Tom Boonen: “Ik overweeg om weer competitief te fietsen”

zaterdag 21 januari 2023 om 14:59
Tom Boonen: “Ik overweeg om weer competitief te fietsen”

foto: Cor Vos

Het is bijna zes jaar geleden dat Tom Boonen (42) zijn wielercarrière beëindigde, maar het zou zomaar kunnen dat de viervoudig winnaar van Parijs-Roubaix in 2023 weer een rugnummer opspeldt. Het begint namelijk weer te kriebelen, liet hij weten op wielerbeurs Velofollies. “Ik ben zelfs aan het overwegen om opnieuw wat competitie op de fiets te zoeken”, citeert Sporza de voormalig prof.

“Ik twijfel nog een beetje, maar het begint wel weer te kriebelen”, aldus Boonen, die niet meteen aan een terugkeer in het profpeloton denkt. “Ik denk dan eerder aan iets als de Roc du Maroc of enkele gravelkoersen.” Wat die gravelkoersen betreft, sluit Boonen een deelname aan het WK niet uit. “Wie weet. Het is in ieder geval heel groot aan het worden, heeft veel potentieel. Ik snap het wel, want het grijpt terug naar de essentie van het fietsen: de natuur, de vrijheid, …”

Een toekomst als ploegleider of zelfs bondscoach behoort ook tot de mogelijkheden, zegt Boonen. “Zeg nooit nooit. Toen ik pas was gestopt, had ik de kans om zoiets te doen bij Quick-Step, maar ik heb uiteindelijk gezegd dat ik even iets anders wou doen, even op adem komen na al die aandacht. Maar het is dus niet zo dat ik die ambitie niet heb. Ik ben helemaal niet op zoek, dat komt nog wel eens terug. Ik ben nog jong.”

Arnaud De Lie
Boonen liet ook zijn licht schijnen over de huidige generatie wielerprofs. Hij had daarbij vooral mooie woorden voor Arnaud De Lie. “Ik zie hem meer als een kruising van Gilbert en mij. En dan bedoel ik: het beste van Gilbert en het beste van mij. Het is iemand waar we het laatste nog niet van gezien hebben. Ik verwacht er enorm veel van, zelfs dit jaar al. Er staat ook een supergoeie kop op. Is als een van de weinigen van deze generatie nog chill. Hij heeft echt mijn hart veroverd.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Handige Harry 21 januari 2023 om 16:50

De broek van Wuijts hangt al op zijn enkels.

5
Dikke Vrouw 21 januari 2023 om 17:00

Hoe bedoelt u ?

0
Marik 21 januari 2023 om 18:30

Hahaha Harry, hardop gelachen hier.

0
Mooie Sjors 21 januari 2023 om 20:30

Als je even terugkijkt op de erelijst van deze renner, zie je er toch eentje van een uitzonderlijk kampioen. Daar gaan de klassieke helden van deze tijd nog een paar boterhammetjes voor mogen eten.

Boonen is qua publiek imago toch altijd meer de vedette geweest die ook de voorpagina van de roddelblaadjes sierde, maar wordt als renner misschien wel wat onderschat. Wereldkampioen, 4x Roubaix, 3x Vlaanderen, 5x E3, 3x Gent-Wevelgem, groene trui en 6 Tour-ritten, and then some… Ga d’r maar aanstaan.

Mooi ook die nuchterheid vandaag toen iemand vroeg of hij de Devolder-edities van de RVV niet had kunnen winnen en zo ook absoluut recordhouder had kunnen zijn in Vlaanderen. Toch een kerel die niet al te zwaar tilt aan zichzelf en zijn prestaties in het verleden.

Persoonlijk was ik destijds meer fan van de coureur Cancellara omdat die in de klassiekers meer de underdog was en niet op zijn sprint kon rekenen, en in de 2de helft van zijn carrière de rest monsterlijk opvrat, maar ik kan Boonen hoe langer hoe meer appreciëren. Echt wel Kempense nuchterheid, en iemand die als topsporter ook van het leven heeft kunnen genieten.

3
Romāns Vainšteins 21 januari 2023 om 20:35

Toen Boonen in 2016 van Haymann verloor zat daar geen gram haat of nijd op. Groots verliezer naast groots winnaar. Die eerste van Devolder was volkomen terecht trouwens, de tweede zat Boonen genaaid.

2
Mooie Sjors 21 januari 2023 om 20:42

Da boy Tommy zelf zei dat Devolder bij die 2de zege echt wel de sterkste man in koers was met een fenomenaal nummertje, maar dat hij bij de eerste nog niet zo goed was als bij de tweede in 2009.

Over zichzelf zei hij: ‘Ik had twee keer goeie benen en misschien wel 1 van de 2 kúnnen winnen, maar ik heb dat niet gedaan en ik denk dat dat het antwoord is op de vraag.’ Zo zie ik ze graag beantwoord, de hypothetische vragen.

1
Grote Plateau 21 januari 2023 om 20:54

Las laatst een lang interview van Boonen in DeTijd.
Recht voor de raap, te vertrouwen mens. Zo is hij opgevoed.

Je ziet ‘m trouwens niet meer op VTM, HLN omdat DPG verwachtte dat hij meer sappige quotes zou maken. Dan heeft Tom afgehaakt. Zoals het hoort, geen fake gedoe, niet forceren als dat niet je natuur is.

2
roeleur 21 januari 2023 om 21:15

“en in de 2de helft van zijn carrière de rest monsterlijk opvrat”. Maar pas na een heel delicate pinkbeweging.

0
Cochise 21 januari 2023 om 21:19

Herkenbaar dat stuk over Boonen en Cancellara. Ik had destijds een beetje een degout van alle Boonen-verheerlijking zodat ik gaandeweg ook wat antipathie begon te krijgen. Een paar ongelukkige uitlatingen na verloren sprints later begon ik hem zelfs wat te misprijzen. Achteraf gezien spijt dat ik soms liever Cancellara zag winnen want nu ik het nuchterder kan bekijken was Boonen echt wel een groot kampioen en een fijne mens.

Nu maar hopen dat die extreme verheerlijking door de Vlaamse pers niet tot dezelfde toestanden gaat leiden bij die nieuwe rijzende ster. Alleszins al goed dat Wuyts wat in de marge is geraakt in dat opzicht. Die kon zich daar serieus aan misgrijpen.

5
Het Belgische Jachtluipaard 22 januari 2023 om 01:15

Op de brommer dan

0
Posterix 21 januari 2023 om 17:00

Niet vergeten de benen van de taaienberg mee te nemen

2
jan jansen 21 januari 2023 om 17:02

“de stier van Lescheret” is de beste
Hup Arnoud

1
KnightBiker 21 januari 2023 om 18:01

Hij doet zichzelf niet per se te kort in die vergelijking van hemzelf en Gilbert, maar toch een mooi compliment aan De Lie. En in zoverre kan ik hem wel volgen: De Lie is een talent die niet uit een laboratorium komt en waar nog veel te winnen/leren valt. Qua passie vind dan ook het ‘mentorschap’ dat Campenaerts heeft goed aansluiten bij de Lie.

1
Panache 21 januari 2023 om 16:13

Arnaud De Lie. “Ik zie hem meer als een kruising van Gilbert en mij. En dan bedoel ik: het beste van Gilbert en het beste van mij.”

Dat is nogal een vergelijking, in feite zou De Lie dan beter zijn dan Van Aert. Ik laat mij graag verrassen maar zou het al knap vinden wanneer De Lie het beste van Degenkolb combineert met het beste van Hushovd.

0
Romāns Vainšteins 21 januari 2023 om 16:18

Maak er Kristoff van en hij kan de ronde en Roubaix bijschrijven.
Ik zie er wel een renner uitrollen die dat in potentie zou kunnen. Bij Girmay verwacht ik dat nog meer.

-1
Grote Plateau 21 januari 2023 om 20:49

@Panache
Ik denk niet dat Boonen het bedoelt zo jij het interpreteert.

0
re-cycle 21 januari 2023 om 16:23

Een zonneveldje doen…

-1
Romāns Vainšteins 21 januari 2023 om 16:05

De Lie en Girmay op de keien iedereen verder het nakijken?

Teken er maar eens niet voor.

-2
Wieler-Joke 21 januari 2023 om 17:01

Niet doen die kan niet meer mee met de deftige profs van vandaag, te oud en er te lang uit. Meer voor de publiciteit van zijn nieuw bedrijfje neem ik aan.

-2
KnightBiker 21 januari 2023 om 17:54

Als je goed leest is dat niet wat hij bedoelt, hij heeft het niet over weer in een ploeg in de world tour nog een poging doen om Parijs Roubaix te winnen.
hij heeft het over gravel koersen en andere competities waarbij taaiheid en duur vermogen komen kijken en geen ploegen tactiek of andere world-tour geneuzel. In dat format kan je als oudere renner met een grote motor best goed mee doen.

2
JWB 21 januari 2023 om 21:18

Opspeldt ja?

-2
Eroba 21 januari 2023 om 18:09

Beetje gravellen, beetje snuiven. Je kunt niet altijd als een monnik leven he?

-3
garconextraordinaire 21 januari 2023 om 19:49

Hahahahaha!

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone