloofd wel wat voor zijn inhoud met het oog op zijn klassiekers.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2015 om 10:13

Dumoulin is Nederlands grootste klassiekertalent. Op jonge leeftijd al een tank van jewelste en indien op eigen titel koersend vast en zeker in staat om mee te gaan spelen voor zeges. Hopelijk ziet hij zowel als de ploeg dit ook in en gaan ze Dumoulin specifiek tot een klassiekers-chrono-tour(met vrije rol)-renner ontwikkelen want echt meedoen voor dikke klassementen in bergachtige rondes zie ik niet helemaal zitten. Een PN, TdS, DL, Baskenland, Catalunya op maat met lange, onderscheidende tijdrit zou nog kunnen natuurlijk.

0
dikkechaap 23 maart 2015 om 10:49

@Romans
Eens, er moet een Nederlandse Cancellara van hem gemaakt worden. Tijdritten en klassiekers. Alleen als je je focust kun je de absolute top halen.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2015 om 11:26

Cancellara mts Stybar avoids AK, zoiets … :)

0
wulu 23 maart 2015 om 12:05

Ik zie liever Tom Dumoulin, Tom Dumoulin zijn en Cancellara doet vergeten.

0
schipperaar 23 maart 2015 om 13:54

Als Tom nl kan verlaten in t geel dan kan die hem lang aanhouden, de vraag is of het t waard is voor de ploeg om dagen lang te controleren. Zou doodzonde zijn als ie zich alleen op klassiekers mag richten. Reed feilloos gister en zag er niet bepaald getekend uit na 300km.

0
schipperaar 23 maart 2015 om 14:08

@rv
Dat Wiggins hem graag in de ploeg zou willen zegt mi genoeg, niet voor klassiekers maar het grote werk. Laten we er geen Boonen van maken, weet zeker dat Tom het ook gered had in de bergen als hij zich er op gericht had. Jalabert kon ook klimmen toen het sprinten te gevaarlijk werd na zijn buiteling.

0
dikkechaap 23 maart 2015 om 14:22

@wulu Uiteraard, ik doelde natuurlijk alleen op het type renner.
@schipperaar Natuurlijk kan Dumoulin bergop goed mee, maar hij is simpelweg niet gebouwd om bij de beste 5 de alpencols over te komen. Laat dat werk nou gewoon aan de Quintana's van deze wereld.
In het tijdrijden en in de klassiekers kan hij echt absolute wereldtop worden. Het is echter een illusie dat het werkt om tegelijk te proberen een klassement in een grote ronde te rijden.
Je haalt Wiggins aan, die is daar een goed voorbeeld van. In het jaar dat hij de tour won had hij nooit mee kunnen doen in de finale van Roubaix. Pas nadat hij dat doel had gehaald, is hij zijn focus gaan verleggen. Nu zou hij weer nooit bergop meekunnen in de tour, terwijl ik ervan overtuigd ben dat hij dit jaar (net zoals vorig jaar) er weer bij zal zitten in PR.

Hij is nu goed in de klassiekers, en goed in tijdrijden. Ik hoop dat hij zich daarin door ontwikkelt. Mocht hij nou alles gewonnen hebben over 3 jaar (wat natuurlijk niet evident is), dan kan hij altijd nog het hooggebergte in.

0
Wheely 23 maart 2015 om 14:35

Tom wil zelf graag de AGR winnen en waar een wil is is een weg, dat heeft hij al laten zien. Dat het hem dit jaar al gaat lukken is niet zo evident maar ik gun het hem van harte. Met Degenkolb kan Giant dit seizoen in ieder geval nog meer klassiekers en monumenten pakken en dat Dumoulin een belangrijk aandeel in deze heeft is alleen maar mooi.

0
schipperaar 23 maart 2015 om 14:36

@diikkechaap
Tom heeft denk ik genoeg inhoud voor 5 alpencols, quintana is uitzonderlijk, waarschijnlijk zonder enige luxe op gegroeid, gehard tegen de zon en de kou. Lang geleden werd er gevlamd in een alpenrit vanaf het begin, zou nu niet meer kunnen, teveel buiten tijd. Zoals rv al zei een tank als Tom wordt niet moe en lijk Poels vorige week, hij won niet bergop maar bergaf en weet niet of quintana die lef heeft met pakweg 50 kg.
Ben een fan van Tom, gewoon omdat ie altijd opgewekt is en omdat ie niet te beroerd is om voor een ander te werken. Duwde zelf ook mn maatjes omhoog des te eerder konden we aan t bier, misschien de Limburgse en/of Duitse mentaliteit, niet te vergelijken met t Westland waar ik vandaan kom.

0
ghostwriter 23 maart 2015 om 14:37

Ik zou het persoonlijk mooi vinden als Dumoulin zich de komende jaren op zowel de kassei- als heuvelklassiekers en het tijdrijden. Hij heeft van nature al een enorme inhoud en kan die verder kunnen ontwikkelen door zoveel mogelijk 250+ kilometer wedstrijden te rijden. Dan kan hij na een paar jaar kijken wat hem het beste ligt (de kassei- of de heuvelklassiekers) en zich dan daar geheel op richten.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2015 om 16:52

@Schipperaar

Al eens eerder gezegd: Jaartje of 1,5 op wapperen en vliegen lukt de beste jongen ook nog wel!

0
MooieMario 23 maart 2015 om 17:43

Ik vind het mooi dat het lachertje van de worldtour van een aantal jaar geleden toen het nog Skil Shimano was is uitgegroeid tot een goede wielerploeg. Ze hebben een hele duidelijke visie en zijn erg resultaatgericht. Kittel en Degenkolb staan garant voor een flink aantal overwinningen en met Barguil en Dumoulin hebben ze 2 talenten in huis.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone