Tom Boonen: “Onze tactiek loonde weer”

zaterdag 25 maart 2017 om 08:56
Tom Boonen: “Onze tactiek loonde weer”

foto: Marcel Koch

Tom Boonen was na afloop van de E3 Harelbeke tevreden over de prestatie van Quick-Step Floors. Philippe Gilbert eindigde als tweede en hijzelf werd achtste. “Wij hebben met de ploeg gedaan wat we wilden doen”, aldus Boonen tegenover Belga.

“Toen Niki Terpstra vol over Jack Bauer viel, die was uitgegleden in een bocht, sloop er wel wat twijfel in het team”, geeft hij toe. “Na de Taaienberg wilden wij een schifting doorvoeren met de kopmannen. Daarmee bedoel ik Philippe Gilbert en ikzelf. Bij een eerste aanval reageerde Daniel Oss direct. Na verloop van tijd nam hij ook over. Daarna kwam er een heel pakje terug en toen was het moment gekomen dat Philippe Gilbert ging versnellen.”

“De koers viel vervolgens onmiddellijk in zijn plooi”, oordeelt Boonen. “Phil reed met enkelen weg en onze ploegtactiek loonde dus weer. Het was een heel hectische dag en echt nog iets organiseren was bijzonder moeilijk. Gilbert werd daarna geklopt in de sprint door een sterke Greg Van Avermaet, maar als ploeg ontgoochelden wij andermaal niet.”

Lotto Soudal
Dat gold niet voor Lotto Soudal. Tiesj Benoot was de beste renner van die ploeg op een veertiende plaats. “Ik reed lek op een heel slecht moment”, verklaart Benoot achteraf. “Het probleem met koersen als de E3 Harelbeke is dat de finale bijzonder lang is. Op 80 kilometer van de eindmeet werd er al stevig geknokt voor een plaatsje voorin. Als je dan weg valt, is het helemaal over. Dat was dus wat mij overkwam. Dit is een gemiste kans.”

Ook Tony Gallopin kende pech. De Fransman kwam in het begin van de wedstrijd hard ten val en liep daarbij meerdere kneuzingen en schaafwonden op. “Hopelijk kan hij volgende week zijn programma voortzetten”, twittert Lotto Soudal.

Dit artikel delen:

25 Reacties

RubenAV 25 maart 2017 om 09:03

Eigenlijk vond ik dat Etixx gevangen zat door de eigen tactiek, een sterke man vooraan maar wel alleen en in de sprint niet zeker de snelste. Daarachter een groep aan kopmannen die niets kunnen door Gilbert vooraan. Met zo’n team kan ik dan ook niet spreken van een geslaagde tactiek.

josi 25 maart 2017 om 09:09

Als je de kop leest, zou je toch bijna denken dat ze gewonnen hebben.
@Ruben, Helemaal mee eens.

LaurentJalabert 25 maart 2017 om 09:09

@RubenAV ik ben het wel met je eens eigenlijk. Gilbert dwingt nu twee keer af om vooraan mee te zitten, maar vraag me af of dat nu de beste is om daar te hebben. Maar zoals ik zelf al aangeef, Gilbert dwingt het zelf twee keer af. Stybar, Trentin of Boonen niet.

nederbelg 25 maart 2017 om 09:12

Boonen is sinds een paar jaar een echte mooiprater geworden. Eigenlijk een type om de (lokale) politiek in te gaan, of om exclusieve, snelle wagens te gaan verkopen – ik zeg maar wat.
De frisse, recht-voor-de-raap Boonen van in de periode toen hij wereldkampioen werd, is het al lang niet meer. Wat een verschil met Gilbert, die altijd dat jongensachtige, dat recht-door-zee gevoel behouden heeft. Ook al zullen hier nu reacties komen dat Gilbert altijd voor eigen rekening rijdt, terwijl Boonen zich wel ‘opoffert’. Gilbert heeft de branie en de durf. Kijk naar hun wedstrijd in MSR: Gilbert zet alles op alles, Boonen komt mooi in beeld tussen Cipressa en Poggio om het wielerkijkend publiek en zijn broodheren duidelijk te maken dat hij zich “opoffert” voor Gaviria. Dat is: rijden voor virtueel stemmengewin.
Het jammere is dat de houding van Gilbert ook vaak resulteert in verlies, kijk naar het EK van vorig jaar waar hij de kansen van zowel Hermans als Meersman hypothekeerde… Maar dit jaar: de koning van het koersplezier, die – en als de andere QSers niet uitkijken zijn ze alweer niet mee – de boel evengoed aan flarden kan rijden in de Ronde, om dan opnieuw tweede te worden na Sagan…

