Tom Dumoulin met andere mindset in 2022: “Het besef is er dat ik een heel bijzonder talent heb”

vrijdag 31 december 2021 om 12:59
Tom Dumoulin met andere mindset in 2022: “Het besef is er dat ik een heel bijzonder talent heb”

foto: Cor Vos

Tom Dumoulin is, na een periode vol twijfels, weer helemaal klaar om te schitteren als wielrenner. In een uitgebreid en openhartig interview met het Algemeen Dagblad blikt de Nederlander terug op een veelbewogen jaar, maar kijkt ook alvast vooruit naar 2022. “In training of voeding of weet ik veel wat ga ik niet zoveel anders doen. Daar zit mijn winst niet. Het is vooral een andere state of mind”, klinkt het.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Dumoulin is ook aan het einde van 2021 bijzonder openhartig als het gaat over de voorbije periode en zijn mentale problemen. De winnaar van de Giro d’Italia 2017 was lange tijd op zoek naar zichzelf. 2021 was op sportief vlak misschien niet het beste jaar uit zijn carrière, maar was om andere redenen wel zeer leerzaam, zo laat Dumoulin weten. “Dit jaar is veel waardevoller geweest voor mij.”

“Het is een speciaal en bijzonder jaar geweest, op meerdere vlakken. Niet te vergelijken met 2017, wat op prestatieniveau een topjaar was. 2019 en 2020 hebben me ook veel opgeleverd, maar waren geen leuke jaren. Dit jaar heb ik als heel leuk ervaren. Het gevoel van vrijheid. Niks moet, alles mag in de maanden februari, maart en april. Dat heb ik als geweldig ervaren. Ik heb mogen beleven hoe het is om helemaal geen wielrenner te zijn.”

En toch begon het al vrij snel weer te kriebelen bij Dumoulin, die zijn rentree van extra elan wist te voorzien door een zilveren medaille te pakken op de Olympische Spelen in Tokio. De inmiddels 31-jarige renner van Jumbo-Visma zal zich volgend seizoen weer richten op het rijden van een algemeen klassement in een grote ronde. Om welke grote ronde het gaat, dat is nog niet duidelijk, maar Dumoulin kijkt weer uit om zichzelf pijn te doen over drie weken.

“Deze uitdaging ga ik nooit meer vinden in de rest van mijn leven”
“Ik ben wel benieuwd waar ik nu sta tussen de grote mannen in rondes. Dat is het gevoel wat ik nog één keer wil ervaren. Ik wil gewoon weer eens een keer een grote ronde rijden. Mezelf daar volle bak zo goed mogelijk op voorbereiden. En dan kijken waar het schip strandt zonder daar verwachtingen aan te hangen. Er zullen altijd verwachtingen zijn, maar dat is ook niet waarom ik ben gestopt of waarom ik een pauze heb genomen.”

Dumoulin kijkt nu anders naar zichzelf. “In training of voeding of weet ik veel wat ga ik niet zoveel anders doen. Daar zit mijn winst niet. Het is vooral een andere state of mind. Het besef dat ik een heel bijzonder talent heb. Dat ik het mega uitdagend en gaaf vind om daar alles proberen uit te halen. Op dit moment in mijn leven. Vaak geeft me dat ook heel veel plezier. Soms niet. Maar die uitdaging ga ik nooit meer in de rest van mijn leven vinden.”

“Ik vond het fantastisch toen ik even pauze had, met de hond ging wandelen en de bladeren in de tuin op ging ruimen. Dat kan ik misschien nog wel vijftig jaar doen. Deze uitdaging in mijn leven komt nooit meer terug.”

Dit artikel delen:

70 Reacties

Tony 1 januari 2022 om 13:23

Hoe lang heeft Jumbo-Visma nog geduld met Tom. Er rijd wel iemand bij met een behoorlijk prijskaartje.In de ploeg wordt het ook moeilijk dat er iemand meerijd waar je niet echt op kan vertrouwen. Hij zou zomaar kunnen uitstappen als het niet naar zijn zin gaat. Hoeveel geduld hebben ze nog bij Jumbo-Visma?

0
I Langof 1 januari 2022 om 14:16

Ik heb ook de hele l´Equipe stukje gekocht. Bedankt an Fanny voor je vertaling.

Terwijl Zeeman en Plugge de tien regels presenteerden, en uitlegden hoe ze tot stand kwamen (op een oerhollandse manier met consesus en medewrking o.a. Kruijswijk, Gesing, Roglic) moesten sommigen (u.a. Roglic, Van Aert….) vertrekken voor antidopingcontrole.

Toen de meest betrokkenen weg waren, Tom (de laatste die tot ploeg kwam en noit iets afgerond heft), achtte zichzelf het meest geschikt om de regels aan de nieuwkomers uit te leggen.

….

0
I Langof 1 januari 2022 om 14:21

Ik denk dat Steven Giro veel meer verdient dan Tom (nadat hij hellas ziek werd toen hij het de vorige keer probeerde) en het past veel beter bij hem. Vrijwel geen tijdritten, lange regelmatige klimmetjes met normale percentages. Iets voor een diesel van merk “Kruiswijk”

0
Primoz Zomirp 1 januari 2022 om 17:56

Daar ben ik het met je eens.
Etna is Kruijswijk op lijf geschreben. Deze klim is lang maar echter niet bijzonder steil. Hetselfde in de 15e etappe. Hij zou ook geen problemen hebben met Blockaus in 9e etappe en Aprica in 16e etappe. De moeilijkste is Marmolada (20e).

0
TCR 1 januari 2022 om 16:54

Ach valt allemaal wel mee. Gewoon gesprek met dumoulin zoals we ze vaker hebben ge

0
TCR 1 januari 2022 om 17:08

Ach valt toch allemaal reuze mee. Gewoon een gesprek met dumoulin zoals we ze vaker gehoord: openhartig, wel overwogen, soms wat beschouwend. wat je zou kunnen verwarmen met

0
TCR 1 januari 2022 om 17:14

Ach niets nieuws. Dumoulin zoals we kennen, openhartig, soms wat beschouwend, niet te verwarren met twijfelen. Mbt de afgelopen periode; gewoon iemand die effe niet lekker zat. Kan ons allemaal gebeuren, alleen hij is een bekende wielrenner, wat om uitleg vraagt, dat is wat het moeilijk maakt. Feit blijft dat als bij dumoulin het hoofd goed staat, hij gewoon mee gaat doen om de knikkers. Laten we hopen dat dit voor 2022 gaat gelden.

0
sooike 1 januari 2022 om 18:17

Altijd hetzelfde gevoel als ik een interview met hem lees: twijfels, erg veel nadenken over zijn status, zogenaamd een eenling , maar soms schreeuwend om aandacht , steun en begeleiding. En ook nu weer de kreet: “de toekomst? Misschien stop ik morgen wel”. Niet echt de motivatie van een topsporter !

0
TCR 2 januari 2022 om 17:49

Weinig nieuws, zowel in podcast alsmede in het geschreven stuk. Gewoon een gesprek met dumoulin zoals we hem

0
TCR 2 januari 2022 om 17:55

Weinig nieuws, zowel in de podcast alsmede in het geschreven stuk. Gewoon een gesprek met dumoulin zoals we hem kennen; open en eerlijk, soms wat beschouwend. Wordt tijd dat de media eens een punt zet achter de “pauze “ van dumoulin. Dat geeft ie zelf wel gedaan. Tijd om het te hebben over aankomend wielerjaar; wat zijn de plannen en ambities. Want feit blijft; een dumoulin met de juiste mindset, zal nog steeds meedoen om de prijzen.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone