Tom Boonen opnieuw de beste in Gent-Wevelgem

zondag 25 maart 2012 om 16:57

foto: Sirotti

Tom Boonen heeft zich voor de derde keer op de erelijst van Gent-Wevelgem gezet. De Belg versloeg in een massasprint Peter Sagan en Matti Breschel.

De zon had ook België nog niet verlaten. Een kopgroep van negen man formeerde zich na ruim twintig kilometer. Halverwege de wedstrijd wisten ze bijna acht minuten voor het peloton uit te rijden. Op 42 kilometer van de finish reed alleen het tweetal Anders Lund (Saxo bank) en Jon Izaguirre (Euskaltel) voor het peloton.

Bij de tweede passage van de Kemmelberg ontplooide de finale. Rabobank-renner Matti Breschel testte de benen en reed enkele meters voor het peloton uit. Vlak na de afdaling demarreerde Greg Vanavermaet (BMC) uit het peloton. Zijn aanval werd direct gecounterd door Peter Sagan (Liquigas-Cannondale) en Fabian Cancellara (Radioshack-Nissan). Het tweetal raapte binnen mum van tijd het geloste groepje koplopers op. Cancellara leek niet gerust in de uitvalpoging en stopte met tempo maken, waardoor het groepje werd ingelopen.

Het in tweeën gesplitste peloton reed in gestrekte draf naar Wevelgem. Wereldkampioen Mark Cavendish (Sky) miste de slag. Zijn ploeg probeerde wanhopig het gat te dichten. Op vijftien kilometer van de aankomst staakte zij die poging. De andere favorieten hadden zich niet laten verrassen, zij reden in de voorste groep van dertig man, en pokerden voor een sprint.

Tom Boonen wachtte lang met de sprint aangaan, in tegenstelling tot vorig jaar. De renner van Omega Pharma-Quick Step wist met een krachtig orgelpunt Sagan op een fietslengte te zetten. Matti Breschel van Rabobank werd knap derde.

Uitslag Gent-Wevelgem 2012
1. Tom Boonen (België/Omega Pharma-Quick Step)
2. Peter Sagan (Slowakije/Liquigas-Cannondale)
3. Matti Breschel (Denemarken/Rabobank)
4. Oscar Freire (Spanje/Katusha)
5. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Team Sky)
6. Daniele Bennati (Italië/RadioShack – Nissan – Trek)
7. Marco Marcato (Italië/Vacansoleil-DCM)
8. Steve Chainel (Frankrijk/FDJ-Bigmat)
9. Filippo Pozzato (Italië/Farnese Vini)
10. Giovanni Visconti (Italië/Movistar)

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair