Tom Boonen: “Wout van Aert had het dit jaar beter kunnen doen”

woensdag 12 oktober 2022 om 13:22
Tom Boonen: “Wout van Aert had het dit jaar beter kunnen doen”

foto: Cor Vos

Wout van Aert kan met overwinningen in onder meer Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Saxo Bank Classic en de Tour de France terugkijken op een succesvol seizoen, maar toch plaatst Tom Boonen in een analyse voor Het Laatste Nieuws een kritische kanttekening. “Ik hoor dat hij niet beter had kunnen doen dit jaar, maar daar ga ik dus niet mee akkoord.”

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Negen overwinningen. Succes in Omloop Het Nieuwsblad en de E3 Saxo Bank Classic. Drie etappes in de Tour de France, met als kers op de taart de groene puntentrui. Wout van Aert wist in 2022 weer de nodige grote successen te boeken, maar toch is er volgens Boonen ruimte voor verbetering. “Het enige wat dit jaar ontbrak, is een Monument, zeggen ze dan. Maar dat is ook het enige dat telt. Een coureur van zijn niveau koerst om die wedstrijden te winnen.”

“Vergis je niet: intussen tikken de jaren”
“Het is mooi dat je maandenlang de beste coureur van de wereld wordt genoemd, maar daar gaat het niet om. Wout moet klassiekers winnen. Vraag het hem zelf: hij zal ook zeggen dat dat is wat hij wil. Tegelijk wil ik niet te streng zijn. Wout was bezig aan een heel mooi voorjaar en hij had de pech dat hij op een cruciaal moment, vlak voor de Ronde van Vlaanderen, uitviel door corona. Het resultaat was hard: opnieuw een kans kwijt om de Ronde of Roubaix te winnen.”

Boonen benadrukt dat ook Van Aert niet het eeuwige wielerleven heeft. “Vergis je niet: intussen tikken de jaren. Ik ben overtuigd dat het hem nog gaat lukken, maar gaat hij nog drie keer de Ronde winnen en vier keer Roubaix? Voor dat soort records koersen kampioenen toch.” Daar komt nog eens bij dat die andere vaandeldrager van het Belgische wielrennen, Remco Evenepoel, dit jaar een reuzenstap heeft gezet met winst in Luik-Bastenaken-Luik, de Vuelta a España en het WK.

“Remco zal nooit meer onder Wout staan, die verschuiving is definitief”
“Wereldkampioen worden, wordt ook niet makkelijker na dit jaar. Evenepoel heeft voor een serieus precedent gezorgd”, stelt Boonen. “Vorig jaar had je het debacle in Leuven en de ruzie die daarop volgde, maar op dat moment was Remco eigenlijk geen echte concurrent van Wout. Dat was hij tot dit jaar nog nergens geweest. Er was een duidelijke rangorde: Wout was de kopman en Remco was nog de knecht. Maar in 2022 is alles omgegooid.”

“Remco zal nooit meer onder Wout staan. Die verschuiving is definitief en leeft ook bij de wielerbond. Dat zal misschien wel prikken bij Wout – het zal hem in ieder geval prikkelen. De verhouding tussen Wout en Remco wordt interessant om volgen. Zoals het nu is, zal het niet altijd zijn. Maar dat ze mekaar nog vaak gaan tegenkomen en vaak nodig gaan hebben, is zeker.”

Dit artikel delen:

97 Reacties

Yeez 12 oktober 2022 om 13:29

Ja, eigenlijk klopt alles wat hier staat wel

8
Mystieke_Monnik 12 oktober 2022 om 14:12

Meestal wat Boonen zegt: alles lijkt logisch en open deur, maar hij zet het toch maar goed en scherp meer. Ik mag zijn analyses wel.

6
Mad 12 oktober 2022 om 14:22

Niks mis met wat Boonen wél zegt, maar de olifant in de kamer is natuurlijk die hele berg 2e plaatsen dit seizoen…

Vergelijk het bijvoorbeeld eens met Pogacar: die rijdt dit seizoen "slechts" 16 keer top 2. Een stuk minder dan de 20 van Wout zou je zeggen, maar dat zijn wel 13 overwinningen en maar 3 keer tweede…

En Evenepoel ook "maar" 15 top 2 plaatsen, maar wel met 12 overwinningen en slechts 3 keer tweede.

Zijn manier van koersen is fantastisch, maar soms zou je willen dat hij onderweg net wat minder met zijn krachten smijt zodat hij op de streep niet dat kleine beetje tekort komt…

0
Dangeroe 12 oktober 2022 om 15:54

@Mad Kijk even naar die tweede plaatsen dit seizoen. 2 tijdritten. 4 massasprints, geklopt door Jakobsen, Phillipsen en Groenewegen. Blijven 4 tweede plekken over. Parijs Roubaix: Sterkere Van Baarle reed alleen weg. Parijs-Nice: Yates won Solo, Van Aert nam Roglic op sleeptouw. Dauphine sprint met elitegroepje, geklopt door Gaudu (Te vroeg juichen). Van Hamburg en Montreal kan wellicht gezegd worden dat hij teveel met zijn krachten smeet. Echter alleen roepen dat hij teveel 2e plaatsen heeft, is natuurlijk onzin. Pogacar en Evenepoel smijten zich niet in een massaprint. Van Aert heeft meestal het probleem dat iemand bergop/heuvelop weg rijdt en er dan naar hem gekeken wordt, waardoor hij wel met zn krachten moet smijten om uberhaupt kans te maken.

4
Boomie1 13 oktober 2022 om 10:44

Sorry @Dangeroe, maar kijk eens over dit seizoen heen. Het is een trend bij van Aert die al speelde in de cross. Denk eens aan het WK in Imola, dubbel zilver, Olympische Spelen zilver, WK Leuven tijdrit zilver.

Het is fantastisch wat Wout doet, maar het is eind 2022 en hij heeft al veel gewonnen, maar nog geen RVV, P-R of WK.

0
Blackcanyon 14 oktober 2022 om 06:58

Hij heeft al diverse WK’s gewonnen. Hij kan er toch niks aan doen dat t weiland niet geasfalteerd was. En als ze nou bij PR en de RVV eens zouden zorgen dat er een beetje fatsoenlijk asfalt lag in plaats van die kinderkoppen ….

0
Panache 12 oktober 2022 om 14:25

Gevoelsmatig hebben we dit jaar (zeker in de Tour) de sterkste Wout van Aert ooit gezien. Maar onder aan de streep waren 2020 en 2021 nóg indrukwekkender qua uitslagen. Wat dat betreft snap ik de analyse van Boonen wel. Dat het een tikje decadent is om zo’n berg aan topuitslagen kritisch te bekijken is natuurlijk waar: van Aert wordt gemeten en beoordeelt aan een andere meetlat. Je kan dat als unfair zien, of als een compliment dat hij bij de grootste renners uit zijn generatie hoort.

4
Mwielerfan 12 oktober 2022 om 16:55

Precies als iemand zoiets kan zeggen is het boonen wel

1
josi 12 oktober 2022 om 13:44

Inderdaad ontbreekt er een monument op zijn lijstje van dit jaar, maar daar valt uiteraard wel een duidelijke (mede-)oorzaak voor aan te wijzen. We weten niet wat het zonder zijn coronabesmetting was geworden, maar door die ziekte werden zijn hoofddoelen in het voorjaar (RvV, P-R) wel op slag onhaalbaar. Hij had het dus vooral beter kunnen doen door geen ziekte op te lopen.

3
Dave Dubbeldammer 12 oktober 2022 om 17:08

Dat klopt inderdaad toch wel. Een uitstekend seizoen, en pech wat betreft de hoofddoelen door die COVID

0
Marlin 12 oktober 2022 om 16:42

Boonen heeft natuurlijk gelijk. Een goede analist overigens. Van Aert is zijn wegloopbaan op het hoogste niveau maar gestart in 2018/2019. Toen was hij al 24. Andere toppers hebben op die leeftijd al veel topoverwinningen binnen. Dit seizoen was Van Aert tijdens twee periodes heel sterk. In het voorjaar, tot hij in topconditie corona kreeg, net voor Vlaanderen. Dat heeft hem zeker een monument gekost. Zeker na het zien van Parijs-Roubaix, waarin hij nog tweede eindigde. Na lichte ziekte, inactiviteit en bijna zonder training. Tijdens zijn tweede piek scoorde hij wel. Tijdens de Tour dus. Het najaar was goed. Maar ook niet meer dan dat. Hij stak er zeker niet bovenuit. Het lijkt wel of Van Aert enkel top is na een (hoogte)stage.
Tenslotte. De hoofdoorzaak. Hij zit in een voor zijn kunnen verkeerde ploeg. Na drie seizoenen bijna alleen aanmodderen in de klassiekers, en zich af te beulen in de Dauphine en de Tour voor de rondekopmannen, kreeg hij dit seizoen voor het eerst ondersteuning. Maar dan nog moest hij knechten in Paris-Nice, de Dauphine en de Tour. Dat hij daarbij nog ritten won en groen haalde in de Tour is ongelooflijk. Zolang hij geen kopman is in een ploeg, zal hij heel moeilijk nog een tweede of derde monument kunnen winnen. Door zo lang bij te tekenen, wordt het zelfs zo goed als onmogelijk om een loopbaan zoals Boonen en Gilbert uit te bouwen. Onbegrijpelijk gewoon. Voor zo’n klasbak.

3
Panache 12 oktober 2022 om 17:09

"Door zo lang bij te tekenen, wordt het zelfs zo goed als onmogelijk om een loopbaan zoals Boonen en Gilbert uit te bouwen. Onbegrijpelijk gewoon".

Welke denkfout moet je corrigeren om van het onbegrijpelijke tot het begrijpelijke te komen?

-4
Dave Dubbeldammer 12 oktober 2022 om 18:25

Je hebt gelijk, Marlin, maar met dit discours krijg je op dit zwartgele forum alleen duimpjes omlaag, vrees ik :-)

2
De Zeboe van de Zoncolan 12 oktober 2022 om 18:41

Zijn jullie er van op de hoogte dat Van Aert hier zelf volledig anders over denkt?

Al heeft die natuurlijk ook een zwartgele bril op.

-1
Lalsacien 12 oktober 2022 om 19:04

Niet helemaal waar. Parijs-Nice reed hij ook als voorbereiding op het voorjaar.
Zonder Corona had het er heel anders kunnen uitzien. En de uitspraak bij de verkeerde ploeg zitten is puur subjectief.
Hij heeft met zijn volle verstand bijgetekend. Ik kan mij nog vele commentaren heugen, van forummers die verdwenen zijn of verwijderd(schermend met niet nader te noemen bronnen) over van Aert, De Plus en vele anderen die wel een boekje zouden opendoen als zij in 2020(2021) zeker en vast naar een andere ploeg zouden gaan.

