Tom Boonen maakt ook zegegebaar in Parijs-Brussel

zaterdag 8 september 2012 om 16:23

foto: Photopress.be

De Belgische kampioen Tom Boonen heeft de 92e editie van Parijs-Brussel op zijn naam geschreven. In de straten van Brussel kon de Omega Pharma-Quickstep renner Mark Renshaw (Rabobank) en Oscar Freire (Katusha) afhouden.

Het eerste wedstrijduur was meteen het snelste met een gemiddelde snelheid van 46 km/u. Pas na 33 kilometer kon er een echt groepje afscheiding nemen van het peloton. Lars Bak (Lotto-Belisol), Crais Lewis (Champion System), Reto Hollenstein (NetApp), Georg Preidler (Team Type 1) en Kevin Thome (Wallonie-Bruxelles) kozen het hazenpad en reden zich de hele dag in de kijker. 

De voorsprong voor de 5 leiders bedroeg maximaal 7’15”, maar de teams van enkele belangrijke sprinters, Saxobank-Tinkoff, Katusha en FDJ, lieten het verschil al vrij vroeg verkleinen. De ploegen van de topfavorieten Tom Boonen en Theo Bos, respectievelijk Omega Pharma-Quickstep en Rabobank, hielden zich lang afzijdig in de achtervolging.

Op nog 50 kilometer van de streep in de Belgische hoofdstad ontstond er onenigheid in de kopgroep, het verschil tussen de 5 leiders en het peloton was slechts 2’30”. Lars Bak en Georg Preidler voelden zich de sterksten vooraan, gingen er vandoor en sloegen al snel een kloofje.

De finale werd geopend op de vijfde klim van de dag. Op de Rue de hal, met nog 30 kilometer te gaan, bedroeg de voorsprong voor het leidersduo slechts 1 minuut. Op die klim kwamen er aanvallen van onder-andere Jérome Baugnies en Marco Bandiera, maar zij konden geen afstand nemen. Daarna bleven de tempoversnellingen zich opstapelen.

Bij het aansnijden van de slotbeklimming, de Keperenberg, waren Bak en Preidler al even gegrepen en probeerden nieuwe renners een aanval op te zetten. Julien Simon en Oscar Gatto wisten een kleine voorsprong te nemen. Maar ook deze poging werd geen succes, wat volgde was een traditionele sprintvoorbereiding.

Bij het ingaan van de laatste kilometer kwam de Rabobank-trein op kop. Kopman Mark Renshaw kon het op de licht oplopende aankomst in de Houba de Stroperlaan echter niet afwerken. De Australiër finishte tussen de twee ex-wereldkampioenen Tom Boonen en Oscar Freire.

Uitslag Parijs-Brussel 2012 (1.1)
1. Tom Boonen (België/Omega Pharma-Quickstep)
2. Mark Renshaw (Australië/Rabobank)
3. Oscar Freire (Spanje/Katusha)
4. Michael Van Staeyen (België/Topsport Vlaanderen-Mercator)
5. Manuel Belletti (Italië/Ag2r-La Mondiale)
6. Jean Pierre Drucker (Luxemburg/Accent Jobs-Willems)
7. Alessandro Bazzana (Italië/Team Type 1)
8. Andre Schulze (Duitsland/NetApp)
9. Kenny van Hummel (Nederland/Vacansoleil-DCM)
10. Rafael Andriato (Brazilië/Farnese Vini-Neri)

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair