Tom Dumoulin baalt van fout in afdaling: “Veel energie gekost”
woensdag 2 september 2015 om 19:19

Tom Dumoulin baalt van fout in afdaling: “Veel energie gekost”

Tom Dumoulin zakte na de koninginnenrit in de Ronde van Spanje van de eerste naar de derde plaats in het klassement. Hoewel hij zich bergop weer kranig weerde, baalde hij na afloop dat hij juist in een afdaling in de problemen was gekomen.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Het duurde lang voordat ik mijn regenjack aan had en op dat moment ontstond er voor mij een gat”, keek de renner van Giant-Alpecin in gesprek met De Telegraaf terug op de afdaling van de Collada de la Gallina, waar hij even de aansluiting verloor met zijn concurrenten. “Dat was een fout en de achtervolging kostte me veel energie.”

Die extra energie had Dumoulin op de slotklim goed kunnen gebruiken, al is de negende plaats in de daguitslag geen reden tot klagen. “Ik heb het toch wel goed gedaan. Ik ben de rode trui kwijt, maar dat is normaal op een dag als vandaag. Ik ben nog steeds blij met mijn vorm en mijn positie in het algemeen klassement.”

De Maastrichtenaar verheugt zich al op de tijdrit van volgende week woensdag. “Daar maak ik een goede kans op een tweede ritzege. Misschien kan ik dan ook nog wat tijd terugpakken op wat andere renners. We moeten alleen eerst nog flink wat klimmen. Als ik die bergritten overleef, kijken we weer verder.”

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
2 september 2015 19:22
Hij wordt steeds zelfverzekerder. Dat is mooi!
2 september 2015 19:22
Ik vergeef je Tom. Je wint toch de Vuelta. De Tour ga je winnen, geloof me maar.
2 september 2015 19:23
Dat was dus rond de 1.20 geweest zonder dat klote jasje ;d
2 september 2015 19:27
Typische onoplettendheid van iemand zonder al te veel AK-ervaring, hij heeft nog mazzel gehad dat hij niet alleen kwam of met 'luizen' in het wiel. Dit zal hem niet snel meer overkomen want een ezel is het allerminst.
2 september 2015 19:28
Ach hij deed voor het eerst mee in het echte gebergte, volgende keer gewoon zonder jas naar beneden.
2 september 2015 19:34
@ schipperaar

En dan achteraf balen dat hij de tijd niet heeft genomen om z'n jack aan te trekken waardoor het lijf door de kou werd lamgelegd?

Tuurlijk mag hij hiervan balen, maar wat een rit van deze vent! Geweldig!
2 september 2015 19:39
Extra jammer omdat ie volgens mij verder alles goed deed (waaronder het onopvallend 'verdekt' meerijden in het peloton etc. ).
2 september 2015 19:43
Het heeft mogelijk Dumoulin zijn trui gekost of toch zeker de tweede plaats. Maar 3e op 30 seconden biedt volop perspectief en de ploeg hoeft even niet de koers te dragen. Zulke foutjes gebeuren, maar hoeven niet destrastreus te zijn. Zijn rijden op de slotklim was uiterst hoopgevend dat hij een podiumplaats kan halen in deze ronde.
2 september 2015 19:43
@sebas
Was het zo koud? Blijft een afweging, zonder wapperjekkie daalt ook iets lekkerder. Hebben de ploegleiders geen kranten meer trouwens?
2 september 2015 19:45
Als je op zo'n moment overschot hebt, gaat zo'n jack ook vanzelf. Of dat nou echt met ervaring te maken heeft, ik denk het niet. Zo'n plaats in de groep is echt geen bewuste keuze, gezien het voortdurende risico op breukjes.