-2
Marlin 12 oktober 2022 om 22:53

Ik lees hier opnieuw geen of geen ernstige inhoudelijke reacties. Al helemaal niet waarom Van Aert wel bij de goede ploeg zit, afgewogen aan zijn overwinningen in topwedstrijden. Nog minder lees ik waarom het bijtekenen van Van Aert benefiek zou zijn voor toekomstige overwinningen in klassiekers en monumenten. Helemaal niks lees ik over hoe Van Aert, met een surplus aan talent en brute kracht, het palmares van Boonen, Gilbert en zelfs een trapje lager, Van Avermaet, zou kunnen evenaren. Laat staan overtreffen. Ondertussen tikt de tijd. Van Aert bereikt stilaan de leeftijd waarop het bij Sagan snel bergaf gegaan is. Met dat verschil dat Sagan op de leeftijd van 28 enkele monumenten, nog meer (semi)klassiekers, een massa ritoverwinningen, groene gruien en drie wereldtitels op zijn naam had staan. Iets wat ik Van Aert, ook na zijn 28, niet (meer) zie halen. Al zeker niet bij Jumbo. Het recente verleden geeft mij alvast gelijk. Ik heb geen glazen bol. Maar het zou van enorme naïviteit en onkunde getuigen (wat bij sommigen op WF het geval is) om te geloven dat Van Aert de volgende vijf jaar wel zou slagen om, wat hij de voorbije jaren niet kon, wel te realiseren.

3
Lalsacien 13 oktober 2022 om 04:08

@Marlin draai het eens om. Waarom zou JV wel de goede ploeg voor van Aert zijn en verbreed je horizon door niet enkel aan een palmares (met louter monumenten) te denken!
En denk daarbij aan hun verschillende karakters en de veel grotere veelzijdigheid van Van Aert mee. Een ploeg bestaat niet louter uit poppetjes om je eigen palmares te vergroten.
Daarbij heeft JV zijn nek uitgestoken en ik denk zelf dat voor van Aert dat het belangrijkste aspect is.

-2
Romerike 13 oktober 2022 om 10:39

Quote: Zolang hij geen kopman is in een ploeg, zal hij heel moeilijk nog een tweede of derde monument kunnen winnen.

Volgens mij is hij in het voorjaar toch echt de onbetwiste kopman, nietwaar? En in die periode worden de meeste monumenten gereden. Ik vind dat hij een heel sterke ploeg om zich heen heeft ter ondersteuning. Waarom zou hij dan, volgens jou, niet meerdere monumenten kunnen gaan winnen bij Jumbo-Visma? Vanwege knechtenrol In Parijs-Nice? Het viel wel mee hoe hij daar heeft moeten knechten vind ik. Tuurlijk, de laatst etappe moest hij volledig aan de bak, maar in de ritten daarvoor viel het allemaal wel mee en reed hij vaak voor eigen rekening.

0
Marlin 13 oktober 2022 om 20:25

Maar dat helpt de loopbaan van Van Aert helemaal niet vooruit. Nogmaals. Van Aert heeft zeker de kwaliteiten van een Gilbert, Boonen en Cancella, zelfs in een persoon verenigd. Maar hij doet er zo weinig gericht mee.Veel nutteloze inspanningen, en knechtenwerk. Over 10 jaar zal Van Aert met spijt terugkijken.

0
Gebruikersnaam 12 oktober 2022 om 20:26

Het verschil tussen Van Aert en al die andere grote namen uit heden en verleden die hier worden vernoemd, is dat die anderen vrijwel 100% van de tijd voor eigen rekening rijden en dat Van Aert buitenproportioneel vaak in dienst van een ander rijdt. Buitenproportioneel voor iemand van zijn kwaliteiten dan.

Hij kiest er zelf voor en zal er zich wel goed bij voelen, maar het blijft een aparte keuze. Ik ken nauwelijks precedenten van renners van de voorbije 3/4 decennia die bij de top 3/5 van hun generatie horen en de helft van hun koersdagen opofferen voor anderen. Vermoedelijk zijn er geen precedenten omdat er niemand zo dom/onzelfzuchtig/teamplayerig (iedereen kan dan zelf kiezen wat de voorkeur krijgt) om dat te doen.

3
Beer 12 oktober 2022 om 20:43

Voila, amen.

1
Panache 12 oktober 2022 om 21:14

Kwiatkowski 2017 is een goed voorbeeld en zo zijn er meer (maar ik kan je er ook geen vijf opnoemen). De overeenkomst is steeds dat het bij het dominante team gebeurt (omdat daar ook de beste renners tegelijk fietsen).

-1
Gebruikersnaam 12 oktober 2022 om 21:24

Ik wilde Kwiatkowski nog vermelden, maar die hoorde nooit echt tot de 5 beste van het peloton, dat was meer top 20 of zo.

En daar is sowieso zowat de universele consensus hoe jammer het is dat die zijn potentieel heeft opgeofferd (of gewoon verkocht), daar waar je alleen maar een gefrustreerde Belg kan zijn als je iets gelijkaardigs opmerkt bij Van Aert.

1
Marlin 12 oktober 2022 om 23:20

De eerste verstandige reactie die ik over dit onderwerp lees. Door iemand met kennis van zaken. Er zijn er dus toch op Wielerflits.

-2
Ronellenfitsch 12 oktober 2022 om 13:56

Die drie keer ronde en vier keer Roubaix hebben wel eens hoog Roger de Vlaeminck gehalte. Verder zegt Boonen niets onwaars maar is inderdaad wel een duidelijke verklaring mbt de grote voorjaarsklassiekers.

2
Mad 12 oktober 2022 om 14:14

Fantastisch jaar natuurlijk met 9x ritwinst, maar ook 11x (!!) tweede…

Dat betekent dat je voor hetzelfde geld wél had kunnen winnen, misschien met een klein beetje meer geluk. Maar is het écht alleen maar een kwestie van "geluk" als het 11x gebeurt, of wordt het dan een patroon?

Persoonlijk zou ik zeggen dat daar ook nog wel wat winst te behalen valt ;-)

2
zietemgaan 12 oktober 2022 om 14:31

Maar bekijk dat ook eens van de andere kant: van de 20 kansen op winst heeft hij 45% binnen: wie scoort beter qua potentieel? Als we dan de andere ereplaatsen meenemen dan komen we tot een heel erg hoog score precentage voor WVA: als hij start is de kans groot dat hij hem pakt ook. Waar zeuren we eigenlijk over.

-1
Mad 12 oktober 2022 om 14:44

@zietemgaan, natuurlijk, Wout rijdt fantastisch! Dit is ook absoluut niet bedoelt als zeuren. Het verschil tussen een 1e en 2e plaats is vaak zó minimaal, dat gaat echt om details. Maar toch geloof ik niet dat het op dat moment een kansspelletje hoeft te worden met een 50-50 verdeling. Dan kunnen we de wedstrijden net zo goed op papier afdoen.

Ter vergelijking, Evenepoel heeft 12 overwinningen om 3 tweede plaatsen, wat neerkomt op 80% conversie. Pogacar doet daar zelfs nog een schepje bovenop met 81%… Blijkbaar doen zij toch echt iets anders dan Wout als ze in dezelfde kansrijke positie komen.

Anders gesteld: waarom verliest Wout eigenlijk meer dan de helft van de ritten (55%) die hij voor hetzelfde geld ook had kunnen winnen?

0
Beer 12 oktober 2022 om 15:06

WVA betwist meer wedstrijden die eindigen in een sprint. REV en Pogi vaker bergop. Ik heb alle 2e plaatsen niet ontleed, maar mogelijk speelt dat een rol. Neem van Aerts 2e plaatsen in Tour-sprints al weg en het percentage ziet er al anders uit, terwijl het gewoon razendknap is dat hij tegen Jakobsen, Groenewegen en Philipsen ook meedoet voor de winst.

0
Panache 12 oktober 2022 om 16:04

Wat valt er te leren? De tweede plek viel 5x in een massasprint, 2x in de tijdrit, 2x in een sprint van een select groepje, in de monumenten was het 2x ver achter een solorenner. Van Aert kan zijn ratio winst t.o.v. tweede plaatsen vooral ophogen door de benen stil te houden zo gauw winst niet meer mogelijk is (dan wint hij net zo vaak, maar worden die 2e plaatsen plek 8, 16 of 63). Persoonlijk zie ik geen écht gemiste kansen of foute keuzes, maar kamp van Aert zal hier uiteraard kritisch naar kijken want als er wel een geheim naar plek 1 is dan moet dat ontrafeld worden.

1
Op de grote molen 12 oktober 2022 om 14:54

De Tour was fenomenaal. Grote overwinningen de rest van het jaar zijn inderdaad minimaal, heeft Boonen gelijk in. Wel legio 2de plaatsen… ;-)

2
Maillot à Pois 12 oktober 2022 om 14:56

Boonen heeft gelijk dat Wout van Aerts dominante rijden zich te weinig vertaalt in de écht grote overwinningen. Wat betreft de momumenten is het wel nogal oneerlijk om te stellen dat hij “beter had kunnen doen”, als je uitvalt door ziekte voor de monumenten die je hoofddoel waren.
De uitspraak over 3 keer de Ronde en 4 keer Roubaix duidt dan weer op een generatiekloof. Ik heb het al eerder gezegd: de huidige toppers interesseert het volgens mij minder om x keer Roubaix of de Tour te winnen. Die willen liever een zo breed mogelijk palmares. Dat zie je bij Pogacar, Bernal en ook wel bij Van Aert. Die wil zich niet beperken tot doelen in het Vlaamse voorjaar.

2
Romāns Vainšteins 12 oktober 2022 om 15:03

Meestal ben ik het Boonen eens maar nu niet. Dit was een uitzinnig goed jaar van van Aert, wat mij betreft zijn beste ooit.

Een monument (de big 5 + WK) win je niet zomaar en je moet er ook wat geluk bij hebben. -2 no shows = 4, -2 x de slag gemist = 2, die laatste 2 podium. Voor van Aert geldt andersom hetzelfde tov Evenepoel: ze gaan gewoon nooit in dienst van alkaar want kunnen allebei winnen. En zo hoort dat ook

Hoe hij als een monster in de tour rondreed had minimaal de allure van anderhalve klassieker. Groen, 3 ritten en wegkapitein / meesterknecht voor een kopman die het geel voor een behoorlijk % aan hem te danken heeft.

