Tom Dumoulin: “Ben geen favoriet voor geel in Utrecht”

woensdag 20 mei 2015 om 12:01
Tom Dumoulin: “Ben geen favoriet voor geel in Utrecht”

Tom Dumoulin wil niet dat hij voor de openingstijdrit van de Tour de France in Utrecht naar voren wordt geschoven als favoriet. “Als mensen zeggen en schrijven dat ik in aanmerking kom voor de top 3, dan vind ik dat realistisch”, zegt de renner van Giant-Alpecin in De Limburger. “Maar het stoort me als gezegd wordt dat ik topfavoriet voor de gele trui ben. Dat is niet reëel.”

Hoewel Dumoulin de verwachtingen tempert, laat hij in de voorbereiding niets aan het toeval over. “Sterker nog”, geeft hij toe. “Details zijn heel belangrijk, maar het is aan mij om de realiteit niet uit het oog te verliezen. Ik wil voorkomen dat het een obsessie wordt. Want dat wordt het vrij snel: de media vragen er steeds naar en ik ben er in mijn hoofd constant mee bezig. Ik ben me ervan bewust dat het de komende weken van iets leuks naar iets negatiefs kan omslaan.”

Om te voorkomen dat negatieve gedachten de overhand krijgen, is Dumoulin van plan om bij een psycholoog te rade te gaan. “Lange tijd zag ik weinig heil in gesprekken met een psycholoog, maar nu kijk ik daar toch anders tegen aan. Vooral ook omdat de druk op mijn schouders groter is geworden. Mijn vriendin is psycholoog en zij is op zoek naar een geschikte sportpsycholoog met wie ik in gesprek kan.”

Dumoulin, die de komende drie weken op hoogtestage is in de Spaanse Sierra Nevada, heeft het parcours van de 13,7 kilometer lange tijdrit in Utrecht al verkend. “Maar ik ben er niet veel wijzer van geworden”, concludeert hij. “Laten we zeggen dat het goed voor de beleving was. Er zitten een paar moeilijke bochten in, maar die had ik net zo goed pas twee dagen van tevoren kunnen verkennen.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

zomaareens 20 mei 2015 om 14:01

vlgs mij reed hij die in tirreno aardig.. weet niet meer wat voor profiel dat was. Maar in de aankomende tour met kasseien de muur van diane woei in de eerste week, zou hij zich er best eens voor kunnen 'opladen'?

maar dat was maar ruim zie ik nu:)

Kristoffan 20 mei 2015 om 15:34

Ik persoonlijk verwacht dat Boom meer kans heeft dan Dumoulin op deze afstand. Boom rijdt immers bij Astana en die rijden opvallend hard.

NairoQ 20 mei 2015 om 16:07

Wel opvallend dat hij geen namen noemt. Meestal zie je een renner dan een aantal namen opsommen die hij zeker beter dan/even goed als zichzelf inschat, Dumoulin doet dat hier niet… Misschien meer vertrouwen dan hij wil uitspreken!

ikbenprocycling 20 mei 2015 om 17:24

Een Nederlander MOET de gele trui veroveren in de Utregse proloog ! Niets meer, niets minder.
Boeit me niet wat die betreffende historische winnaar dan verder nog presteert in de tour. Meehobbelen in de bus en zelfs ergens afstappen (graag dan wel na een gefeekte schuiver) is hem bij voorbaat vergeven.
Dus Tom (meeste kans), ik verwacht 4 juli huge balls voor geel ook van jou !

Romāns Vainšteins 20 mei 2015 om 21:58

Dumoulin is meer een man voor de lange chrono. Wanneer Boom de juiste voorbereiding heeft kan dat zomaar de gele man zijn.

nero 21 mei 2015 om 06:56

Het idee dat je twijfels uitspreken en een psycholoog inschakelen een teken zijn van mentale zwakte slaat natuurlijk nergens op. Ik vind het juist een teken van kracht: ook al weet hij dat er lacherig op gereageerd gaat worden doet hij het gewoon en komt er eerlijk voor uit. Omdat hij denkt dat het hem verder brengt. Go Tom!

jan jansen 21 mei 2015 om 08:59

Een goede mentale voorbereiding hoort bij de topsport. Omgaan met druk hoort daar ook bij. Faalangst werkt verlammend. Gesink weet er alles van, die valt van zijn fiets.

Headlines

Materiaalzone

Populair