Imbatido 25 maart 2017 om 09:21

Ik ben benieuwd hoelang Terpstra of Stybar straks durven te wachten in de Ronde van Vlaanderen. Tweede keer dat de eerste aanval die op de goedkeuring van Quick Step kan rekenen het haalt. Als ze zelf niet vroeg bewegen komen ze mogelijk nooit in de wedstrijd.

xistnc 25 maart 2017 om 09:31

Voor QuickStep loonde de tactiek, omdat ze Sagan buitenspel konden zetten. Maar voor de andere ploegen loonde de tactiek van QuickStep ook, omdat je misschien beter Gilbert mee kunt hebben dan een andere QS-er. Op zulke momenten is hij voor zijn ploeg toch een soort Paard van Troje.

Bram93 25 maart 2017 om 09:33

Ik denk dat etixx gisteren achter Gilbert hadden moeten rijden, niet perse om echt het gat te dichten maar meer om Gilbert in het wiel te laten zitten (in een zetel) en GVA krachten te laten smijten. Zeker nu ook het gevaar Sagan was uitgesloten.

flashke 25 maart 2017 om 09:34

Gilbert is gewoon de sterkste binnen de ploeg. Als je het peloton laat terugkomen, denk ik juist dat de winstkansen van QS dalen. Woensdag zorgde de vroege schifting voor 1&2, nu komt Gilbert door misschien een te late reactie een half wiel te kort voor de zege. Is Stybar dan zo veel sterker? Kon Boonen een spurt winnen tegen Degenkolb en Colbrelli? Bovendien zat Sagan tot 40 km van de streep ook nog gewoon in die groep. Als hij niet valt, en QS verbiedt Gilbert om nog rond te draaien, zag het er voor hen dan beter uit?
Ja, Gilbert zet zijn medekopmannen voorlopig volledig in een achterhoekje, maar dat is zijn goede recht. Zijn hoofddoel is de Ronde, hij zal nu heus niet tegen de schenen van de ploegleiding schoppen. Al wat hij deed, mocht hij dus doen.

roadrider 25 maart 2017 om 09:37

Als je zegt “onze tactiek loonde weer” en je wint niet, dan vraag ik me af wanneer tactiek niet loont…

Gebruikersnaam 25 maart 2017 om 09:40

Toen Vanmarcke terug kwam met Durbridge, had daar eigenlijk nog een Etixx-renner in ’t wiel moeten hangen (mits ze daar goed genoeg voor waren, anders zat sowieso al de enige kanshebber vooraan).

Thijs E 25 maart 2017 om 09:43

Je brengt Sagan nooit terug naar de kop als er een ploegmaat weg is, zeker omdat Gilbert erg sterk was, smeet zelfs wat met zijn krachten. Terpstra lag er al bij en Boonen traint voor zijn twee echte liefdes en bouwt nog wat krediet op bij zijn ploeggenoten,QS rijdt voor Boonen in de Ronde en Roubaix.

Ik vraag me wel af of Gilbert zich daaraan conformeert in deze vorm, wat een grinta…de liefde voor koers en fiets spat er gewoon vanaf dit voorjaar, mooi om te zien.

Pedalo 25 maart 2017 om 09:46

Wat een klets…..Gilbert moet niet meer meerijden vanaf 25km. Met gva naar de streep was kansloos. Maar bovenal….dat kleine groepje wat later aansloot zat geen Ettix bij!

achtpuntzes 25 maart 2017 om 09:54

heerlijk om Gilbert zo te zien rijden. dat had hij al veel eerder moeten doen en wel toen hij niet meer de beste ‘wachtwachtpoef’ renner was.

markd 25 maart 2017 om 09:58

1. van Etixx is al lang geen sprake meer
2. zowel woensdag als gisteren waren de besten weg en ik tel telkens 3 ploegen ( QS, Astana en Orica woensdag en BMC , QS en AG2R gisteren ) . Waar zaten de andere( top) ploegen ????
3. Sagan degradeert de rest tot meelopers ( achter de kopgroep geen koers meer na de val van keizer Peter)

Silent Hill 25 maart 2017 om 10:04

Ik denk ook dat Gilbert momenteel gewoon de sterkste QS is.
Wat moesten ze anders doen. Voor Terpstra gaan ? Die moet al alleen aankomen. Op Boonen gokken voor de sprint ? We hebben het WK gezien. Dan blijft enkel Trentin over. Die zou het ook kunnen, maar die biedt niet meer zekerheid dan een Gilbert.