2
Brabander 12 oktober 2022 om 17:19

Exact mijn gedachte. Allemaal leuk en aardig die Monumenten en het WK, maar het seizoen bestaat uit meer dan 6 dagen. En zoals-ie in de Tour huishield vergeet ik nimmer meer. Dat was gewoon Superman op een fiets. Echt ongeëvenaard

-2
theking 12 oktober 2022 om 18:15

Volledig eens. Samen met Vingegaard het hoogste niveau qua topprestatie van dit seizoen op het allerhoogste podium.

-1
Dave Dubbeldammer 12 oktober 2022 om 18:20

Binnen twee jaar weet ik nog dat WVA heel erg goed was in de Tour 2022. Maar dat vervaagt. Wat niet vervaagt, is de erelijst. Leg die van Boonen eens naast die van Van Aert, dan weet je het wel.

3
Brabander 12 oktober 2022 om 18:59

Een hoop Vlaanderen, Roubaix en E3. Die van Wout is nu al vele malen gevarieerder.
En hoe die groene zot in de Tour reed herinner ik me op mijn sterfbed nog. En hij kwam geenszins met lege handen thuis hè. De groene trui en 3 etappes

-2
theking 12 oktober 2022 om 20:16

Erelijst van Boonen slechts 6 touretappes.

-1
achilles 12 oktober 2022 om 16:49

Tuurlijk win je een monument niet op bestelling. Maar feit is wel dat Wout nu al 3 seizoenen als (één van de) topfavoriet(en) start in San Remo, Vlaanderen, Roubaix en WK en al 3 seizoenen in een supervorm steekt.

Dan oogt de balans qua monumenten en kampioenschappen inderdaad mager.
Het blijft niet duren, er komen nieuwe concurrenten, ouderdom. De tijd om te oogsten is nu.

Ik heb de indruk dat Evenepoel, Van Der Poel en Pogacar makkelijker een monument binnenhalen als ze een goede dag hebben dan Van Aert.

Het moet gezegd hij heeft ook wel alle pech van de wereld natuurlijk. In 2020 voor het eerst in 80 jaar geen Roubaix (en hij was in vorm, de week ervoor 2de in de Ronde). En in 2022 corona vlak voor de Ronde van Vlaanderen en Roubaix.

2
Mooie Sjors 12 oktober 2022 om 18:47

Begrijp ‘m ergens, met deze oogst is het geen boerenjaar geweest. En je moet het ijzer smeden als het heet is, want de vorm was top.

Anderzijds: in de 2 monumenten die hem het beste zouden moeten liggen, had hij pech. Vlaanderen niet eens meegereden, Roubaix na covid was ie goed maar verschillende keren pech gehad onderweg met het materiaal. Dan moet je hem daar ook niet op afrekenen. Luik in principe net iets te zwaar en op het WK wint zijn ‘ploegmaat’.

Los daarvan denk ik dat we Wout niet in het rijtje met Boonen en Cancellara moeten droppen, evenmin is het een Gilbert die iedereen eraf puncht.

Wout is de allrounder en heeft er ondanks zijn pech in het voorjaar een mooi seizoen van gemaakt. Die grote eendagszeges komen er nog wel eens bij, hij fietst nog maar een jaar of 3-4 op het hoogste niveau.

De Tour met weer 3 ritten & groen en 2 semi-klassiekers erbij en je mag toch wel van een geslaagd jaar spreken. Wel een end achter REV, dat wel.

2
Romāns Vainšteins 12 oktober 2022 om 19:39

Het werd hier al eens verteld ‘Wout is Wout’,

-1
Mooie Sjors 12 oktober 2022 om 19:48

Daarom snap ik deze ook niet te best:

Quote:
…maar gaat hij nog drie keer de Ronde winnen en vier keer Roubaix?

Wellicht in de mond gelegde woorden maar waarom zou Wout net dát voor ogen hebben?

In elk geval wordt het een erelijst met MSR, Strade, Amstel… Dus waarom zou hij dan in Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix net zo goed moeten/willen doen als Tommeke B.?

-2
Romāns Vainšteins 12 oktober 2022 om 21:13

Mwoah, Amstel….

Rundum die Bemelerberg was dat, en dan is het ook nog eens wat vaag of het hem wel was. Ik heb moeite met die, eigenlijk zijn lelijkste zege ooit.

-1
Beer 12 oktober 2022 om 21:34

Was gewoon een vette zege. Zelf het pak uiteen gebokst op de Cauberg, boven komen met Ineos United, daarna de boel onder controle gehouden en met een kaarsrechte sprint en 2 millimeters verschil naar de zege.

En als het toch over erelijsten gaat, die Amstel staat er gewoon op.

0
Marlin 12 oktober 2022 om 23:16

Van Aert is veelzijdig en heeft zowel de punch van Gilbert (zie Calais, zie de ronde van Noorwegen vorig jaar), de krachtspurt van Boonen, als de hardrijders- en tijdritcapaciteiten van Cancellara. Nochtans haalt hij daarmee niet de resultaten van de drie heren, noch zal hij die prestaties in de toekomst evenaren. Dat allemaal door de keuze voor een verkeerde ploeg.

2
Mooie Sjors 12 oktober 2022 om 23:31

Punch van Gilbert heeft hij zeker niet zou ik zeggen, die had in zijn topperiode genoeg aan een molshoop om het hele peloton achter te laten.