Keurig de schade beperkt op de meerderheid van zijn concurrenten, die nog maar eens laten zien dat vermoeidheid regeert in het Vuelta-peloton.
2 september 2015 19:48
Vandaag is de bevestiging: Tom heeft echt de capaciteiten van een ronde renner! Een talent van buiten categorie zoals nederland sinds Breukink niet meer gehad heeft! (is het gek als ik Breukink zeg? lijkt wat betreft capaciteiten wel te kloppen...) Het is echt ongelofelijk hoe snel hij zich ontwikkeld en er zit een goede kop op. Heel anders dan de talenten Gesink en Mollema die net niet/wel met de wereld top mee kunnen maar een overwinning niet kunnen afdwingen.
Ik hoop alleen dat hij nooit op een Froome dieet hoeft om de tour te winnen!
2 september 2015 19:50
Zou Dumoulin op termijn de eerste renner kunnen worden die beide Wereldkampioenschappen in 1 jaar wint?
2 september 2015 19:51
Laat anderen het maar doen de komende dagen. 3e op30 sec. is helemaal perfect.
2 september 2015 20:17
Tijdens dat jasje zat ik helaas net even wat zinnigs te doen.
@Knigtbiker: Jawel marginal gains zullen een must zijn. Moet dus onder handen van Brailsford&staff. O.a. een pondje van de kinnebak af, jammer maar moet hij voor secondenwinst over hebben ;-)
2 september 2015 20:19
Zo'n jackje wil weleens niet goed dicht, zeker in het nat. Of een mouw zit gedraaid o.i.d. En dan is het gewoon klooien, ook als je "overschot" hebt.

Superprestatie van onze maastrichtse klasbak weer en ideale positie. Om met @Schipperaar te spreken: even uit het rood, kost minder energie en straks weer terugpakken met een fenomenale tijdrit.

Als hij de komende dagen goed doorkomt, zit zelfs eindwinst erin. Maar podium zou al een wereldprestatie zijn en dan moeten we volgens mij terug naar Breukink of Rooks (podium in grote ronde!). Zou fenomenaal zijn. Ook wel vet als je de Vuelta en dan WK Tijdrijden in 1 seizoen wint ;)

(ja ja, bespaar me de relativerende neuzelreacties, ik ben gewoon even apetrots op mijn buurtgenoot) :p
2 september 2015 20:24
niemand voor dit soort situaties aan klittenband gedacht?
2 september 2015 20:27
@Guushovd
Bestaat hoor en ja, ook daar heb ik aleens gigantisch mee zitten klooien (bleef kleven aan mijn koersbroek etc.). En ik had me toch een "overschot", niet meer normaal!!! ;) :p

Edit: het heeft me toen de winst gekost, ik was zo sterk die dag ;)
Maar eens met @Schipperaar: met de ouderwetse krant is niks mis (en simpeler).
2 september 2015 20:28
Ja klittenband heeft ook nadelen idd
2 september 2015 20:29
Nog een idee, een drukknoop?
2 september 2015 20:30
@Guushovd

Ligt eraan wat het probleem was. Als je zoals @Coldeportes terecht opmerkt zit te klooien omdat een mouwsgat gedraaid is en je dus je arm er niet in krijgt dan helpt klitteband ook niet. En heb je weleens naar een koersbroek gekeken nadat je klitteband dat aan je koersbroek vastzat losgetrokken hebt? Die broek ziet er dan niet echt flitsend glad meer uit. OK voor profs geen argument, maar voor mij nooit meer klittebandsluiting aan een regenjack.
2 september 2015 20:31
Vind ik moeilijk 'mikken' in afdaling, en laat relatief veel wind erdoor (kou en parachute-risico)
2 september 2015 20:32
@schipperaar
Heb je zelf weleens gefietst in de bergen? En dan heb ik het over bergen boven de 2000 meter. Niet de Cauberg :P De afdalingen zijn zeer koud en een jackje of een krant (op zijn minst) is toch wel erg belangrijk, kan ik uit eigen ervaring zeggen...

@hoekserenner
Geldt ook voor Cancellara al jaren, maar blijkt erg moeilijk te zijn.
2 september 2015 20:32
@alsjewint
Die koersbroek zag er inderdaad niet echt meer zo mooi uit. Voor mij sindsdien ook geen klittenband meer. Gewoon ritsje.
2 september 2015 20:34
Plaats de drukknop in de oksel (makkelijk te vinden) en vouw het shirt om het lijf daar naar toe. Dan kan je de voorkant toch goed sluiten. Moet een beetje ontwikkeld worden, maar die irritante ritsjes zijn niet de eerste keer aanleiding voor problemen (wij amateurs kunnen daar ook over mee praten)
2 september 2015 20:37
Als hij tot aan de tijdrit schade beperkt weet te houden,dan zit er iets moois aan te komen.

Reacties zijn gesloten.