Kwiatkowski werd op Eurosport als gek verklaard dat hij meereed met Sagan in MSR, maar hij klopte hem wel in de sprint. Ik bedoel maar: in theorie klinkt alles heel mooi, zowel voor als na de koers. In de koers zelf is dat wel nog net iets anders.

Mooi trouwens dat Gilbert er vol voor gaat. Alles of niets spelen … het is 1000 keer mooier dan al dat berekend rijden op hartslag, wattages of SKY-formatie.

theking 25 maart 2017 om 10:23

Als je stipt naar de feiten kijkt hebben boonen en terpstra net zo weinig gepresteerd als boom.

flashke 25 maart 2017 om 10:36

@theking
-Boonen 8e op 0’52”, en zich in beeld gereden op de Taaienberg. Terpstra 19, in diezelfde groep.
-Boom 96e op 8’36”
Welke feiten bedoel je precies? Of bedoel je hun palmares, waar Boonen al 13 keer op het podium van een monument stond (7 zeges) en Terpstra al 3 keer (1 zege) tegenover Boom, 0 keer podium (0 zeges)?

LaurentJalabert 25 maart 2017 om 10:42

@flashke hij bedoelt denk als je naar de #alternativefacts kijk.

theking 25 maart 2017 om 12:54

Jullie moeten het niet zo serieus nemen. Bedoel te zeggen dat wanneer boom 8 of 19 de wordt het ook nooit goed is. Boonen koerst toch niet voor plek 8 en terpstra toch niet voor plek 19. Alles even in perspectief plaatsen. Er zijn 2 koersen geweest die eigenlijk enkel voorbereidingskoersen zijn op eat nog komt.

RRobson 25 maart 2017 om 13:05

Twee WT-koersen op drie dagen, één eerste plaats en twee tweede plaatsen. En daar mag je dan nog niet tevreden mee / trots op zijn.

Zeurkousen.

Steven_E 25 maart 2017 om 14:45

@RRobson
Idd, en 2x zelf volledig koers gemaakt.
Woensdag Gilbert de schifting gevoerd, erna Lampaert elke helling voor z’n rekening genomen en dan in de finale Gilbert & Lampaert ieder om beurt gedemareerd om 1 & 2 te worden.
Gisteren Boonen de schifting gevoerd op de Taaienberg, Gilbert die overneemt, Boonen die nog eens gaat (met Oss), en erna Gilbert die wegrijdt met Naessen en Van Avermaet. Wat kan je meer doen? Iemand met een palmares en koersgoesting als Gilbert laat je echt niet de benen stilhouden op 20km van de meet. En dan hadden we hier wellicht weer moeten lezen dat Boonen altijd als kopman wordt uitgespeeld :-D

fringale 25 maart 2017 om 14:56

Met GVA (die geen DDV reed) en met diens compagnon Naesen naar de meet, dan heb je minder dan 30% kans, daarom vond ik het een slechte tactiek van QS, temeer ze andere opties hadden. Numerieke meerderheid uitbuiten is iemand (uit de uitgedunde kopgroep) alleen op pad sturen, elke counter afblokken om zo met 100% winstkans de finale in te gaan. Terpstra en Trentin waren daar mijns inzien de ideale companen voor.

nederbelg 25 maart 2017 om 15:18

@theking
‘Eigenlijk enkel voorbereidingskoersen’ klopt natuurlijk niet langer in WT-tijden, als je kijkt waar Gilbert, Durbridge en Naesen plots prijken in die ranking…

Cunego 25 maart 2017 om 16:06

Boonen heeft toch gewoon gelijk? Ze hebben de wedstrijd vroeg opengebroken, en hadden waarschijnlijk de sterkste renner van de ploeg (op dit moment) mee vooraan.

Gilbert had een grote kans om te winnen want was gewoon de evenknie van Greg.
In de sprint laat hij zich wat verrassen. Zoniet had hij GVA gewoon geklopt volgens mij.

Ik hoop keihard dat Gilbert de Ronde gaat winnen.

williams 25 maart 2017 om 16:12

En maar commentaar geven op quickstep en Boonen… Meeste overwinningen, nr 1 in de WT,
2 man in de top 10 van de WT, 3e San Remo, DDV 1e en 2e, gisteren 2e en 8e… Als er gisteren ééntje van Lotto 8e was was het een groot succes geweest zeker ?

Headlines

Populair

Materiaalzone