De power van Cancellara heeft hij ook niet. Die kon de Oude Kwaremont bijna niet over zonder een halve minuut weg te rijden van de verzamelde tegenstand. En Boonen was na een zware koers wél zegezeker in een sprint.

Van Aert is net een fractie minder in elk van deze opzichten, waardoor hij misschien iets vaker achter het net vist. Maar hij is ook veelzijdiger. Van Boonen werd niet verwacht dat hij in de Tour op diverse parcoursen uitpakte, of Luik zou winnen, of meestreed op WK's op loodzware omlopen. Die reed geen crosswinter, won geen tijdritten, en in de bergen zag je hem al helemaal niet.

-2
Grote Plateau 12 oktober 2022 om 23:39

Ik win liever de Amstel meet een halve milimeter dan met behulp van de motorploeg.

Iedere serieuze sportman eigenlijk.

2
Dangeroe 12 oktober 2022 om 23:42

Met alle respect aan Boonen en Cancellara, hun tijd is toch niet te vergelijken met nu. In die tijd verdeelden ze met hun tweeën de knikkers in Vlaanderen en Roubaix. Houd het nu maar eens bij twee favorieten, doe je knap. VDP wint dan wel 2x vlaanderen, maar telkens van iemand anders. Het wereldje is zo veranderd, dat een alleskunner als Van Aert heel vaak op een specialist stuit, die vervolgens met de winst aan de haal gaat.

0
Mooie Sjors 12 oktober 2022 om 23:47

Tijden lijken mij niet echt enorm veranderd, Boonen en Cancellara waren gewoon andere renners. Cancellara begon trouwens pas op zijn 29 aan zijn klassieke dominantie, dus wat niet is kan nog komen.

Wat Pogacar nu doet, is ook al paar decennia niet vertoond. ;)

1
theking 12 oktober 2022 om 14:03

Heeft Van der Poel dan in de ogen van Boonen een beter seizoen dan Van Aert omdat hij wel een monument wint?
Beetje zeuren dit. Die prestaties van van Aert in tour schat ik hoger in dan de individuele prestaties in de monumenten dit jaar. Het niveau in de tour was een stuk hoger dan in welke koers dan ook.
Maar ja dat is maar mijn mening.

1
SoloSlim 12 oktober 2022 om 15:04

De tour is heel belangrijk.. maar op het einde van een cariere kijk je toch naar het totaal plaatje. Sagan heeft bvb ook veel laten liggen en slechts 2 klassiekers gewonnen.
Dat blijft toch een gemis voor zo’n renner. Hopelijk vult Wout wel wat leegtes op.

2
Barry Batsbak 12 oktober 2022 om 15:34

Ja moet dat? Moet het perse langs de Van der Poel-lat gelegd worden? Omdat die uitkomst je beter in de oren klinkt?

0
theking 12 oktober 2022 om 16:28

@bb je begrijpt mijn punt niet. De prestatie in deze tour is van ongekend niveau. Je kunt ook van Baarle invullen voor mijn part of nog een ander.

Het gaat mij erom dat ik de prestaties in de tour van zowel van Aert als Vingegaard in schat als de grootste prestaties van dit seizoen. Hoger dan al het andere van alle andere renners (Let op is mijn mening ik breng het niet als een feit).

Boonen zegt nu hij wint geen monument dus het had beter gekund. Dan kun je ook zeggen Evenepoel had beter gekund want hij wint niet het wk tijdrijden of pogacar had de tour moeten winnen of Vingegaard had nog een grote ronde moeten winnen. Het is gewoon een open deur. De carrière van Boonen had ook veel beter gekund heeft maar 6 touretappes, van Aert al 9 en nog een boel te gaan…..

1
Marcus Aurelius 13 oktober 2022 om 10:09

Enkel sommige stokoude wielerflitsers gaan in zestig jaar de fantastische tour van Van Aert zich nog herinneren en misschien er zelfs over vertellen aan hun achterkleinkinderen. Die zullen het opzoeken op ‘wikipedia anno 2082’ en eens meewarig kijken, ‘opa overdrijft graag’.
Toch een scenario dat je als topsporter zou willen vermijden …

0
Martino87 12 oktober 2022 om 16:29

Ben het er helemaal mee eens. Ik kan bijna geen parcours verzinnen waarop hij niet kan winnen. Natuurlijk zijn zijn overwinningen dit jaar heel mooi, maar hoeveel voegen die etappes in de dauphine en de Tour uiteindelijk toe aan zijn palmares? Iedereen weet dat hij veel Tour etappes heeft gewonnen, maar of het er negen of elf zijn maakt dan ook niet veel uit.

1
Lars Maden 12 oktober 2022 om 22:46

Tom Boonen heeft helemaal gelijk. Achteraf ook zonde om WK cross, Strade en WK Tijdrijden te laten schieten. Maar achteraf is altijd makkelijk praten natuurlijk.

1
Marlin 12 oktober 2022 om 23:31

Ja, maar dat is het verleden. Niets meer aan te veranderen. Maar door bij te tekenen, maakt Van Aert dezelfde fout en hypothekeert hij als hardrijder pur sang een toppalmares. Dat zal Evenepoel niet overkomen. Ondanks een gebrek aan sprint en minder explosiviteit zal zijn palmares als dertiger er mooier uitzien dan dat van Van Aert. Dan heb ik bewust nog geen rekening gehouden met overwinningen in grote rondes.

1
Mystery Rider 13 oktober 2022 om 07:07

Je kan ook de vraag stellen aan Boonen of hij vindt dat Pogacar een topjaar achter de rug heeft natuurlijk – die heeft de meeste overwinningen dit jaar, nummer 1 op de wereldranglijst en een monument – maar slechts tweede in de TDF :)

Of Remco – Vuelta, WK en een monument, maar niet de dubbel WK tijdrijden en weg….

Desalniettemin…als je de resultaten van deze drie toppers naast elkaar legt, dan mag het duidelijk zijn dat WvA de minste van de drie is ondanks een topseizoen.

Als analyst maakt Boonen dan wel een correct statement – voeg WK en PR (en/of RVV) aan de erelijst van Van Aert voor dit jaar en dan is hij absoluut de beste renner ter wereld in 2022!

1
Marcus Aurelius 13 oktober 2022 om 09:53

Wout moet stilaan gaan opletten of hij eindigt met het predicaat ‘groot kampioen zonder palmares’. Tom heeft meer dan gelijk. Wout heeft ongeziene mogelijkheden, maar verspilt heel veel energie op een jaar in dienst van een ander en dit gaat ten koste van zijn eigen palmares. Zijn eigen krachten nog hoger inschatten dan ze zijn, is ook geen goede eigenschap om een lang palmares bijeen te rijden. Denk maar aan de RVV tegen Mathieu, Brabantse pijl tegen Pidcock, etc… Eén monument is op zijn leeftijd erg karig in verhouding tot het aanzien dat hij momenteel geniet. Al zijn topkoersen eens kritisch overlopen met kenners zou een stap kunnen zijn om de toekomst meer te kleuren. Dit jaar uiteraard wel pech door het missen van RVV en Roubaix. Afstand nemen van Bettiol en Stuyven moet een prioriteit worden.

1
Marcel de Gendt 12 oktober 2022 om 14:11

Boonen won blijkbaar monumenten op bestelling. Wat een zuurpruim.

Natuurlijk ontbreekt het monument dit jaar, maar er is geen enkele garantie dat een Van Aert in topvorm zo maar wint in PR, RVV of MSR. Daarvoor ben je toch echt ook afhankelijk van de concurrentie, koersverloop etc. Als wielrenner verlies je nu eenmaal vaker dan dat je wint.

Waar hij wel gelijk in heeft is het Evenepoel-stuk. Zeker voor de kampioenschappen heeft Remco afgedwongen dat hij niet meer op voorhand hoeft te knechten. Maar die conclusie zal Wout ook inmiddels wel hebben getrokken.

0
zietemgaan 12 oktober 2022 om 14:29

helemaal met je eens. En tja, ook elk Wk is anders he, er komen zéker nog WK’s die meer in Wouts lijn liggen en later in die van Cians etc. Remco zal wel degelijk knechten als hij kan helpen. Hij is echt geen keizerfiguur, ook al denken velen van wel.

1
Mwielerfan 12 oktober 2022 om 16:51

Boonen weet als geen ander dat dta niet waar is, maar daarom moet wout er ook eens aan gaan beginnen

2
Zwarte panter 12 oktober 2022 om 14:59

Iets met c9rona had wout in het de belangrijke week

0
Marik 12 oktober 2022 om 15:29

Deels met Boonen eens. Echter, voor mij als wielerfan staat het beeld dat Van Aert de grote Pogacar bergop lost in de Tour nog haarscherp voor de ogen. En daar kan geen monument tegenop. Dat was voor mij echt een episch moment.
Los daarvan kun je wel stellen dat Wout even moest zoeken naar zijn rol in de eerste helft van de Tour. Er zaten toch ook wat kansloze inspanningen in die hij niet snel meer zal doen. Maar het is hem heel snel vergeven.

0
Koersmaniak 12 oktober 2022 om 16:00

Ik vind net dat Van Aert het er na die coronabesmetting nog goed vanaf gebracht heeft. Terugkeren met 2e plaats in Roubaix na te hebben stil gelegen en zonder specifieke voorbereiding podium in Luik.
Als net je je net je grote doel van het voorjaar in het water zag vallen, getuigd dat van mentale sterkte.

0
achilles 12 oktober 2022 om 16:55
Quote:
Het is in het huidige peloton extreem moeilijk om veel te winnen en 3x Roubaix en/of 4x de Ronde is een illusie en dat weet Wout ook dondersgoed.

Bwo, Pogacar haalt toch 2 keer Lombardije binnen op 2 deelnames en die is nog maar 24. Van Der Poel zit ook al aan 2 keer Ronde van Vlaanderen. En dan verloor hij nog 1 keer in een sprint van op de kop van Asgreen en had hij pech bij de beslissende move van Bettiol. Die had al makkelijk aan 3 kunnen zitten.

Quote:
De uitspraak over 3 keer de Ronde en 4 keer Roubaix duidt dan weer op een generatiekloof. Ik heb het al eerder gezegd: de huidige toppers interesseert het volgens mij minder om x keer Roubaix of de Tour te winnen. Die willen liever een zo breed mogelijk palmares. Dat zie je bij Pogacar, Bernal en ook wel bij Van Aert. Die wil zich niet beperken tot doelen in het Vlaamse voorjaar.

Beetje scherp gesteld. Pogacar stemt zijn jaar af op de Tour en gaat dat ook volgend jaar doen, ondanks dat hij er al 2 binnen heeft. Van Aert offert een wereldtitel veldrijden op om überhaupt 1 keer Vlaanderen of Roubaix te winnen. Denk dat die wel droomt van 3 of 4. En Bernal zei dat volgens mij enkel na zijn val (en nadat hij door de Slovenen voorbijgezoeft is).

Ze willen veel meer als vroeger ook andere koersen winnen, das waar. Maar als het effe kan net zo goed 3x het allerhoogste.

0
Verschrikkelijk 12 oktober 2022 om 20:58

Voor het grote publiek heeft Wout gewoon een fantastisch jaar gehad. Zoals hij zich elke dag in de kijker reed in de Tour is ongezien. Die overwinning waar hij wegreed en het peloton voorbleef in het geel is voor de mondiale wielerfan grootser dan om het even welke overwinning in een monument. Maar ik kan Tom wel begrijpen, zijn focus (en succes) was vooral de kei-klassiekers….

0
Marlin 12 oktober 2022 om 23:24

Een “verschrikkelijke ” reactie. Natuurlijk niet. Over 20 jaar herinnert niemand zich nog de raid naar Calais, noch de vele spectaculaire, maar zinloze acties van Van Aert in de Tour 2022. Wel zijn eventuele overwinningen in monumenten, klassiekers en WK’s. Als die er nog komen.

1
Lars Maden 12 oktober 2022 om 23:58

Haha grootser dan een overwinning in een monument.

0
Mooie Sjors 13 oktober 2022 om 00:11

Ach ja, niet iedereen fietst met de geschiedenisboeken in gedachten. Toch 1 van de grote wielermomenten van het jaar, die rit naar Cap Blanc Nez. Net zoals de Ventoux vorig jaar. Of VDP in de regen in Tirreno.

Binnen 25 jaar herinneren we ons toch niet veel koersen meer uit deze periode. En een groots palmares is leuk maar wat heb je eraan als je onder de zoden ligt? ;) We hebben er in ieder geval van genoten dit jaar.

1
Beer 13 oktober 2022 om 07:16

Calais is toch m’n favoriete van Aert overwinning. Wat een demonstratie, in het geel. Die blijft me bij zoals VDB vs Bartoli op de Redoute.

1
De Zeboe van de Zoncolan 13 oktober 2022 om 08:58

@marlin:

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik onthoud vooral indrukwekkende prestaties, geen pcs-lijstjes.

Zo weet ik over 20 jaar de winnaar van de etappe naar de Granon nog op te lepelen, de winnaar van de etappe naar Megeve moest ik nu alweer opzoeken.

Was niettemin een heel mooie prestatie van Magnus Cort.

-1
Marcus Aurelius 15 oktober 2022 om 15:37

Als je nog even de ploeg van Boonen erbij neemt, stel je toch ook vast dat daar enkele serieuze kleppers waren in die ploeg waarmee hij diende rekening te houden. Bettini ? Vandaar ook dat Boonen zich voor honderd procent concentreerde op zijn koersen, Wevelgem, E3, Scheldeprijs, RVV en Roubaix. Daarna was het aan de anderen die erbij kwamen. Wie denkt dat Boonen nooit de Amstel had kunnen winnen is een idioot. Hij nam tijdens de tour ook de gele trui op de Cauberg trouwens. Maar na Roubaix is het nog heel moeilijk om te schakelen, zeker als je goals al binnen zijn … En ja, Wout is zeker zo snel als Boonen, en ja, Wout is zeker zo’n goede tijdrijder als Cancelara en ja, Wout is zeker zo’n goed puncher als Gilbert, hebben we dit jaar gezien in Frankrijk. Als je het alle drie samen hebt, maar toch rammelt je palmares, dan moet je kritisch zijn voor je keuzes.

0
roburger 12 oktober 2022 om 15:46

Wout heeft echt een fantastisch jaar gehad, het kon niet beter.

In het voorjaar was hij zo dominant, hij stak er echt met kop en schouders bovenuit. Won E3, en de Omloop op manieren die ik anderen niet vaak heb zien doen. Toen kwam corona.

Maar in de Tour deed hij daar nog een schepje bij. Met zo veel klasse 3 ritten gewonnen, en bergop Pogacar lossen. Echt een ongekend niveau.

Boonen won dan welliswaar de prijzen (monumenten, WK), maar wat Van Aert dit jaar heeft gepresteerd (dus zonder de grote prijzen) kan mij veel meer amuseren en vind ik veel wezenlijker.

-1
Marcus Aurelius 14 oktober 2022 om 19:54

Het kon niet beter ? Niet een klein beetje subjectief ? De E3-prijs is enkel bij ons nog een topevent. Omloop het Nieuwsblad wel 1.2 maar matig qua buitenlandse opkomst. Verder geen enkele grote koers gewonnen dit jaar, waarschijnlijk door de omstandigheden. (corona) Tourritten oké, commercieel geweldig maar eerlijk gezegd, iedereen kan daar een rit winnen. Niet gemakkelijk uiteraard, maar dat geldt wel niet voor een monument of WK. Je moet op het WK al teruggaan tot Harm Ottenbros, al heel lang geleden … Of denk je dat pakweg Cort Nielsen bekwaam is om een paar monumenten te winnen op een jaar ?

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone